СП: Богдане, Богдане, Богдане...!

Нови рекорд каријере и игра која задовољава сва кошаркашка чула!

Кошарка 05.09.2019 | 23:07
СП: Богдане, Богдане, Богдане...!
Ако досад нисте схватили да је померање граница његов велики изазов, сада вам је ваљда јасно. 

Ако и даље мислите да троши превише лопти, сетите се како то раде шутери светског калибра, међу којима је и он.

Ако се по јутру дан познаје, од Богдана Богдановића очекујте да Србију поново води до успеха!

Када почнеш да улазиш у зенит каријере, то једноставно постаје обавеза. Има година, биће још мегдана, али Богдан Богдановић на почетку Светског купа показује зрелост какву достигне само пробрани број асова у репрезентативном дресу. И та психолошка стабилност коју је пронашао изузетно позитивно утиче на цео тим. Далеко од тога да је осећао страх свих претходних година. Успео је да научи како да своје емоције каналише и употреби их у фази шута. Да буде још смртоноснији... Александар Ђорђевић је својевремено имао такав ментални склоп и одисао невероватним самопоуздањем, а изгледа да је селектор у годинама заједничког рада успео да накалеми тај пелцер и на свог наследника. 

Богдановић је меч с Италијом одрадио с таквом лакоћом, да је мамио уздахе код сваког истрчавања из блока, уласка у шут и избачаја. Натерао је публику да бар на тренутак скрене пажњу с Николе Јокића и постане центар њиховог универзума. Зато је и почастио још једном дупке пуну дворану у Фошану с новим рекордом репрезентативне каријере, партијом која је Србији донела прво место и миран сан пред наставак такмичења у Вухану. За нешто мање од 26 минута на паркету Богдановић је скупио чак 31 поен (6/11 за три), а последњи кош, уједно и тројку на утакмици постигао је на три минута пре истека времена, када је Србији донео највећу предност (90:67). Богдан је новом блиставом ролом превазишао свој досадашњи репрезентативни лимит од 30 поена, постављен на старту Евробаскета у Истанбулу 2017. године. 

Ипак, Сакраментов врсни шутер и даље није пробио баријеру када је рекорд целе каријере у питању, јер ће у тефтеру и даље стајати да је Звезди 2014. убацио чак 36 поена у оном страшном финалу Суперлиге Србије, када је за четири утакмице скупио 123 поена. Богдановићев нови репрезентативни максимум сместио га је и на деобу трећег места најефикаснијих стрелаца репрезентације у периоду од 1995. до данас у такмичарским мечевима (Евробаскет, Мундобаскет, Олимпијске игре, квалификације). Трећу позицију делиће с Дејаном Бодирогом који је у полуфиналу Мундобаскета 1998. против Грчке такође убацио 31 поен. Испред њих још су Милош Теодосић с оном мајсторском партијом против Словеније у полуфиналу Евробаскета 2009. и садашњи селектор Александар Ђорђевић с ванвременским учинком од 41 поена Литванији директно за европско злато! 

Пожалио се Ђорђевић новинарима на "међународном" делу конференције за новинаре да му је Богдановић узео више минута него што је било планирано, али исто тако поручио да је Богдан "чврст момак, један од најјачих и биће спреман за наредну рунду". Мора, а сигурно он то и жели јер ће се на менију наћи, како то селектор рече, "убица фаворита" и стари познаник и такмац. То су утакмице као нацртане за њега. 

Свима је јасно да је Италија засад била једини достојни такмац Србији у овој фази такмичења, али Богдановић је добио могућност да после неколико дана паузе и мука с леђима нешто лакшим путем достигне праву такмичарску форму и сада потражи врхунац који је Србији потребан да би се борила за медаљу. 

Досадашњи турнир одрадио је готово без грешке. Чак 72 поена, за просек од округло 24 по утакмици и шутерски сјајних 65,2 одсто за три (15/23) и 56,2 за два поена (9/16). То је укупни просек од 8 погодака на 13 испаљених хитаца, што је заиста фантастично. Јесте му селектор Ђорђевић замерио мало на појединим шутева које је изабрао против Италије, вероватно зато што је пуцао 21 пут - и погодио 10 -, али не треба заборавити да је до краја треће четвртине био на 4/5 са дистанце. Учинак је покварио у последњих десет минута, када је пуцао 2/6, с тим што је последња два хица испалио у завршних девет секунди, када је све већ било одавно решено.

Има још доста тога да понуди Србији и својим навијачима Богдан Богдановић. Изградио је одличну сарадњу са Николом Јокићем, пуца од самопоуздања и на паркету изгледа као да ништа не може да га заустави. 

Нека тако и остане, па да коначно узмемо и то злато које је обећао после Словеније...

НАЈЕФИКАСНИЈИ СТРЕЛЦИ ТАКМИЧАРСКИХ МЕЧЕВА (1995 - 2019)

ЈУГОСЛАВИЈА – Литванија 96:90 (финале Евробаскета 1995) – Александар Ђорђевић – 41 поен.
СРБИЈА – Словенија 96:92 (полуфинале Евробаскета 2009) – Милош Теодосић – 32 поена.
Италија - СРБИЈА 77:92 (треће коло Мундобаскета 2019) – Богдан Богдановић – 31 поен.
ЈУГОСЛАВИЈА – Грчка 78:73 (полуфинале Мундобаскета 1998) – Дејан Бодирога – 31 поен.
ЈУГОСЛАВИЈА – Шпанија 78:65 (полуфинале Евробаскета 2001) – Пеђа Стојаковић – 30 поена.
СРБИЈА – Летонија 92:82 (прво коло Евробаскета 2017) – Богдан Богдановић – 30 поена. 
ЈУГОСЛАВИЈА  – Летонија 114:78 (четвртфинале Евробаскета 2001) – Пеђа Стојаковић – 29 поена.
Италија – ЈУГОСЛАВИЈА 74:69 (друго коло Евробаскета 1997) – Александар Ђорђевић – 29 поена.
Финска – СРБИЈА 80:77 (треће коло квалификација за Евробаскет 2009) – Ненад Крстић – 29 поена.
СРБИЈА – Грузија 105:85 (друго коло квалификација за Мундобаскет 2019) – Мирослав Радуљица – 28 поена.
ЈУГОСЛАВИЈА – Аргентина (финале Мундобаскета 2002) – Дејан Бодирога – 27 поена.
СРБИЈА – Финска 94:81 (осмина финала Евробаскета 2015) – Мирослав Радуљица – 27 поена.
ЈУГОСЛАВИЈА – Аргентина (финале Мундобаскета 2002) – Пеђа Стојаковић – 26 поена.
СРБИЈА – Порторико 108:87 (финале олимпијског квалифкационог турнира) – Богдан Богдановић – 26 поена.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар