Двије банане дневно и ето чуда у организму

Ако вам само две банане дневно постану рутина у периоду од месец дана, ваше тело ће вам бити захвално заувек.

Здравље 05.09.2019 | 11:33
Двије банане дневно и ето чуда у организму
Банане су богате витаминима и минералима и благотворно делују на наше здравље. Нутриционисти тврде да ако само месец дана дневно једете две банане, учинићете велико добро за ваш организам и ваше здравствено стање.

Боље расположење

Ово воће садржи састојак триптофан, врсту беланчевине коју тело претвара у серотонин, познат као хормон среће. Захваљујући њему, који брже продире у мозак, наше расположење је на врхунцу, па смо срећнији. У бананама има доста триптофана, па зато када се осетите лоше или вам се чини да је на помолу депресија, навалите на ово воће. Поред тога, серотонин делује смирујуће и побољшава сан.

Убрзана пробава

Ово воће је одличан извор влакана, због чега регулише све цревне проблеме. Уколико поједете једну банану пре оброка, нећете имати проблема са надутошћу. То је зато што, иако многи мисле другачије, банане нису кривци за затвор. Напротив, регулишу и убрзавају пробавни систем.

Регулисан притисак и здраво срце

Садрже врло мало натријума, али су пуне калијума, што је одлично за регулисање крвног притиска и здравље срца. Научници тврде да свакодневно конзумирање банана може да смањи ризик од настанка срчаног удара за чак 40 одсто.

Пуни енергије

Када се осећате малаксало и исцрпљено, слободно навалите на банане. Због влакана које садрже пружиће вам додатну енергију. О томе довољно говори чињеница да је спортисти редовно једу за остваривање бољих резултата. Наиме, магнезијум који се налази у овом воћу је одличан за раст мишића.

Лече горушицу

Добар су извор антацида, који су заслужни за лечење непријатне горушице. Уколико вашем организму недостаје гвожђе, банане вам могу помоћи. Материје из банане стимулишу црвена крвна зрнца и производњу хемоглобина и значајно помажу анемичним особама.

Боље памћење и концентрација

Студенти који једу банану за доручак, ужину и након ручка имају знатно већи ниво концентрације, тврде научници, пише Ствар укуса. То је зато што калијум из банане подстиче рад мозга и олакшава учење и памћење.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цхристиан Сwеден

05.09.2019 14:12

Ја од презреле банане добијем горусицу, везано за енергију, тацно је да су слатке и као кромпир пуне енергије, а од витамина калијум (путассиум) једино као минерала. Потассиум: 9% дневно потребног уноса Витамин Б6: 28% Витамин Ц: 9% Магнесиум: 8%

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

08.09.2019 20:23

Б6 витамина као и Б1, Б2, Б12 све буде у пиву Нектар

ОДГОВОРИТЕ