Mediji o porazu: Ludi dan u Bregzitlendu

Evropski mediji i komentatori složni su u brutalnim ocjenama britanskog premijera Borisa Džonsona nakon njegovog poraza u parlamentu.

Svijet 04.09.2019 | 21:00
Mediji o porazu: Ludi dan u Bregzitlendu
Opozicija je pripremila teren za glasanje u srijedu o blokiranju Bregzita bez dogovora.

Njihov zajednički zaključak je, piše britanski Gardijan, da je Džosonova taktika katastrofalno propala, da njegovo blefiranje više ne funkcioniše i da se, nakon samo šest nedjelja na funkciji, već bori kako bi preživio.

"Još jedan ludi dan u Bregzitlandu", pišu vodeće francuske novine Mond:

"Ispalo je posebno loše za Borisa Džosona - a veče je bila još gore. U samo nekoliko sati, novi britanski premijer izgubio je ono što je preostalo od njegove većine, nije uspio da zaustavi veliku pobunu u vlastitom taboru i izgubio je ključnu bitku s protivnicima Bregzita bez dogovora."

Liberasion: Posljednji britanski premijer izgubio prvo glasanje u parlamentu 1894. Druge francuske novine, Liberasion, primijetile su da je posljednji britanski premijer koji je izgubio prvo glasanje koje je ikad imao u parlamentu bio grof od Rozberija 1894. "A on nije ostavio vrlo upečatljiv dojam. Preživeo je jedva godinu dana u Dauning stritu", ističe Liberasion, aludirajući da i Džonson može da očekuje istu sudbinu.

Članovi parlamenta su "u potezu koji je potpuno bez presedana" preuzeli kontrolu od vlade nakon što ih je Džonsonova odluka da suspenduje parlament razbjesnela i pokazala se kao katastrofalna greška, dodaje Liberation.

"Prvi put u jako dugo vremena, Donji dom je pokazao koheziju i koherentnost. Savez pobunjenika funkcionisao je savršeno. Opozicija je napokon govorila jednim glasom, a Boris Džonson je stradao od vlastitog oružja. Teško je vidjeti kako se može izvući iz ovoga", zaključuju ove francuske novine.

Cajt: Džonsonu opozicija ne vjeruje ni za raspisivanje izbora

Nemački "Cajt" sumirao je Džonsonovu nezavidnu situaciju na sljedeći način: "Sinoć se uvjerljivo pokazalo da premijer više nema većinu. Njegov problem je što nakon poraza nema izbora nego da najavi nove izbore - za što treba podršku dve trećine zastupnika."

Ali opozicija i pobunjenici među vladajućima, iako i sami žele nove izbore, ne vjeruju Džonsonu da će zaista raspisati nove izbore prije zakazanog datuma Bregzita - 31. oktobra, "osim dok se zakon smišljen da spriječi Bregzit bez dogovora ne izglasa u parlamentu".

Handelsblat: Britanija tone sve dublje u politički haos

Njemačke finansijske novine Handelsblat otvoreno su konstatovale da se Džonson, samo nekoliko nedjelja nakon što je postao premijer, "već bori za svoje političko preživljavanje", dok Britanija "tone dublje i dublje u politički haos". Dodaju kako Džonson pokušava da "vrati inicijativu" pokušajem da raspiše nove izbore nakon poraza u parlamentu, ali da "više nema kontrolu nad situacijom".

Holandski NRC Handelsblad ga je uporedio s bivšom premijerkom koju je zamijenio, Terezom Mej: "Drugi premijer, drugi stil, druga retorika - ali isti ishod. Kao što se dogodilo i Terezi Mej, Boris Džonson je izgubio ključno glasanje u donjem domu."

Pais: Samo je ohrabrio svoje protivnike da stave svoju zemlju ispred stranke

Ajriš tajms je ocijenio Džonsonovu odluku da suspenduje parlament na pet nedjelja kao fatalnu jer je tako samo "oživio" opoziciju. Premijerovi trikovi poput "blebetanja s elegantnim hiperbolama i niskim udarcima" više ne funkcionišu, zaključuju ove irske novine, jer je njegov kontroverzni potez "poklon Džeremiju Korbinu, dozvolivši mu da preuzme glavnu ulogu u višestranačkim naporima da se blokira Bregzit bez dogovora i da se predstavi kao prvak parlamentarne demokratije protiv arogantne vlade".

Španski Pais piše kako "britanski parlament nije bio impresioniran popularnošću Borisa Džonsona ni zastrašen njegovim razmetanjem".

Džonson je iskoristio "sve pravne i parlamentarne metode koje su mu bile na raspolaganju", dodaje Pais, ali "jedina stvar koju je postigao je da je ohrabrio svoje protivnike i uvjerio mnoge svoje protivnike među torijevcima da sad moraju da stave interese zemlje ispred interesa svoje stranke".

(Index.hr)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bakica

05.09.2019 04:48

Pa meni stvarno nije jasno sta ovi ljudi hoce ,narod se izjasnio na referendumu ,parlament to nedozvoljava nema demokratije, zar ne?

ODGOVORITE
Name

Ih

06.09.2019 00:29

Bakice sto manje znas manje ce te glava boliti.

Name

Decko

07.09.2019 10:43

Ko sa svabama tikve sadi...

ODGOVORITE