ЕП: Италија послије преокрета савладала Јерменију

Фудбалери Италије победили су Јерменију са 3:1 у петој квалификационој утакмици за Европско првенство 2020. године.  Италија се мучила па брзопотезно срушила Јерменију: Белоти је јунак! Азури нису имали лако гостовање у Јеревану, али су на крају ипак успели да одрже максималан учинак у квалификационој групи Ј.  Јереван освојен тешком муком: Италијани сломили десеторицу Јермена.  Пето славље Азура у квалификацијама за Европско првенство - 3:1.

Фудбал 05.09.2019 | 20:33
ЕП: Италија послије преокрета савладала Јерменију
Јермени су на свом стадиону у Јеревану дочекали Италију и успели су да их изненаде у раној фази утакмице и да већ у 11. минуту меча дођу до предности, када је Александер Карапетијан затресао мрежу "Азура".

На одговор Италије се чекало добрих 17 минута, а онда је на сцену ступио нападач Торина Андреа Белоти и донео свом тиму изједначење, па се тим резултатом првих 45 минута и окончало.

Јерменија се после тога затворила, била је решена да освоји један бод против великог фаворита на свом стадиону, а у томе им је одмогао стрелац првог гола, који је у првом минуту судијске надокнаде првог полувремена зарадио други жути картон и већ тада завршио утакмицу.

Италијани су се дуго мучили, нападали су константно, али гола није било. Бар не до 77. минута када је Лоренцо Пелегрини донео Италији преокрет, да би тачку ставио Андреа Белоти само три минута касније.

Није почело добро по фаворита, али је на крају посао обављен успешно. Репрезентација Италије је преокретом успела да савлада селекцију Јерменије, а највеће заслуге за то имао је Андреа Белоти - 1:3.

Екипа Роберта Манћинија врло траљаво је започела меч у Јеревану и већ после 11 минута им се то обило о главу. Тигран Барсегјан је лепо упослио Александера Карапетијана, а овај прецизним ударцем у даљи угао гола савладао Ђанлуиђија Донаруму.

Тај погодак је учинио да се Азури разбуде, недуго након тога им је један гол био поништен, да би нападач Торина после скоро пола часа игре "удахнуо ваздух" својим саиграчима поготком за 1:1. Белоти је само пар минута касније поново био у одличној прилици, али је пропустио прилику да употпуни преокрет већ у првом полувремену.

Италија у наредном колу у недељу гостује репрезентацији Финске, док ће Јерменија истог дана дочекати Босну и Херцеговину.

Но, да ће Јерменима бити тешко да одоле јачем противнику постало је евидентно у надокнади времена првог дела игре. Тада је Карапетијан од хероја постао трагичар, јер је добио други жути картон.

Његово искључење је додатно "сасекло" Јерменију, која се стоички бранила у наставку, али на крају нису успели да издрже до краја. Иницијативу Италијана успео је да реализује Лоренцо Пелегрини поготком у 77. минуту, да би коначан исход решио управо Белоти. Његов други погодак на мечу је на 10 минута пре краја донео потпуни мир Азурима.

Италија сада има максималних 15 бодова у групи Ј, пошто су остварили свих пет победа. Са гол-разликом 16:2, јасно је да је четвороструки првак света једном ногом већ на Европском првенству 2020. године.

Јереван се још једном потврдио као тешко освојива тврђава. Много зноја, са све играчем више од 45. минута, морала је да пролије Италија како би тешком муком дошла до победе на овом гостовању, али је ипак успела у самом финишу меча, па је наставила свој беспрекорни правац ка Европском првенству - 3:1 (1:1).

Азури на овом мечу били принуђени прво да јуре предност ривала, а потом и победу читавих 50 минута игра, а на крају су пресудили Лоренцо Пелегрини и двоструки стрелац Андреа Белоти.

Јермени су водили голом Карапетјана од 11. минута, а онда је исти играч у 27. минуту добио беспотребан жути картон, док га је у првом минуту надокнаде другог полувремена на "танак лед" навукао лукави Леонардо Бонучи. Штопер Јувентуса је унео доста глуме у ваздушни дуел са нападачом Јерменије, пао је као покошен након контакта са лактом противника, а судија Зиберт је показао други жути картон домаћем играчу.

Ипак, ни тај тренутак није у потпуности обесхрабрио Јермене, који су у наставку меч два пута озбиљно припретили из шестоких контранапада, али је оба пута у последњем тренутку изблокиран ударац Мхитарјана.

На крају, јерменској одбрани је ипак пала концетрација. Бонучи је у 77. минуту уочио правовремено утчавање Пелегринија, одлично центрирао, а овај главом постигао свој првенац у националном дресу. Белоти је био на правом месту у 28. минуту, када је центаршут Емерсона Палмиерија проследио у небрањени део мреже, а онда је у 80. минуту показао сав свој нападачки квалитет. Сјајно се нападач Торина заградио на 11-12 метара удаљености од противничког гола, а онда из окрета упитио још један неодбрањив ударац у мрежу Хајрапетјана.

Италија након пет одиграних мечева у квалификацијама има исто толико победа, уз гол-разлику 16:2, док је Јерменија остала на трећем месту, са три бода мање од Финске. Азури за три дана гостују управо у Финској, док Јерменија у јако важном мечу дочекује Босну и Херцеговину.

Група Д:

20:45 Гибралтар – Данска
20:45 Ирска – Швајцарска

Група Ф:

20:45 Фарска Острва – Шведска
20:45 Норвешка – Малта
20:45 Румунија – Шпанија

Група Г:

20:45 Израел – Северна Македонија

Група Ј:

Јерменија – Италија 1:3 (1:1) 
(Карапетијан 11 – Белоти 28, 80, Пелегрини 77)



Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар