СВЕ ЈЕ УНИШТЕНО: Страшни “Доријан“ разорио Бахаме

Ураган Доријан задржао се на Бахамима дуже него што су метеоролози очекивали и тек у уторак поподне по средњевропском времену почео помало да се креће ка источној америчкој обали.

Свијет 03.09.2019 | 19:43
СВЕ ЈЕ УНИШТЕНО: Страшни “Доријан“ разорио Бахаме
Бахами су и даље на удару и око урагана и даље је недалеко од острва Велика Бахама, једног од већих острва у архипелагу. На удару је лука Фрипорт и околна мјеста гдје олуја и даље бјесни.



Једна добра вијест по Бахаме је да је “Доријан” ослабио. Амерички Национални центар за урагане саопштио је да је “Доријан” сада пао на категорију три са вјетровима брзине до 215 километара на час.



Посљедњи подаци кажу да је страдало пет особа, међу којима је и једно осмогодишње дијете, али страхује се би број жртава могао да буде и много већи.

И даље је велики број људи заробљен у својим кућама до којих спасиоци не могу да дођу јер је вода, како се види на снимцима који стжу са острва, понегдје прешла и први спрат куће.

Си-Ен-Ен је објавио, позивајући се на изјаве волонтера, да на подручју острва Абака има рањених и несталих особа.



– Свака соба у кући пуна је воде. Намјештај плута по кући… Све је уништено. Никад нисам доживјела нешто слично. Ураган “Метју” је био грозан, мислила сам да је то било најгоре. Али ово сада је десет пута горе – испричала је за Шани Боуд из Марш Харбура.



Званичници Уједињених нација процјењују да ће бити потребна храна за више од 60.000 људи. Прелиминарни прорачуни показују да је на Великом острву потребна храна за 45.700 људи, а на сусједним Абако острвима за још 14.500.



 Спрема се Флорида

Сљедећа дестинација за “Доријан” су Флорида, Сјеверна Каролина, Јужна Каролина и Џорџија. Приобални град Стјуарт на Флориди већ је почео да осјећа ефекте “Доријана”.

– Стижу периодичне кише која нас буквално засипају у јаким налетима тропског олујног вјетра. Кратке, али обилне кише. И неколико бљесака муње у даљини, с времена на вријеме – рекао је метеоролог Дерек Ван Дам.

Ван Дам упозорава да је ураган ослабио спуштајући се на категорију три, али да то значи да ће олуја постати већа јер се, како наводи, тропски вјетрови повећавају из центра.

– Како се приближава обали Флориде, то значи да ћемо осјећати све више и више ветра. Постоји опасност би олуја могла да обори дрвеће и електричне стубове – рекао је Ван Дам.

Центар за евакуацију и поједина склоништа у округу Мартин више не прихватају људе који желе да се склоне од урагана.

– Ако још нису евакуисани, прекасно је – рекао је метеоролог Дерек Ван Дам.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јакако

04.09.2019 03:58

Ипак је човјек млађи од природе. Њу нр интересује какп сте средили кућу, каква вам не туристицка сезона ни ДБП. Чисто ради што расити мора... А Бабе се чуде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

04.09.2019 05:37

Интересује ме ко даје имена овим ураганима ? Метју Доријан, Катрина...

ОДГОВОРИТЕ