Забранити продају фирми офшор компанијама

У пиједлогу дневног реда сједнице Народне скупштине, заказане за 17. септембар, налази се и Нацрт закона о забрани продаје државног капитала у Републици Српској офшор компанијама.

Република Српска 06.09.2019 | 08:05
Забранити продају фирми офшор компанијама
Тај закон је предложио народни посланик у Клубу СДС Небојша Вукановић. Како се наводи, државни капитал, између осталог, обухвата, непокретности и покретне ствари, акције, хартије од вриједности, потраживања и сва друга права у земљи и иностранству којима Република Српске директно или преко зависних институција или правних лица може да располаже.

– Забрањује се продаја или сваки вид отуђења државног капитала правним лицима са сједиштем у офшор зонама. Забрана из става 1. овог члана се односи и на правна лица са сједиштем у земљама које нису у офшор зонама, а која су у већинском власништву компанија регистрованих у офшор зонама, осим уколико није утврђен крајњи власник капитала. Под офшор зонама сматрају се земље тзв. порески рајеви гдје се правна лица региструју под посебним условима, не плаћају порезе на добит изван матичне државе, а власницима се нуди максимална приватност у погледу непостојања јавне евиденције стварних власника – пише у нацрту закона.

Даље, министар привреде био би дужан да у року од 30 дана од дана ступања на снагу закона донесе одлуку која ће садржати листу земаља која се у смислу овог закона сматрају офшор зонама. 

Истовремено, правна лица у смислу Закона о привредним друштвима била би дужна да сваки правни посао са привредним друштвима из офшор земаља пријаве Министарству привреде у року од осам дана од дана закључења.

Како наводи Вукановић, разлози за доношење овог закона су бројна негативна искуства из прошлости, велика штета која је нанесена Републици Српској након усвајања Закона о приватизацији државног капитала у предузећима, извлачења новаца и губитака која се мјере стотинама милиона марака у пословима и трансакцијама обављеним преко компанија регистрованих у офшор зонама.

– Један у низу примјера је Фабрика глинице „Бирач“ у којој је, по тврдњи министра финансија и званичних институција, Република Српска преко повезаних привредних друштава из офшор зона оштећена за више од милијарду марака. Усвајањем овог приједлога закона о забрани продаје државног капитала офшор компанијама заштитиће се држава и њен капитал у компанијама, те завести више реда у пословању с компанијама које долазе из офшор зона – наводи у образложењу.

(Српскаинфо)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

РР

06.09.2019 06:12

АКО ИМА СТА ПРОДАТИ.ЗА МНОГЕ СТВАРИ ЈЕ ПРЕКАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

06.09.2019 06:41

Има, и страни окупатори почев од Турака су пљачкали па остане нешто народу, није то покретна имовина да је понесе, има национализација, као у Титовини.

Name

Ок

06.09.2019 07:08

Превише рећи, љигав лик

Name

МИЛИЈАРДА

06.09.2019 08:44

ШТА. РЕПУБЛИКА СРПСКА ОШТЕЋЕНА ЗА МИЛИЈАРДУ МАРАКА. Е ИМА ЛИ ВЕЋЕ БИЈЕДЕ ОД ЛУПОВУРДИЈЕ НАШЕ. НИГДЈЕ ТО НЕМА ЗАТО БИ НЕКО БИО ОБЈЕШЕН У ИОЛЕ НОРМАЛНОЈ ЗЕМЉИ.

Name

Вук

06.09.2019 06:25

Тај тип ми иде на живце без обзира шта предлаже. И као новинар ми је ишао на кк. а сада поготову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасарс

06.09.2019 07:25

За разлику од додика кога претпостављам готивис висе од оца?

Name

Вук Оригинал

06.09.2019 08:21

Вукан је свјетла фигура на насој политицкој сцени, медју 3 најбоља посланика у скупстини РС.Смета само криминалној хоботници која се увукла у све дрзавне органе под пластом демократије.Видим смета и имењаку који је вјероватно дио те хоботнице,ако ниста друго онда сендвицар.Вукан стопира онај Батагон за мјесец дана,досад највеца ловина,ако бог да бице их јос,ал овај пут у бувари.Само напријед Вукане легендо.

Name

Дудук

06.09.2019 06:26

"Касно Марко на Косово стиже", Додик је све пазарио и узео аконтацију, а море бити да је нешто заостало које пљачкаш није видио или хтио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

06.09.2019 06:26

Сад кад сте све живо покрали што се могло украсти можете комотно да доносите било какве законе па и тај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диктатура

06.09.2019 06:28

ПРедлажете забрану продаје оффсхоре фирмама, а "домаће" фирме купују и стварају монопол. Мтел купио БЛИЦ и ЕЛТА КАБЕЛ и држи монопол у Републици Српској. Дакле, грађани, који су незадовољни услугама Мтела, принуђени да користе њихове услуге јер немају другу опцију. Ако ово није диктатрура, шта јесте ? У нормалним , цивилизованим земљама грађани имају избор десетак различитих провидера интернета, телефоније и кабловске телевизије, само у Републици Бесмисленој имамо само једну опцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дикататура

06.09.2019 07:35

Па пријатељу то је у власниству Р.Србије излази нам она миљарда на нос и на уста сто су нам као дали кад су куповали онако братски и сестрински к’о нама

Name

аа

06.09.2019 07:41

А замисли шта им тек, пошто имају монопол, пружа контрола и надзор над интернетом коју добијају овим потезом

Name

РУГИПП

06.09.2019 06:39

Чак су и државне институције приватизоване, као нпр. Геодетску управу за некретнине-РУГИП је приватизовао Будо Станковић и тамо метнуо синчића да управља некретнинама, тј. прометом некретнина у з.к.ул.1/1.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шоне

06.09.2019 08:38

Тамо никакву шансу нема, ама баш никакву, да се запосли неко ко није њихов и то високо. Ови ситни, такозвани симпатизери СНСД-а, јајаре, никакву шансу немају.

Name

МГ

06.09.2019 06:48

Опет креце циркус звани Вукановиц,ја од овог цовјека ниста паметно нисам цуо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.09.2019 10:11

Зато имас свога Додика. Свака му је паметна. :)))

Name

Нема правде

06.09.2019 06:49

Небојша Вукановић је синоним за истину и правду, поштен, исрен, борац за боље сутра (у које сумњам), за нас, нашу дјецу, будућност на овим просторима. Све што изјави или напише, он поткријепи чињеницама, увијек транспарентан, а најважније да је досљедан, у изјавама и дјеловању, ријетко морална личност у политици. Велика је штета "новог" СДС-а, што он није један од одговорних у странци, а поред Босића и Говедарице. Нека му је срећан рад и сваки корак, али се свеукупно закаснило за оздрављење овог друштва, вољела бих да нисам у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

06.09.2019 08:47

Слажем се са написаним!

Name

Маxо

06.09.2019 07:48

ко пуно гледа одакле су и какве Паре најцесце нема никаквих. А највеци лопови су политицари који казу нама 20% или 30% па ти ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

06.09.2019 08:31

Тако је госп. Вукановицу!! Свака Вам је на мјесту!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

06.09.2019 08:33

Небојша, неће то проћи, јер иза офсор компанија стоје ови из власти који су новац изнијели из Републике Српске нелегално и сада хоће да га убаце у легалне токове преко офсор компанија. Све док су ови на власти то неће бити усвојено, нажалост градјана Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

06.09.2019 10:23

Питам ове сто негативно коментарису Вукана, дајте ми бар један доказ против овог цовјека. Вукан је морална громада за све вас који сте плацени да га пљујете.!!!!Цовјек све сто каза, поткрепљује са доказима и аргументима. Цовјек има херца и снаге да изнесе истину и да у лице лопову казе да је лопов и доказе са доказима и папирима. Све је тацно, све су приватизовали и покрали, унистили фабрике и предузеца, изнијели паре на тајне рацуне на острва на своје приватне рацуне и сад се појављују под лазним именима да узму ово мало сто је остало.!!!То и врапци на грани знају.Ви патриоте и велики цувари Српства и РС, сте највеци непријатељи и народа и дрзаве.!!!! Овај цовјек има цисту дусу и велико срце, зато га сви постени требају подрзати.!!!!Овако се брани и стити дрзава и народ.!!!!

Name

А

06.09.2019 17:37

Само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема разлике

06.09.2019 19:35

Дрзавну имовину мозе купити субјекат које није оффсхоре, па продати оффсхоре субјекту, субјекат које није оффсхоре мозе накнадно постати власниство оффсхоре субјекта и самим тим имовина постаје имовина оффсхоре субјекта. Ста је продато у приватно продато је

ОДГОВОРИТЕ