Benešov šampionski nokaut uz legende Borca...

Navijači Borca na lijep način odaju počast legendarnom bokseru Marijanu Benešu na godišnjicu smrti i četiri decenije od njegovog najvećeg meča.

  • Sport
  • Ostali sportovi


Legendarni bokser dobio je novi grafit u Banjaluci, pored mjesta na kojem je ostvario jedan od najvećih uspjeha banjalučkog i jugoslovenskog sporta.

Bilo je to 17. marta 1979. godine, Marijan Beneš boksao je za titulu profesionalnog prvaka Evrope protiv Francuza Žilberta Koena.

Čim je počela četvrta runda Beneš je krenuo silovito i serijom udaraca nokautirao Francuza koji se našao na podu, a publika na tribinama banjalučkog Borika na nogama.Upravo ta scena, taj Marijanov šampionski nokaut, ovekovječen je grafitom koji su navijači Borca napravili samo 20-ak metara od banjalučkog hrama sporta i tako mu odali počast na godišnjicu njegove smrti.

U istoj dvorani u kojoj je Beneš prije 40 godina osvojio titulu prvaka Evrope i rukometaši Borca tri godine radnije stigli su do titule šampiona Starog kontinenta savladavši dansku Fredericiju 17:15, pa su se graffiti posvećeni njihovim uspjesima našli jedan pored drugog.

Sjajan gest navijača Borca posvećen legendarnom Marijanu Benešu koji je preminuo 4. septembra 2018. Godine poslije duge i teške bolesti.

U amaterskoj karijeri odradio je 299 mečeva, od čega je dobio nevjerojatnih 272, a izgubio 16 dok je 11 ostalo bez pobjednika. U profesionalnoj karijeri od 56 mečeva je dobio 50, izgubio je pet, a jedan je ostao neriješen.

Uz Matu Parlova najbolji je bokser bivše jugoslavije svih vremena, devet puta bio je prvak BiH, četiri puta prvak Jugoslavije, amaterski, a potom i profesionalni prvak Europe koju titulu je obranio četiri puta. Boksao je i za titulu profesionalnog prvaka svijeta protiv Eliša Obeda, a uprkos pobjedi protiv boksera koji dotad nije izgubio 11 godina, titula mu nije priznata jer je njegov mendažer Vili Zeler neposredno pred meč povukao kotizaciju, ne vjerujući u pobjedu Beneša. Nastupio je i na Olimpijskim igrama u Montrealu.

Izvor: mondo.ba

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.