Španija se spasila u Bukureštu, Puki vodi Fince na EP!

Iako u prvi mah nije delovalo da će tako biti, bilo je mnogo uzbuđenja na mečevima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.  Furija preživela Bukurešt, Puškaš promašio bod u 92. minutu! Kepa Arizabalaga heroj slavlja gostujuće selekcije na Nacionalnom stadionu - 2:1.

Fudbal 05.09.2019 | 23:21
Španija se spasila u Bukureštu, Puki vodi Fince na EP!
Počelo je rutinski, a na kraju umalo da bude senzacija. Španija je na gostovanju u Rumuniju prošla kao kroz iglene uši i umalo da izgube dva boda u vrlo uzbudljivom okršaju u kvalifikacionoj grupi F - 1:2.

Ništa nije ukazivalo da bi Španija mogla da ima probleme. Odmah su u svom stilu "uzeli" loptu domaćem timu i kontrolisali dešavanja na terenu. Nisu Rumuni u prvih pola sata mogli ni da pomisle da se približe golu Kepe Arizabalage, da bi potom jedanaesterac na drugoj strani doneo prednost Španiji.

Serhio Ramos je namestio loptu na belu tačku, a potom bio siguran realizator za 1:0. To je još više demoralisalo simpatične Rumune, koji su u odličnoj atmosferi u Bukureštu pokušavali da to i opravdaju. Ipak, drugo poluvreme nije pošteno ni počelo, a njima je usledio hladan tuš.

Brz napada Crvene furije završio se asistencijom Đordija Albe za Paka Alkasera, koji uspeva da savlada vrlo raspoloženog golmana Tatarušanua. Nije više Kozmin Kontra imao šta da čeka, pa je u 56. minutu uveo Florina Andonea da pojača napad.

I napadač Brajtona na pozajmici u Galatasaraju je itekako umeo da to vrati, pošto je prvim dodirom lopte, odnosno udarcem glavom, samo tri minuta po ulasku u igru smanjio rezultat na 2:1. Iskoristio je momak iz Botošanija grešku Serhija Ramosa da se nađe tamo gde treba i savlada Arizabalagu.

Nije to mnogo olakšalo posao Rumuniji da stvaraju šanse, ali je tenzija na terenu dostigla vrhunac kada je Dijego Ljorente zaradio direktan crveni karton. On je kao poslednji igrač odbrane načinio faul koji je mogao da dovede do izjednačenja domaćina. Posle čitave gužve igrača dva tima, slobodan udarac je bio slaba uteha za Rumune.

Domaći su u nadoknadi vremena imali nekoliko ogromnih prilika da osvoje veliki bod, a Georgi Puškaš je imao i najbolju kad ase Arizabalaga istakao odličnom odbranom.

Španija je igrala na svom nivou, ali je morala ozbiljno da se pomuči i strepi do poslednjeg trenutka utakmice kako bi Nacionalni stadion u Bukureštu napustila sa tri osvojena boda. To samo govori o kvalitetu Rumunije, koja je uspela da se vrati u meč protiv velikog favorita, ali ne i da osvoji makar jedan bod, iako je George Puškaš u drugom minutu nadoknade propustio kolosalnu priliku - 1:2 (0:1).

Furija je tokom najvećeg toka utakmice imala apsolutnu kontrolu igre i rezultata. Vezni red gostiju je bio najzaslužniji za takvu sliku. Buskets, Saul i Ruiz su držali čvrstinu, a sjajni Dani Sbaloljos je na sjajan način slao lopte prema najisutrenijem Alksaeru. Ipak, mnogo toga se promenilo nakon gola Rumuna, dok je nakon isključenja Ljorentea u 79. minutu bilo prilično dramatično pred golom Kepe.

Španija je povela na pomalo neslavan način u 29. minutu. Ćiprijan Deak je nehotično zgazio na nogu upravo Sebaljosu, iako nije bilo prevelikog inteziteta ovaj je vrisnuo kao da mu je otkinuo nogu. To je upalilo kod arbitra Ajtekina, koji nije imao dilemu, pokazao je belu tačku, sa koje je pogodio kapiten Ramos.

Furija je sjajno ušla i u drugo poluvreme. Tada je dirigentska palica ponovo bila u rukama Sebaljosa, koji je ovoga puta pokazao svoj vanserijski fudbalski dar. Sjajni vezista Arsenala spoljnim delom kopačke je izbacio u prvi plan Đordija Albu, kojem nije bilo teško da uposli slobodnog Alaksera.

Rumunija je tada bila u nokdaunu, ali se u život vratila nakon sjajne kombinacije Puškaša i Andonea, kada je konačno bio matiran Kepa.

Domaćin je uspeo da napravi još veći pritisak, tokom kojeg je isključen Dijego Ljorente. Tek tada je Španija bila u velikim problemima, a za osvajanje sva tri boda na kraju je bio najzaslužniji Kepa Arizabalaga. Fantastični golman Čelsija nestvarno je reagovao u drugom minutu nadoknade, kada je nogama zaustavio udarac Puškaša sa vrha peterca.

Španija je zacementirala prvo mesto grupe F, dok jhe Rumunija pala na četvrto mesto, jer su Švedska i Norveška ostvarili očekivane pobede ove večeri. Šveđani su bili ubedljivi na Farskim Ostrvima, gde su slavili sa 4:0, uz dva pogotka Aleksandera Isaka. Svi golovi na ovom meču pali su u prvom poluvremenu, a u strelce su se još upisali Lindelof i Kvajson. Šveđani su drugi sa 10 bodova, a trećeplasirana Norveška sa dva manje.

Norvežani su posao protiv Malte (2:0) odradili u finišu prvog poluvremena, posle čega su rutinski odradili posao do kraja meča. Bedem ispred gola protivnika srušio je Sander Berge u 34. minutu, dok je konačan rezultat postavio Džošua King u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena.

Severna Makedonija je osvojila vredan bod u Ber Ševi (1:1) i zadržala šanse za osvajanje drugog mesta u grupi G. Izraelci su poveli u 55. minutu zahvaljujući pogotku sjajnog Erana Zahavija, ali tu zalihu nisu uspeli dugo da zadrže. Devet minuta kasnije izjednačio je Arijan Ademi, što se ispostavilo i konačnim rezultatom ove utakmice.

FINCI MINIMALCEM DO ČETVRTE POBEDE

Uspeli su Španci nekako da izdrže do kraja, a uspela je i Finska da ostane neporažena protiv Grčke u mečevima na svom tlu. Jedini strelac na tom meču bio je najbolji igrač tima Temu Puki - 1:0.

Napadač Noriča je u izvanrednoj formi na početku sezone, sa pet golova u Premijer ligi. Ovoga puta je gol postigao iz penala, nakon što je Kamara bio fauliran u šesnaestercu Grčke.

Nije to bila utakmica sa mnogo tempa i mnogo izglednih prilika, ali onu najbolju koju su domaći imali na kraju su iskoristili. Grčka je još jednom pokazala da se nalazi u vrlo lošem trenutku pošto su upisali i treći poraz u pet mečeva.

Finci su dobar deo susreta odigrali "na iskustvo", posebno poslednjih dvadesetak minuta. Imali su gosti blažu terensku inicijativu, ali je čvrsta odbrana Finske držala konce u svojim rukama.

Sada su upisali četvrtu pobedu, imaju velikih 12 bodova na polovini kvalifikacija i uz Italiju su daleko najbliži plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Švajcarci ostali bez brejka i zakukali što nema VAR-a! Petarda Bosne uz Džekov šou! Fincima dosta Puki da otpiše Grke iz trke!

U jednom od derbija grupe D koja spada među najteže u kvalifikacijama za EP, Irska je uspela da remijem sa Švajcarskom ostane na prvom mestu.

Golom Mekgoldrika u 85. minutu, Irska se spasila poraza i izborila remi od 1:1 na svom terenu protiv favorita grupe. Ali propustila je priliku da vruć domaći teren iskoristi kao prednost i eventualnom pobedom napravi veliki korak. Istina, i dalje je prva sa šest bodova prednosti u odnosu na Švajcarsku, ali i dve odigrane utakmice više. Da je večeras pobedila, bila bi baš na dobrom putu... Ovako, prva je na tabeli ali je u drugoj polovini kvalifikacione trke čeka zantno teži raspored, nijedan zicer i i tri teška gostovanja.

Posle ne baš sadržajnog prvog poluvremena bez mnogo šansi, Švajcarci su nešto veću inicijativu pretvorili u bolju igru u drugom poluvremenu. Ekipa Vladimira Petkovića je baš dobro počela drugih 45 minuta, Embolo je propustio zicer i posle briljantne akcije, štoper Šer je u 72. minutu doneo zasluženo vođstvo.

Irci nisu imali kud i krenuli su na sve ili ništa. Naravno, dugim loptama i centaršutevima. I posle jednog takvog Meklinovog centaršuta je Mekgoldrik u 85. minutu zakucao loptu glavom u mrežu. Iz ofsajda, plus što je možda napravio i faul u skoku. Ali uzalud su Švajcarci kukali i protestovali. U kvalifikacijama nema VAR tehnogloije. Da vide i oni kako je...  

Očekivano, Danska je u istoj grupi opravdala status favorita protiv Gibralatara i sa ubedljivih 6:0 u gostima napravila odličnu uvertiru za putovanje u Gruziju gde je za nekoliko dana čeka znatno teži posao. Selektor Jon Dal Tomason nije ništa kalkulisao protiv autsajdera i napao je Gibraltar iz svih oružja zahtevajući što ubedljiviju pobedu.

Kristijan Eriksen je sjajnom asistencijom pogodio Skova u glavu za 1:0, a potom realizovao penal za mirnih 2:0 na poluvremenu. U nastavku je pogodio još jedan penal, Dilejni je povisio na 4:0 posle akcije iz kornera, a tačku je stavio Lehov napadač Gitkjer sa dva gola iz srca šesanesterca.

Jedan gol za 80 minuta, a onda čak četiri u poslednjih deset minuta je dala Bosna i Hercegovina slabašnom Lihtenštajnu na Bilinom polju i sa 5:0 se ohrabrila pred gostovanje Jermeniji od kojeg će u mnogome zavisiti šanse za osvajanje jednog pd prva dva mesta.

Dinamov vezista Amer Gojak je načeo goste posle 11 minuta posle lepe asistencija Džeka, a onda su Bosanci nastavili da nižu i promašuju šanse do poluvremena. Nastavio je domaći tim sa dominacijom i u drugom poluvremenu, da bi konačno od 80. minutu krenula serija zasluženih golova. Prvo je Duljevićpostigao srećan gol, potom je Gojak vratio asistenciju Džeku, Višća je otpadak pretvorio u 4:0, da bi tačku stavili Džeko i Gojak još jednom sjajnom asistencijom Rominog napadača za Dinamovog vezistu.

I pored pobede, BiH ostaje na trećem mestu sa istim bodovnim deficitom u odnosu na drugopalsiranu Finsku koja je večeras savladala Grčku na svom terenu sa 1:0. Novom pobedom, Finci su nastavili da beleže sjajne rezultate u kvalifikacijama i praktično otpisali Grke iz trke. Opet je za tri boda pogodio sjajni Temu Puki. Doduše, nije mu bilo teško da u 52. minutu zatrese mrežu iz penala koji je iznudio Kamara. Finci su do kraja kontrolisali rezultat i zabeležili četvrtu uzastopnu pobedu pred gostovanje u Italiji. Na dobrom su putu da se plasiraju na EP.

Grupa D

Gibraltar – Danska 0:6 (0:4)
/Skov 6, Erkisen 34p, 50p, Dilejni 69, Gitkjer 74, 78/

Irska – Švajcarska 1:1 (0:0)
/Mekgoldrik 85 - Šar 74/

*slobodna je Gruzija

TABELA: Irska (5) 11, Danska (4) 8, Švajcarska (3) 5, Gruzija (4) 3, Gibraltar (4) 0.

Grupa G

Izrael – Severna Makedonija 1:1 (0:0)
/Zahavi 55 – Ademi 64/

u petak:

Austrija – Letonija 20.45
Slovenija – Poljska 20.45

TABELA: Poljska (4) 12, Izrael (5) 8, Austrija (4) 6, S. Makedonija (5) 5, Slovenija (4) 5, Letonija (4) 0

Grupa F

Farska Ostrva – Švedska 0:4 (0:4)
/Isak 12, 15, Lindelof 23, Kvaison 41/

Rumunija – Španija 1:2 (0:1)
/Andone 59 – Ramos 29p, Alkaser 47/

Norveška – Malta 2:0 (2:0)
/Berge 34, King 45+1/

TABELA: Španija 15, Švedska 10, Norveška 8, Rumunija 7, Malta 3, Farska Ostrva 0.

Grupa J

Jermenija – Italija 1:3 (1:1)
/Karapetijan 11 – Beloti 28, 80, Pelegrini 77/

Bosna i Hercegovina – Lihtenštajn 5:0 (1:0)
/Gojak 11, 89, Duljević 80, Džeko 86, Višća 88/

Finska – Grčka 1:0 (0:0)
/Puki 52/

TABELA: Italija 15, Finska 12, BiH 7, Jermenija 6, Grčka 4, Lihtenštajn 0.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar