ТЕНЗИЈЕ: Америка увела нове санкције Ирану

Америка је увела санкције за иранску цивилну Агенцију за истраживање свемира и још двије истраживачке организације наводећи да су их користили за напредни програм балистичких пројектика.

Свијет 03.09.2019 | 22:16
ТЕНЗИЈЕ: Америка увела нове санкције Ирану
Санкције америчког Министарства финансија усмјерене су против Иранске свемирске агенције, иранског Свемирског истраживачког центра и Института за астронаутичко истраживање.

– САД неће дозволити да Иран користи свој свемирски програм као покриће за напредак својих програма за балистичке пројецтиле – нагласио је амерички државни секретар Мајкл Помпео.

Он је истакао да је 29. августа Иран покушао да испроба возило за лансирање што је указало на “хитност пријетње”. 

САД су упозориле Иран да не врши лансирање ракета из бојазни да би технологија за постављање сателита у орбиту могла помоћи у развоју балистичких пројектила који могу носити бојеве главе. Техеран негира оптужбе.

Амерички предсједник Доналд Трамп је недавно у поруци објављеној на друштвеној мрежи Твитер објавио и фотографију области у којој се у Ирану десила експлозија, а коју је снимио шпијунски сателит САД.

Иран је јуче саопштио да је крајем прошле седмице експлодирала ракета у свемирском центру “Имам Хомеини” и да је узрок технички квар током пробе.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крајишник

03.09.2019 21:03

Битно је да Амерички сателити круже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ккк

04.09.2019 08:30

Представа за сироке масе.