СП - Група Ц: Шпанци остварили циљ!

Пролаз уз 1-0! Дилема Порторико или Тунис? Марк Гасол и другови поново су били неубедљиви, али су остварили другу победу и коло пре краја направили добру основу за пласман у четвртфинале Мундобаскета.  Порођајне муке: Шпанци шут пронашли тек у другом полувремену, Порторико се показао као озбиљан ривал! Марк Гасол погађао за Фурију онда када је било најважније.  Руси још далеко од праве форме! Ипак лакше добили него у првом колу. . .  Пољаци утишали Пекинг након продужетка, Кинези ће још морати да пролију зноја за другу фазу! Матеуш Понитка донео додатних пет минута Пољској украденом лоптом на четири секунде пред крај!

Кошарка 02.09.2019 | 22:45
СП - Група Ц: Шпанци остварили циљ!
Репрезентација Шпаније слабо је одиграла прво полувреме, а онда се тргнула и у трећој четвртини стекла предност која јој је омогућила мирну завршницу утакмице 2. кола против Порторика - 73:63.

Шпанци су по сличном моделу победили Тунис у суботу, с тим што су тада баш "дали гас" у другом полувремену и славили са скоро 40 разлике.

У последњем колу против Ирана могу да одиграју без икаквог притиска, пошто су обезбедили прво место и пролаз у другу групну фазу са једном победом. Остаје само да се види да ли ће пренети 1-0 из дуела са Тунисом или Порториком, јер ће се те две екипе у среду борити за позицију "број два".

Табела нове групе, из које ће две најбоље отићи у четвртфинале, изгледаће овако: Шпанија 1-0, Србија 1-0 (или Италија 1-0), Италија 0-1 (или Србија 0-1), Тунис или Порторико 0-1.

Шпански медији нису крили разочарање приказаном игром. Тако дневни лист "Марка" у свом извештају наводи да је одиграна "утакмица за заборав":

"Поново смо видели екипу без ритма и интензитета, која је само на 'суви квалитет' забележила победу. Непријатно изненађење је спречено захваљујући игри Марка Гасола и Серхија Љуља у трећој четвртини, као и Рикија Рубија у четвртој, али не осећамо се лепо када погледамо какве нам утакмице долазе".

Било је мука, великих мука. Поново је Шпанија имала ужасно прво полуверме, ништа апсолутно није функционисало у игри Фурије на прави начин, а Порторико је то максимално експлоатисао. Током највећег дела пвих 20 минута утакмице Шпанија је гледала у леђа репрезентацији из Централне Америке, али је на крају ипак она била та која се радовала новој победи. Али само томе, игра никако није била задовољавајућа и нешто ће под хитно морати да се промени, уколико се мисли у саму завршницу шампионата, 73:63. Била је то једна од "тврђих" утакмица на овом Мундобаскету.

Од почетка су Шпанци видели да се Порторико уопште неће шалити. Али више је све била последица очајног шута Шпанаца са дистанце, нароцито у првом полувремену када су погодили само два пута из 17 покушаја. Порторико је у прилично тесној првој четвртини на крају ипак имао предност од четири поена, 21:17.

Наставили су Шпанци да промашују и у другој деоници. Није ишло ни Рудија Фернандеза, ни Марка Гасола, а ужасан је био и Серхио Љуљ који није уопште ни погодио из игре за 10 минута колико је укупно провео на терену. Ипак, Фурија је одржавала корак за Порториканцима и на полувремену је имала само један поен заостатка.

Чинило се да је Шпанија концано "откачила" Порторико по повратку са одмора, пошто је успела да веже седам постигнутих поена и тако дође до прве озбиљније предности. Ипак, Порториканци се тада поново буде, улазе у добру серију, а све захваљујући серији грешака шпанске репрезентације. Селектор селекције са Иберијског полуострва тада тражи тајмаут након којег креће потпуни слом у игри Порториканаца.

Марк Гасол је водио селекцију у моментима када није ишло, а највише изненађује његов фантастичан шут са дистанце. Прикључио му се тада Серхио Љуљ, па су у тандему водили Фурију до велике предности на крају треће деонице, 57:45.

Имао је у пар наврата Порторико шансу да се у четвртој четвртини чак и врати у потпуности резултатски у меч. Поново је Шпанце стао шут и поново су ушли у такозвану "минус фазу". Дошли су Шпанци до чак 30 покушаја са дистанце, а погодили су укупно само четири пута, што јасно говори колико су имали лоше вече. Кошем Јана Клавела су успели Порториканци да приђу на само шест поена предности. Али тада поентира Љуљ, а потом и Гасол и Рубио и тачка на овај меч је стављена након доста проливеног зноја и велике муке, 73:63

Најефикаснији код Порториканаца је био управо Јан Клавел са 13 поена, а двоцифрен је био и Гери Браун са 11 постигнутих поена. Код Шпанаца, испред су искочили Марк Гасол са 19 поена и Рики Рубио са 17 поена.

У последњем колу у овој групи, Шпанија ће играти против отписаног Ирана, док ће се Тунис и Порторико у директном дуелу борити за пролазак у наредну фазу такмичења.

ШПАНИЈА: М. Гасол 19 (7ск), Рубио 17 (8ск, 4ас), Љуљ 9 (3ас), Х. Ернангомез 8 (5ск), Клавер 7 (4ск), Ориола 6 (4ск), Фернандез 5 (6ас), Колом 2, Рибас, В. Ернангомез, Рабаседа. Није играо Беиран.

ПОРТОРИКО: Клавел 13 (5ск, 4ас), Браун 11 (4ск, 6ас), Родригез 9, Уертас 7, Колиер 6 (5ск), Балкмен 6 (5изг), Дијаз 5 (5ск), Пињеиро 2, Клементе 2, Френклин 2, Мохика. Није играо Брејди.

Руси још далеко од праве форме! Ипак лакше добили него у првом колу...

Очекивано - из групе Б у другу фазу Мундобаскета иду Русија и Аргентина. И док су Гаучоси мање више рутински одрадили свој део посла, чета Сергеја Базаревича озбиљно се намучила са Нигеријом, док је данас нешто лакше изашла на крај са једном од најлошијих екипа на турниру - Јужном Корејом (87:73). 

И за Аргентину и за Русију кључни меч биће кроз два дана. У међусобном окршају два тима одлучује о прво мместу у групи које и неће значи толико колико број бодова које ће пренети у другу фазу. Подсетимо, група Б укршта се са групом А, где су Венецуела, Кина, Обала Слоноваче и Пољска. Руси и Аргентинци реномеом, па и квалитетом, далеко су испред свих наведених селекција, тако да би победнику у њиховом међусобном окршају пут до првог места у новоформираној групи практично био отворен. Е сад, колико ће то прво место заправо значити (у некој пројекцији у четвртфиналу чекали би их Шпанија или Србија) друга је прича...

Добро су Руси ушли у утакмицу са Корејцима, далеко боље него пре два дана. Прву деоницу добили су са 27:18, али су већ у другој драматично попустили и Кореја се вратила у меч. Дуго је са страни Руса била разлика од тек пет, шест разлике, да би меч био преломљен у трећој деоници. И то у финишу, када су батаревичеви изабраници мало додали гас и отишли на плус 14.

У последњих десет минута и једни и други значајно су "олабавили" у одбрани. Пуцало се, погађало, промашивало... Ишли су Руси средином четвртине на рекордних плус 18, да би се на крају завршило 87:73.

Руси су имали четворицу двоцифрених у својим редовима. Фридзон и Воронцевич убацили су по 13 поена, Зубков и Кулагин по 11. Запажен је био и Никита Курбанов - осам кошева, пет скокова и седам асистенција. Ко Корејаца далеко најбољи били су Гуна Ра са 19 и Десунг Ли са 17. 

Пољаци утишали Пекинг након продужетка, Кинези ће још морати да пролију зноја за другу фазу! Матеуш Понитка донео додатних пет минута Пољској украденом лоптом на четири секунде пред крај!

У Пекингу мук и тужни изрази лица. Али не код свих, има неко и ко се радује - репрезентација Пољске. Сјајна селекција са истока Европе успела је да надвалада азијске кошаркаше и да као победник изађе из гротла прокључале дворане у срцу Кине, 79:76. За све је најзаслужнији Матеуш Понитка, који је у безизлазној ситуацији на четири секунде пред крај утакмице украо лопту и кренуо ка кошу, те био фаулиран. Погодио је додуше једно од два бацања, али је Пољска материјализовала све у додатних пет минута.

А мислило се да ће Кинези вођени домаћом публиком у Пекингу играти са доста мање притиска. И на почетку је заиста деловало да ће атмосфера "прогутати" Пољаке. Много су боље кинески кошаркаши отворили утакмицу и од самог старта наметнули ритам какав њима прија. Предвођени Ðијанлијаном Јијем и Аилун Гуом, азијски кошаркаши дошли су до двоцифрене предности након првих десет минута утакмице, 25:15.

Медутим, нешто се десило Кинезима у другој четвртини. Да будемо прецизнији, у њена последња три и по минута. Предност је све до тада била на нивоу са краја прве деонице, али је расположена Пољска преко одличних Матеуша Понитке и Адама Вашцинског дошла до велике серије 12:0 пред одлазак на полувреме и водства, 39:35.

Трећа четвртина донела нам је резултатску клацкалицу и мирисало је да нас до краја цека изузетно занимљив мец. Кинези су у пар наврата успевали да преузму предност, али су ипак Пољаци били ти који су се крајем четвртине први одлепили на осетнију разлику тројком Ејџеја Слотера. На семафору је тада писало 55:48. Кинези су се ипак прибрали, па су у последњих десет минута ушли са дефицитом од свега три поена, 57:54.

Ни на почетку последње деонице није се назирало ко би коначно могао да преломи меч у своју корист. Пољаци јесу константно водили, али се та предност стално кретала у распону између два и шест поена. Али стали су Пољаци средином четвртине. Руи Жао је тројком пренео предност на кинеску воденицу, а онда је уследила јако неизвесна и нервозна завршница. На око 30 секунди до краја меча, Кина је имала шансу да реши меч пошто је имала два поена предности и напад. Међутим, Ки Жу је направио велику глупост, фаул у нападу над Соколовским и Пољаци су имали шансу да се поново врате.

Међутим у томе нису успели. Желео је селектор Пољске да тројком пређе у предност пред последњих десетак секунди утакмице, али Ејџеј Слотер није испунио његове замисли. Промашио је, Кинези су ухватили офанзивни скок и ушло се у пенал завршницу. Чинило се да ће Кина задржати предност све до самог краја, сви су шутирали без грешке, али онда се десила изгубљена лопта. Матеуш Понитка је на неке четири секунде пред крај појурио ка кошу, притом буквално поцепао мрежицу и направио хаос. Два бацања и Пољска је могла до победе. Промашио је једно и отишло се у додатних пет минута.

Тамо је било веома тврдо. Поени се нису назирали у прва два минута, а онда је кренула Пољска. Поен по поен и били су све ближи победи. Поново је блистао Понитка, који је на крају убацио и одлучујуће поене. Имали су Кинези напад за нови продужетак на седам секунди пред крај утакмице, али нису успели да га материјализују. Пољаци су сјајно одиграли у дефанзиви и то је било то, 79:76.

Најефикаснији у редовима кинеске селекције био је феноменални Ђијанлијан Ли са 24 поена, испратили су га и Желин Ванг и Ки Жу са по 10 поена који је једини био двоцифрен. У репрезентацији Пољске, Ејџеј Слотер и Матеуш Понитка су се одвојили од осталих. Први је убацио 22 поена, а други 25.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар