Квалитет сна утиче на ваш пословни резултат

Спавање је од суштинског значаја за људе јер омогућава телу да опорави мишиће, имунолошки систем и хормоне.

Здравље 05.09.2019 | 11:15
Квалитет сна утиче на ваш пословни резултат
Спавање игра врло важну улогу у одржавању памћења свежим. Уколико сте пословни лидер који се жели упустити у нови подухват, кључ је у квалитетнијем спавању, наводи се у новом истраживању. Студија објављена у часопису "Јоурнал оф Бусинесс Вентуринг" наглашава да сан игра пресудну улогу у могућности препознавања добрих пословних идеја, њихове процене и провере ако су одрживе, пише Клиx.ба.

У студији су за 700 предузетника из целог света постављена питања која се односе на њихове обрасце спавања, сате у којима спавају и различите врсте сна које доживљавају. Затим су израђени различити пословни простори и независна комисија пословних стручњака оценила је парцеле као најпотенцијалније, средње потенцијалне и најмање потенцијалне за успех. Учесници студије морали су да прегледају све три различите врсте парцела истог дана. Утврђено је да је челницима који су имали мање сна теже било да изаберу најбоље парцеле.

Други део студије захтевао је мању групу учесника да процењују парцеле током више седмица док су им праћени обрасци сна. Било је очито да су учесници који су имали најмање седам сати сна били доследни у одабиру најбољих парцела које је утврдило стручно веће. Терене с најмање потенцијала за успех обично су бирали они који су имали хронични недостатак сна или мање сна него остали учесници.

"Бизнисмени који бирају посао пре него ли спавање, мислећи да сан долази након успеха, можда подривају своје напоре да успеју", рекао је Џеф Гиш, водећи аутор студије.

Он је наставио да је свима потребан добар и квалитетан сан током ноћи, али је истакао да је то посебно важно за предузетнике. Гиш је такође додао да докази сугеришу да спавање може довести до прецизне процене комерцијалног потенцијала нове идеје.

"Будући да смо упоређивали перформансе појединаца током више дана, можемо рећи да су ови резултати конзистентни чак и за предузетнике који у просеку не спавају толико као општа популација", нагласио је он.

Иако је неколико студија открило везу између спавања и радног учинка, ова студија је пронашла везу између сна и когнитивних вештина потребних за препознавање и процену идеје.

(Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар