Додик: БиХ јесте у кризи, али мир није угрожен

СНСД ће одржати сједницу Главног одбора половином септембра и утврдити Политичку платформу као одговор на новонасталу сутуацију, те предложити је Народној скупштини Републике Српске на разматрање и усвајање, најавио је предсједник те странке Милорад Додик.

Босна и Херцеговина 05.09.2019 | 15:12
Додик: БиХ јесте у кризи, али мир није угрожен
"На функцију члана Предсједништва БиХ дошао сам да штитим интерес српског народа који ме је и бирао... Политичко Сарајево, које сада има "два члана Предсједништва", мора да схвати да не могу нити хоћу да радим против народа који ме бирао...

Члан Предсједништва БиХ најавио је да ће СНСД, чији је лидер, у блиској будућности изаћи пред Народну скупштину Републике Српске са анализом актуелног стања, освртом на године у којима је, како каже Република Српска трпјела ревизију Дејтонског споразума и са приједлозима шта би требало да се ради у наредном периоду, а све што буде усвојено на тој сједници парламента биће плод широких политичких консултација.

"СНСД ће одржати сједницу Главног одбора половином септембра и утврдити Политичку платформу као одговор на новонасталу сутуацију, предложити је Народној скупштини Републике Српске на разматрање и усвајање. Све до заказивања сједнице Народне скупштине остављам могућност да се пронађе формула изласка из ћорсокака у који су нас све ставили појединци који имају изразито кратковиду политичку памет", нагласио је Додик.

Упитан да прокоментаришу чињеницу да данас истиче рок предвиђен споразумом о формирању Савјета министара који су потписали предсједници СНСД-а, ХДЗ-а и СДА и који је утврђен као разумно вријеме за именовање кандидата за формирање Савјета министара, Додик је рекао да сада може да констатује да је, као и све у БиХ од Дејтона до данас, и то био покушај од споразума до неспоразума, и тако у круг.

"Јавност у БиХ је свједок како је тај споразум рушен, а да се ни мастило од потписа на њему није осушило, како од неких потписника, тако и од домаћих али и међународних актера. СНСД, као партија која је побиједила на посљедњим Општим изборима и добила мандат да представља српски народ у институцијама, одговорно је ушла у разговоре о формирању тих институција, али нашу озбиљност нису пратили сви партнери из Федерације БиХ", истакао је Додик.

Он је нагласио да Годишњи национални програм за чланство (АНП) у НАТО-у никада није био услов за формирање власти и потпуно је јасно да је сада испостављен као услов да се спријечи улазак СНСД у институције БиХ.

"Међутим, било би наивно, неозбиљно и нетачно рећи да је проблем неконституисања институција Годишњи национални програм за чланство у НАТО-у, јер није", рекао је Додик и упитао зашто 11 мјесеци од избора није формирана влада Федерације БиХ ако је АНП услов услова када бар у Федерацији нема спорења око тог документа, нити је СНСД политички субјект у том ентитету, нити тамо преговара Милорад Додик.

Ако је све у реду, и ако је све због АНП, како тврде, каже Додик, упитавши зашто нема владе ФБиХ, кантона... "Дакле, јасно је да су проблеми сложенији и дубљи од чланства у НАТО савезу", констатовао је Додик.

На питање шта је онда заиста проблем да не дође до формирања власти, Додик је навео да је СДА, партија која је добила највише гласова у бошњачком политичком тијелу, из ових избора изашла са знатно слабијим коалиционим потенцијалом, те да је дио проблема у вези са конституисањем власти управо због те чињенице.

"СДА мора да прави постизборну математику и на кантоналном и на федералном нивоу да би могла да се појави као партнер и на нивоу институција. Очигледно да Изетбеговић тешко излази на крај са тим слагалицама и данас смо сви ту гдје јесмо", истакао је Додик.

Он је нагласио да БиХ не пријете никакви сукоби ни изнутра ни споља.

"БиХ јесте у кризи, можда и у фази распадања, али она сигурно није у таквој ситуацији да се може и посумњати да је овдје угрожен мир или безбједност и нико нема ниједан релевантан или озбиљан показатељ да ме демантује", навео је Додик.

Без обзира на све политичке разлике, каже он, БиХ је данас безбједнија и мирнија од много земаља које нису у фокусу међународне пажње.

"И ми из Републике Српске учинићемо све да ничим не угрозимо ни мир ни стабилност у БиХ. Зато би можда било сврсисходно да се обратимо директно НАТО-у са приједлогом да не врши притисак на БиХ по питању слања Годишњег националног програма за чланство, јер тиме можда и несвјесно сами дестабилизују политичке прилике у БиХ", оцијенио је Додик.

Уколико би НАТО одустао од својих захтјева, истакао је Додик, директно би престали сви наведени разлози за блокаду формирања институција у БиХ, додавши да можда звучи наивно, али НАТО би могао да одблокира сав процес укидајући МАП за БиХ, сматра Додик.

(Срна)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

но сикирики

05.09.2019 13:14

А ста је са економијом и одлазецим људством?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

05.09.2019 13:40

Додо најбоље штити своје личне интересе а јадни народ мисли да он брани "србство" - а нема нас ни пола од краја ратовања !

Name

Рас

05.09.2019 14:08

Баја ти си у фази распадања.

Name

Михајло

05.09.2019 14:11

Додиг је одавно пролупао, и требало га послати на лијецење, а не да он о нецему одлуцује.

Name

Пендула

05.09.2019 15:56

Додик це добити по туру има да му се пуси из усију , Палмер је рекао своје и тако це бити сто це само бити добро јер Србовање је отјерало Србе из Хрватске Црне Горе и Косова .

Name

Сеy

05.09.2019 16:21

Висе је теби стало до Цовица него до српског народа.Онај ко стити интересе свог нсрода,бори се да му тај исти народ зиви боље и задовољније а не дрзати га у сталној тензији од рата и угрозености,задњих 15 година водис тај народ а њму у сваком смислу све горе и горе,не знам какав глупан морас бити да ово не видис.Да си неким цудом водја француског народа,за ово сто радис и ста си урадио народу,био би давно на смецу историје,мозда цак и несто горе.

Name

БЛ

05.09.2019 13:20

Рудоњаааааа,Босна није у кризи,у кризи си ти и твоја РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

05.09.2019 13:26

то, живо ти нама још као прецедник РС. Само тако, ако треба кроз зид, идеш кроз зид. Хебига, док је глупог народа и ти ћеш пљачкати народ. Само дериииии Миле. Да је било паметних политичара и паметног народа, до сада би ово била швица. Али боље србовање, боље прати гузице по њемачкој, него на свом огњишту бити домаћин и живјети нормално. Живјела Русија Србија, Кина, Грчка, Орбан, Страхе, Ердоган. Живјела Лада, Москвић, Језеро Балатон, Кинеска рижа, Домбас, Путин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декини Бакинци

05.09.2019 13:27

"Без обзира на све политичке разлике, каже он, БиХ је данас безбједнија и мирнија од много земаља које нису у фокусу међународне пажње."......буахахахаххахахахааххахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИQ

05.09.2019 13:29

Оце, оце бас це НАТО укинути МАП за БиХ, мени мало прије јависе, наводно да се Бурле не пласи.Заболе њх нека ствар за твоју прице.Рудоња се примио руде и мисли послије тога правити ср....е.Теско це ти то проци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

05.09.2019 13:29

Додик има велики страх од губитка власти, човјек који је преузео све полуге власти се ужасно плаши да их може у једном трену изгубити, тада се његов живот мијења из коријена. Додик када изгуби власт ће покушати побјећи, он неће овдје остати, осим тога он има и велики страх од хапшења, губитак власти би могао активирати оптужницу која је у приправности и могао би бити ухапшен управо од оних против којих највише говори а то су СИПА и тужилаштво БиХ. Ако се домогне Србије онда ће избјећи суд. Званична политичка Србија подржава његову политику што је несхватљиво, осим тога успио је придобити и подршку врха цркве. Додик је под своју шапу ставио све, колико ја знам само овај медиј (БН) није успио освојити. Економија у РС-у, пропада, финансијска ситуација никада није била гора, фирме се затварају, нових радних мјеста готово да и нема. Сколе, вртици и обданиста се затварају, јер немају дјака нити дјецице, родитељи одлазе тј. бјезе главом без обзира да се спасе ове биједе и јада, а СНСД и Додик лазу и прицају о неком просперитету. Ако остане ова власт са Додиком на целу иселит це се комплет младо становниство, остат це само пензионери и мало будзетлија, али како цујем цак и они поцели напустати РС и своја радна мјеста. Близи нам се крај са СНСД-ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

05.09.2019 14:03

ПОТПИСУЈЕМ

Name

За Зналац

05.09.2019 14:43

Прави зналачки коментар. Суштина свега је у пар првих реченица. Респект.

Name

МД

05.09.2019 18:05

Па шта ти мислиш да је буџетлијама како их погрдно називаш, као бубрегу у лоју. Има их много који се поломише од посла за биједну плату. Преко 900 полицајаца је поднијело захтјев за прекид радног односа. Гријешите ако мислите да су људи тзв. буџетлије, задовољни и да не раде ништа за добру плату. Има их и таквих, али они сад нису тема. Ако не требају буџетлије, не требају нам школе, љекари, а кад вас неко удари аутом на путу, зовите рониоце, полиција вам не треба.

Name

БЛ

05.09.2019 13:34

Ти си је довео у кризу све ове године животног краха РС са својом пљачком, и папцима који тебе подржавају купљеним народним парама од кредита задуженог гладног и пропалог народа и бораца РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

05.09.2019 18:09

само си ти у кризи и твоји партијаси!! то нема везе са народом !ви сте натод опљацкали !е сад на напкату!!!све покрадено врацати!!!и то по раду предцзакон за све једнак!! и сто година трајаце опоравак од вас!брука свјетска!!!!

Name

Судија

05.09.2019 13:34

Додик мора знати да нема успоставе Вијеца Министара, док се не усвоји годисњи национални план /АНП/ за НАТО интеграције, то мора да буде јасно свима нама у РС-у, јер потписали смо МАП и постепено приблизавање НАТОу, заступници СНСД-а гласали за то и сада се морају испостовати Медународни споразуми и дрзавни закони и акти. Небојса Рад!мановиц /СНСД/ је по налогу Милорада Додика и у име Предсједниства БиХ молио да се убрза приступ НАТО пакту, а сада када је НАТО савез прихватио ту Радмановицеву апликацију и молбу, хоцес Додице назад. Нема назад, медјународноправни споразуми и акти се морају спроводити у демократској дрзави, па свидјало сето нама или не, то је тако и мора се то испостовати или неце Комсиц и Дзаферовиц дати сагласност и нема мандатара Тегелтије. Мислис Додице мозес и у Сарајеву, као у РС да крсис усвојене Законе које је СНСД подрзао и усвојио у Парламенту БиХ иако их је СДС упозоравао да то не раде. Сада зањите сами, сто сте посијали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

05.09.2019 13:36

Засто Босњаци хоце у НАТО као гуске у маглу а Срби то неце? Ста се крије иза Тога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре -ре

05.09.2019 13:45

Крије се бурле са ноторним богаством за Русију.

Name

Бране

05.09.2019 13:58

Хајде мало олади, сазнаћеш..

Name

Сер од Добоја

05.09.2019 14:12

Јоја, не крије се ништа, то је познато, Бошњаци сматрају да је НАТО апсолутна сигурност и за њих и за БиХ, док се Србија противи НАТО-у наводно због бомбардовања 1995-е, улазак Србије у НАТО ставља тачку на границе, у Србији али и РС постоје странке, појединци, невладине организације... који мање више јавно или тајно гаје наду да ће некада дио БиХ бити припојен Србији, улазак у НАТО ту причу чини неспроводивом и немогућом. Све док БиХ није у НАТО-у има наде. то је цијела "филозофија".

Name

Таквом

05.09.2019 14:49

Гусану је то немогуће објаснити. Јер, када би могло, Гусан би више желио у НАТО него Бошњаци. Овако, по свој прилици, сам ће доћи до те спознаје.

Name

куку нама са нама

05.09.2019 15:41

И ја сам бореци се за српку тетиторију мастао о складном зивоту нас хришћана у том дјелу дрзаве...Али авај...сад тек видим да је то немогућа мисија и залим за тим изгубљеним временом...Као борац ВРС,желио хих се извинити српстви,али ја хоћу нормалан зивот у ових својих пар деценија које имам на овом свјету..Стбовати могу у дуси,макар био у Техерану..мој јарану

Name

РЕ куку нама са нама

05.09.2019 16:11

Јасно, не знам шта да ти кажем, жива је глава, не могу бити паметан, Дејтон нема алтернативу, све друго је лупетање, замајавање овог напаћеног народа. БиХ као држава тешко може доћи под упитник, бар док смо ми живи, приче о томе да ће то бити сутра, прекосутра је за малу дјецу, то су бајке. Знам да нико РС не доводи у питање, она је дејтонска категорија и тачка, Баја синоћ набаљезга у Београду свашта нешта, они у гледалишту му кличу и аплаудирају, умјесто да манифестација буде културна каквом је и најављена, одмах на почетку се претворила у политички митинг лакташког "социјал демократе"

Name

бити биран

05.09.2019 13:37

"На функцију члана Предсједништва БиХ дошао сам да штитим интерес српског народа који ме је и бирао".? А ко ће штитити интересе "осталих" грађана у РС који су ти дали глас.? ко њих зашто, је ли тако; Додиг поново интерпретира устав како њему одговара, а какву си Баја заклетву положио у предсјеништву БиХ: "Овим се заклињем да ћу савјесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав Босне и Херцеговине, проводити Опћи оквирни споразум за мир и његове анексе у цијелости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности СВИХ народа и грађана".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ел Додо

05.09.2019 13:39

Додо не занима нас, дај нам застава да једемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

05.09.2019 14:01

Ово само код нас у Босни и Херцеговини има,да послије избора људи који су освојили 20% гласова у свом "тору" се сматрају побиједницима. Излазност на избоима 50% и од тога владајуци свако у свом "тору" освоје 20% гласова Знаци ове три националне странке које су ко фол побиједници имају око 17% гласова од боја становника. Направе неке коалиције са странкама које имају јос по мало гласова и казу МИ ПОБИЈЕНИЦИ,МИ представљамо народ ВИ УСТВАРИ ПРЕДСТАВЉАТЕ СВЕ СТО ЈЕ КРИМОГЕНО И ЛОСЕ У НАСЕМ ДРУСТВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНИ ДОДИК

05.09.2019 14:07

Ти си Додо дно дна, обицни лазов, демагог, ја сам лицно присуствовао на Власицу и стајао поред тебе када си се гурао у власт РС и давао изјаву за медије, негдје 2005 године, ако се ко сјеца, радило се о прављењу јединствене полиције на нивоу БиХ, ЈАСНО И ГЛАСНО СИ РЕКАО МЕДИЈИМА ДА СИ ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ ПОЛИЦИЈУ НА НИВОУ БИХ, ја сам сведок томе јер сам био два метра од тебе кад си то изјављивао, а ти сада прицас прице, па не могу да вјерујем да народ у РС висе насједа на твоје прице, па докле висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

заклетва предсједништва БиХ

05.09.2019 14:13

"Овим се заклињем да ћу савјесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав Босне и Херцеговине, проводити Општи оквирни споразум за мир и његове анексе у цијелости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности СВИХ народа и грађана".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаја

05.09.2019 14:53

Ста њему знаци заклетва мој синко

Name

реално

05.09.2019 14:19

Кризу ствара само тај Додик. Без њега неби било кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

05.09.2019 14:30

Теби је само циљ сачувати своје енормно богаство, покрадено. Када см био на демонстрацијама за тебе, гласо за тебе и све чинио да се ријешимо "Феудалаца с Пала", који су сада са тобом, ако нису живи или присутни, дјеца су њихова са тобом. Тада си мрцино говорио, да ћеш направити Републику Српску и отићи уживати са својим унуцима у Мрчевце. То си већ досада требао у да урадиш, али ти добро знаш да твој пут иде прако Туњица у затвор. чим твоји заштитници оду, а имају исти интерес. Добро Вас штити руска мафија, изузимам руски народ, велика је то разлика. Стидим се што сам гласао за тебе, у ствари за повратак људи рата. Ма..ш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

05.09.2019 15:06

Овај је дефинитивно пролупао. Реци више хоћеш ли независну РС или унитарну БиХ. Што воше причаш о независној РС видим да тежиш унитарној БиХ под окриљем НАТО пакта. Па ко те је други и довео на власт уз помоћ тзв бошњака и хрвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

05.09.2019 15:27

Мир није угрожен али је лопове угрожена економија одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

05.09.2019 15:31

Споразум је одмах био осудјен на пропаст јер баја се договара са Цовицем а потпис трази од Комсица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

05.09.2019 15:45

КО ТИ ВЈЕРУЈЕ ИСТА ЦОВЈЕЦЕ, ХОЦЕ ЛИ БИТ ИСТО КАО СА НАРОДНОМ СКУПСТИНОМ РС???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раздруживач

05.09.2019 15:50

Тако је предсједниче.Није су нам потребни рат ни жртве за нешто што можемо да подстигнемо без рата и жртава. За стварање републике неопходне су биле нажалост и жртве али за независност довољни су мудрост и стрпљења.Ипак у сваком случају барут треба да држимо на сувом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ Р СРПСКЕ

05.09.2019 16:04

БРАНИС ТИ СРПСКУ ДА МОЗЕС ЈОС ПЉАЦКАТ ЛУДИ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само нако вако

05.09.2019 16:10

Корекција унутрасњих граница БиХ једино мозе бити и подразумијева брисање ентитетских линија разграницења и успостава дрзаве БиХ као дрзаве мултиетницких регија са економским и географски повезаним регијама као организацијским нацином устројства дрзаве БиХ. То це једино подрзати и Америка и Европска унија, треца солуција је ратно стање и успостава границе на Дрини по истом принципу економских регија, са јединственом БиХ структуром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

05.09.2019 19:43

Мислимда си погријесио.СДАнеда да хтвати изаберу свог представника у предсједниству.Основно не постују.БиХ је договор народа који зиве на том простору .Као сто видис ко БиХ гура назад

Name

РЕ

05.09.2019 20:10

Овде висе нису битне ни границе, ни вјера, ни НАТО, овдје је угрозен зивот цовјека. Све су опљацкали и покрали политицари, постали су милијардери, народ без посла и плата, без услова за зивот. Не постоје институције све је унистено и деградирано од лопова у власти. Овај брани дрзаву и српство док пљацка милијарде. Али не вриједи, народ сто је бједнији и сиромаснији постаје бољи слуга газди!!!!