Тумбаковић: Сањам љепше снове од Роналда!

Селектор Србије Љубиша Тумбаковић сматра да су земље из нашег региона најбољи примјер како се резултат прави уз помоћ култа репрезентације и националног набоја.

Фудбал 02.09.2019 | 20:21
Тумбаковић: Сањам љепше снове од Роналда!
Љубиша Тумбаковић је рођен 2. септембра 1952. године и управо у дану када је угасио 67 свјећица на рођенданској торти, први пут је у улози селектора окупио најбоље фудбалере своје земље. Србију у септембарском термину очекују двије изузетно битне утакмице, против Португала у Београду и против Луксембурга на гостујућем терену. У интервјуу за "Анадолију" искусни стручњак је изразио задовољство због чињенице да се велики број играча наметнуо у односу на првобитан списак који је имао у глави када је ступио на дужност у Фудбалском савезу Србије.

"Имам свој став по питању квалитета појединих играча и послије темељне анализе и консултација са својим најближим сарадницима, направили смо шири избор у коме се нашло 60 фудбалера. Провели смо пуно времена гледајући те кандидате, пратећи њихову форму и евидентирајући сваки интересантан детаљ који би утицао на нашу коначну одлуку. Испоставило се да су два момка из Црвене звезде одиграла сјајно ове квалификације за Лигу шампиона и просто нас натјерала да о њима размишљамо на много озбиљнији начин. Ријеч је о Милану Павкову и Марку Гобељићу који су захваљујући снази своје упорности, жеље и рада заслужили позив у државни тим. Нажалост, Павков се повриједио на посљедњој првенственој утакмици и неће моћи да се стави на располагање".

Десни бек Црвене звезде Марко Гобељић је ове сезоне истиснуо из тима црногорског репрезентативца Филипа Стојковића и био један од најзаслужнијих за нови подвиг српског шампиона на највећој сцени европског фудбала.

''Увијек покушавам да будем максимално искрен и отворен. На почетку сезоне, у предности је био дефанзивац Партизана Немања Милетић. Сада је Гобељић избио у први план и ту нема мјеста дискусији. Ниједног тренутка нисам помислио да Милетић више нема квалитет за репрезентацију, али Гобељић је у овом моменту убједљивији и зато је добио позив. У питању су детаљи, финесе... Нико не каже да су фудбалери којих нема на списку лоши. Једноставно, нису бољи од ових који су ту", казао је Тумбаковић.

Тумбаковићев колега из младе репрезентације Србије Нешко Миловановић је недавно потенцирао дефицит на позицији десног бека који би могао да представља велики проблем за национални тим у наредном периоду.

"То је тако у свакој генерацији. Увијек се нађе нека позиција на којој нема довољан број квалитетних играча. Док сам био тренер у Партизану, имали смо мањак штопера, док на мјесту плеја и у шпицу нисам знао кога прије да ставим. Са тим се треба помирити и тражити играче који у датом моменту могу да одговоре задатку. Имамо Рукавину који спада у категорију старијих играча, али је увијек максимално спреман и мотивисан да своју улогу одради без грешке. За репрезентацију треба да играју најбољи, без обзира да ли имају 18 или 35 година".

Повратак Луке Миливојевића и Матије Настасића под националну заставу, значајно је поправио расположење јавности и њену наклоности према "орловима" уочи мечева са Португалом и Луксембургом.

"Окупио сам у свом стручном штабу људе у које имам безгранично повјерење, ту је и нови спортски директор репрезентације Владимир Матијашевић и свака нова идеја је злата вриједна у процесу стварања култа државног тима и позитивног амбијента у комплетној фудбалској јавности. Поред резултата, један од приоритета у наредном периоду биће нам да приближимо публику репрезентацији и да направимо флуид између играча и народа. У том циљу, обишао сам наше играче који у претходном периоду нису били на располагању селектору, обавио сам са њима коректне разговоре и веома ми је драго што су се вратили у репрезентацију", рекао је Тумбаковић и наставио:

"Нисам хтио да глумим полицајца и да истражујем зашто нису били позивани, мени је најважније да су сада ту и да су спремни да пруже максимум на терену. Водио сам се снагом свог фудбалског убјеђења да нам њихов квалитет може донијети бенефит у финишу квалификација и да је у обостраном интересу да они поново стекну статус репрезентативца. У мечевима који нас очекују, јединство, приврженост и патриотизам су кључни фактори за постизање добрих резултата. Надам се да ће и повратници, по том питању, бити на очекиваном нивоу".

На питање да ли ће сањати ових дана Кристијана Роналда, селектор Србије је у шаљивом тону одговорио да има љепших ствари које му долазе у снове.

"Најљепше је играти у амбијенту пуног стадиона, када је навијање озбиљно и патриотско. Земље из нашег региона су најбољи примјер како се резултат прави уз помоћ култа репрезентације и националног набоја. Не можемо да побјегнемо од чињенице да ће велики број љубитеља фудбала доћи искључиво због Кристијана Роналда. Он је један од најбољих фудбалера свих времена и прва звијезда репрезентације која је освојила Европско првенство и Лигу нација. На нама је да добром игром скренемо пажњу са Роналда и да публика у правом смислу ријечи буде наш 12. играч".

Србија свакако неће припремати тактику само за једног играча Португала.

"Можда су Португалци у овом моменту најнезгоднија екипа у Европи, јер поред квалитета имају и тај психолошки моменат на својој страни. Екипа им је препуна врхунских индивидуалаца који пуцају од самопоуздања послије освајања трофеја у Лиги нација. Трудићемо се да одговоримо задатку и да поставимо игру тако да можемо да се одбранимо и од Роналда и од било којег другог играча Португала", завршио је на крају разговора Тумбаковић.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар