SP - Grupa C: Španci ostvarili cilj!

Prolaz uz 1-0! Dilema Portoriko ili Tunis? Mark Gasol i drugovi ponovo su bili neubedljivi, ali su ostvarili drugu pobedu i kolo pre kraja napravili dobru osnovu za plasman u četvrtfinale Mundobasketa.  Porođajne muke: Španci šut pronašli tek u drugom poluvremenu, Portoriko se pokazao kao ozbiljan rival! Mark Gasol pogađao za Furiju onda kada je bilo najvažnije.  Rusi još daleko od prave forme! Ipak lakše dobili nego u prvom kolu. . .  Poljaci utišali Peking nakon produžetka, Kinezi će još morati da proliju znoja za drugu fazu! Mateuš Ponitka doneo dodatnih pet minuta Poljskoj ukradenom loptom na četiri sekunde pred kraj!

Košarka 02.09.2019 | 22:45
SP - Grupa C: Španci ostvarili cilj!
Reprezentacija Španije slabo je odigrala prvo poluvreme, a onda se trgnula i u trećoj četvrtini stekla prednost koja joj je omogućila mirnu završnicu utakmice 2. kola protiv Portorika - 73:63.

Španci su po sličnom modelu pobedili Tunis u subotu, s tim što su tada baš "dali gas" u drugom poluvremenu i slavili sa skoro 40 razlike.

U poslednjem kolu protiv Irana mogu da odigraju bez ikakvog pritiska, pošto su obezbedili prvo mesto i prolaz u drugu grupnu fazu sa jednom pobedom. Ostaje samo da se vidi da li će preneti 1-0 iz duela sa Tunisom ili Portorikom, jer će se te dve ekipe u sredu boriti za poziciju "broj dva".

Tabela nove grupe, iz koje će dve najbolje otići u četvrtfinale, izgledaće ovako: Španija 1-0, Srbija 1-0 (ili Italija 1-0), Italija 0-1 (ili Srbija 0-1), Tunis ili Portoriko 0-1.

Španski mediji nisu krili razočaranje prikazanom igrom. Tako dnevni list "Marka" u svom izveštaju navodi da je odigrana "utakmica za zaborav":

"Ponovo smo videli ekipu bez ritma i intenziteta, koja je samo na 'suvi kvalitet' zabeležila pobedu. Neprijatno iznenađenje je sprečeno zahvaljujući igri Marka Gasola i Serhija Ljulja u trećoj četvrtini, kao i Rikija Rubija u četvrtoj, ali ne osećamo se lepo kada pogledamo kakve nam utakmice dolaze".

Bilo je muka, velikih muka. Ponovo je Španija imala užasno prvo poluverme, ništa apsolutno nije funkcionisalo u igri Furije na pravi način, a Portoriko je to maksimalno eksploatisao. Tokom najvećeg dela pvih 20 minuta utakmice Španija je gledala u leđa reprezentaciji iz Centralne Amerike, ali je na kraju ipak ona bila ta koja se radovala novoj pobedi. Ali samo tome, igra nikako nije bila zadovoljavajuća i nešto će pod hitno morati da se promeni, ukoliko se misli u samu završnicu šampionata, 73:63. Bila je to jedna od "tvrđih" utakmica na ovom Mundobasketu.

Od početka su Španci videli da se Portoriko uopšte neće šaliti. Ali više je sve bila posledica očajnog šuta Španaca sa distance, narocito u prvom poluvremenu kada su pogodili samo dva puta iz 17 pokušaja. Portoriko je u prilično tesnoj prvoj četvrtini na kraju ipak imao prednost od četiri poena, 21:17.

Nastavili su Španci da promašuju i u drugoj deonici. Nije išlo ni Rudija Fernandeza, ni Marka Gasola, a užasan je bio i Serhio Ljulj koji nije uopšte ni pogodio iz igre za 10 minuta koliko je ukupno proveo na terenu. Ipak, Furija je održavala korak za Portorikancima i na poluvremenu je imala samo jedan poen zaostatka.

Činilo se da je Španija koncano "otkačila" Portoriko po povratku sa odmora, pošto je uspela da veže sedam postignutih poena i tako dođe do prve ozbiljnije prednosti. Ipak, Portorikanci se tada ponovo bude, ulaze u dobru seriju, a sve zahvaljujući seriji grešaka španske reprezentacije. Selektor selekcije sa Iberijskog poluostrva tada traži tajmaut nakon kojeg kreće potpuni slom u igri Portorikanaca.

Mark Gasol je vodio selekciju u momentima kada nije išlo, a najviše iznenađuje njegov fantastičan šut sa distance. Priključio mu se tada Serhio Ljulj, pa su u tandemu vodili Furiju do velike prednosti na kraju treće deonice, 57:45.

Imao je u par navrata Portoriko šansu da se u četvrtoj četvrtini čak i vrati u potpunosti rezultatski u meč. Ponovo je Špance stao šut i ponovo su ušli u takozvanu "minus fazu". Došli su Španci do čak 30 pokušaja sa distance, a pogodili su ukupno samo četiri puta, što jasno govori koliko su imali loše veče. Košem Jana Klavela su uspeli Portorikanci da priđu na samo šest poena prednosti. Ali tada poentira Ljulj, a potom i Gasol i Rubio i tačka na ovaj meč je stavljena nakon dosta prolivenog znoja i velike muke, 73:63

Najefikasniji kod Portorikanaca je bio upravo Jan Klavel sa 13 poena, a dvocifren je bio i Geri Braun sa 11 postignutih poena. Kod Španaca, ispred su iskočili Mark Gasol sa 19 poena i Riki Rubio sa 17 poena.

U poslednjem kolu u ovoj grupi, Španija će igrati protiv otpisanog Irana, dok će se Tunis i Portoriko u direktnom duelu boriti za prolazak u narednu fazu takmičenja.

ŠPANIJA: M. Gasol 19 (7sk), Rubio 17 (8sk, 4as), Ljulj 9 (3as), H. Ernangomez 8 (5sk), Klaver 7 (4sk), Oriola 6 (4sk), Fernandez 5 (6as), Kolom 2, Ribas, V. Ernangomez, Rabaseda. Nije igrao Beiran.

PORTORIKO: Klavel 13 (5sk, 4as), Braun 11 (4sk, 6as), Rodrigez 9, Uertas 7, Kolier 6 (5sk), Balkmen 6 (5izg), Dijaz 5 (5sk), Pinjeiro 2, Klemente 2, Frenklin 2, Mohika. Nije igrao Brejdi.

Rusi još daleko od prave forme! Ipak lakše dobili nego u prvom kolu...

Očekivano - iz grupe B u drugu fazu Mundobasketa idu Rusija i Argentina. I dok su Gaučosi manje više rutinski odradili svoj deo posla, četa Sergeja Bazareviča ozbiljno se namučila sa Nigerijom, dok je danas nešto lakše izašla na kraj sa jednom od najlošijih ekipa na turniru - Južnom Korejom (87:73). 

I za Argentinu i za Rusiju ključni meč biće kroz dva dana. U međusobnom okršaju dva tima odlučuje o prvo mmestu u grupi koje i neće znači toliko koliko broj bodova koje će preneti u drugu fazu. Podsetimo, grupa B ukršta se sa grupom A, gde su Venecuela, Kina, Obala Slonovače i Poljska. Rusi i Argentinci renomeom, pa i kvalitetom, daleko su ispred svih navedenih selekcija, tako da bi pobedniku u njihovom međusobnom okršaju put do prvog mesta u novoformiranoj grupi praktično bio otvoren. E sad, koliko će to prvo mesto zapravo značiti (u nekoj projekciji u četvrtfinalu čekali bi ih Španija ili Srbija) druga je priča...

Dobro su Rusi ušli u utakmicu sa Korejcima, daleko bolje nego pre dva dana. Prvu deonicu dobili su sa 27:18, ali su već u drugoj dramatično popustili i Koreja se vratila u meč. Dugo je sa strani Rusa bila razlika od tek pet, šest razlike, da bi meč bio prelomljen u trećoj deonici. I to u finišu, kada su batarevičevi izabranici malo dodali gas i otišli na plus 14.

U poslednjih deset minuta i jedni i drugi značajno su "olabavili" u odbrani. Pucalo se, pogađalo, promašivalo... Išli su Rusi sredinom četvrtine na rekordnih plus 18, da bi se na kraju završilo 87:73.

Rusi su imali četvoricu dvocifrenih u svojim redovima. Fridzon i Voroncevič ubacili su po 13 poena, Zubkov i Kulagin po 11. Zapažen je bio i Nikita Kurbanov - osam koševa, pet skokova i sedam asistencija. Ko Korejaca daleko najbolji bili su Guna Ra sa 19 i Desung Li sa 17. 

Poljaci utišali Peking nakon produžetka, Kinezi će još morati da proliju znoja za drugu fazu! Mateuš Ponitka doneo dodatnih pet minuta Poljskoj ukradenom loptom na četiri sekunde pred kraj!

U Pekingu muk i tužni izrazi lica. Ali ne kod svih, ima neko i ko se raduje - reprezentacija Poljske. Sjajna selekcija sa istoka Evrope uspela je da nadvalada azijske košarkaše i da kao pobednik izađe iz grotla proključale dvorane u srcu Kine, 79:76. Za sve je najzaslužniji Mateuš Ponitka, koji je u bezizlaznoj situaciji na četiri sekunde pred kraj utakmice ukrao loptu i krenuo ka košu, te bio fauliran. Pogodio je doduše jedno od dva bacanja, ali je Poljska materijalizovala sve u dodatnih pet minuta.

A mislilo se da će Kinezi vođeni domaćom publikom u Pekingu igrati sa dosta manje pritiska. I na početku je zaista delovalo da će atmosfera "progutati" Poljake. Mnogo su bolje kineski košarkaši otvorili utakmicu i od samog starta nametnuli ritam kakav njima prija. Predvođeni Ðijanlijanom Jijem i Ailun Guom, azijski košarkaši došli su do dvocifrene prednosti nakon prvih deset minuta utakmice, 25:15.

Medutim, nešto se desilo Kinezima u drugoj četvrtini. Da budemo precizniji, u njena poslednja tri i po minuta. Prednost je sve do tada bila na nivou sa kraja prve deonice, ali je raspoložena Poljska preko odličnih Mateuša Ponitke i Adama Vašcinskog došla do velike serije 12:0 pred odlazak na poluvreme i vodstva, 39:35.

Treća četvrtina donela nam je rezultatsku klackalicu i mirisalo je da nas do kraja ceka izuzetno zanimljiv mec. Kinezi su u par navrata uspevali da preuzmu prednost, ali su ipak Poljaci bili ti koji su se krajem četvrtine prvi odlepili na osetniju razliku trojkom Ejdžeja Slotera. Na semaforu je tada pisalo 55:48. Kinezi su se ipak pribrali, pa su u poslednjih deset minuta ušli sa deficitom od svega tri poena, 57:54.

Ni na početku poslednje deonice nije se naziralo ko bi konačno mogao da prelomi meč u svoju korist. Poljaci jesu konstantno vodili, ali se ta prednost stalno kretala u rasponu između dva i šest poena. Ali stali su Poljaci sredinom četvrtine. Rui Žao je trojkom preneo prednost na kinesku vodenicu, a onda je usledila jako neizvesna i nervozna završnica. Na oko 30 sekundi do kraja meča, Kina je imala šansu da reši meč pošto je imala dva poena prednosti i napad. Međutim, Ki Žu je napravio veliku glupost, faul u napadu nad Sokolovskim i Poljaci su imali šansu da se ponovo vrate.

Međutim u tome nisu uspeli. Želeo je selektor Poljske da trojkom pređe u prednost pred poslednjih desetak sekundi utakmice, ali Ejdžej Sloter nije ispunio njegove zamisli. Promašio je, Kinezi su uhvatili ofanzivni skok i ušlo se u penal završnicu. Činilo se da će Kina zadržati prednost sve do samog kraja, svi su šutirali bez greške, ali onda se desila izgubljena lopta. Mateuš Ponitka je na neke četiri sekunde pred kraj pojurio ka košu, pritom bukvalno pocepao mrežicu i napravio haos. Dva bacanja i Poljska je mogla do pobede. Promašio je jedno i otišlo se u dodatnih pet minuta.

Tamo je bilo veoma tvrdo. Poeni se nisu nazirali u prva dva minuta, a onda je krenula Poljska. Poen po poen i bili su sve bliži pobedi. Ponovo je blistao Ponitka, koji je na kraju ubacio i odlučujuće poene. Imali su Kinezi napad za novi produžetak na sedam sekundi pred kraj utakmice, ali nisu uspeli da ga materijalizuju. Poljaci su sjajno odigrali u defanzivi i to je bilo to, 79:76.

Najefikasniji u redovima kineske selekcije bio je fenomenalni Đijanlijan Li sa 24 poena, ispratili su ga i Želin Vang i Ki Žu sa po 10 poena koji je jedini bio dvocifren. U reprezentaciji Poljske, Ejdžej Sloter i Mateuš Ponitka su se odvojili od ostalih. Prvi je ubacio 22 poena, a drugi 25.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar