Zabraniti prodaju firmi ofšor kompanijama

U pijedlogu dnevnog reda sjednice Narodne skupštine, zakazane za 17. septembar, nalazi se i Nacrt zakona o zabrani prodaje državnog kapitala u Republici Srpskoj ofšor kompanijama.

Republika Srpska 06.09.2019 | 08:05
Zabraniti prodaju firmi ofšor kompanijama
Taj zakon je predložio narodni poslanik u Klubu SDS Nebojša Vukanović. Kako se navodi, državni kapital, između ostalog, obuhvata, nepokretnosti i pokretne stvari, akcije, hartije od vrijednosti, potraživanja i sva druga prava u zemlji i inostranstvu kojima Republika Srpske direktno ili preko zavisnih institucija ili pravnih lica može da raspolaže.

– Zabranjuje se prodaja ili svaki vid otuđenja državnog kapitala pravnim licima sa sjedištem u ofšor zonama. Zabrana iz stava 1. ovog člana se odnosi i na pravna lica sa sjedištem u zemljama koje nisu u ofšor zonama, a koja su u većinskom vlasništvu kompanija registrovanih u ofšor zonama, osim ukoliko nije utvrđen krajnji vlasnik kapitala. Pod ofšor zonama smatraju se zemlje tzv. poreski rajevi gdje se pravna lica registruju pod posebnim uslovima, ne plaćaju poreze na dobit izvan matične države, a vlasnicima se nudi maksimalna privatnost u pogledu nepostojanja javne evidencije stvarnih vlasnika – piše u nacrtu zakona.

Dalje, ministar privrede bio bi dužan da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona donese odluku koja će sadržati listu zemalja koja se u smislu ovog zakona smatraju ofšor zonama. 

Istovremeno, pravna lica u smislu Zakona o privrednim društvima bila bi dužna da svaki pravni posao sa privrednim društvima iz ofšor zemalja prijave Ministarstvu privrede u roku od osam dana od dana zaključenja.

Kako navodi Vukanović, razlozi za donošenje ovog zakona su brojna negativna iskustva iz prošlosti, velika šteta koja je nanesena Republici Srpskoj nakon usvajanja Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima, izvlačenja novaca i gubitaka koja se mjere stotinama miliona maraka u poslovima i transakcijama obavljenim preko kompanija registrovanih u ofšor zonama.

– Jedan u nizu primjera je Fabrika glinice „Birač“ u kojoj je, po tvrdnji ministra finansija i zvaničnih institucija, Republika Srpska preko povezanih privrednih društava iz ofšor zona oštećena za više od milijardu maraka. Usvajanjem ovog prijedloga zakona o zabrani prodaje državnog kapitala ofšor kompanijama zaštitiće se država i njen kapital u kompanijama, te zavesti više reda u poslovanju s kompanijama koje dolaze iz ofšor zona – navodi u obrazloženju.

(Srpskainfo)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

RR

06.09.2019 06:12

AKO IMA STA PRODATI.ZA MNOGE STVARI JE PREKASNO.

ODGOVORITE
Name

građanin

06.09.2019 06:41

Ima, i strani okupatori počev od Turaka su pljačkali pa ostane nešto narodu, nije to pokretna imovina da je ponese, ima nacionalizacija, kao u Titovini.

Name

Ok

06.09.2019 07:08

Previše reći, ljigav lik

Name

MILIJARDA

06.09.2019 08:44

ŠTA. REPUBLIKA SRPSKA OŠTEĆENA ZA MILIJARDU MARAKA. E IMA LI VEĆE BIJEDE OD LUPOVURDIJE NAŠE. NIGDJE TO NEMA ZATO BI NEKO BIO OBJEŠEN U IOLE NORMALNOJ ZEMLJI.

Name

Vuk

06.09.2019 06:25

Taj tip mi ide na živce bez obzira šta predlaže. I kao novinar mi je išao na kk. a sada pogotovu.

ODGOVORITE
Name

Sasars

06.09.2019 07:25

Za razliku od dodika koga pretpostavljam gotivis vise od oca?

Name

Vuk Original

06.09.2019 08:21

Vukan je svjetla figura na nasoj politickoj sceni, medju 3 najbolja poslanika u skupstini RS.Smeta samo kriminalnoj hobotnici koja se uvukla u sve drzavne organe pod plastom demokratije.Vidim smeta i imenjaku koji je vjerovatno dio te hobotnice,ako nista drugo onda sendvicar.Vukan stopira onaj Batagon za mjesec dana,dosad najveca lovina,ako bog da bice ih jos,al ovaj put u buvari.Samo naprijed Vukane legendo.

Name

Duduk

06.09.2019 06:26

"Kasno Marko na Kosovo stiže", Dodik je sve pazario i uzeo akontaciju, a more biti da je nešto zaostalo koje pljačkaš nije vidio ili htio.

ODGOVORITE
Name

Е

06.09.2019 06:26

Сад кад сте све живо покрали што се могло украсти можете комотно да доносите било какве законе па и тај.

ODGOVORITE
Name

Diktatura

06.09.2019 06:28

PRedlažete zabranu prodaje offshore firmama, a "domaće" firme kupuju i stvaraju monopol. Mtel kupio BLIC i ELTA KABEL i drži monopol u Republici Srpskoj. Dakle, građani, koji su nezadovoljni uslugama Mtela, prinuđeni da koriste njihove usluge jer nemaju drugu opciju. Ako ovo nije diktatrura, šta jeste ? U normalnim , civilizovanim zemljama građani imaju izbor desetak različitih providera interneta, telefonije i kablovske televizije, samo u Republici Besmislenoj imamo samo jednu opciju.

ODGOVORITE
Name

Re dikatatura

06.09.2019 07:35

Pa prijatelju to je u vlasnistvu R.Srbije izlazi nam ona miljarda na nos i na usta sto su nam kao dali kad su kupovali onako bratski i sestrinski k’o nama

Name

aa

06.09.2019 07:41

A zamisli šta im tek, pošto imaju monopol, pruža kontrola i nadzor nad internetom koju dobijaju ovim potezom

Name

RUGIPP

06.09.2019 06:39

Čak su i državne institucije privatizovane, kao npr. Geodetsku upravu za nekretnine-RUGIP je privatizovao Budo Stanković i tamo metnuo sinčića da upravlja nekretninama, tj. prometom nekretnina u z.k.ul.1/1.

ODGOVORITE
Name

Šone

06.09.2019 08:38

Tamo nikakvu šansu nema, ama baš nikakvu, da se zaposli neko ko nije njihov i to visoko. Ovi sitni, takozvani simpatizeri SNSD-a, jajare, nikakvu šansu nemaju.

Name

MG

06.09.2019 06:48

Opet krece cirkus zvani Vukanovic,ja od ovog covjeka nista pametno nisam cuo .

ODGOVORITE
Name

Direkt

06.09.2019 10:11

Zato imas svoga Dodika. Svaka mu je pametna. :)))

Name

Nema pravde

06.09.2019 06:49

Nebojša Vukanović je sinonim za istinu i pravdu, pošten, isren, borac za bolje sutra (u koje sumnjam), za nas, našu djecu, budućnost na ovim prostorima. Sve što izjavi ili napiše, on potkrijepi činjenicama, uvijek transparentan, a najvažnije da je dosljedan, u izjavama i djelovanju, rijetko moralna ličnost u politici. Velika je šteta "novog" SDS-a, što on nije jedan od odgovornih u stranci, a pored Bosića i Govedarice. Neka mu je srećan rad i svaki korak, ali se sveukupno zakasnilo za ozdravljenje ovog društva, voljela bih da nisam u pravu.

ODGOVORITE
Name

Nada

06.09.2019 08:47

Slažem se sa napisanim!

Name

Maxo

06.09.2019 07:48

ko puno gleda odakle su i kakve Pare najcesce nema nikakvih. A najveci lopovi su politicari koji kazu nama 20% ili 30% pa ti radi.

ODGOVORITE
Name

Pedja

06.09.2019 08:31

Tako je gosp. Vukanovicu!! Svaka Vam je na mjestu!!

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

06.09.2019 08:33

Nebojša, neće to proći, jer iza ofsor kompanija stoje ovi iz vlasti koji su novac iznijeli iz Republike Srpske nelegalno i sada hoće da ga ubace u legalne tokove preko ofsor kompanija. Sve dok su ovi na vlasti to neće biti usvojeno, nažalost gradjana Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

RE

06.09.2019 10:23

Pitam ove sto negativno komentarisu Vukana, dajte mi bar jedan dokaz protiv ovog covjeka. Vukan je moralna gromada za sve vas koji ste placeni da ga pljujete.!!!!Covjek sve sto kaza, potkrepljuje sa dokazima i argumentima. Covjek ima herca i snage da iznese istinu i da u lice lopovu kaze da je lopov i dokaze sa dokazima i papirima. Sve je tacno, sve su privatizovali i pokrali, unistili fabrike i preduzeca, iznijeli pare na tajne racune na ostrva na svoje privatne racune i sad se pojavljuju pod laznim imenima da uzmu ovo malo sto je ostalo.!!!To i vrapci na grani znaju.Vi patriote i veliki cuvari Srpstva i RS, ste najveci neprijatelji i naroda i drzave.!!!! Ovaj covjek ima cistu dusu i veliko srce, zato ga svi posteni trebaju podrzati.!!!!Ovako se brani i stiti drzava i narod.!!!!

Name

A

06.09.2019 17:37

Samo naprijed!

ODGOVORITE
Name

Nema razlike

06.09.2019 19:35

Drzavnu imovinu moze kupiti subjekat koje nije offshore, pa prodati offshore subjektu, subjekat koje nije offshore moze naknadno postati vlasnistvo offshore subjekta i samim tim imovina postaje imovina offshore subjekta. Sta je prodato u privatno prodato je

ODGOVORITE