Tumbaković: Sanjam ljepše snove od Ronalda!

Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković smatra da su zemlje iz našeg regiona najbolji primjer kako se rezultat pravi uz pomoć kulta reprezentacije i nacionalnog naboja.

Fudbal 02.09.2019 | 20:21
Tumbaković: Sanjam ljepše snove od Ronalda!
Ljubiša Tumbaković je rođen 2. septembra 1952. godine i upravo u danu kada je ugasio 67 svjećica na rođendanskoj torti, prvi put je u ulozi selektora okupio najbolje fudbalere svoje zemlje. Srbiju u septembarskom terminu očekuju dvije izuzetno bitne utakmice, protiv Portugala u Beogradu i protiv Luksemburga na gostujućem terenu. U intervjuu za "Anadoliju" iskusni stručnjak je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se veliki broj igrača nametnuo u odnosu na prvobitan spisak koji je imao u glavi kada je stupio na dužnost u Fudbalskom savezu Srbije.

"Imam svoj stav po pitanju kvaliteta pojedinih igrača i poslije temeljne analize i konsultacija sa svojim najbližim saradnicima, napravili smo širi izbor u kome se našlo 60 fudbalera. Proveli smo puno vremena gledajući te kandidate, prateći njihovu formu i evidentirajući svaki interesantan detalj koji bi uticao na našu konačnu odluku. Ispostavilo se da su dva momka iz Crvene zvezde odigrala sjajno ove kvalifikacije za Ligu šampiona i prosto nas natjerala da o njima razmišljamo na mnogo ozbiljniji način. Riječ je o Milanu Pavkovu i Marku Gobeljiću koji su zahvaljujući snazi svoje upornosti, želje i rada zaslužili poziv u državni tim. Nažalost, Pavkov se povrijedio na posljednjoj prvenstvenoj utakmici i neće moći da se stavi na raspolaganje".

Desni bek Crvene zvezde Marko Gobeljić je ove sezone istisnuo iz tima crnogorskog reprezentativca Filipa Stojkovića i bio jedan od najzaslužnijih za novi podvig srpskog šampiona na najvećoj sceni evropskog fudbala.

''Uvijek pokušavam da budem maksimalno iskren i otvoren. Na početku sezone, u prednosti je bio defanzivac Partizana Nemanja Miletić. Sada je Gobeljić izbio u prvi plan i tu nema mjesta diskusiji. Nijednog trenutka nisam pomislio da Miletić više nema kvalitet za reprezentaciju, ali Gobeljić je u ovom momentu ubjedljiviji i zato je dobio poziv. U pitanju su detalji, finese... Niko ne kaže da su fudbaleri kojih nema na spisku loši. Jednostavno, nisu bolji od ovih koji su tu", kazao je Tumbaković.

Tumbakovićev kolega iz mlade reprezentacije Srbije Neško Milovanović je nedavno potencirao deficit na poziciji desnog beka koji bi mogao da predstavlja veliki problem za nacionalni tim u narednom periodu.

"To je tako u svakoj generaciji. Uvijek se nađe neka pozicija na kojoj nema dovoljan broj kvalitetnih igrača. Dok sam bio trener u Partizanu, imali smo manjak štopera, dok na mjestu pleja i u špicu nisam znao koga prije da stavim. Sa tim se treba pomiriti i tražiti igrače koji u datom momentu mogu da odgovore zadatku. Imamo Rukavinu koji spada u kategoriju starijih igrača, ali je uvijek maksimalno spreman i motivisan da svoju ulogu odradi bez greške. Za reprezentaciju treba da igraju najbolji, bez obzira da li imaju 18 ili 35 godina".

Povratak Luke Milivojevića i Matije Nastasića pod nacionalnu zastavu, značajno je popravio raspoloženje javnosti i njenu naklonosti prema "orlovima" uoči mečeva sa Portugalom i Luksemburgom.

"Okupio sam u svom stručnom štabu ljude u koje imam bezgranično povjerenje, tu je i novi sportski direktor reprezentacije Vladimir Matijašević i svaka nova ideja je zlata vrijedna u procesu stvaranja kulta državnog tima i pozitivnog ambijenta u kompletnoj fudbalskoj javnosti. Pored rezultata, jedan od prioriteta u narednom periodu biće nam da približimo publiku reprezentaciji i da napravimo fluid između igrača i naroda. U tom cilju, obišao sam naše igrače koji u prethodnom periodu nisu bili na raspolaganju selektoru, obavio sam sa njima korektne razgovore i veoma mi je drago što su se vratili u reprezentaciju", rekao je Tumbaković i nastavio:

"Nisam htio da glumim policajca i da istražujem zašto nisu bili pozivani, meni je najvažnije da su sada tu i da su spremni da pruže maksimum na terenu. Vodio sam se snagom svog fudbalskog ubjeđenja da nam njihov kvalitet može donijeti benefit u finišu kvalifikacija i da je u obostranom interesu da oni ponovo steknu status reprezentativca. U mečevima koji nas očekuju, jedinstvo, privrženost i patriotizam su ključni faktori za postizanje dobrih rezultata. Nadam se da će i povratnici, po tom pitanju, biti na očekivanom nivou".

Na pitanje da li će sanjati ovih dana Kristijana Ronalda, selektor Srbije je u šaljivom tonu odgovorio da ima ljepših stvari koje mu dolaze u snove.

"Najljepše je igrati u ambijentu punog stadiona, kada je navijanje ozbiljno i patriotsko. Zemlje iz našeg regiona su najbolji primjer kako se rezultat pravi uz pomoć kulta reprezentacije i nacionalnog naboja. Ne možemo da pobjegnemo od činjenice da će veliki broj ljubitelja fudbala doći isključivo zbog Kristijana Ronalda. On je jedan od najboljih fudbalera svih vremena i prva zvijezda reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo i Ligu nacija. Na nama je da dobrom igrom skrenemo pažnju sa Ronalda i da publika u pravom smislu riječi bude naš 12. igrač".

Srbija svakako neće pripremati taktiku samo za jednog igrača Portugala.

"Možda su Portugalci u ovom momentu najnezgodnija ekipa u Evropi, jer pored kvaliteta imaju i taj psihološki momenat na svojoj strani. Ekipa im je prepuna vrhunskih individualaca koji pucaju od samopouzdanja poslije osvajanja trofeja u Ligi nacija. Trudićemo se da odgovorimo zadatku i da postavimo igru tako da možemo da se odbranimo i od Ronalda i od bilo kojeg drugog igrača Portugala", završio je na kraju razgovora Tumbaković.

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar