Обећања и наде: СДА, СНСД, ХДЗ и сага о власти...

Лидери три водеће странке у држави СДА, СНСД-а и ХДЗ-а након вишемјесечних препуцавања послије избора, прије 30 дана оптимистично су потписали споразум о формирању власти под будним оком, тада насмијаног шефа Делегације Европске уније у БиХ Ларса-Гуннара Wигемарка. И од тада ништа није урађено. Власт није формирана, нити је извјесно да ће ускоро бити.

Босна и Херцеговина 04.09.2019 | 17:47
Обећања и наде: СДА, СНСД, ХДЗ и сага о власти...
Насмијани Wигемарк готово једини је одисао оптимизмом да је "посао завршен" и да ће се захваљујући његовом ангажману власт коначно формирати. То би била одлична порука коју би Wигемарк представио ЕУ, с обзиром да је на одласку и завршетку мандата.

Тинта на потпису чувеног споразума тог 5. августа се још није била ни осушила, а већ су се појавиле прве назнаке и сумње да ће се ишта испоштовати од онога што је договорено.

Унапријед се знало да је камен спотицања НАТО пут наше земље. СДА не жели пристати на формирање новог Савјета министара без гаранције да ће се поштовати раније државне одлуке, устав и закони, а што значи и усвајање и слање Годишњег националног програма за НАТО.

СНСД не пристаје на то, а ХДЗ-у је у почетку било свеједно те су избјегавали у саопштењима истицати НАТО и АНП. Потом су одједном, у јеку политичког надмидривања и опције да се пошаље редуковани АНП, из ХДЗ-а истицали важност НАТО пута. Сада, када истиче задати рок у споразуму за успостављање власти, ХДЗ се у потпуности приклонио СНСД-у и тражи прво формирање власти, па онда усвајање и слање АНП-а.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик најављивао је да ће, уколико се власт не формира до 5. септембра, у Народној скупштини Републике Српске покренути питања враћања надлежности са државе на ентитет и повући РС из ОСБиХ, Суда, Тужилаштва БиХ, СИПА-е и других државних институција.

Након великих најава, сада слиједи благо успоравање, па појединци из СНСД-а поручују да ће се о формирању власти разговарати и након 5. септембра. И хоће, јер је власт свима мила и драга, а нарочито СНСД-у, којима је "трн у оку" још увијек актуелно присуство кадрова СДС-а и ПДП-а у државним институцијама.

Чланови Предсједништва БиХ два пута су заказивали сједницу, и оба пута је отказали. У претходних мјесец дана изречено је много тешких и великих ријечи, обећања, пријетњи, али власти нема. Државни парламент није усвојио ниједан закон. Грађани испаштају и још ће испаштати.

(Клиx)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Хрусто

04.09.2019 16:03

О цему прицате какве везе има хдз кад је комсиц ту и представља народ који га није биро то је кљуцни проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ХРУСТО

04.09.2019 16:26

У ТОМЕ И ЈЕСТЕ ПРОБЛЕМ. ТАКВИ КАО ТИ СУ ПРОБЛЕМ. ВИ СТЕ СВЕ ОКРЕНУЛИ НАОПАКО. ОНО СТО ЈЕ ЗЛО ЗА ВАС ЈЕ ДОБРО. КОМСИЦ ЈЕ ИЗАБРАН ГЛАСОВИМА НАРОДА. ДОДИК ЈЕ ПОКРАО ,КУПИО, И УВЈЕНАМА СТЕКСО ГЛАСОВЕ. ТО ЈЕ ИСТИНА. АЛИ ВАМА УХЉЕБИМА ИСТИНА НЕ ОДГОВАРА. ВИ СТЕ ОДАБРАЛИ ЛАЗ И ПРОКЛЕСТВО И ЗСТО НАМ ЈЕ ОВАКО.

Name

ВАЛТЕР

04.09.2019 16:39

Кога претстављају ова три ратна друга и какве ингеренције они .Већ петог аугуста се знало да је тај договор обична фарса

Name

Миленко

04.09.2019 17:18

Комшић не представља никог. Бошњаци су га изабрали да не би прошао Човић и ту је његовој мисији крај, даље им не треба. Укратко, изабран је да не представља Хрвате а не да неког представља. Кад су у питању крађе избора, свима је јаснода је Додик покрао изборе и то не само ове сада. Али и Џаферовић и Комшић такође! Са оваквим Изборним законом, бесмислено је уопште ићи на избое.

Name

Ре Миленко

04.09.2019 17:51

Можда тебе не представља али мене сигурно ДА представља и већи дио моје обитељи.

Name

Валтере, Цуј

04.09.2019 20:37

ја сам малог калибра криминалац и представља ме мој сеф(самопрогласени) као и моје колеге вецег рејтинга из мог народа и странке,ондак , неког Антису(ситног кримоса) представља његов сеф,а тамо неког Дјуру (превејани лопов са фитиљом око дебелог врата) представља његов сеф , сто знаци рука руку мије...бас косто се мију и гладе медјусобно наси сефови , а народ ко народ сви на вагу (у грам) голи лопов.Сефови су то схватили...и они су наси представници.

Name

Овај

04.09.2019 20:41

сто је засуко рукав онако бас по сељацки...да му се види сахат на руци.Љељак ,дзаба фризура,одјело,фитиљ ,остаје љељак

Name

Хахаха

04.09.2019 16:05

А ови једва чекају да их неко замјени. Ма хајте молим вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

04.09.2019 16:07

Како мозе дрзава без власти мозе овако 4.8,12,16 година избори на дрзавном нивоу не требају

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја мислим

04.09.2019 16:18

фаце им говоре да лазу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.09.2019 16:28

Сви до сада мандати ове три елите били су пљачка народа , а овај мандат ће бити најгоре опљачкан народ и држава , ако се договоре све ће растурити и опљачкати у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

04.09.2019 17:48

Бакира за предсједника.... Ова двојица за њега нула бодова....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лолy

04.09.2019 18:09

Бакира за предсједника СНСД-а!

Name

Сда

04.09.2019 17:59

Пустите зељка на миру.... Ста вам он србима смета? Незахвално је коменарисати уопсте .цовјек је легенда.... Мозда је греска сто не иде под сатор с милетом... Па га због тога не волите... Добро имате ви вулина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако ћемо право

04.09.2019 19:32

Чињеница је да је у РС све више људи који са симпатијама, уважавањем и повјерењем гледају на Жељка Комшића. Осваја их, мада му то није ни намјера ни политичка оријентација. Поштен и честит, отворен и досљедан, стасао у врсног политичара. Насупрот овим демагозима и блеферима, преливодама и преварантима, папцима, којима је похлепа, гладеж и грабеж основни и елементарни политички мотив.

Name

синип

04.09.2019 21:35

Добра ова... :-)))))))))))))))))))) дроЗа... :-))))))))))))

Name

Ђорђе

05.09.2019 05:50

Ако данас пропадне овај споразум, хоће ли Република Српска сутра бити независна држава? Питам ради пензионера, гласача СНСД-а и други присталица СНСД-оваца.

ОДГОВОРИТЕ