Медији о поразу: Луди дан у Брегзитленду

Европски медији и коментатори сложни су у бруталним оцјенама британског премијера Бориса Џонсона након његовог пораза у парламенту.

Свијет 04.09.2019 | 21:00
Медији о поразу: Луди дан у Брегзитленду
Опозиција је припремила терен за гласање у сриједу о блокирању Брегзита без договора.

Њихов заједнички закључак је, пише британски Гардијан, да је Џосонова тактика катастрофално пропала, да његово блефирање више не функционише и да се, након само шест недјеља на функцији, већ бори како би преживио.

"Још један луди дан у Брегзитланду", пишу водеће француске новине Монд:

"Испало је посебно лоше за Бориса Џосона - а вече је била још горе. У само неколико сати, нови британски премијер изгубио је оно што је преостало од његове већине, није успио да заустави велику побуну у властитом табору и изгубио је кључну битку с противницима Брегзита без договора."

Либерасион: Посљедњи британски премијер изгубио прво гласање у парламенту 1894. Друге француске новине, Либерасион, примијетиле су да је посљедњи британски премијер који је изгубио прво гласање које је икад имао у парламенту био гроф од Розберија 1894. "А он није оставио врло упечатљив дојам. Преживео је једва годину дана у Даунинг стриту", истиче Либерасион, алудирајући да и Џонсон може да очекује исту судбину.

Чланови парламента су "у потезу који је потпуно без преседана" преузели контролу од владе након што их је Џонсонова одлука да суспендује парламент разбјеснела и показала се као катастрофална грешка, додаје Либератион.

"Први пут у јако дуго времена, Доњи дом је показао кохезију и кохерентност. Савез побуњеника функционисао је савршено. Опозиција је напокон говорила једним гласом, а Борис Џонсон је страдао од властитог оружја. Тешко је видјети како се може извући из овога", закључују ове француске новине.

Цајт: Џонсону опозиција не вјерује ни за расписивање избора

Немачки "Цајт" сумирао је Џонсонову незавидну ситуацију на сљедећи начин: "Синоћ се увјерљиво показало да премијер више нема већину. Његов проблем је што након пораза нема избора него да најави нове изборе - за што треба подршку две трећине заступника."

Али опозиција и побуњеници међу владајућима, иако и сами желе нове изборе, не вјерују Џонсону да ће заиста расписати нове изборе прије заказаног датума Брегзита - 31. октобра, "осим док се закон смишљен да спријечи Брегзит без договора не изгласа у парламенту".

Ханделсблат: Британија тоне све дубље у политички хаос

Њемачке финансијске новине Ханделсблат отворено су констатовале да се Џонсон, само неколико недјеља након што је постао премијер, "већ бори за своје политичко преживљавање", док Британија "тоне дубље и дубље у политички хаос". Додају како Џонсон покушава да "врати иницијативу" покушајем да распише нове изборе након пораза у парламенту, али да "више нема контролу над ситуацијом".

Холандски НРЦ Ханделсблад га је упоредио с бившом премијерком коју је замијенио, Терезом Меј: "Други премијер, други стил, друга реторика - али исти исход. Као што се догодило и Терези Меј, Борис Џонсон је изгубио кључно гласање у доњем дому."

Паис: Само је охрабрио своје противнике да ставе своју земљу испред странке

Ајриш тајмс је оцијенио Џонсонову одлуку да суспендује парламент на пет недјеља као фаталну јер је тако само "оживио" опозицију. Премијерови трикови попут "блебетања с елегантним хиперболама и ниским ударцима" више не функционишу, закључују ове ирске новине, јер је његов контроверзни потез "поклон Џеремију Корбину, дозволивши му да преузме главну улогу у вишестраначким напорима да се блокира Брегзит без договора и да се представи као првак парламентарне демократије против арогантне владе".

Шпански Паис пише како "британски парламент није био импресиониран популарношћу Бориса Џонсона ни застрашен његовим разметањем".

Џонсон је искористио "све правне и парламентарне методе које су му биле на располагању", додаје Паис, али "једина ствар коју је постигао је да је охрабрио своје противнике и увјерио многе своје противнике међу торијевцима да сад морају да ставе интересе земље испред интереса своје странке".

(Индеx.хр)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бакица

05.09.2019 02:48

Па мени стварно није јасно ста ови људи хоце ,народ се изјаснио на референдуму ,парламент то недозвољава нема демократије, зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их

05.09.2019 22:29

Бакице сто мање знас мање це те глава болити.

Name

Децко

07.09.2019 08:43

Ко са свабама тикве сади...

ОДГОВОРИТЕ