SP: Bogdane, Bogdane, Bogdane...!

Novi rekord karijere i igra koja zadovoljava sva košarkaška čula!

Košarka 05.09.2019 | 23:07
SP: Bogdane, Bogdane, Bogdane...!
Ako dosad niste shvatili da je pomeranje granica njegov veliki izazov, sada vam je valjda jasno. 

Ako i dalje mislite da troši previše lopti, setite se kako to rade šuteri svetskog kalibra, među kojima je i on.

Ako se po jutru dan poznaje, od Bogdana Bogdanovića očekujte da Srbiju ponovo vodi do uspeha!

Kada počneš da ulaziš u zenit karijere, to jednostavno postaje obaveza. Ima godina, biće još megdana, ali Bogdan Bogdanović na početku Svetskog kupa pokazuje zrelost kakvu dostigne samo probrani broj asova u reprezentativnom dresu. I ta psihološka stabilnost koju je pronašao izuzetno pozitivno utiče na ceo tim. Daleko od toga da je osećao strah svih prethodnih godina. Uspeo je da nauči kako da svoje emocije kanališe i upotrebi ih u fazi šuta. Da bude još smrtonosniji... Aleksandar Đorđević je svojevremeno imao takav mentalni sklop i odisao neverovatnim samopouzdanjem, a izgleda da je selektor u godinama zajedničkog rada uspeo da nakalemi taj pelcer i na svog naslednika. 

Bogdanović je meč s Italijom odradio s takvom lakoćom, da je mamio uzdahe kod svakog istrčavanja iz bloka, ulaska u šut i izbačaja. Naterao je publiku da bar na trenutak skrene pažnju s Nikole Jokića i postane centar njihovog univerzuma. Zato je i počastio još jednom dupke punu dvoranu u Fošanu s novim rekordom reprezentativne karijere, partijom koja je Srbiji donela prvo mesto i miran san pred nastavak takmičenja u Vuhanu. Za nešto manje od 26 minuta na parketu Bogdanović je skupio čak 31 poen (6/11 za tri), a poslednji koš, ujedno i trojku na utakmici postigao je na tri minuta pre isteka vremena, kada je Srbiji doneo najveću prednost (90:67). Bogdan je novom blistavom rolom prevazišao svoj dosadašnji reprezentativni limit od 30 poena, postavljen na startu Evrobasketa u Istanbulu 2017. godine. 

Ipak, Sakramentov vrsni šuter i dalje nije probio barijeru kada je rekord cele karijere u pitanju, jer će u tefteru i dalje stajati da je Zvezdi 2014. ubacio čak 36 poena u onom strašnom finalu Superlige Srbije, kada je za četiri utakmice skupio 123 poena. Bogdanovićev novi reprezentativni maksimum smestio ga je i na deobu trećeg mesta najefikasnijih strelaca reprezentacije u periodu od 1995. do danas u takmičarskim mečevima (Evrobasket, Mundobasket, Olimpijske igre, kvalifikacije). Treću poziciju deliće s Dejanom Bodirogom koji je u polufinalu Mundobasketa 1998. protiv Grčke takođe ubacio 31 poen. Ispred njih još su Miloš Teodosić s onom majstorskom partijom protiv Slovenije u polufinalu Evrobasketa 2009. i sadašnji selektor Aleksandar Đorđević s vanvremenskim učinkom od 41 poena Litvaniji direktno za evropsko zlato! 

Požalio se Đorđević novinarima na "međunarodnom" delu konferencije za novinare da mu je Bogdanović uzeo više minuta nego što je bilo planirano, ali isto tako poručio da je Bogdan "čvrst momak, jedan od najjačih i biće spreman za narednu rundu". Mora, a sigurno on to i želi jer će se na meniju naći, kako to selektor reče, "ubica favorita" i stari poznanik i takmac. To su utakmice kao nacrtane za njega. 

Svima je jasno da je Italija zasad bila jedini dostojni takmac Srbiji u ovoj fazi takmičenja, ali Bogdanović je dobio mogućnost da posle nekoliko dana pauze i muka s leđima nešto lakšim putem dostigne pravu takmičarsku formu i sada potraži vrhunac koji je Srbiji potreban da bi se borila za medalju. 

Dosadašnji turnir odradio je gotovo bez greške. Čak 72 poena, za prosek od okruglo 24 po utakmici i šuterski sjajnih 65,2 odsto za tri (15/23) i 56,2 za dva poena (9/16). To je ukupni prosek od 8 pogodaka na 13 ispaljenih hitaca, što je zaista fantastično. Jeste mu selektor Đorđević zamerio malo na pojedinim šuteva koje je izabrao protiv Italije, verovatno zato što je pucao 21 put - i pogodio 10 -, ali ne treba zaboraviti da je do kraja treće četvrtine bio na 4/5 sa distance. Učinak je pokvario u poslednjih deset minuta, kada je pucao 2/6, s tim što je poslednja dva hica ispalio u završnih devet sekundi, kada je sve već bilo odavno rešeno.

Ima još dosta toga da ponudi Srbiji i svojim navijačima Bogdan Bogdanović. Izgradio je odličnu saradnju sa Nikolom Jokićem, puca od samopouzdanja i na parketu izgleda kao da ništa ne može da ga zaustavi. 

Neka tako i ostane, pa da konačno uzmemo i to zlato koje je obećao posle Slovenije...

NAJEFIKASNIJI STRELCI TAKMIČARSKIH MEČEVA (1995 - 2019)

JUGOSLAVIJA – Litvanija 96:90 (finale Evrobasketa 1995) – Aleksandar Đorđević – 41 poen.
SRBIJA – Slovenija 96:92 (polufinale Evrobasketa 2009) – Miloš Teodosić – 32 poena.
Italija - SRBIJA 77:92 (treće kolo Mundobasketa 2019) – Bogdan Bogdanović – 31 poen.
JUGOSLAVIJA – Grčka 78:73 (polufinale Mundobasketa 1998) – Dejan Bodiroga – 31 poen.
JUGOSLAVIJA – Španija 78:65 (polufinale Evrobasketa 2001) – Peđa Stojaković – 30 poena.
SRBIJA – Letonija 92:82 (prvo kolo Evrobasketa 2017) – Bogdan Bogdanović – 30 poena. 
JUGOSLAVIJA  – Letonija 114:78 (četvrtfinale Evrobasketa 2001) – Peđa Stojaković – 29 poena.
Italija – JUGOSLAVIJA 74:69 (drugo kolo Evrobasketa 1997) – Aleksandar Đorđević – 29 poena.
Finska – SRBIJA 80:77 (treće kolo kvalifikacija za Evrobasket 2009) – Nenad Krstić – 29 poena.
SRBIJA – Gruzija 105:85 (drugo kolo kvalifikacija za Mundobasket 2019) – Miroslav Raduljica – 28 poena.
JUGOSLAVIJA – Argentina (finale Mundobasketa 2002) – Dejan Bodiroga – 27 poena.
SRBIJA – Finska 94:81 (osmina finala Evrobasketa 2015) – Miroslav Raduljica – 27 poena.
JUGOSLAVIJA – Argentina (finale Mundobasketa 2002) – Peđa Stojaković – 26 poena.
SRBIJA – Portoriko 108:87 (finale olimpijskog kvalifkacionog turnira) – Bogdan Bogdanović – 26 poena.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar