Федерација БиХ ће економски покорити Српску

Директор Економског института Бијељина, проф. др Алекса Милојевић упозорава да би Федерација БиХ на својој економској надмоћи могла покорити Републику Српску, што у будућности може довести до нових националних тензија.

Република Српска 02.09.2019 | 17:28
Федерација БиХ ће економски покорити Српску
"Гледајући уназад 20 година, развојни тренд је такав да ФБиХ има дужи развојни корак од РС у свим показатељима", истиче овај економски стручњак у разговору за Вијести.ба.

Његову тврдњу поткрепљују подаци надлежних институција о броју запослених у БиХ. У мају ове године од 829.477 укупно запослених, у ФБиХ их је запослено 532.779, што је готово двоструко више у односу на Републику Српску, у којој је запослено 278.838 особа.

Подаци из 2018 године говоре да је ФБиХ наплатила 13,19 посто пореза на доходак у односу на 2017. годину, док је у 2018. Република Српска забиљежила пад наплате пореза на доходак за 2,2 посто у односу на 2017. годину.

Разлика између два ентитета евидентна је и у просјечним платама и пензијама. Тако је у просјечна пензија у јулу ове године у РС 381 КМ, а у ФБиХ 418 КМ. У истом периоду најнижа исплаћена пензија РС је око 190 КМ, док је у ФБиХ 371 КМ.

ФБиХ је у предности и када су у питању директна страна улагања. У прва три квартала прошле године у РС уложено је десет пута мање у односу на ФБиХ.

Демагошке крилатице о бољем дијелу БиХ

"Политичка је и демагошка крилатица политичког апсолутисте да је РС бољи дио БиХ када је у питању економски развој", наглашава Милојевић у разговору за Вијести.ба, уз констатацију да је РС у далеко горем економском положају у односу на ФБиХ, узевши у обзир број запослених, висину плата и пензија, ниво задужености и слично, али и чињеницу да је РС распродала много више природних богатстава у односу на ФБиХ.

Он наглашава да власт у Републици Српској због националне заслијепљености није у стању имати рационални поглед на узроке алармантне економске слике у односу на ФБиХ.

"Узроци су сигурно у модернијој политичкој организацији ФБиХ. Подјела на кантоне је савременији облик територијално-политичког организовања, који није дозволио појаву политичког апсолутизма. Пратећи своје концепте развоја, кантони у ФБиХ у међусобној динамици дају бољи резултат и са становишта територијалног развоја и уравнотежености, што није случај са РС", појашњава овај економиста.

Како истиче, Република Српска је анахрони облик политичко-територијалног организовања, због постојања само два нивоа власти - републичког и општинског.

"Ниједна земља у Европи нема само два нивоа политичког организовања, увијек постоје барем три члана. Управо је због одсуства тог средњег члана у територијално-политичком организовању РС доживјела потпуни политички тоталитаризам и гомилање развоја у и око Бањалуке, те производњу огромне периферије око Бањалуке, а то се нарочито односи на подручје Херцеговине и Романије", наводи Милојевић.

РС економски потчињена ФБиХ

Према ријечима нашег саговорника, РС у постојећем облику политичког организовања постала је жртва политичког терора, као и немогућности успостављања економског интегрисања и сарадње на нивоу државе.

"У РС наглашена је националистичка искључивост, а економске теме су потиснуте иако је видљиво да РС клизи у све већу економску неразвијеност. Уколико се овако настави у будућности, РС ће објективно бити економски потчињена ФБиХ. ФБиХ ће на својој економској надмоћи покорити РС, што ће довести до нових националних тензија", упозорава Милојевић.

У том контексту он додаје да је економија завршни крај у политици, те да је економска равнотежа основа политичке равнотеже и добрих политичких односа.

"Ако РС постане економски доминион ФБиХ, односно ако разлика у економској развијености нарасте толико да развијеност ФБиХ ограничава развој РС, то ће бити основ за политичку и економску затегнутост. Све земље свијета рјешавају проблем својих неразвијених подручја и не дозвољавају пораст разлике у развијености. Нажалост, због политичке подијељености, ми нисмо у стању да водимо рачуна о развоју неразвијених подручја. Умјесто тога, те разлике неконтролисано нарастају, што може бити опасност од појачаних политичких затегнутости", наводи наш саговорник.

Регионализација основ за убрзање развоја

Мишљења је да основни неуспјех Републике Српске лежи у политичком и економском централизму, који су основа политичког тоталитаризма.

"Да би РС кренула у развој, морала би направити нову територијално-политичку подјелу. Потребно је умјесто политичког централизма, који завршава у Бањалуци и који гомила сва богатства из РС, направити територијално-политичку децентрализацију, слично као што је то урадила ФБиХ и као што је то развоји образац у земљама западне Европе", предлаже Милојевић.

У разговору за Вијести.ба овај економски експерт указује да је неопходно "уразумити политичку страну у РС да се избори за нови територијално-политички образац и регионализацију у РС као пандан и као основу убрзања развоја".

"Из примјера у Европи видимо да је економски и политички успјешнија свака земља која је више регионализована и више децентрализована", закључује Милојевић.

(Вијести)

Коментари / 118

Оставите коментар
Name

раде

02.09.2019 15:33

Добро јутро, Колумбо... И срецна независна РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре раде

02.09.2019 16:09

Просјецна плата за јун мјесец Фесерација 911КМ, Република Српска 910 КМ. Дупло висе запосленик па и има их дупло висе.

Name

МАРСАЛ

02.09.2019 16:51

БОГАМИ РУДОЊА ОВИМ СВОЈИМ КРЕЗАВЦИМА ДРУГУ ПРИЦУ ПРИЦА.. А КРЕЗАВИ ПУСЕ ЛИ ПУСЕ.....

Name

075

02.09.2019 17:08

Мјесецима пишем да је тзв бољи ентитет као некада ДДР.

Name

Србиње

02.09.2019 17:09

Ја, и још 147 других, свако јутро идем радити у Горажде у Превент у прву смјену. Плата, топли оброци, прековремени и сви додадци никада нису каснили и сва исплата ми се уплаћује преко банке, нема коверти и наших глупости. И тако већ седам година. Оно што ми шутимо и не смијемо наглас рећи, а сво знамо, ће кад тад изаћи на видјело.

Name

Славен

02.09.2019 17:09

То стоји 911км ал у федерацији топли оброк и превоз необрацунавају у просјек плате информиси се мало немој гледат само рс дневник.

Name

Ре

02.09.2019 17:23

Друг мој рече ти човјек да од оптерецености национализма ти и невидимо даље. Само да знаш да у Федерацији стање здраве економије је изузетно високо чак би било на завидном нивоу да просјек не обарају кантони где ХДЗ именује директоре јавних предузећа рецимо Алуминијум који су Цовиц и клика потопили. А кантони као што је СА, ЗД, ТК, су велесиле за остатак БиХ. Треба да знаш да један Бхтелеком има вредност већу него дуг Федерације а у власништву је ФБиХ. Да није продат ни један рудник ни једна Електрана то само наводим дио. И јос да схватиш да једна општина у ФБиХ остварује већи извоз и профит од наше Р Српске

Name

Бањалучанин

02.09.2019 18:00

Као што је истакнуто у једном од коментара испред, број запослених је сразмјеран броју становника у ФБиХ и РС. Да будем потпуно искрен, Српска економија има доста недостатака али је овај чланак крајње тенденциозан и заснован на паушалним оцјенама. Нпр. једини стратешки ресурс који је Српска продала а ФБиХ није је телеком. С друге стране, Српска има немјерљиво већи хидроенергетски потенцијал.

Name

Ре Србиње

02.09.2019 18:16

Када сам ја напуштао посао у источном Сарајеву и прешао радити а затим и становати у Какњу мене су исмејавали. Сада то висе и није смиесно, зато сто ме питају могли помоћи да добију посао. Ја сам само остао искрен и рекао ни мени нико није помогао сем стручности и залагања. Исто тако ми нико није ни оспоравао ко сам и одакле долазим. Овдје људи гледају како боље живјети и зарадјивати а не бројати крвна зрнца. Тешко је то објаснити и мом тати а тек комшији.

Name

Е

02.09.2019 18:16

@Србиње одакле ти идеш у Горажде?

Name

Министар

02.09.2019 18:26

Цитам ове коментаре и текст и не могу да вјерујем о цему се полемисе. Стање економије се најбоље огледа у редовима пред амбасадама. У тим редовима стоје заједно Срби и Муслимани. Само нема Хрвата јер они имају пасос Републике Хрватске. Казе дупло висе запослених(дупло висе становника), просјецна плата не знам како се рацуна али било која рацуница није тацна јер цувена коверта остаје невидљива, економија им је толико здрава да је процентуално исти пораст задузивања за опсту потросњу становниства. Једино сто је мање лосе у федерацији је јавни дуг али ни тај дуг не федерације и српске не треба узимати као најтацнији. Нпр. зељезнице оба ентитета су у једном тренутку приказале добит па се испоставило да су у српској кредит приказали као приход а у федералној да су оперативну добит приказали као стварну добит а која заправо представља милионски минус. Продају природних богастава коју федерација није поцела треба гледати из два угла, добро је имати та богаства у свом власниству а друго та богаства вјеровали или не праве минусе. Рецимо ми смо "власници" РИТЕ Гацко и то изгледа као несто добро али то исто Гацко послује у минусу због политике. Испаде да је боље да није насе. Република Српска је продала телеком и то је "лосе" а бх телеком и еронет сада заједно не вриједе колико смо добили за мтел. Уз то треба нагласити да еронет послује са минусом а тако би пословао и мтел да није продат. Овај "струцњак" сто помиње покоравање или нема везе са мозгом или продаје своје параноје или прица несто наруцено како би подизао рејтинг некоме. Да би било ко био у стању да покори некога прво мора да среди стање у свом двористу а као сто рекох редови пред амбасадама говоре довољно. Предност федерације је у њеној густини насељености. Гусце насељена подруцја имају вецу сансу за развој али то уједно представља и њену ману јер се и та природна богаства дијеле на висе људи. Највеца предност федерацијс је у географији. Српска је једноставно превисе разбацана да би могла имати брз економски развој. И на крају највеца глупост коју је овај струцњак изјавио а то је дивни средњи ниво власти. Уз уредјен правни систем средњи ниво власти је непотребан а у федерацији постоје кантони и њихова једина функција је ухљебљавање нерадника. Тога има и превисе у вец постојецим нивоима власти. Дрзава се финансира узимајуци порезе од народа и привреде и сад нам овај јос говори како би требали да створимо јос институција које цемо хранити насим порезом. У сустини овде се у контексту покоравања пореде двије пропасти које саме од себе пуцају по савовима а струцњак би нас лијецио тако сто би нас јос висе заразио. Страсно.

Name

Сарајево за Министра

02.09.2019 19:24

Кад вец хоцес да казес , провјери то бар у ово вријеме није теско. Телеком је продао Додик за 600-700 милион Еура ,то је уреду. Мозда БХ Телеком данас не вриједи висе од 700 милиона еура. Али за ових 13 година од када је продат телеком српске БХ Телецом је улозио 700 милиона марака у инфраструктуру фбих. Само ове године је уплацено 80 милиона КМ за тунел Храњен који је дуг 5 км и скрацује пут до Истоцне Босне за 45 км и повезује Пале и Горазде, Јахорину са Србијом итд. Ово је права и једина исправна Босанска прица . А не да се радујемо сто комсији крепати крава Ево овај тунел иде у Горазде у којем од 7000 запослени 10% ради људи из РС О томе се сути , јер није интерес да се прица позитивно.

Name

Харе

02.09.2019 20:00

Само опстина Тесањ извезе ко РС глупост је уопсте висе ста поредити

Name

...ре

03.09.2019 06:53

СВЕ НЕКАКО, АЛИ РАЗЛИКА У ПЕНЗИЈАМА ИЗМЕДЈУ РС И ФБИХ ЈЕ ЖАЛОСНО ВЕЛИКА!

Name

Ре Министар

03.09.2019 06:54

Јели богати ко је тебе слагао да смо власници РТЕ Гацко. Само да знаш да је стварни власник Словенија и да им се дугују милијарде које ће неко морати платити.

Name

реално

03.09.2019 10:49

Додик својом пијачарском политиком галаме и пријетњи тјера и народ и стране инвеститоре што даље од РС-а. Драго ми је видјети да овај напаћени народ полако схвата да "национални интерес" не можес јести, да национални интерес не може опремити дијете за школу нити платити љекове. Умјесто да се признају грешке и почне се радити на одрживим и реалним моделима за развој економије, ми слушамо приче о буџетском суфициту, о РС-у која је самоодржива, о бољем ентитету, Шаровић који гура економију цјелокупне БиХ се разапиње и назива муслиманским играчем и националним издајником који подрива и кочи економски развој РС-а. Србија мора ускакати да крпи рупе финанцирања административног апарата, што се покушало спиновати да су те паре за "развој", "пројекте" и "инвестиције".

Name

Минитар за Сарајево

03.09.2019 17:14

Ја јесам за позитивне прице али само за истините позитивне прице. Немојте се позитивно лагати. Рецимо телеком РС је продат за око 620-630 милиона ЕВРА(тј око 1,2 милиарде марака и тај новац је назалост профуцкан) а бх телеком вриједи 694.858.070 конвертибилни марака(око350 милиона евра), то ти је званицни податак са берзе. Ни близу 700 милиона евра које помињес. Прогуглај мало о томе. Мозес ти писати да ја нисам управу али берза је берза. Да је федерација продавала бх телеком када је продан мтел вјероватно би добила много висе од данасње вриједност и извуцене добити. Вриједност свих телекома је пала и федерација нема могуцност да за оба телкома добије преко милијарду км. То за тунел не знам али јесте позитивно. Не знам ни за запослене у Горазду али јесте позитивно сто бизнис руси ту националну баријеру. Колико их има заиста не знам. Поента мог коментара није да је овај или онај дио бољи. Поента је да неко економско покаравање о коме цовјек прица представља неку његову политицку прицу или параноју из разлога сто се овде не поставља питање ко је бољи, вец ко је гори. Ово су двије пропасти а да нисам управу народ не би исао у њемацку. Ако ти хоцес да лазес себе изволи и нек ти је са срецом али то не знаци да цес имати сансу за боље плаценим послом и осталим предностима јаких економија. Ово није прица некакве мрзње према било коме. Ово је прица прицају искрени људи који не мрзе никога. Ова прица се односи на све нације и вјере у бих. Тј на све три пропасти.

Name

Реалност

03.09.2019 21:42

Дали ме мозе неко да објасни каква је то разлика измедзу два индетета Ф БХ цовјек мозе да зиви са платом нормалоно 2 седмице а РС 1 седмицу ста да радимо са остле 2 или 3 седмоце !!!!!!!!!!????? Ово је ко да бацис коску медзу гладне керове !!!!! Дотакли смо дно Европе .Задњи смо . Цак И Албанија нам је Запад!!!10% пост градзана зиви остало је катстрофа .

Name

ДОXА

02.09.2019 15:35

Далеко вам куца била нити нас интересујете нити нам требате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре доxа

02.09.2019 15:59

Па идиоте знас ли ти колико нас из И Сарајева,Пала запосено у Сарајеву,данас ми је и син поцео радити у Хифи,плата гигантска,па цивјеце у Лукавици сам баја главни,капу њима скидам до пода,...а ти србуј до посљедње паре,

Name

Дени

02.09.2019 16:12

Управо тако нек поцркају мекињаси од србовања :)

Name

Ре Доxа

02.09.2019 16:40

И сва моја фамилија ради у Сарајеву, нико их не пита ко су и шта су. У ФБХ знају како се ради посао а не као ови што једино знају србовати.

Name

Бањалучанин

02.09.2019 18:01

Господи радите и ви и ваше фамилије. Морамо ли се вријеђати?

Name

Е

02.09.2019 18:06

@Ре доха, изгледа ти само спаваш у РС, мислим, слободно пресели у федерацију није забрањено. Бар ја мислим. Уосталом кад је тамо толико добро фино их замолиш да те прихвате за стално. Што се џаба батргаш сваки дан. Па ја.

Name

Бонде

02.09.2019 18:36

не мозес ти задојеним србима, србима који не види даље испред носа, србима који слијепо слусају додика објаснити да РС пропада...дзабе, за њих РС напредује, за њих оно сто казе ртрс је истина итд... РС це се сама урусити...РС це тразити помоц од ФБиХ, прије или касније...мене само занима засто ови послодавци у ФБиХ запосљавају људе из РС, када се упорно од представника власти у РС оспорава БиХ...запосљавањем људи из РС се колико толико купује мир у РС-у...ту су наси људи глупи, то не треба радити, све док се не сруси Додик и њему слицни, јер искљуциво његовом заслугом се налазимо у овој ситуацији сада

Name

ре Бонде

03.09.2019 07:14

Зашто не би запошљавали? Срби су вриједни радници, а јефтини ;)

Name

Ре

04.09.2019 17:50

Па у сарајево нетреба виза сретно ста цекате

Name

Посматрац 75 Сарајево

02.09.2019 15:35

Нека вама васег бурле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2019 12:25

Били би ви срецни да имате једаног таквог какав је он, али немате.

Name

Ста би

02.09.2019 15:36

К'о да јуче би "РС је бољи дио БиХ"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

03.09.2019 04:17

Рече предсједница у Приједору, након што је пробала уштипке које су направиле жене СНСД и оде у Пољску на економски форум.

Name

Реалност

02.09.2019 15:37

Апсолутно тацно...ја као лаик видим разлику...радим у федерацији и хвала им...плату имам 1320 км,плацени доориноси,све преко банке ниста у коверти...народ богатије зиви,купују се станови и дупли,аута нова,фирме се отварају нове стално,повецавају се плате,газде се боље опходе према радницима...и нико не прица о политиција сам пријатељ са својим колегама Босњацима,људи ме готиве,на послу су ми најљепсе попијене кафе,хвала им до неба...Ненад нек се зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.09.2019 15:51

Исти слуцај И код мене, поздрав

Name

анонyмоус

02.09.2019 15:53

Док радим у федерацији не коментарисем али ме је срамота насих политицара

Name

Истина

02.09.2019 16:01

И ја радим у С.Мосту.Слазем се стобом.

Name

Ре истина

02.09.2019 16:36

У Санском Мосту туга и јад,све давно збрисало,кога ти лазес федералац,па да си смислио неки други град него С.Мост распаднути.

Name

Бањалучанин

02.09.2019 18:02

Дајте молим вас. Ово је већ претјеривање. Не улазим у то ко гдје ради, али провидни сте.

Name

Возац

02.09.2019 18:20

Свако јутро долазим у федерално сарајево видим да старији по контенерима преврцу и тразе комад хљеба, то је залосно али истинито.

Name

Ре

02.09.2019 18:45

Свака цаст овим људима на признањима. Искрено и постено и нека је тако. Да Бог да вам увијек било добро кад имате даму рец.

Name

Чуј

02.09.2019 15:42

Економски струцњак,па шта си ти учинио корисно за РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

02.09.2019 16:18

Од будала паметни немогу доци до изразаја, ати цуј како хоцес.

Name

Гламоц

02.09.2019 16:48

Па кад тзв. Баја висе воли незналице око себе, него овакве људе попут Милојевица.

Name

ре Чуј

02.09.2019 18:03

Није човјек на власти ни у власти, он анализира стање и износи своје мишљење. Ти се са тим мишљењем може слагати али и не мораш.

Name

бурке

02.09.2019 15:42

из твојих уста у бозје уси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

02.09.2019 15:42

Хапси Ронхила спаси то мало народа у РС сто је остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

02.09.2019 15:49

Проф лупета само да се несто прица. Сто није написао колико у федерацији бих од укупног броја запослених има по кантонима у разноразним агенцијама. Да сад ненаводим примјере. Док год нама овакве старобачине бистре науку нема нама напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.09.2019 16:04

Па добро Борисе, кантон сарајево МИЛИЈАРДА марака буџет, сам кантон, додај на то и општинске буждете у кантону па сабери. Економски федерација најмање дупло боље стоји.

Name

Економиста

02.09.2019 16:04

Па што нас ти не просвјетлиш колико има у ФБИХ запослених у администрацији а колико у привреди.

Name

Вања

02.09.2019 16:16

Па управо си само потврдио ово сто професор прица, дакле и поред силне бирократије и цијелог кантоналног нивоа (10 кантона) који не постоји у РС опет је стандард, плате пензије, екномска активност, све далеко боље и веце у Федерацији, па сконтај онда колико је "лосији ентитет" економски јаци. Својом главом размисљај а не да ти србовање мозак пије редовно.

Name

Ре Економиста

02.09.2019 16:42

А што ти нас Економисто не просвјетлиш колико има у Српској запослених у администрацији а колико у привреди?

Name

Ре

02.09.2019 16:58

Пријећеш ти Борисе остарити него се он подмладити.

Name

ре Вања

02.09.2019 17:07

Управо тако, кантонална инфра структура и упосленици у кантонима су само знак колико је у другом ентитету економско стање боље.

Name

ре Борис

02.09.2019 17:31

Борис Слина Спасојевиц. До рата низеразредни љевцански наставнициц географије. Током рата, као окорели дезертер скрива се успјесно цитав рат од мобилизације. Послије рата постаје директор О.С. у Александровцу (то је она сто је опремљена новцем грцког гранта који је требао бити употребљен за изградњу болнице). У медјувремену муфте заврсава факултет. Да би му касније и магистарски и докторски рад написали асистенти Горана Поповица - то је она исти Поповиц који је прогласен 1993. године уз М. Додика и јос неколико Срба као једини позељни за останак у БиХ, а за кога је Додик када је 2000. отисао у опозицију говорио да је највеци бандит и лопов у Српској и да це на дозивотну робију када он поново додје на власт. Поповиц је тада био директор царина и добро се нахапао у милионима - па је то мозда било и једини пут у зивоту када је М.Д. говорио истину. Данас Борис Слина Спасојевиц има 6 званицних радних мјеста - Директор поменуте Угоститељске сколе у Б.Л., директор и сувласник елитног бањалуцког ресторана "Монограм" у Б.Л., предсједник Скупстине опстине Лактаси, предсједник К.К. "Игокеа", предсједник Косаркаског савеза Р.С., високи функционер у Косаркаском савезу БиХ, и јос много тога... А сви се питају, засто сколовани млади људи одлазе!?

Name

А

02.09.2019 15:54

Па бољи ентитет РС. Фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сер од Добоја

02.09.2019 15:55

"ФБиХ ће на својој економској надмоћи покорити РС, што ће довести до нових националних тензија"...Какве националне тензије, нисам сигуран да разумијем овог човјека. Националне тензије у РС због боље економије у другом ентитету или нешто треће..? О подјели РС на неколико регија, то није лоша идеја, РС а је апсолутно унитарни ентитет, осим унитарног уређења посебна је прича узурпација унитарне власти, резултанта тога је апсолутистичка диктатура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

02.09.2019 16:42

Зато сто је власт РС довела до банкрота, нема никакву визију, до националне тензије.

Name

!!!

02.09.2019 18:31

Па добро је рецено ''ФБИХ це на својој економској надмоци покорити РС, сто це довести до нових националних тензија'' Примјецујес ли да није рецено ''медјунационалних тензија'' Кад конацно схвате крезуби гласаци који за пиво и 1 бесплатан ростиљ и неку цркавицу приде продају будуцност ове земље и њене дјеце на 4 године, па тако 4 пута за редом, па ти види гдје смо сад? Кад смогну снаге да схвате да су све ове године лагани од оних због којих су се многи и са најродјенијима завадили, нека су цак и кумства у РС раскидана због оних којима ниста сем новца није свето. Е кад ти које сам набројао конацно се сјете да се ударе по целу, схватит це да цела нема.

Name

@Сер од Добоја: Добој ће први бити покорен!

03.09.2019 07:21

Знаш ли колико људи из Добоја дневно путује на посао у Федерацију? Људима из Федерације се дају бескаматни кредити да купују станове по Добоју (провјерена чињеница). Знаш ли колико људи из Федерације је купило станове у Добоју у посљедњих неколико година? Колико је предузећа у Добоју продато људима из Федерације? Све је то била Обренова политика док је са њима био у игри...сад је прешао на страну ових што се кофол представљају заштитницима РС. У Добоју ћемо за 10 год имати СДА на власти и градоначелника бошњака.... Нисам националиста, и немам намјеру никога да вријеђам али овај професор је сасвим у праву!

Name

@сер од добоја

03.09.2019 14:09

Па добро ето и да се обистини то да за 10 година градонацелник буде Босњак, ста је то тако страсно у томе ако це то бити особа која је способна, ако це град и заједница напредовати економски, ако це људи боље зивјети, ако це медјунационални односи измедју Срба и Босњака бити све бољи и бољи, зар то и није поента зивота, да будемо добри људи, да будемо ту једни за други па и након грозних ствари које су нам се десиле, да се издигнемо изнад тога свега и зивимо скупа сви у миру и уредјеном друству и нормалној атмосфери. Само злобна и особа острасцена мрзњом мозе видјети несто негативно у томе.

Name

Милојевицу

02.09.2019 16:13

Незнас ти о данасњој економији ниста..Просло је вријеме када је у фабрици мотика радило 300 људи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васи студенти са права УИС

02.09.2019 16:24

Хвала вам професоре за све сто сте нас науцили. Одавно указујете на девијације власти у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

02.09.2019 16:25

А где то обих дана страјкују лекари и професори и наставници,је ли стари?Јел у Сарајеву твоме или у РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре да

02.09.2019 16:46

Е глупане они тразе своја права ,медицинска сестра има плату 1400км и трази висе овдје исто сестра има 900км,без уплацених доприноса,и сутити морас не смијес од Додика,немају они стеах од Бакира

Name

ре Да

02.09.2019 16:46

Само ти соколе србуј и гладуј, људи се боре за своја права и имају еxтра плате , а код нас нико не смије од Баје ни да писне, Федерација је 200 г.испред нас свидјало се теби и мени то или не, а море нас ради у Сарајеву. Проф.је у праву 100%. Слусај ти Додика и даље

Name

Па размисли?!

02.09.2019 16:46

Страјкују зато сто дупло веца плата него у РС немозе да потпуно покрије потросакцу корпу.

Name

ре

02.09.2019 16:55

У РС-у нико не смије да штрајка због унитаризма и тоталитаризма. Тако да, покрио је и ту ставку.

Name

Ре

02.09.2019 16:59

Да, штрајкују у Сарајеву, нису задовољни платама које су у просјеку 2500-3000 КМ. Тако и треба, то је демократија.

Name

Директно

02.09.2019 18:00

Фкт не зелим никога да провоцирам никоме не мозе бити добро ако му је комсији лосе. Али економска ситуација у Федеације се не мозе поредити са РС. То није исти ниво. Ево ја цу вам конкретно моју ситуацију из куце исприцати. Мој отац је љекар специјалиста у Сарајеву И има 3.700 КМ плату са дезурама. Мајка ми ради у Водоводу и има плату 1.700 КМ Ја сам се просле године запослио у једну сарајеваку опцину као правник и плата ми је зависно од броја радних дана у мјесецу од 1600-1700 КМ не рацунајуци и изласке на терен за пријем пбјеката гдје добијам по 60 КМ по предмету. Тога мјесецно мозе бити један Али и 5 пута. Отац ми је од плате послије рата направио нову куцу у Сарајеву, купио плац у близини сарајева обновио куцу у родном мјесту у РС ново ауто И јос неке инвестиције. У фбих тацније у Сарајеву се стварно солидно зиви наравно ко додје до неког пристојног посла. Опет до таквог посла се тезе долази Али се мозе доци

Name

Нурага

03.09.2019 19:29

Један примјер моја фирма у којој радим у тз има испоставу и у рс има разлике у плацама ја који радим у тз имам вецу плату од мог колеге у рс за исти посао за око 250 км на питање засто је то тако казу зато сто јос има радника у рс сто це радити за 600км.

Name

Дзудзан

02.09.2019 16:27

Из Невесиња свако јутро у Мостар долази преко 450 особа да зараде своју плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2019 16:53

Да, у праву си..АЛИ они смију у страјк, а ови у БЛ не смију..и питај ове у Са с коликом платом нису задовољни па страјкују

Name

некада

02.09.2019 16:30

у федерацији су схватили да радника треба платити док у РС-у јос увијек мисле има ко це јефтино радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

02.09.2019 16:50

А из федерације 5 пута веце исељавање,оде цео УСК.Ајде не лази.

Name

некада

02.09.2019 17:17

Од 829.477 запослених особа у БиХ, колико их је евидентирано у мају ове године, њих 532.779 је запослено у ФБиХ. У Републици Српској је запослено 278.838 особа, готово двоструко мање него у другом ентитету.

Name

Благостање народа или појединаца

02.09.2019 16:37

Када јw у питању централизација власти која није ефикасна и корисна за све регије, наравно да је самим градјанима у запостављеним регијама много тезе се изборити за једнака права та зивот, него када је у питању на регионалном нивоу. Уствари, ту не постоји апсолутно никаква борба, ни интерес подобних појединаца за то.... Нпр. па Гвидо би напросто сисао са ума само од такве помисли....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзаватз

02.09.2019 16:53

Источни и западни Берлин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

02.09.2019 16:56

Хахахахахаха дајте људи додјите себи. Каква федерација , каква Република Српска , Хрватска , Србија ми смо покорени одавно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.09.2019 18:09

Па ако смо покорени не мора значити да сви исто живимо и радимо, у федерацији је бољи стандард, то је евидентно, имају бољи стандард и од Србије.

Name

Јаран

02.09.2019 20:20

Другови моји, да ми расписемо референдум, па да тразимо да се припојимо Аустрији, аааа?

Name

Брут

02.09.2019 16:58

Све и да је то тацно сто наводис г. Милојевицу ја сам тебе у рату упозно ко цовјека који препродаје голфове , дакле ратни си профитер. Сад по старе дане глумис Додиковог противника а иста сте багра. Стиди се бораца који су ратовали док си ти стицао богаство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре брут

02.09.2019 18:10

Коначно прави коментар.

Name

Која глупост

02.09.2019 18:13

Сигурно си и поносан на себе.

Name

Бејха је пропао пројекат

02.09.2019 17:28

Овакве приче слушамо од 1995 а исељевање из Федерације 15 пута веће него из Републике Српске.Сачувај нас Боже оваквих "стручњака" какав је Милоијевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дупло висе

03.09.2019 11:34

И статистика криминалнw секте, демантује тај просјек пропорционално броју становниствва у ентитетима.

Name

Педја

02.09.2019 17:30

Откупна цјена литра млијека,кравијег,у ФБИХ износи око 1.10 км,док код нас износи 0.80км. са подстицајима! Ста даље реци!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

02.09.2019 17:52

Колико ме памћење служи Ви сте раније у СДСовој влади били министар. Зашто тада нисте те високоумне идеје остварили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђоша

02.09.2019 18:11

Био млад и неискусан.

Name

сфнф

03.09.2019 15:15

гарсоњере на палама, кућа у београду, стамбена зграда у бијељини

Name

007 Бонд

02.09.2019 17:54

Каталонија хоће да се отцепи од Шпаније, јер богатији су. Нек се Федерација самостално отцепи од Српске, јер ,,ПУНО'' је богатија. Српска ће постати покрајина Србије. Свака птица своме јату лети, Српска и Србија су једно јато. ,,Федерација је нова Словенија''... плате су 1300 евра (2 те ваше марке су један наш евро). Кад сте тако богати - што не помогнете Српској- него само Србија помаже? ...Значи, нећете да помажете, јер реално ни вас (Федерацију и Бошњаке) кер нема за шта да уједе. (Није ни Србија боља, али, како је током 90-тих било у Србији- сад смо још и узнапредовали и напредујемо и даље).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

02.09.2019 18:16

Нису са ума сисли, ста да помазу, "пљацку" на устрб стандарда градјана федерације.

Name

Ре

02.09.2019 18:59

Овај Бонд сваки дан успије да надмаши сопствене глупости од претходног дана. Бошњаци су помогли РС-у кад је Миле скршио три банке. А Србија нека помаже, бујрум, подржавам свако улагање у Босну :)

Name

Е

02.09.2019 17:58

Овај ваш бајни експерт млати празну сламу више од 15 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

02.09.2019 18:21

Још би лијепо замолио све ове што се хвале да им је добро у федерацији на радном мјесту да се комотно могу и преселити тамо. Неко у Њемачку ви у федерацију. Зашто да не. Па ја.

Name

ре е

03.09.2019 07:16

Што, иритирају те неистомишљеници који не климају главом кад Баја нешто каже? Аwww, баш ми те жао. А ти би мало протјеривао опет, а?

Name

неко

02.09.2019 18:02

Само ви вјерујте да је у Федерацији све бајно и много веће плате, него у РС-у, наивчине глупе, ако су и незнатно веће, то не значи ништа, осим да ви насједате на провокације овдје присутних "федералаца", али тако вам и треба паметњаковићи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2019 18:54

Ајде ба усути, ста ти знас? Овдје се барата егзактним подацима док ти лапрдас

Name

Фед

02.09.2019 18:19

Бонд много си паметан Србија је из Босне извукла стотине милиона опреме током рата а цијла БиХ је била у катастрофалном стању цесто путујем Србјјом и Војводином насе цесте су лосе а њихове јос лосије стандард зивљења је лосији од насега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

02.09.2019 18:25

Шта је балија што се потписују као Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не дај се Ненаде да нас изненаде

02.09.2019 20:15

Брате вуче крв! Није крв вода!

Name

ре Ненад

02.09.2019 21:54

има и таквих као ти доста..малоумних

Name

ре

03.09.2019 14:40

Ненад је типичан бранилац опстанка југославије 1990_тих

Name

Нема Сансе

02.09.2019 18:56

Јос када за који дан удје страни капитал у коцкарнице и кладионице, па има бре да процветамо, хе хе... .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

02.09.2019 19:44

Види овог струцњака. Овај нам највљује пропаст у задњих 15 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

02.09.2019 20:38

Као и она Ценицка...

Name

Еxит

02.09.2019 20:16

Ста је човјек слагао..,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Библиотека

02.09.2019 20:17

Кључни дио излагања машите или вам се треба цртати?! "Подаци из 2018 године говоре да је ФБиХ наплатила 13,19 посто пореза на доходак у односу на 2017. годину, док је у 2018. Република Српска забиљежила пад наплате пореза на доходак за 2,2 посто у односу на 2017. годину. "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

03.09.2019 06:53

Па овај "наш" каже да смо ми бољи (просперитетнији) дио бих, истина, али за њихове личне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тртмрт

03.09.2019 14:51

тако је јос 1996 год. осјетио на властитим ледјима. поз из ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

03.09.2019 18:49

то је свакоме јасно ,ко има висе од 8 разреда основне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.09.2019 22:58

Вец је покорила, опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор

04.09.2019 10:33

Греска, Федерација БиХ је вец економски покорила РС. Компаније из ФБХ контролису контролису увоз, велепродају...РС влас се хвали да је минимализовала спољнотрговински дефицит а у ствари ФБХ увози и пласира робу у РС. Сједиста банака у Сарајеву а тиме и моц код одлуцивању код финансирања привреде . Ово је само дио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панама

04.09.2019 13:38

Оба ентитета су у јако лошем стањем. То сто поједини пишу да је су у Федерацији веце плате,је тацно али и зивот је скупљи. Тако да то све на исто додје.Разлика је само да у Федерацији имас висе могућности,прије ћеш посао наћи,Сарајево је главни град и цитава домаца а и свјетска дипломација је у њему смјештена. У РС,једино видим једино баљалуцки базен интересантан,док у Федерацији имају базени Сарајево,Тузла,Зеница,Мостар. Ово ста је урадјено градјанима БиХ је исто као на Монопол игри. Додик,Драган,Бакир су купили улице,хотеле,па ако хоцес да станес-изволи плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесни Додик

04.09.2019 13:43

И ја радим у ФБиХ, ситуација сто се тице финансија пуно боља, плате уредне и на вријеме, нема националних нетрпељивости у реалном сектору али сто се тице дрзавних ту су срби потцињени и немају велика права, односно теско напредују, али све у свему јаца је федерација економски и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај

04.09.2019 13:51

Када би Додик, Бакир понудио да укине РС, овај би то глатко одбио.Све док траје РС,траје и СДА.Људи моји,ми смо намагарцени до те мјере,да ниста даље од свог тора не видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

04.09.2019 14:43

Почели доктори и сестре из РС тразити посла у Федерацији јер су плате дупло веце. То вец доста говори који ентитет је јаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајадеро

04.09.2019 20:06

Неце Федерација преузети РС, него један њихов кантон. Па цовјеце, Сарајево висе уплати ПДВ-а за милијарду марака од цијеле РС. А камоли ФБиХ - то је мисаона именица за нас. Да нам није Сарајева, Тесња, Горазда и Тузле, јели бисмо блато из којег је лактаски Баја исцупао сваки јбени плод. Годинама тразим посао овдје, нема нигдје ниста. Отисао до Тузле и тамо предао апликацију - примили ме људи одмах, плата одлицна, топли оброк, накнада за превоз... Нека цека Бају / Годоа ко зели, ја висе не цекам ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бесим80

05.09.2019 07:43

Разни коментари цијела поента је да це нам свима бити боље кад би се сви народи оставили глупости и тензија .Прво да се сви заједно добро загрле и окрену заједницкој будуцности инаце нам никад неце бити боље ово је наса земља и треба је покренути на боље али сви заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блабла

05.09.2019 13:32

Па иди у Федерацију и буди успјешан, поносан грађанин БиХ, буди декан, јер ће ти сигурно то дозволити, бићеш и почасни грађанин, код Комшића можеш одмах на листу, добитник златног љиљана, све ћеш бити, само удари на Додика. Ви сте болесни, окупирани Додиком, као да је неки баук, нека велика фаца. Како је дошао и кога је довео, тако ће и отићи и тај ће га скинути, ништа се ми ту нећемо питати, као што се и тада када су га доводили тенковима на власт нијесмо питали. Али овако блатити РС, сваки њен сегмент, и све то само да би као народ увидио да не гласа за Додика, па то је ван сваког разума. Није нико блесав па да каже како је сјајно и бајно, али оваквим наступом и причом како је свугдје боље осим у РС, па ви му несвјесно(или можда ипак свјесно) само дижете рејтинг. Али је овакво излагање дно-дна, "професоре"...а ти нека си здраво!

ОДГОВОРИТЕ