Утицајни странци покушавају да спасе споразум

Предсједник СДА БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да "неки веома утицајни представници међународне заједнице" ових дана интензивно раде на томе да буде настављен разговор лидера СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, с циљем коначног договора о формирању Савјета министара.

Босна и Херцеговина 05.09.2019 | 10:16
Утицајни странци покушавају да спасе споразум
"Али, не знам шта планирају /предсједник СНСД-а Милорад/ Додик и СНСД. Било је са њихове стране ултиматума, блокада, пријетњи даљим заоштравањем кризе, чак и враћањем надлежности", рекао је Изетбеговић за "Дневни аваз" и додао да се нада да ће одустати од таквих сценарија.

Изетбеговић сматра да није немогуће да СНСД испроба и дио најављеног плана, који, како каже, "доживљава као пријетње".

Он очекује да се земље гаранти Дејтонског споразума "коначно разбуде и осмисле реакцију на евентуални напад на мировни споразум и стабилност БиХ и региона".

Изетбеговић је поручио да ће уколико Додик "настави са опструкцијама", СДА наставити да функционише са својим партнерима у Савјету министара - СДС-ом и ПДП-ом и да ће то тако бити док не дође до "сазријевања у СНСД-у".

Једномјесечни рок за формирање Савјета министара, који су договорили лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, истиче данас, али, због неслагања у вези са Националним годишњим програмом /АНП/, чланови Предсједништва БиХ нису у том року успјели да се сагласе о именовању Зорана Тегелтије као кандидата за предсједавајућег Савјета министара. 

(Срна)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Брут

05.09.2019 08:28

Иста сте ви багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

05.09.2019 10:25

СНСД це подрзати и усвојити и АНП и постепено приблизавење НАТО-у, јер то је све слијед њихове раније политике подрзавања НАТО интеграција у БиХ. СНСД је у протеклим мандатима на државном нивоу учествовао у преносу надлежности и формирању сљедећих институција на нивоу БиХ: 1.- успостављање система заједничких таблица и саобраћајних дозвола, чиме је ова надлежност пренесена у надлежност Министарства цивилних послова БиХ 2.- успостављање заједничких пасоша 3.- преношење надлежности ентитета из области држављанста на Министарство цивилних послова БиХ 4.- формирање Државне граничне службе БиХ 5.- формирање Канцеларије за сарадњу са Интерполом 6.- формирање Агенције за државну службу БиХ 7.- формирање Одбора државне службе за жалбе 8.- успостављање Дирекције за имплементацију ЦИПС пројекта 9.- успостављање Агенције за заштиту личних података БиХ 10.- успостављање Агенције за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података 11.- успостављање СИПА 12.- успостављање Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ 13.- успостављање Службе за послове са странцима БиХ 14.- успостављање Комисије за реституцију БиХ 15.- успостављање Комисије за државну имовину БиХ 16.- успостављање Агенције за акредитацију и квалитет БиХ 17.- успостављање Агенције за лијекове БиХ 18.- успостављање Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ 19.- успостављање Агенције за безбједност хране 20.- успостављање Савјета за дјецу БиХ 21.- успостављање Института за стандардизацију БиХ 22.- успостављање Института за метрологију БиХ 23.- успостављање Комисије за концесије БиХ 24.- успостављање Института за интелектуално власништво БиХ 25.- успостављање Института за акредитовање БиХ 26.- успостављање Конкурентског савјета БиХ 27.- успостављање Канцеларије за ветеринарство БиХ 28.- успостављање Института за нестала лица БиХ 29.- успостављање Државног трезора при Министарству финансија БиХ 30.- успостављање Управе за индиректно опорезивање БиХ 31.- успостављање Агенције за статистику БиХ 32.- успостављање Агенције за осигурање депозита БиХ 33.- успостављање Агенције за осигурање БиХ 34.- успостављање Агенције за јавне набавке БиХ 35.- успостављање Одбора за ревизију јавних набавки 36.- успостављање Извозно-кредитне агенције БиХ 37.- успостављање Комисије за рачуноводство и ревизију БиХ , СНСД јесте све ове надлежности у протеклих десет година пренио са Републике Српске на БиХ.и има их јос.

Name

Гурко

05.09.2019 08:29

Па кад ви нисте умници да се договорите и само своје интересе гледате!Створили сте торове и храните овце трулим крухом.Политичари са лажном демократијом и излизаним тезама о бољем животу.Немате ни образа ни душе а вамо сте великани пропалих политика.Срамота на земљи.А сада странци утјечу на ово или оно.Стварно сте деградирани дебили на високом нивоу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

05.09.2019 08:35

Џабе вам све! Ви сте 3 народа, 3 вере, 3 језика и 2 ентитета, и тотално сте 3 гругачије политике! БиХ ће да вам се распадне, и свако ће отии на своју страну! ...Српска ће постати АП Србије, јер Срби са Србима могу. После кад вам оде Српска- остаће вам само један ентитет, 2 народа, 2 вере и 2 различите политике, и тад се можда нешто и договорите (али само МОЖДА).

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

05.09.2019 08:45

Добра идеја. Био би то конацан и потпун распад еx.yу како су САД и ЕУ и замислиле. Логицан редослијед до сада урадјеног!

Name

Ре

05.09.2019 08:47

Тако је Бонде, тако је. Како да не :) Ухвати ли те мука кад из године у годину "прогнозираш" исте глупости, а никад се ништа не догоди?

Name

@007

05.09.2019 09:29

Само нека се не распадне Додиково од народа Српске покрадено царство ;) Додиков и циљ осталих дзабаљебароса у РС и БиХ је стабилни СТАТУС QУО. Нема прице о пропасти економије, нема прице о одласку младих из Српске и БиХ, нема прице о пљацкању и намкестеним тендерима, нерасвјетљеним убиствима, новом возном парку и разарању српског бица западно од Дрине....

Name

Вук

05.09.2019 09:36

Јутрос си рано испузо из рупе,контас дупли сендвиц узети.,Те прице народ слуса висе вјекова и ста мислис засто ниста нема од њих,Не смарај народ будалестинама,

Name

ре

05.09.2019 11:42

Једини логичан слијед је престати попуштати Милету и његовој уздигнутој братији. Почети позивати на реорганизацију Босне јер, очито, Срби злоупотребљавају аутономију коју су добили. Ха ја. Сви редовно говоре из РС-а да је Босна немогућа држава и, ево, сви се слажемо. Хај'мо је реорганизирати ;)

Name

Сандокан

05.09.2019 08:40

Додик је највеће зло РС и српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2019 09:02

Због њега је Америка и досла у Босну,могуце је укидање ентитета и прављење градјанске дрзаве а тако је Палмер и рекао да це се то десити.

Name

Фед

05.09.2019 08:46

Босна се распада од када постоји ал несто никад се распасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

05.09.2019 12:34

Кажу људи вазда може горе, е ако може горе и од овога онда га *еби. Не да се распала него ово је тотално расуло

Name

ви сте сви редом

05.09.2019 09:06

НЕГАТИВНИ НЕСПОСОБЊАКОВИЋИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицерон

05.09.2019 11:27

Бакире ти и Додик сте најбољи јарани односно другови. Ако један нестане са политицке сцене и други це. Игра је позната. Ако мислите добро дрзави , народу, поднесите заједно оставку и не цемо вам дирати у капитал. Слицно као у Русији, договор Јелцин Путин. Дај се у памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

05.09.2019 12:52

Ко мисли добро народу? Којем народу? Ево ја теби не зелим добро које Милорад као "мој" зели мени... такво "добро" ти не зелим јер ја сам цовјек, зивим од свог рада и драго ми је да и ти зивис од свог рада.

Name

Декини Бакинци

05.09.2019 13:01

Мене би било срамота да јавно изјавим да ми други средјује ситуацију у куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

05.09.2019 17:59

Која глупости ,одма се нису слагали око Нато,изиђе у јавност направили смо споразум а онда пропада споразум заради неслагања око Нато ,кога они праве будалама,то није никакав споразум то само ј..у народ у главу ,катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

05.09.2019 20:31

види само на ста лице ови политицари, цјела ова наса политицка сцена хехех нама се миле смуцио муслиманима бакир хрватима исто хех... ја их не могу гледати висе хах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико Никановиц

06.09.2019 08:04

Оцито је да ови народи у бих, срби и муслимани у најмању руку, неце и не зеле да зиве скупа у једној дрзави јер једни другим не вјерују. Да је другације вецина срба би бирала сдс, пдп, ндп а не снсд. И сада? Ици це мозда власт без снсд, и докле? Све одлуке це се у парламенту блокирати, вијеца министара нема наредне 3 године, закони се не могу доносити, како на нивоу бих тако и федерације јер неце хрвати. Рс функтионира, како тако. Следеце изборе у рс опет добија снсд, у оваквом слуцају 100% сигурно, на следецим изборима у предсједниству це сједити прави хрват и опет исто Коме треба таква дрзава и ко це хтјети у тој дрзави остати а поготово се мозда вратити? Нека је узме еу за земљу гдје це смјестати избјеглице (тако це направити прво овдје селекцију и бирати кога це узети да за њих ради, а ако се разболи или дозиви пензију назад у бих) и нато за полигон, је ли то онда наса земља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

06.09.2019 10:48

Само народ правите будалом,прво је неспоразум био око Ната,онда као имате споразум, што се подразумјева поред других споразума и споразум о Нату,а одма након тога пропада споразум јер се нисте споразумили о Нату,па ви цео народ правите будалом,А народ свако свога подржава не знајући да баш њихов њих прави будалом

ОДГОВОРИТЕ