Хрватски медији: Ко је права, а ко "крива" Колинда

 Хрватски медији, након изјава датих у Варшави, питају се које је право лице хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, "усташко" или "партизанско".

Регион 03.09.2019 | 12:07
Хрватски медији: Ко је права, а ко "крива" Колинда
Која је Колинда права, она која велича хрватски антифашизам или она која има разумевање за усташког поглавника Анту Павелића, она која у свету велича антифашизам, а у домаћој јавности брани усташки поздрав "за дом спремни" и ко ће поново гласати за актуелну председницу, ако она сваког дана мења мишљење о најважним питањима?

То су само неки од наслова у делу хрватских медија поводом њене изјаве на обележавању 80. годишњице почетка Другог светског рата у Варшави, где је рекла да је "хрватски народ сразмерно броју становника највише допринео антифашистичкој борби у Европи, у којој је активно учествовало више од пола милона хрватских грађана".

Портал 24 сата пише да је Грабар Китаровићева можда избацила бисту вође тог антифашистичког покрета из свог кабинета на Пантовчаку, али је ипак изјавила оно што се од ње очекивало на оваквом догађају. Цели свет је то гледао.

Портал констатује да хрватска председница уобичајено у свету хвали партизане, а у Хрватској оправдава усташтво. "Колинда Грабар Китаровић у Варшави је, на 80. годишњици почетка Другог светског рата, величала хрватски антифашизам. На домаћем плану, пак, оправдава поглавника Павелића, релативизује злочине и кокетира с усташтвом", пише овај медиј.

То да она пред међународном заједницом говори једно, а на домаћем плану нешто друго, на то су, указује се, навикли. Тако, додају, Грабар Китаровићева наступа у свету, пред очима хрватских бирача, тако она "мало коригује своје виђење историје".

Подсећају да је хрватска председница током посете Аргентини својевремено поручила да су "након Другог светског рата многи Хрвати у Аргентини пронашли слободу у којој су могли да сведоче своје домољубље и истичу оправдане захтеве за слободом хрватскога народа".

Иако су се у Аргентини након Другог светског рата скрасили они који су рат водили на погрешној страни, против оних "пола милона хрватских грађана", председница је, пише портал, успела једним ударцем да убије две муве: слави антифашисте који су Хрватску сврстали уз победнике у Другом светском рату, а слави и Хрвате који су се уз фашисте борили за "домољубље и слободу хрватског народа".

И не амо то, истиче портал и указује да је она, у свом недавном интервјуу Хрватском тједнику, проналазила речи оправдања за поглавника Анту Павелића. "Сви смо ми људи", изјавила је тада Колинда и додала да "нико од нас не може први бацити камен".

Анте Павелић је, казала је, учинио неке фаталне грешке. "Ми можемо данас расправљати о томе зашто је то учинио - је ли морао или није морао, али то неће променити чињеницу да јесте, ни осећаје људи који су се осетили преваренима и изданим", рекла је Грабар Китаровићева, подсећа портал.

Овај медиј подсећа да је потом Грабар Китаровићева у истом даху говорила о хрватским жртвама и партизанима који су "бацали људе у јаме". "Није то била злочиначка и геноцидна политика. Биле су то фаталне грешке. Ваљда је намера била племенита. Нарочито с прогонима, геноцидом, логорима и злочинима", навела је, такође.

"Ко је онда на чијој страни?", пита портал 24 сата и констатује да је хрватска председница на свачијој - на страни "домољуба", који су пактирали са фашистима, али и на страни антифашиста који се борили против тих истих "домољуба".

На поглавника Павелића, наводе, није се усудила да "баци камен", али је зато бисту Јосипа Броза избацила с Пантовчака и она сада труне у неком подруму. "Чему фашизам? Чему онда служи антифашизам? Да би се Колинда промовисала у Варшави, Израелу или с израелским председником у Јасеновцу. Чему јој служи фашизам? Да би се промовисала код 'домољубног' бирачког тела, тражећи извињење и оправдања за оне који су се борили, како рече у Варшави, 'против пола милиона хрватских грађана'".

Према писању портала Телеграм, контрадикција је код председнице, чини се, стање нормале.

(Тањуг)
 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Капетан

03.09.2019 10:19

Хрвати се у свом "антифашизму" могу такмичити једино са Нијемцима! Хрвати су једини народ у историји људске цивилизације који је имао девет концентрационих логора за српску и јеврејску дјецу! Баш мораш имати добар желудац за ово што данас причају без икаквог осјећаја стида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.09.2019 11:30

Дали некад неко размисљао о разлогу.

Name

Па

03.09.2019 12:29

Јован дуциц реце да је то најхрабрији народ на свијет у али не зато сто се никога не боји не зато сто се ничега не стиди као нас члан предсједништва

Name

Борац мисли

03.09.2019 12:31

Да мозе постојати разлог да имаш логор за дјецу

Name

Не ремсе

03.09.2019 13:03

ХРВАТИ СУ НАЈХРАБРИЈИ НАРОД НА СВИЈЕТУ НЕ ЗАТО СТО СЕ НИКОГ НЕ БОЈЕ НЕГО ЗАТОГ СТО СЕ НИЦЕГ НЕ СТИДЕ!!!!!!

Name

зна се

03.09.2019 10:41

Тко се то јос паметан пита на цијој је страни колиндица па зар није оцигледно , када је посјетила Срб гдје су СРБИ дигли устанак у лијепој њиховој а видите како трци у Блајбург одати поцаст онима који су нас клали и бацали у јаме и не само она него веци дио хрвата -не сви да се разумемо- зиви од прослости и велица кољаце који су толико зла нанијели србима, јеврејима и циганима и то це радити све дотле док им неко од великих сила не лупи самарцину, но бојим се да се то скоро неце десити назалост, па не казу тек онако ону ЦЕГА СЕ ПАМЕТАН СТИДИ ТИМ СЕ БУДАЛА ПОНОСИ ето такви су они сто стују ндх. Покојна баба ми је прицала да су талијани када би досли у село давали дјеци цоколаду тј мом оцу и стрицевима и добро је да су ту били талијани а инаце би устасе поклале све одреда, то је било у селу гдје сада туку људе у кафицу због гледања утакмице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успут

03.09.2019 10:51

Титин пионир са коријенима из другог свјетског рата...неиде то заједно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

03.09.2019 11:15

Што је толико битно шта она каже ... али је брате лијепа и згодна ; боли глава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декини Бакинци

03.09.2019 12:31

Деда, мењај диоптрију.

Name

борац

03.09.2019 11:29

Само цобан као и наси прица је по потреби и ситуацији.Марва је и даље марва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.09.2019 11:49

Па ста се цудите,то је видела од брата Милета крв није вода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закључак

03.09.2019 12:37

Све док ми једни друге поистовјећујемо са усташама, балијама или четницима и слушамо наше националистички настројене политичаре, можемо само сањати о бољем и нормалнијем животу. Науцимо напокон да дијелимо људе по њиховим квалитетима човјечности, коректности и у првом реду људскости а не по националној припадности. Колинда својим изјавама у првом реду наноси штету Хрватима, као што и Додик својим србовањем стети понајвише самим Србима. Занимљиво је да су муслимански лидери нешто суздржанији у давању контраверзних изјава али то не говори да им се суштинеа политике разликује од осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

03.09.2019 13:01

Природно стање у најмање70% хрвата је устаско,у другом свјетском рату скоро 100% српске популације је било на страни ноб и скоро сва далмација.и једни и други су поред идеолоских имали и билоску потребу да спасу зиву главу од фасистицког резима.и сад колинда те људе користи да се прода антифасистицкој јавности о уцесцу хрватске у борби против фасизма.у хрватској постоји критицна маса интелектуалаца који кроз јавне наступе колумне и слицно осудјују њихову лудорију,али је пуно висе оних који те исте полопе разним терминима и увредама(орјунаси,југоносталгицари,комуњаре мрзитељи свега хрватског итд) дакле ста год прицали или покусавали побјеци од себе самих,кад хрвата вратис на фабрицка подесавања то је устаса и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.09.2019 13:19

Воли те се ви инаце се неби оволико свадзали ал неце нико да призна ....

Name

цццц

03.09.2019 19:22

Она незна ни сама шта Труцка(ПРИЧА)!!!!ОК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

06.09.2019 09:51

Колинда и по динар и по.

ОДГОВОРИТЕ