Данас, више него јуче: Реално је да побиједимо Португал!

Момци су се смењивали за нашим столом у кантини ФСС, неко би то рекао овако, неко онако, али сам стекао утисак да је из Пазове данас послата јасна и јединствена порука да је сутра реално нешто што је јуче звучало надреално.

Фудбал 04.09.2019 | 11:48
Данас, више него јуче: Реално је да побиједимо Португал!
"Реално је", одговорио је кратко и јасно Филип Костић на питање колеге Зорана Стојадиновића о томе да ли је реално да победимо Португалију у суботу на Стадиону "Рајко Митић".

Ако је било ко за нашим столом у кантини "Куће фудбала" помислио у том тренутку да наш фудбалер даје неопрезне изјаве, а претпостављам да није ни Стојадиновић, ни Дарко Љубеновић, ни Вујадин Томковић, као што нисам ни ја, негде пред крај разговора уследио је још конкретнији и упечатљивији одговор.

На Томковићево питање о томе да ли би, после свега, прихватио бод против првака Европе и освајача Лиге нација, власник 30 наступа у српском дресу без вагања рекао је:

"Не бих".

Написано слово нема тон, али се у Филиповом гласу јасно чуло да верује у оно што говори, па је и нама који смо се окупили данас на још једном "новом почетку" српског фудбала било лако да поверујемо да је реално нешто што је јуче звучало надреално.

Свестан да се у модерном фудбалу бод осваја тако што не успеш да победиш ривала, ма колико Кристијана Роналда наступало у његовим редовима, као и да смо не тако давно отишли по бод, па примили пет, Костић је конкретним, прецизним и искреним одговорима послао недвосмислену поруку и људима који ће купити улазницу и доћи на стадион и онима који ће се наћи на супротној страни у резервној варијанти дресова.

Право изненађење уследило је када смо Филипу пожелели срећу у суботу, након чега је он устао, захвалио се, поздравио и отишао за следећи сто за којим је такође седела група новинара, а за наш један по један седали Немања Матић, Лука Јовић, Никола Миленковић, Лука Миливојевић, Марко Дмитровић, Матија Настастић, Александар Митровић и вероватно неко кога сам заборавио да поменем, што само значи да је време у Старој Пазови било лепо осмишљено и добро искоришћено.

Сви они, без изузетка, имали су исти став као Филип.

Важније од тога, нико нас није упорно подсећао да ће то бити тешко, да су они шампиони Европе, да за њих игра Роналдо, да је иза њега Бернанрдо Силва, да их годинама тренира Фернандо Сантош, а да су се наши фудбалери и селектор Љубиша Тумбаковић упознали тек јуче, итд. 

Неко је то рекао овако, неко онако, али је из табора "орлова" пред дуел 5. кола Групе Б квалификација за ЕУРО 2020 послата јединствена порука свима, без ограда, без "можда", без "покушаћемо", без "мада", без задршке, без респекта, без "али", само са једним "ако".

"Морамо добро да почнемо, да кренемо напред, да будемо јаки у дуелу од старта, да то осети и публика, а онда ће почети да осећају и они. Ако га дамо на време, верујте, познајем нас... Сви ћемо се подићи још више", причао је Костић, који као ни Јовић на питање о томе да ли ће Тумба кренути са два нападача, није имао на основу чега да понуди одговор на питање о својој улози код новог селектора.

А, селекторов први утисак после одгледане утакмице Ајнтрахта у Франкфурту био је да Костић уживо изгледа још боље грађен, још снажнији, још хитрији него на ТВ-у.

И када резултати то не говоре, а углавном не говоре, фудбалска репрезентација Србије превише је добар тим да би се за њу навијало испред телевизора. Са капитеном Кристал Паласа и штоперима Шалкеа и Наполија постала је само још боља, а после први пут приређеног "дана за медије" у Пазови - још ближа, још више наша.

Гледам то по себи, колико и колегама. И они са којима сам причао на путу ка Београду данас више верују у то да је реално да у суботу победимо првака Европе, него што су били јуче.

Колико год јуче било важно, увек постоји нешто важније, а то је сутра.

"Да ли ми нешто значи податак да 35 година нисмо победили Португалце? Не. Не знам колико се људи сећа те утакмице данас, али знам да у овој екипи не постоји нико ко не верује у победу сутра", рекао је хладнокрвно Лука Јовић, који је имао два сата сна између повратка са прве утакмице у стартној постави Реала и лета из Мадрида ка Београду у ком ће заиграти на вероватно крцатом "Рајку".

И он, и остали, били су нестрпљиви да поставе прве постулате игре заједно са Тумбаковићем, да чују какве им је улоге наменио нови селектор, какве ће задатке пред њих поставити, индивидуално и тимски, какве ће савете добити пред Португалију, какве пред Луксембург, какав ће бити поздрав приликом растанка, а какво руковање код наредног састанка, већ у октобру.

Судећи по томе да је првог дана продато 20.000 улазница, изгледа да су нестрпљиви и навијачи, којима се очигледно допала порука послата са првог окупљања истих фудбалера који су јуну у Лавову били репрезентација Србије, али не и екипа.

Ако се сутра не догоди оно што данас делује реално, не треба заборавити колико је јуче звучало надреално да у суботу на "Рајку" победимо првака Европе у фудбалу.

Срећно, "орлови"!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар