Бенешов шампионски нокаут уз легенде Борца...

Навијачи Борца на лијеп начин одају почаст легендарном боксеру Маријану Бенешу на годишњицу смрти и четири деценије од његовог највећег меча.

Остали спортови 04.09.2019 | 22:45
Бенешов шампионски нокаут уз легенде Борца...
Легендарни боксер добио је нови графит у Бањалуци, поред мјеста на којем је остварио један од највећих успјеха бањалучког и југословенског спорта.

Било је то 17. марта 1979. године, Маријан Бенеш боксао је за титулу професионалног првака Европе против Француза Жилберта Коена.

Чим је почела четврта рунда Бенеш је кренуо силовито и серијом удараца нокаутирао Француза који се нашао на поду, а публика на трибинама бањалучког Борика на ногама.



Управо та сцена, тај Маријанов шампионски нокаут, овековјечен је графитом који су навијачи Борца направили само 20-ак метара од бањалучког храма спорта и тако му одали почаст на годишњицу његове смрти.

У истој дворани у којој је Бенеш прије 40 година освојио титулу првака Европе и рукометаши Борца три године радније стигли су до титуле шампиона Старог континента савладавши данску Фредерицију 17:15, па су се граффити посвећени њиховим успјесима нашли један поред другог.

Сјајан гест навијача Борца посвећен легендарном Маријану Бенешу који је преминуо 4. септембра 2018. Године послије дуге и тешке болести.

У аматерској каријери одрадио је 299 мечева, од чега је добио невјеројатних 272, а изгубио 16 док је 11 остало без побједника. У професионалној каријери од 56 мечева је добио 50, изгубио је пет, а један је остао неријешен.

Уз Мату Парлова најбољи је боксер бивше југославије свих времена, девет пута био је првак БиХ, четири пута првак Југославије, аматерски, а потом и професионални првак Еуропе коју титулу је обранио четири пута. Боксао је и за титулу професионалног првака свијета против Елиша Обеда, а упркос побједи против боксера који дотад није изгубио 11 година, титула му није призната јер је његов мендажер Вили Зелер непосредно пред меч повукао котизацију, не вјерујући у побједу Бенеша. Наступио је и на Олимпијским играма у Монтреалу.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар