SVE JE UNIŠTENO: Strašni “Dorijan“ razorio Bahame

Uragan Dorijan zadržao se na Bahamima duže nego što su meteorolozi očekivali i tek u utorak popodne po srednjevropskom vremenu počeo pomalo da se kreće ka istočnoj američkoj obali.

Svijet 03.09.2019 | 19:43
SVE JE UNIŠTENO: Strašni “Dorijan“ razorio Bahame
Bahami su i dalje na udaru i oko uragana i dalje je nedaleko od ostrva Velika Bahama, jednog od većih ostrva u arhipelagu. Na udaru je luka Friport i okolna mjesta gdje oluja i dalje bjesni.Jedna dobra vijest po Bahame je da je “Dorijan” oslabio. Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da je “Dorijan” sada pao na kategoriju tri sa vjetrovima brzine do 215 kilometara na čas.Posljednji podaci kažu da je stradalo pet osoba, među kojima je i jedno osmogodišnje dijete, ali strahuje se bi broj žrtava mogao da bude i mnogo veći.

I dalje je veliki broj ljudi zarobljen u svojim kućama do kojih spasioci ne mogu da dođu jer je voda, kako se vidi na snimcima koji stžu sa ostrva, ponegdje prešla i prvi sprat kuće.

Si-En-En je objavio, pozivajući se na izjave volontera, da na području ostrva Abaka ima ranjenih i nestalih osoba.– Svaka soba u kući puna je vode. Namještaj pluta po kući… Sve je uništeno. Nikad nisam doživjela nešto slično. Uragan “Metju” je bio grozan, mislila sam da je to bilo najgore. Ali ovo sada je deset puta gore – ispričala je za Šani Boud iz Marš Harbura.Zvaničnici Ujedinjenih nacija procjenjuju da će biti potrebna hrana za više od 60.000 ljudi. Preliminarni proračuni pokazuju da je na Velikom ostrvu potrebna hrana za 45.700 ljudi, a na susjednim Abako ostrvima za još 14.500. Sprema se Florida

Sljedeća destinacija za “Dorijan” su Florida, Sjeverna Karolina, Južna Karolina i Džordžija. Priobalni grad Stjuart na Floridi već je počeo da osjeća efekte “Dorijana”.

– Stižu periodične kiše koja nas bukvalno zasipaju u jakim naletima tropskog olujnog vjetra. Kratke, ali obilne kiše. I nekoliko bljesaka munje u daljini, s vremena na vrijeme – rekao je meteorolog Derek Van Dam.

Van Dam upozorava da je uragan oslabio spuštajući se na kategoriju tri, ali da to znači da će oluja postati veća jer se, kako navodi, tropski vjetrovi povećavaju iz centra.

– Kako se približava obali Floride, to znači da ćemo osjećati sve više i više vetra. Postoji opasnost bi oluja mogla da obori drveće i električne stubove – rekao je Van Dam.

Centar za evakuaciju i pojedina skloništa u okrugu Martin više ne prihvataju ljude koji žele da se sklone od uragana.

– Ako još nisu evakuisani, prekasno je – rekao je meteorolog Derek Van Dam.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jakako

04.09.2019 05:58

Ipak je čovjek mlađi od prirode. Nju nr interesuje kakp ste sredili kuću, kakva vam ne turisticka sezona ni DBP. Čisto radi što rasiti mora... A Babe se čude

ODGOVORITE
Name

MM

04.09.2019 07:37

Interesuje me ko daje imena ovim uraganima ? Metju Dorijan, Katrina...

ODGOVORITE