Јача имунитет, чисти организам и ублажава болове

Биљка купина слатка је и здрава природна посластица. Хранљиве материје које она садржи су веома значајне за наш организам, а пре свега обилује антиоксидансима који комплетно чисте организам од токсина.

Здравље 05.09.2019 | 11:25
Јача имунитет, чисти организам и ублажава болове
Кроз ове бобице, уносимо и значајне количине бројних минерала, па тако нашем телу дајемо гвожђе, калијум и магнезијум, који су прави дар природе сакривен у купинама. Богате су витамином Ц и Е, који им дају сладак и благо киселкаст укус.

Оне могу да окрепе ваше тело, ојачају имунитет и превентивно делују код различитих болести, а верује се да ово укусно воће има и моћно антиканцерогено дејство. Зато је сируп од купина прави еликсир за наше здравље.

Одличан за крвну слику и срце и јача имунитет боље од суплемената

Једна чаша овог сока садржи скоро 700 мг калијума, а то је феноменалан природни лек за комплетан кардиоваскуларни систем. Нарочито је препоручљиво пити сок од купине за анемију, јер се поред калијума у њему налази гвожђе. Оно што је одбрамбеном систему вашег организма преко потребно јесу фолати, пише Ствар укуса. У питању је витамин Б9, који се тешко проналази у већим количинама када су намирнице у питању. Међутим, ово воће је препуно ове преко потребне материје. Чак 108 микрограма фолата налази се у једној чаши.

Чисти организам од токсина и одличан против упала

Ово укусно воће садржи велике количине антоцијана, јаког природног антиоксиданса. Занимљиво је како управо он даје тим бобицама карактеристичну тамну боју, стога се може користити купинов сируп за детоксикацију целог организма, што ће спречити појаву бројних обољења. Витамин Ц је заступљен и то целих 90 мг у 2 дл овог напитка, што практично представља 100 посто дневних потреба. Помоћи ће у санирању упала, али сачуваће и еластичност коже, тетива и крвних судова.

Ублажава бол и смањује обилне менструације

Купине су природни савезник свих жена, нарочито кад су проблеми током циклуса. Тада се често могу јавити болови и грчеви који су заиста непријатни, а неретко и јака крварења. Уколико пијете овај напитак, лишићете себе тих појава, јер он повољно утиче на крв, као и на саму материцу.

Елиминише дијареју и опстипацију

Сок од купина је неприкосновен у решавању проблема рада црева. Веома брзо хидрира цео организам и регулише рад дигестивног тракта, а већ након једне чаше овог напитка осетићете побољшање. Осим тога, ефикасан је и против затвора, као и надутости доњег дела стомака

Јача кости и спречава остеопорозу

Већ смо споменули да ово воће садржи калцијум, а познато је како је у питању минерал који је преко потребан за раст, развој и чување коштаног ткива. Са сигурношћу можемо рећи како је овај напитак међу најбољим домаћим лековима за ову намену. Стога, слободно пијте сок од купине за здравље костију и избећи ћете остеопорозу, а ако сте претрпели лом, помоћи ће вам у бржем зацељењу.

Превенција разних облика рака

Природа је пуна разних биљака које могу помоћи у заштити од канцера, али и у самом лечењу ове опаке болести. Како садржи витамин Ц, као и флавоноиде, можемо препоручити да пијете сок од купина против рака дебелог црева. Он ефикасно чисти све токсине из дигестивног тракта, а захваљујући својим антиканцерогеним својствима спречиће раст и даљи развој малигних ћелија.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар