Шпанија се спасила у Букурешту, Пуки води Финце на ЕП!

Иако у први мах није деловало да ће тако бити, било је много узбуђења на мечевима квалификација за Европско првенство 2020. године.  Фурија преживела Букурешт, Пушкаш промашио бод у 92. минуту! Кепа Аризабалага херој славља гостујуће селекције на Националном стадиону - 2:1.

Фудбал 05.09.2019 | 23:21
Шпанија се спасила у Букурешту, Пуки води Финце на ЕП!
Почело је рутински, а на крају умало да буде сензација. Шпанија је на гостовању у Румунију прошла као кроз иглене уши и умало да изгубе два бода у врло узбудљивом окршају у квалификационој групи Ф - 1:2.

Ништа није указивало да би Шпанија могла да има проблеме. Одмах су у свом стилу "узели" лопту домаћем тиму и контролисали дешавања на терену. Нису Румуни у првих пола сата могли ни да помисле да се приближе голу Кепе Аризабалаге, да би потом једанаестерац на другој страни донео предност Шпанији.

Серхио Рамос је наместио лопту на белу тачку, а потом био сигуран реализатор за 1:0. То је још више деморалисало симпатичне Румуне, који су у одличној атмосфери у Букурешту покушавали да то и оправдају. Ипак, друго полувреме није поштено ни почело, а њима је уследио хладан туш.

Брз напада Црвене фурије завршио се асистенцијом Ђордија Албе за Пака Алкасера, који успева да савлада врло расположеног голмана Татарушануа. Није више Козмин Контра имао шта да чека, па је у 56. минуту увео Флорина Андонеа да појача напад.

И нападач Брајтона на позајмици у Галатасарају је итекако умео да то врати, пошто је првим додиром лопте, односно ударцем главом, само три минута по уласку у игру смањио резултат на 2:1. Искористио је момак из Ботошанија грешку Серхија Рамоса да се нађе тамо где треба и савлада Аризабалагу.

Није то много олакшало посао Румунији да стварају шансе, али је тензија на терену достигла врхунац када је Дијего Љоренте зарадио директан црвени картон. Он је као последњи играч одбране начинио фаул који је могао да доведе до изједначења домаћина. После читаве гужве играча два тима, слободан ударац је био слаба утеха за Румуне.

Домаћи су у надокнади времена имали неколико огромних прилика да освоје велики бод, а Георги Пушкаш је имао и најбољу кад асе Аризабалага истакао одличном одбраном.

Шпанија је играла на свом нивоу, али је морала озбиљно да се помучи и стрепи до последњег тренутка утакмице како би Национални стадион у Букурешту напустила са три освојена бода. То само говори о квалитету Румуније, која је успела да се врати у меч против великог фаворита, али не и да освоји макар један бод, иако је Георге Пушкаш у другом минуту надокнаде пропустио колосалну прилику - 1:2 (0:1).

Фурија је током највећег тока утакмице имала апсолутну контролу игре и резултата. Везни ред гостију је био најзаслужнији за такву слику. Бускетс, Саул и Руиз су држали чврстину, а сјајни Дани Сбалољос је на сјајан начин слао лопте према најисутренијем Алксаеру. Ипак, много тога се променило након гола Румуна, док је након искључења Љорентеа у 79. минуту било прилично драматично пред голом Кепе.

Шпанија је повела на помало неславан начин у 29. минуту. Ћипријан Деак је нехотично згазио на ногу управо Себаљосу, иако није било превеликог интезитета овај је вриснуо као да му је откинуо ногу. То је упалило код арбитра Ајтекина, који није имао дилему, показао је белу тачку, са које је погодио капитен Рамос.

Фурија је сјајно ушла и у друго полувреме. Тада је диригентска палица поново била у рукама Себаљоса, који је овога пута показао свој вансеријски фудбалски дар. Сјајни везиста Арсенала спољним делом копачке је избацио у први план Ђордија Албу, којем није било тешко да упосли слободног Алаксера.

Румунија је тада била у нокдауну, али се у живот вратила након сјајне комбинације Пушкаша и Андонеа, када је коначно био матиран Кепа.

Домаћин је успео да направи још већи притисак, током којег је искључен Дијего Љоренте. Тек тада је Шпанија била у великим проблемима, а за освајање сва три бода на крају је био најзаслужнији Кепа Аризабалага. Фантастични голман Челсија нестварно је реаговао у другом минуту надокнаде, када је ногама зауставио ударац Пушкаша са врха петерца.

Шпанија је зацементирала прво место групе Ф, док јхе Румунија пала на четврто место, јер су Шведска и Норвешка остварили очекиване победе ове вечери. Швеђани су били убедљиви на Фарским Острвима, где су славили са 4:0, уз два поготка Александера Исака. Сви голови на овом мечу пали су у првом полувремену, а у стрелце су се још уписали Линделоф и Квајсон. Швеђани су други са 10 бодова, а трећепласирана Норвешка са два мање.

Норвежани су посао против Малте (2:0) одрадили у финишу првог полувремена, после чега су рутински одрадили посао до краја меча. Бедем испред гола противника срушио је Сандер Берге у 34. минуту, док је коначан резултат поставио Џошуа Кинг у првом минуту надокнаде првог полувремена.

Северна Македонија је освојила вредан бод у Бер Шеви (1:1) и задржала шансе за освајање другог места у групи Г. Израелци су повели у 55. минуту захваљујући поготку сјајног Ерана Захавија, али ту залиху нису успели дуго да задрже. Девет минута касније изједначио је Аријан Адеми, што се испоставило и коначним резултатом ове утакмице.

ФИНЦИ МИНИМАЛЦЕМ ДО ЧЕТВРТЕ ПОБЕДЕ

Успели су Шпанци некако да издрже до краја, а успела је и Финска да остане непоражена против Грчке у мечевима на свом тлу. Једини стрелац на том мечу био је најбољи играч тима Тему Пуки - 1:0.

Нападач Норича је у изванредној форми на почетку сезоне, са пет голова у Премијер лиги. Овога пута је гол постигао из пенала, након што је Камара био фаулиран у шеснаестерцу Грчке.

Није то била утакмица са много темпа и много изгледних прилика, али ону најбољу коју су домаћи имали на крају су искористили. Грчка је још једном показала да се налази у врло лошем тренутку пошто су уписали и трећи пораз у пет мечева.

Финци су добар део сусрета одиграли "на искуство", посебно последњих двадесетак минута. Имали су гости блажу теренску иницијативу, али је чврста одбрана Финске држала конце у својим рукама.

Сада су уписали четврту победу, имају великих 12 бодова на половини квалификација и уз Италију су далеко најближи пласману на Европско првенство.

Швајцарци остали без брејка и закукали што нема ВАР-а! Петарда Босне уз Џеков шоу! Финцима доста Пуки да отпише Грке из трке!

У једном од дербија групе Д која спада међу најтеже у квалификацијама за ЕП, Ирска је успела да ремијем са Швајцарском остане на првом месту.

Голом Мекголдрика у 85. минуту, Ирска се спасила пораза и изборила реми од 1:1 на свом терену против фаворита групе. Али пропустила је прилику да врућ домаћи терен искористи као предност и евентуалном победом направи велики корак. Истина, и даље је прва са шест бодова предности у односу на Швајцарску, али и две одигране утакмице више. Да је вечерас победила, била би баш на добром путу... Овако, прва је на табели али је у другој половини квалификационе трке чека зантно тежи распоред, ниједан зицер и и три тешка гостовања.

После не баш садржајног првог полувремена без много шанси, Швајцарци су нешто већу иницијативу претворили у бољу игру у другом полувремену. Екипа Владимира Петковића је баш добро почела других 45 минута, Емболо је пропустио зицер и после бриљантне акције, штопер Шер је у 72. минуту донео заслужено вођство.

Ирци нису имали куд и кренули су на све или ништа. Наравно, дугим лоптама и центаршутевима. И после једног таквог Меклиновог центаршута је Мекголдрик у 85. минуту закуцао лопту главом у мрежу. Из офсајда, плус што је можда направио и фаул у скоку. Али узалуд су Швајцарци кукали и протестовали. У квалификацијама нема ВАР техноглоије. Да виде и они како је...  

Очекивано, Данска је у истој групи оправдала статус фаворита против Гибралатара и са убедљивих 6:0 у гостима направила одличну увертиру за путовање у Грузију где је за неколико дана чека знатно тежи посао. Селектор Јон Дал Томасон није ништа калкулисао против аутсајдера и напао је Гибралтар из свих оружја захтевајући што убедљивију победу.

Кристијан Ериксен је сјајном асистенцијом погодио Скова у главу за 1:0, а потом реализовао пенал за мирних 2:0 на полувремену. У наставку је погодио још један пенал, Дилејни је повисио на 4:0 после акције из корнера, а тачку је ставио Лехов нападач Гиткјер са два гола из срца шесанестерца.

Један гол за 80 минута, а онда чак четири у последњих десет минута је дала Босна и Херцеговина слабашном Лихтенштајну на Билином пољу и са 5:0 се охрабрила пред гостовање Јерменији од којег ће у многоме зависити шансе за освајање једног пд прва два места.

Динамов везиста Амер Гојак је начео госте после 11 минута после лепе асистенција Џека, а онда су Босанци наставили да нижу и промашују шансе до полувремена. Наставио је домаћи тим са доминацијом и у другом полувремену, да би коначно од 80. минуту кренула серија заслужених голова. Прво је Дуљевићпостигао срећан гол, потом је Гојак вратио асистенцију Џеку, Вишћа је отпадак претворио у 4:0, да би тачку ставили Џеко и Гојак још једном сјајном асистенцијом Роминог нападача за Динамовог везисту.

И поред победе, БиХ остаје на трећем месту са истим бодовним дефицитом у односу на другопалсирану Финску која је вечерас савладала Грчку на свом терену са 1:0. Новом победом, Финци су наставили да бележе сјајне резултате у квалификацијама и практично отписали Грке из трке. Опет је за три бода погодио сјајни Тему Пуки. Додуше, није му било тешко да у 52. минуту затресе мрежу из пенала који је изнудио Камара. Финци су до краја контролисали резултат и забележили четврту узастопну победу пред гостовање у Италији. На добром су путу да се пласирају на ЕП.

Група Д

Гибралтар – Данска 0:6 (0:4)
/Сков 6, Еркисен 34п, 50п, Дилејни 69, Гиткјер 74, 78/

Ирска – Швајцарска 1:1 (0:0)
/Мекголдрик 85 - Шар 74/

*слободна је Грузија

ТАБЕЛА: Ирска (5) 11, Данска (4) 8, Швајцарска (3) 5, Грузија (4) 3, Гибралтар (4) 0.

Група Г

Израел – Северна Македонија 1:1 (0:0)
/Захави 55 – Адеми 64/

у петак:

Аустрија – Летонија 20.45
Словенија – Пољска 20.45

ТАБЕЛА: Пољска (4) 12, Израел (5) 8, Аустрија (4) 6, С. Македонија (5) 5, Словенија (4) 5, Летонија (4) 0

Група Ф

Фарска Острва – Шведска 0:4 (0:4)
/Исак 12, 15, Линделоф 23, Кваисон 41/

Румунија – Шпанија 1:2 (0:1)
/Андоне 59 – Рамос 29п, Алкасер 47/

Норвешка – Малта 2:0 (2:0)
/Берге 34, Кинг 45+1/

ТАБЕЛА: Шпанија 15, Шведска 10, Норвешка 8, Румунија 7, Малта 3, Фарска Острва 0.

Група Ј

Јерменија – Италија 1:3 (1:1)
/Карапетијан 11 – Белоти 28, 80, Пелегрини 77/

Босна и Херцеговина – Лихтенштајн 5:0 (1:0)
/Гојак 11, 89, Дуљевић 80, Џеко 86, Вишћа 88/

Финска – Грчка 1:0 (0:0)
/Пуки 52/

ТАБЕЛА: Италија 15, Финска 12, БиХ 7, Јерменија 6, Грчка 4, Лихтенштајн 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар