EP: Italija poslije preokreta savladala Jermeniju

Fudbaleri Italije pobedili su Jermeniju sa 3:1 u petoj kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2020. godine.  Italija se mučila pa brzopotezno srušila Jermeniju: Beloti je junak! Azuri nisu imali lako gostovanje u Jerevanu, ali su na kraju ipak uspeli da održe maksimalan učinak u kvalifikacionoj grupi J.  Jerevan osvojen teškom mukom: Italijani slomili desetoricu Jermena.  Peto slavlje Azura u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo - 3:1.

Fudbal 05.09.2019 | 20:33
EP: Italija poslije preokreta savladala Jermeniju
Jermeni su na svom stadionu u Jerevanu dočekali Italiju i uspeli su da ih iznenade u ranoj fazi utakmice i da već u 11. minutu meča dođu do prednosti, kada je Aleksander Karapetijan zatresao mrežu "Azura".

Na odgovor Italije se čekalo dobrih 17 minuta, a onda je na scenu stupio napadač Torina Andrea Beloti i doneo svom timu izjednačenje, pa se tim rezultatom prvih 45 minuta i okončalo.

Jermenija se posle toga zatvorila, bila je rešena da osvoji jedan bod protiv velikog favorita na svom stadionu, a u tome im je odmogao strelac prvog gola, koji je u prvom minutu sudijske nadoknade prvog poluvremena zaradio drugi žuti karton i već tada završio utakmicu.

Italijani su se dugo mučili, napadali su konstantno, ali gola nije bilo. Bar ne do 77. minuta kada je Lorenco Pelegrini doneo Italiji preokret, da bi tačku stavio Andrea Beloti samo tri minuta kasnije.

Nije počelo dobro po favorita, ali je na kraju posao obavljen uspešno. Reprezentacija Italije je preokretom uspela da savlada selekciju Jermenije, a najveće zasluge za to imao je Andrea Beloti - 1:3.

Ekipa Roberta Manćinija vrlo traljavo je započela meč u Jerevanu i već posle 11 minuta im se to obilo o glavu. Tigran Barsegjan je lepo uposlio Aleksandera Karapetijana, a ovaj preciznim udarcem u dalji ugao gola savladao Đanluiđija Donarumu.

Taj pogodak je učinio da se Azuri razbude, nedugo nakon toga im je jedan gol bio poništen, da bi napadač Torina posle skoro pola časa igre "udahnuo vazduh" svojim saigračima pogotkom za 1:1. Beloti je samo par minuta kasnije ponovo bio u odličnoj prilici, ali je propustio priliku da upotpuni preokret već u prvom poluvremenu.

Italija u narednom kolu u nedelju gostuje reprezentaciji Finske, dok će Jermenija istog dana dočekati Bosnu i Hercegovinu.

No, da će Jermenima biti teško da odole jačem protivniku postalo je evidentno u nadoknadi vremena prvog dela igre. Tada je Karapetijan od heroja postao tragičar, jer je dobio drugi žuti karton.

Njegovo isključenje je dodatno "saseklo" Jermeniju, koja se stoički branila u nastavku, ali na kraju nisu uspeli da izdrže do kraja. Inicijativu Italijana uspeo je da realizuje Lorenco Pelegrini pogotkom u 77. minutu, da bi konačan ishod rešio upravo Beloti. Njegov drugi pogodak na meču je na 10 minuta pre kraja doneo potpuni mir Azurima.

Italija sada ima maksimalnih 15 bodova u grupi J, pošto su ostvarili svih pet pobeda. Sa gol-razlikom 16:2, jasno je da je četvorostruki prvak sveta jednom nogom već na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

Jerevan se još jednom potvrdio kao teško osvojiva tvrđava. Mnogo znoja, sa sve igračem više od 45. minuta, morala je da prolije Italija kako bi teškom mukom došla do pobede na ovom gostovanju, ali je ipak uspela u samom finišu meča, pa je nastavila svoj besprekorni pravac ka Evropskom prvenstvu - 3:1 (1:1).

Azuri na ovom meču bili prinuđeni prvo da jure prednost rivala, a potom i pobedu čitavih 50 minuta igra, a na kraju su presudili Lorenco Pelegrini i dvostruki strelac Andrea Beloti.

Jermeni su vodili golom Karapetjana od 11. minuta, a onda je isti igrač u 27. minutu dobio bespotreban žuti karton, dok ga je u prvom minutu nadoknade drugog poluvremena na "tanak led" navukao lukavi Leonardo Bonuči. Štoper Juventusa je uneo dosta glume u vazdušni duel sa napadačom Jermenije, pao je kao pokošen nakon kontakta sa laktom protivnika, a sudija Zibert je pokazao drugi žuti karton domaćem igraču.

Ipak, ni taj trenutak nije u potpunosti obeshrabrio Jermene, koji su u nastavku meč dva puta ozbiljno pripretili iz šestokih kontranapada, ali je oba puta u poslednjem trenutku izblokiran udarac Mhitarjana.

Na kraju, jermenskoj odbrani je ipak pala koncetracija. Bonuči je u 77. minutu uočio pravovremeno utčavanje Pelegrinija, odlično centrirao, a ovaj glavom postigao svoj prvenac u nacionalnom dresu. Beloti je bio na pravom mestu u 28. minutu, kada je centaršut Emersona Palmierija prosledio u nebranjeni deo mreže, a onda je u 80. minutu pokazao sav svoj napadački kvalitet. Sjajno se napadač Torina zagradio na 11-12 metara udaljenosti od protivničkog gola, a onda iz okreta upitio još jedan neodbranjiv udarac u mrežu Hajrapetjana.

Italija nakon pet odigranih mečeva u kvalifikacijama ima isto toliko pobeda, uz gol-razliku 16:2, dok je Jermenija ostala na trećem mestu, sa tri boda manje od Finske. Azuri za tri dana gostuju upravo u Finskoj, dok Jermenija u jako važnom meču dočekuje Bosnu i Hercegovinu.

Grupa D:

20:45 Gibraltar – Danska
20:45 Irska – Švajcarska

Grupa F:

20:45 Farska Ostrva – Švedska
20:45 Norveška – Malta
20:45 Rumunija – Španija

Grupa G:

20:45 Izrael – Severna Makedonija

Grupa J:

Jermenija – Italija 1:3 (1:1) 
(Karapetijan 11 – Beloti 28, 80, Pelegrini 77)



Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar