Obećanja i nade: SDA, SNSD, HDZ i saga o vlasti...

Lideri tri vodeće stranke u državi SDA, SNSD-a i HDZ-a nakon višemjesečnih prepucavanja poslije izbora, prije 30 dana optimistično su potpisali sporazum o formiranju vlasti pod budnim okom, tada nasmijanog šefa Delegacije Evropske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka. I od tada ništa nije urađeno. Vlast nije formirana, niti je izvjesno da će uskoro biti.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Nasmijani Wigemark gotovo jedini je odisao optimizmom da je "posao završen" i da će se zahvaljujući njegovom angažmanu vlast konačno formirati. To bi bila odlična poruka koju bi Wigemark predstavio EU, s obzirom da je na odlasku i završetku mandata.

Tinta na potpisu čuvenog sporazuma tog 5. avgusta se još nije bila ni osušila, a već su se pojavile prve naznake i sumnje da će se išta ispoštovati od onoga što je dogovoreno.

Unaprijed se znalo da je kamen spoticanja NATO put naše zemlje. SDA ne želi pristati na formiranje novog Savjeta ministara bez garancije da će se poštovati ranije državne odluke, ustav i zakoni, a što znači i usvajanje i slanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

SNSD ne pristaje na to, a HDZ-u je u početku bilo svejedno te su izbjegavali u saopštenjima isticati NATO i ANP. Potom su odjednom, u jeku političkog nadmidrivanja i opcije da se pošalje redukovani ANP, iz HDZ-a isticali važnost NATO puta. Sada, kada ističe zadati rok u sporazumu za uspostavljanje vlasti, HDZ se u potpunosti priklonio SNSD-u i traži prvo formiranje vlasti, pa onda usvajanje i slanje ANP-a.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavljivao je da će, ukoliko se vlast ne formira do 5. septembra, u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenuti pitanja vraćanja nadležnosti sa države na entitet i povući RS iz OSBiH, Suda, Tužilaštva BiH, SIPA-e i drugih državnih institucija.

Nakon velikih najava, sada slijedi blago usporavanje, pa pojedinci iz SNSD-a poručuju da će se o formiranju vlasti razgovarati i nakon 5. septembra. I hoće, jer je vlast svima mila i draga, a naročito SNSD-u, kojima je "trn u oku" još uvijek aktuelno prisustvo kadrova SDS-a i PDP-a u državnim institucijama.

Članovi Predsjedništva BiH dva puta su zakazivali sjednicu, i oba puta je otkazali. U prethodnih mjesec dana izrečeno je mnogo teških i velikih riječi, obećanja, prijetnji, ali vlasti nema. Državni parlament nije usvojio nijedan zakon. Građani ispaštaju i još će ispaštati.

(Klix)

KOMENTARI17
POŠALJITE PORUKU

Hrusto

04.09.2019 18:03

O cemu pricate kakve veze ima hdz kad je komsic tu i predstavlja narod koji ga nije biro to je kljucni problem

U TOME I JESTE PROBLEM. TAKVI KAO TI SU PROBLEM. VI STE SVE OKRENULI NAOPAKO. ONO STO JE ZLO ZA VAS JE DOBRO. KOMSIC JE IZABRAN GLASOVIMA NARODA. DODIK JE POKRAO ,KUPIO, I UVJENAMA STEKSO GLASOVE. TO JE ISTINA. ALI VAMA UHLJEBIMA ISTINA NE ODGOVARA. VI STE ODABRALI LAZ I PROKLESTVO I ZSTO NAM JE OVAKO.

RE HRUSTO

04.09.2019 18:26

Koga pretstavljaju ova tri ratna druga i kakve ingerencije oni .Već petog augusta se znalo da je taj dogovor obična farsa

VALTER

04.09.2019 18:39

Komšić ne predstavlja nikog. Bošnjaci su ga izabrali da ne bi prošao Čović i tu je njegovoj misiji kraj, dalje im ne treba. Ukratko, izabran je da ne predstavlja Hrvate a ne da nekog predstavlja. Kad su u pitanju krađe izbora, svima je jasnoda je Dodik pokrao izbore i to ne samo ove sada. Ali i Džaferović i Komšić takođe! Sa ovakvim Izbornim zakonom, besmisleno je uopšte ići na izboe.

Milenko

04.09.2019 19:18

Možda tebe ne predstavlja ali mene sigurno DA predstavlja i veći dio moje obitelji.

Re Milenko

04.09.2019 19:51

ja sam malog kalibra kriminalac i predstavlja me moj sef(samoproglaseni) kao i moje kolege veceg rejtinga iz mog naroda i stranke,ondak , nekog Antisu(sitnog krimosa) predstavlja njegov sef,a tamo nekog Djuru (prevejani lopov sa fitiljom oko debelog vrata) predstavlja njegov sef , sto znaci ruka ruku mije...bas kosto se miju i glade medjusobno nasi sefovi , a narod ko narod svi na vagu (u gram) goli lopov.Sefovi su to shvatili...i oni su nasi predstavnici.

Valtere, Cuj

04.09.2019 22:37

Хахаха

04.09.2019 18:05

А ови једва чекају да их неко замјени. Ма хајте молим вас.

logika

04.09.2019 18:07

Kako moze drzava bez vlasti moze ovako 4.8,12,16 godina izbori na drzavnom nivou ne trebaju

ja mislim

04.09.2019 18:18

face im govore da lazu.

BL

04.09.2019 18:28

Svi do sada mandati ove tri elite bili su pljačka naroda , a ovaj mandat će biti najgore opljačkan narod i država , ako se dogovore sve će rasturiti i opljačkati u BiH.

Sda

04.09.2019 19:48

Bakira za predsjednika.... Ova dvojica za njega nula bodova....

Bakira za predsjednika SNSD-a!

Loly

04.09.2019 20:09

Sda

04.09.2019 19:59

Pustite zeljka na miru.... Sta vam on srbima smeta? Nezahvalno je komenarisati uopste .covjek je legenda.... Mozda je greska sto ne ide pod sator s miletom... Pa ga zbog toga ne volite... Dobro imate vi vulina...

Činjenica je da je u RS sve više ljudi koji sa simpatijama, uvažavanjem i povjerenjem gledaju na Željka Komšića. Osvaja ih, mada mu to nije ni namjera ni politička orijentacija. Pošten i čestit, otvoren i dosljedan, stasao u vrsnog političara. Nasuprot ovim demagozima i bleferima, prelivodama i prevarantima, papcima, kojima je pohlepa, gladež i grabež osnovni i elementarni politički motiv.

Ako ćemo pravo

04.09.2019 21:32

Добра ова... :-)))))))))))))))))))) дроЗа... :-))))))))))))

синип

04.09.2019 23:35

Đorđe

05.09.2019 07:50

Ako danas propadne ovaj sporazum, hoće li Republika Srpska sutra biti nezavisna država? Pitam radi penzionera, glasača SNSD-a i drugi pristalica SNSD-ovaca.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.