Saudijski ministar sporta, dva prelazna roka u jednom...

. . . trojica Srba i ceh od 20. 000. 000 evra u Segundi! Almerija je ovog leta bila jedna od najluđih priča u Španiji ovog leta.

Fudbal 06.09.2019 | 23:30
Saudijski ministar sporta, dva prelazna roka u jednom...
Pirineji su tog 2. avguta brujali o vesti sa juga zemlje. Turki Al-Šeik, nekadašnji ministar sporta u Vladi Saudijske Arabije, kupio je Almeriju za 20.000.00 evra. Sa njim u paketu došao je i Mohamed El Asi, novi generalni direktor, te Dario Drudi na funkciju sportskog direktora.

Preko noći, Almerija je postala priča leta na Pirinejima.

Odmah je postalo jasno da će se situacija radikalno zaokrenuti. Do tog dana Andalužani su već doveli osmoricu igrača, redom: Tano Bonin, Simon Moreno, Janis Rahmani, Huan Ibica, Nkaka, Đani Rodrigez, Gonzalo Bueno i Metju Peberne. Pride je promovican i novi šef struke Oskar Fernandez.

Pet dana nakon dolaska Al-Šeika krenulo je ludilo. Oskar Fernandez je posle samo mesec dana na klupi dobio otkaz. Nije bio jedini. Saudijski milijarder je za trenera imenovao Pedra Emanuela iz Angole. I odradio još jedan prelazni rok. Od osmorice igrača koje je Almerija već promovisala u nove prvotimce ostao je samo “preživeo“ je samo Huan Ibica. Svi ostali su otpušteni. zato što je Al-Šeik sa saradnicima procenio da nije mudro dovoditi igrače na pozajmicu ako već nemaš prava da ih otkupiš, a većina ih je stigla po tom modelu. O sudbini Simona Morena, kome su šeici upropastili godinu, već smo vam pisali.

Kažu ipak da u biznisu nema emocija, Al-Šeik se nije obazirao na primedbe da je nemilosrdan. On je već dobro poznato lice u svetu fudbala. Svojevremeno je sipao novac i u egipatski Piramids iliti afrički Mančester Siti kako su ga mediji prozvali pošto je u sezoni 2018/2019 potrošio više od 50.000.000 evra na pojačanja što je apsolutno nenormalna suma za Crni kontinent. Iznerviralo ga je to što ga navijači Al Ahlija nisu hteli u najpopularnijem egipatskom klubu. Malo se izigrao, odlazio, pa se vraćao... Od kolega iz Egipta načuli smo da čovek jednostavno voli da bude u centru pažnje.

Sa egzbicionizmom je nastavio i u Španiji. Posle svih silnih otkaza doveo je još 13 (?!) igrača, među kojima i trojicu Sbina i jednog Hrvata, pride smo načuli da je nudio i 1.200.000 evra za Samjuela Ovusua iz Čukaričkog, ali je on na kraju završio na Bliskom istoku. Ali zato su stigli Nikola Maraš, Radosav Petrović i Dragan Rosić. Neki je naš menadžer očigledno pronašao “zlatnu žicu“. Pored njih stigli su i Ivan Baliju, Džonatan Silva, Hose Karlos Lazo, Valentin Džejms, Valentin Vada, Ante Čorić, Darvin Nunjez, Isah Aliju, Arvin Apija i Huan Munjoz.

Ili mladi igrači koji su potpisali dugoročne ugovore ili nešto stariji koji su došli na pozajmice sa pravom otkupa. Bilo je tu i nekih zvučnih transfera. Darvin Nunjez je prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt stigao za 8.000.000 evra, ali španski mediji pišu da je Almerija Penjarolu za 20-godišnjeg napadača platila čak 8.000.000 evra. Za Arvina Apiju, 18-godišnje desno krilo Notingem Foresta, Al-Šeik je izdvojio 8.800.000 evra i pobedio konkurenciju u vidu ni manje ni više nego Mančester junajteda. Apija je hteo odmah u seniorski fudbal, nikakve pozajmice, Almerija ga je učinila najskupljim igračem u istoriji Segunde.

Sve skupa, Almerija je na pojačanja potrošila 20.000.000 evra. I pride obezbedila ubedljivo najveći budžet za plate u Segundi. Štaviše, ni neki članovi Primere ne izdvajaju toliko za plate.

Ambiciozan projekat. Isplatiće se samo ako se domognu elite. A Segundu u Španiji zovu i – bunar. Jer kad neko ispadne đavolski je teško vratiti se. Posle svega je ipak jasno da Al-Šeik neće trpeti nikakve izgovore. Već je isplanirao rekonstrukciju stadiona. I neće tek tako stati.

Bar dok ne mu dosadi? Ali dok se to ne desi, strahovaće cela Segunda.

Izvor: mozzartsport

FOTO: udalmeriasad.es

Komentari / 0

Ostavite komentar