Federacija BiH će ekonomski pokoriti Srpsku

Direktor Ekonomskog instituta Bijeljina, prof. dr Aleksa Milojević upozorava da bi Federacija BiH na svojoj ekonomskoj nadmoći mogla pokoriti Republiku Srpsku, što u budućnosti može dovesti do novih nacionalnih tenzija.

Republika Srpska 02.09.2019 | 17:28
Federacija BiH će ekonomski pokoriti Srpsku
"Gledajući unazad 20 godina, razvojni trend je takav da FBiH ima duži razvojni korak od RS u svim pokazateljima", ističe ovaj ekonomski stručnjak u razgovoru za Vijesti.ba.

Njegovu tvrdnju potkrepljuju podaci nadležnih institucija o broju zaposlenih u BiH. U maju ove godine od 829.477 ukupno zaposlenih, u FBiH ih je zaposleno 532.779, što je gotovo dvostruko više u odnosu na Republiku Srpsku, u kojoj je zaposleno 278.838 osoba.

Podaci iz 2018 godine govore da je FBiH naplatila 13,19 posto poreza na dohodak u odnosu na 2017. godinu, dok je u 2018. Republika Srpska zabilježila pad naplate poreza na dohodak za 2,2 posto u odnosu na 2017. godinu.

Razlika između dva entiteta evidentna je i u prosječnim platama i penzijama. Tako je u prosječna penzija u julu ove godine u RS 381 KM, a u FBiH 418 KM. U istom periodu najniža isplaćena penzija RS je oko 190 KM, dok je u FBiH 371 KM.

FBiH je u prednosti i kada su u pitanju direktna strana ulaganja. U prva tri kvartala prošle godine u RS uloženo je deset puta manje u odnosu na FBiH.

Demagoške krilatice o boljem dijelu BiH

"Politička je i demagoška krilatica političkog apsolutiste da je RS bolji dio BiH kada je u pitanju ekonomski razvoj", naglašava Milojević u razgovoru za Vijesti.ba, uz konstataciju da je RS u daleko gorem ekonomskom položaju u odnosu na FBiH, uzevši u obzir broj zaposlenih, visinu plata i penzija, nivo zaduženosti i slično, ali i činjenicu da je RS rasprodala mnogo više prirodnih bogatstava u odnosu na FBiH.

On naglašava da vlast u Republici Srpskoj zbog nacionalne zaslijepljenosti nije u stanju imati racionalni pogled na uzroke alarmantne ekonomske slike u odnosu na FBiH.

"Uzroci su sigurno u modernijoj političkoj organizaciji FBiH. Podjela na kantone je savremeniji oblik teritorijalno-političkog organizovanja, koji nije dozvolio pojavu političkog apsolutizma. Prateći svoje koncepte razvoja, kantoni u FBiH u međusobnoj dinamici daju bolji rezultat i sa stanovišta teritorijalnog razvoja i uravnoteženosti, što nije slučaj sa RS", pojašnjava ovaj ekonomista.

Kako ističe, Republika Srpska je anahroni oblik političko-teritorijalnog organizovanja, zbog postojanja samo dva nivoa vlasti - republičkog i opštinskog.

"Nijedna zemlja u Evropi nema samo dva nivoa političkog organizovanja, uvijek postoje barem tri člana. Upravo je zbog odsustva tog srednjeg člana u teritorijalno-političkom organizovanju RS doživjela potpuni politički totalitarizam i gomilanje razvoja u i oko Banjaluke, te proizvodnju ogromne periferije oko Banjaluke, a to se naročito odnosi na područje Hercegovine i Romanije", navodi Milojević.

RS ekonomski potčinjena FBiH

Prema riječima našeg sagovornika, RS u postojećem obliku političkog organizovanja postala je žrtva političkog terora, kao i nemogućnosti uspostavljanja ekonomskog integrisanja i saradnje na nivou države.

"U RS naglašena je nacionalistička isključivost, a ekonomske teme su potisnute iako je vidljivo da RS klizi u sve veću ekonomsku nerazvijenost. Ukoliko se ovako nastavi u budućnosti, RS će objektivno biti ekonomski potčinjena FBiH. FBiH će na svojoj ekonomskoj nadmoći pokoriti RS, što će dovesti do novih nacionalnih tenzija", upozorava Milojević.

U tom kontekstu on dodaje da je ekonomija završni kraj u politici, te da je ekonomska ravnoteža osnova političke ravnoteže i dobrih političkih odnosa.

"Ako RS postane ekonomski dominion FBiH, odnosno ako razlika u ekonomskoj razvijenosti naraste toliko da razvijenost FBiH ograničava razvoj RS, to će biti osnov za političku i ekonomsku zategnutost. Sve zemlje svijeta rješavaju problem svojih nerazvijenih područja i ne dozvoljavaju porast razlike u razvijenosti. Nažalost, zbog političke podijeljenosti, mi nismo u stanju da vodimo računa o razvoju nerazvijenih područja. Umjesto toga, te razlike nekontrolisano narastaju, što može biti opasnost od pojačanih političkih zategnutosti", navodi naš sagovornik.

Regionalizacija osnov za ubrzanje razvoja

Mišljenja je da osnovni neuspjeh Republike Srpske leži u političkom i ekonomskom centralizmu, koji su osnova političkog totalitarizma.

"Da bi RS krenula u razvoj, morala bi napraviti novu teritorijalno-političku podjelu. Potrebno je umjesto političkog centralizma, koji završava u Banjaluci i koji gomila sva bogatstva iz RS, napraviti teritorijalno-političku decentralizaciju, slično kao što je to uradila FBiH i kao što je to razvoji obrazac u zemljama zapadne Evrope", predlaže Milojević.

U razgovoru za Vijesti.ba ovaj ekonomski ekspert ukazuje da je neophodno "urazumiti političku stranu u RS da se izbori za novi teritorijalno-politički obrazac i regionalizaciju u RS kao pandan i kao osnovu ubrzanja razvoja".

"Iz primjera u Evropi vidimo da je ekonomski i politički uspješnija svaka zemlja koja je više regionalizovana i više decentralizovana", zaključuje Milojević.

(Vijesti)

Komentari / 118

Ostavite komentar
Name

rade

02.09.2019 17:33

Dobro jutro, Kolumbo... I srecna nezavisna RS.

ODGOVORITE
Name

re rade

02.09.2019 18:09

Prosjecna plata za jun mjesec Feseracija 911KM, Republika Srpska 910 KM. Duplo vise zaposlenik pa i ima ih duplo vise.

Name

MARSAL

02.09.2019 18:51

BOGAMI RUDONJA OVIM SVOJIM KREZAVCIMA DRUGU PRICU PRICA.. A KREZAVI PUSE LI PUSE.....

Name

075

02.09.2019 19:08

Mjesecima pišem da je tzv bolji entitet kao nekada DDR.

Name

Srbinje

02.09.2019 19:09

Ja, i još 147 drugih, svako jutro idem raditi u Goražde u Prevent u prvu smjenu. Plata, topli obroci, prekovremeni i svi dodadci nikada nisu kasnili i sva isplata mi se uplaćuje preko banke, nema koverti i naših gluposti. I tako već sedam godina. Ono što mi šutimo i ne smijemo naglas reći, a svo znamo, će kad tad izaći na vidjelo.

Name

Slaven

02.09.2019 19:09

To stoji 911km al u federaciji topli obrok i prevoz neobracunavaju u prosjek plate informisi se malo nemoj gledat samo rs dnevnik.

Name

Re

02.09.2019 19:23

Drug moj reče ti čovjek da od opterecenosti nacionalizma ti i nevidimo dalje. Samo da znaš da u Federaciji stanje zdrave ekonomije je izuzetno visoko čak bi bilo na zavidnom nivou da prosjek ne obaraju kantoni gde HDZ imenuje direktore javnih preduzeća recimo Aluminijum koji su Covic i klika potopili. A kantoni kao što je SA, ZD, TK, su velesile za ostatak BiH. Treba da znaš da jedan Bhtelekom ima vrednost veću nego dug Federacije a u vlasništvu je FBiH. Da nije prodat ni jedan rudnik ni jedna Elektrana to samo navodim dio. I jos da shvatiš da jedna opština u FBiH ostvaruje veći izvoz i profit od naše R Srpske

Name

Бањалучанин

02.09.2019 20:00

Као што је истакнуто у једном од коментара испред, број запослених је сразмјеран броју становника у ФБиХ и РС. Да будем потпуно искрен, Српска економија има доста недостатака али је овај чланак крајње тенденциозан и заснован на паушалним оцјенама. Нпр. једини стратешки ресурс који је Српска продала а ФБиХ није је телеком. С друге стране, Српска има немјерљиво већи хидроенергетски потенцијал.

Name

Re Srbinje

02.09.2019 20:16

Kada sam ja napuštao posao u istočnom Sarajevu i prešao raditi a zatim i stanovati u Kaknju mene su ismejavali. Sada to vise i nije smiesno, zato sto me pitaju mogli pomoći da dobiju posao. Ja sam samo ostao iskren i rekao ni meni niko nije pomogao sem stručnosti i zalaganja. Isto tako mi niko nije ni osporavao ko sam i odakle dolazim. Ovdje ljudi gledaju kako bolje živjeti i zaradjivati a ne brojati krvna zrnca. Teško je to objasniti i mom tati a tek komšiji.

Name

Е

02.09.2019 20:16

@Србиње одакле ти идеш у Горажде?

Name

Ministar

02.09.2019 20:26

Citam ove komentare i tekst i ne mogu da vjerujem o cemu se polemise. Stanje ekonomije se najbolje ogleda u redovima pred ambasadama. U tim redovima stoje zajedno Srbi i Muslimani. Samo nema Hrvata jer oni imaju pasos Republike Hrvatske. Kaze duplo vise zaposlenih(duplo vise stanovnika), prosjecna plata ne znam kako se racuna ali bilo koja racunica nije tacna jer cuvena koverta ostaje nevidljiva, ekonomija im je toliko zdrava da je procentualno isti porast zaduzivanja za opstu potrosnju stanovnistva. Jedino sto je manje lose u federaciji je javni dug ali ni taj dug ne federacije i srpske ne treba uzimati kao najtacniji. Npr. zeljeznice oba entiteta su u jednom trenutku prikazale dobit pa se ispostavilo da su u srpskoj kredit prikazali kao prihod a u federalnoj da su operativnu dobit prikazali kao stvarnu dobit a koja zapravo predstavlja milionski minus. Prodaju prirodnih bogastava koju federacija nije pocela treba gledati iz dva ugla, dobro je imati ta bogastva u svom vlasnistvu a drugo ta bogastva vjerovali ili ne prave minuse. Recimo mi smo "vlasnici" RITE Gacko i to izgleda kao nesto dobro ali to isto Gacko posluje u minusu zbog politike. Ispade da je bolje da nije nase. Republika Srpska je prodala telekom i to je "lose" a bh telekom i eronet sada zajedno ne vrijede koliko smo dobili za mtel. Uz to treba naglasiti da eronet posluje sa minusom a tako bi poslovao i mtel da nije prodat. Ovaj "strucnjak" sto pominje pokoravanje ili nema veze sa mozgom ili prodaje svoje paranoje ili prica nesto naruceno kako bi podizao rejting nekome. Da bi bilo ko bio u stanju da pokori nekoga prvo mora da sredi stanje u svom dvoristu a kao sto rekoh redovi pred ambasadama govore dovoljno. Prednost federacije je u njenoj gustini naseljenosti. Gusce naseljena podrucja imaju vecu sansu za razvoj ali to ujedno predstavlja i njenu manu jer se i ta prirodna bogastva dijele na vise ljudi. Najveca prednost federacijs je u geografiji. Srpska je jednostavno previse razbacana da bi mogla imati brz ekonomski razvoj. I na kraju najveca glupost koju je ovaj strucnjak izjavio a to je divni srednji nivo vlasti. Uz uredjen pravni sistem srednji nivo vlasti je nepotreban a u federaciji postoje kantoni i njihova jedina funkcija je uhljebljavanje neradnika. Toga ima i previse u vec postojecim nivoima vlasti. Drzava se finansira uzimajuci poreze od naroda i privrede i sad nam ovaj jos govori kako bi trebali da stvorimo jos institucija koje cemo hraniti nasim porezom. U sustini ovde se u kontekstu pokoravanja porede dvije propasti koje same od sebe pucaju po savovima a strucnjak bi nas lijecio tako sto bi nas jos vise zarazio. Strasno.

Name

Sarajevo za Ministra

02.09.2019 21:24

Kad vec hoces da kazes , provjeri to bar u ovo vrijeme nije tesko. Telekom je prodao Dodik za 600-700 milion Eura ,to je uredu. Mozda BH Telekom danas ne vrijedi vise od 700 miliona eura. Ali za ovih 13 godina od kada je prodat telekom srpske BH Telecom je ulozio 700 miliona maraka u infrastrukturu fbih. Samo ove godine je uplaceno 80 miliona KM za tunel Hranjen koji je dug 5 km i skracuje put do Istocne Bosne za 45 km i povezuje Pale i Gorazde, Jahorinu sa Srbijom itd. Ovo je prava i jedina ispravna Bosanska prica . A ne da se radujemo sto komsiji krepati krava Evo ovaj tunel ide u Gorazde u kojem od 7000 zaposleni 10% radi ljudi iz RS O tome se suti , jer nije interes da se prica pozitivno.

Name

Hare

02.09.2019 22:00

Samo opstina Tesanj izveze ko RS glupost je uopste vise sta porediti

Name

...re

03.09.2019 08:53

SVE NEKAKO, ALI RAZLIKA U PENZIJAMA IZMEDJU RS I FBIH JE ŽALOSNO VELIKA!

Name

Re Ministar

03.09.2019 08:54

Jeli bogati ko je tebe slagao da smo vlasnici RTE Gacko. Samo da znaš da je stvarni vlasnik Slovenija i da im se duguju milijarde koje će neko morati platiti.

Name

realno

03.09.2019 12:49

Dodik svojom pijačarskom politikom galame i prijetnji tjera i narod i strane investitore što dalje od RS-a. Drago mi je vidjeti da ovaj napaćeni narod polako shvata da "nacionalni interes" ne možes jesti, da nacionalni interes ne može opremiti dijete za školu niti platiti ljekove. Umjesto da se priznaju greške i počne se raditi na održivim i realnim modelima za razvoj ekonomije, mi slušamo priče o budžetskom suficitu, o RS-u koja je samoodrživa, o boljem entitetu, Šarović koji gura ekonomiju cjelokupne BiH se razapinje i naziva muslimanskim igračem i nacionalnim izdajnikom koji podriva i koči ekonomski razvoj RS-a. Srbija mora uskakati da krpi rupe financiranja administrativnog aparata, što se pokušalo spinovati da su te pare za "razvoj", "projekte" i "investicije".

Name

Minitar za Sarajevo

03.09.2019 19:14

Ja jesam za pozitivne price ali samo za istinite pozitivne price. Nemojte se pozitivno lagati. Recimo telekom RS je prodat za oko 620-630 miliona EVRA(tj oko 1,2 miliarde maraka i taj novac je nazalost profuckan) a bh telekom vrijedi 694.858.070 konvertibilni maraka(oko350 miliona evra), to ti je zvanicni podatak sa berze. Ni blizu 700 miliona evra koje pominjes. Proguglaj malo o tome. Mozes ti pisati da ja nisam upravu ali berza je berza. Da je federacija prodavala bh telekom kada je prodan mtel vjerovatno bi dobila mnogo vise od danasnje vrijednost i izvucene dobiti. Vrijednost svih telekoma je pala i federacija nema mogucnost da za oba telkoma dobije preko milijardu km. To za tunel ne znam ali jeste pozitivno. Ne znam ni za zaposlene u Gorazdu ali jeste pozitivno sto biznis rusi tu nacionalnu barijeru. Koliko ih ima zaista ne znam. Poenta mog komentara nije da je ovaj ili onaj dio bolji. Poenta je da neko ekonomsko pokaravanje o kome covjek prica predstavlja neku njegovu politicku pricu ili paranoju iz razloga sto se ovde ne postavlja pitanje ko je bolji, vec ko je gori. Ovo su dvije propasti a da nisam upravu narod ne bi isao u njemacku. Ako ti hoces da lazes sebe izvoli i nek ti je sa srecom ali to ne znaci da ces imati sansu za bolje placenim poslom i ostalim prednostima jakih ekonomija. Ovo nije prica nekakve mrznje prema bilo kome. Ovo je prica pricaju iskreni ljudi koji ne mrze nikoga. Ova prica se odnosi na sve nacije i vjere u bih. Tj na sve tri propasti.

Name

Realnost

03.09.2019 23:42

Dali me moze neko da objasni kakva je to razlika izmedzu dva indeteta F BH covjek moze da zivi sa platom normalono 2 sedmice a RS 1 sedmicu sta da radimo sa ostle 2 ili 3 sedmoce !!!!!!!!!!????? Ovo je ko da bacis kosku medzu gladne kerove !!!!! Dotakli smo dno Evrope .Zadnji smo . Cak I Albanija nam je Zapad!!!10% post gradzana zivi ostalo je katstrofa .

Name

DOXA

02.09.2019 17:35

Daleko vam kuca bila niti nas interesujete niti nam trebate...

ODGOVORITE
Name

Re doxa

02.09.2019 17:59

Pa idiote znas li ti koliko nas iz I Sarajeva,Pala zaposeno u Sarajevu,danas mi je i sin poceo raditi u Hifi,plata gigantska,pa civjece u Lukavici sam baja glavni,kapu njima skidam do poda,...a ti srbuj do posljednje pare,

Name

Deni

02.09.2019 18:12

Upravo tako nek pocrkaju mekinjasi od srbovanja :)

Name

Re Doxa

02.09.2019 18:40

I sva moja familija radi u Sarajevu, niko ih ne pita ko su i šta su. U FBH znaju kako se radi posao a ne kao ovi što jedino znaju srbovati.

Name

Бањалучанин

02.09.2019 20:01

Господи радите и ви и ваше фамилије. Морамо ли се вријеђати?

Name

Е

02.09.2019 20:06

@Ре доха, изгледа ти само спаваш у РС, мислим, слободно пресели у федерацију није забрањено. Бар ја мислим. Уосталом кад је тамо толико добро фино их замолиш да те прихвате за стално. Што се џаба батргаш сваки дан. Па ја.

Name

Bonde

02.09.2019 20:36

ne mozes ti zadojenim srbima, srbima koji ne vidi dalje ispred nosa, srbima koji slijepo slusaju dodika objasniti da RS propada...dzabe, za njih RS napreduje, za njih ono sto kaze rtrs je istina itd... RS ce se sama urusiti...RS ce traziti pomoc od FBiH, prije ili kasnije...mene samo zanima zasto ovi poslodavci u FBiH zaposljavaju ljude iz RS, kada se uporno od predstavnika vlasti u RS osporava BiH...zaposljavanjem ljudi iz RS se koliko toliko kupuje mir u RS-u...tu su nasi ljudi glupi, to ne treba raditi, sve dok se ne srusi Dodik i njemu slicni, jer iskljucivo njegovom zaslugom se nalazimo u ovoj situaciji sada

Name

re Bonde

03.09.2019 09:14

Zašto ne bi zapošljavali? Srbi su vrijedni radnici, a jeftini ;)

Name

Re

04.09.2019 19:50

Pa u sarajevo netreba viza sretno sta cekate

Name

Posmatrac 75 Sarajevo

02.09.2019 17:35

Neka vama vaseg burle!

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2019 14:25

Bili bi vi srecni da imate jedanog takvog kakav je on, ali nemate.

Name

Sta bi

02.09.2019 17:36

K'o da juče bi "RS je bolji dio BiH"!?

ODGOVORITE
Name

Bok

03.09.2019 06:17

Reče predsjednica u Prijedoru, nakon što je probala uštipke koje su napravile žene SNSD i ode u Poljsku na ekonomski forum.

Name

Realnost

02.09.2019 17:37

Apsolutno tacno...ja kao laik vidim razliku...radim u federaciji i hvala im...platu imam 1320 km,placeni doorinosi,sve preko banke nista u koverti...narod bogatije zivi,kupuju se stanovi i dupli,auta nova,firme se otvaraju nove stalno,povecavaju se plate,gazde se bolje ophode prema radnicima...i niko ne prica o politicija sam prijatelj sa svojim kolegama Bosnjacima,ljudi me gotive,na poslu su mi najljepse popijene kafe,hvala im do neba...Nenad nek se zna

ODGOVORITE
Name

Goran

02.09.2019 17:51

Isti slucaj I kod mene, pozdrav

Name

anonymous

02.09.2019 17:53

Dok radim u federaciji ne komentarisem ali me je sramota nasih politicara

Name

Istina

02.09.2019 18:01

I ja radim u S.Mostu.Slazem se stobom.

Name

Re istina

02.09.2019 18:36

U Sanskom Mostu tuga i jad,sve davno zbrisalo,koga ti lazes federalac,pa da si smislio neki drugi grad nego S.Most raspadnuti.

Name

Бањалучанин

02.09.2019 20:02

Дајте молим вас. Ово је већ претјеривање. Не улазим у то ко гдје ради, али провидни сте.

Name

Vozac

02.09.2019 20:20

Svako jutro dolazim u federalno sarajevo vidim da stariji po kontenerima prevrcu i traze komad hljeba, to je zalosno ali istinito.

Name

Re

02.09.2019 20:45

Svaka cast ovim ljudima na priznanjima. Iskreno i posteno i neka je tako. Da Bog da vam uvijek bilo dobro kad imate damu rec.

Name

Čuj

02.09.2019 17:42

Ekonomski strucnjak,pa šta si ti učinio korisno za RS...

ODGOVORITE
Name

Bili

02.09.2019 18:18

Od budala pametni nemogu doci do izrazaja, ati cuj kako hoces.

Name

Glamoc

02.09.2019 18:48

Pa kad tzv. Baja vise voli neznalice oko sebe, nego ovakve ljude poput Milojevica.

Name

re Čuj

02.09.2019 20:03

Nije čovjek na vlasti ni u vlasti, on analizira stanje i iznosi svoje mišljenje. Ti se sa tim mišljenjem može slagati ali i ne moraš.

Name

burke

02.09.2019 17:42

iz tvojih usta u bozje usi...

ODGOVORITE
Name

Galeb

02.09.2019 17:42

Hapsi Ronhila spasi to malo naroda u RS sto je ostalo

ODGOVORITE
Name

Boris

02.09.2019 17:49

Prof lupeta samo da se nesto prica. Sto nije napisao koliko u federaciji bih od ukupnog broja zaposlenih ima po kantonima u raznoraznim agencijama. Da sad nenavodim primjere. Dok god nama ovakve starobačine bistre nauku nema nama napretka.

ODGOVORITE
Name

re

02.09.2019 18:04

Pa dobro Borise, kanton sarajevo MILIJARDA maraka budžet, sam kanton, dodaj na to i opštinske buždete u kantonu pa saberi. Ekonomski federacija najmanje duplo bolje stoji.

Name

Ekonomista

02.09.2019 18:04

Pa što nas ti ne prosvjetliš koliko ima u FBIH zaposlenih u administraciji a koliko u privredi.

Name

Vanja

02.09.2019 18:16

Pa upravo si samo potvrdio ovo sto profesor prica, dakle i pored silne birokratije i cijelog kantonalnog nivoa (10 kantona) koji ne postoji u RS opet je standard, plate penzije, eknomska aktivnost, sve daleko bolje i vece u Federaciji, pa skontaj onda koliko je "losiji entitet" ekonomski jaci. Svojom glavom razmisljaj a ne da ti srbovanje mozak pije redovno.

Name

Re Ekonomista

02.09.2019 18:42

A što ti nas Ekonomisto ne prosvjetliš koliko ima u Srpskoj zaposlenih u administraciji a koliko u privredi?

Name

Ре

02.09.2019 18:58

Пријећеш ти Борисе остарити него се он подмладити.

Name

re Vanja

02.09.2019 19:07

Upravo tako, kantonalna infra struktura i uposlenici u kantonima su samo znak koliko je u drugom entitetu ekonomsko stanje bolje.

Name

re Boris

02.09.2019 19:31

Boris Slina Spasojevic. Do rata nizerazredni ljevcanski nastavnicic geografije. Tokom rata, kao okoreli dezerter skriva se uspjesno citav rat od mobilizacije. Poslije rata postaje direktor O.S. u Aleksandrovcu (to je ona sto je opremljena novcem grckog granta koji je trebao biti upotrebljen za izgradnju bolnice). U medjuvremenu mufte zavrsava fakultet. Da bi mu kasnije i magistarski i doktorski rad napisali asistenti Gorana Popovica - to je ona isti Popovic koji je proglasen 1993. godine uz M. Dodika i jos nekoliko Srba kao jedini pozeljni za ostanak u BiH, a za koga je Dodik kada je 2000. otisao u opoziciju govorio da je najveci bandit i lopov u Srpskoj i da ce na dozivotnu robiju kada on ponovo dodje na vlast. Popovic je tada bio direktor carina i dobro se nahapao u milionima - pa je to mozda bilo i jedini put u zivotu kada je M.D. govorio istinu. Danas Boris Slina Spasojevic ima 6 zvanicnih radnih mjesta - Direktor pomenute Ugostiteljske skole u B.L., direktor i suvlasnik elitnog banjaluckog restorana "Monogram" u B.L., predsjednik Skupstine opstine Laktasi, predsjednik K.K. "Igokea", predsjednik Kosarkaskog saveza R.S., visoki funkcioner u Kosarkaskom savezu BiH, i jos mnogo toga... A svi se pitaju, zasto skolovani mladi ljudi odlaze!?

Name

A

02.09.2019 17:54

Pa bolji entitet RS. Farsa.

ODGOVORITE
Name

Ser od Doboja

02.09.2019 17:55

"FBiH će na svojoj ekonomskoj nadmoći pokoriti RS, što će dovesti do novih nacionalnih tenzija"...Kakve nacionalne tenzije, nisam siguran da razumijem ovog čovjeka. Nacionalne tenzije u RS zbog bolje ekonomije u drugom entitetu ili nešto treće..? O podjeli RS na nekoliko regija, to nije loša ideja, RS a je apsolutno unitarni entitet, osim unitarnog uređenja posebna je priča uzurpacija unitarne vlasti, rezultanta toga je apsolutistička diktatura.

ODGOVORITE
Name

Pa

02.09.2019 18:42

Zato sto je vlast RS dovela do bankrota, nema nikakvu viziju, do nacionalne tenzije.

Name

!!!

02.09.2019 20:31

Pa dobro je receno ''FBIH ce na svojoj ekonomskoj nadmoci pokoriti RS, sto ce dovesti do novih nacionalnih tenzija'' Primjecujes li da nije receno ''medjunacionalnih tenzija'' Kad konacno shvate krezubi glasaci koji za pivo i 1 besplatan rostilj i neku crkavicu pride prodaju buducnost ove zemlje i njene djece na 4 godine, pa tako 4 puta za redom, pa ti vidi gdje smo sad? Kad smognu snage da shvate da su sve ove godine lagani od onih zbog kojih su se mnogi i sa najrodjenijima zavadili, neka su cak i kumstva u RS raskidana zbog onih kojima nista sem novca nije sveto. E kad ti koje sam nabrojao konacno se sjete da se udare po celu, shvatit ce da cela nema.

Name

@Ser od Doboja: Doboj će prvi biti pokoren!

03.09.2019 09:21

Znaš li koliko ljudi iz Doboja dnevno putuje na posao u Federaciju? Ljudima iz Federacije se daju beskamatni krediti da kupuju stanove po Doboju (provjerena činjenica). Znaš li koliko ljudi iz Federacije je kupilo stanove u Doboju u posljednjih nekoliko godina? Koliko je preduzeća u Doboju prodato ljudima iz Federacije? Sve je to bila Obrenova politika dok je sa njima bio u igri...sad je prešao na stranu ovih što se kofol predstavljaju zaštitnicima RS. U Doboju ćemo za 10 god imati SDA na vlasti i gradonačelnika bošnjaka.... Nisam nacionalista, i nemam namjeru nikoga da vrijeđam ali ovaj profesor je sasvim u pravu!

Name

@ser od doboja

03.09.2019 16:09

Pa dobro eto i da se obistini to da za 10 godina gradonacelnik bude Bosnjak, sta je to tako strasno u tome ako ce to biti osoba koja je sposobna, ako ce grad i zajednica napredovati ekonomski, ako ce ljudi bolje zivjeti, ako ce medjunacionalni odnosi izmedju Srba i Bosnjaka biti sve bolji i bolji, zar to i nije poenta zivota, da budemo dobri ljudi, da budemo tu jedni za drugi pa i nakon groznih stvari koje su nam se desile, da se izdignemo iznad toga svega i zivimo skupa svi u miru i uredjenom drustvu i normalnoj atmosferi. Samo zlobna i osoba ostrascena mrznjom moze vidjeti nesto negativno u tome.

Name

Milojevicu

02.09.2019 18:13

Neznas ti o danasnjoj ekonomiji nista..Proslo je vrijeme kada je u fabrici motika radilo 300 ljudi..

ODGOVORITE
Name

Vasi studenti sa prava UIS

02.09.2019 18:24

Hvala vam profesore za sve sto ste nas naucili. Odavno ukazujete na devijacije vlasti u RS.

ODGOVORITE
Name

Da

02.09.2019 18:25

A gde to obih dana strajkuju lekari i profesori i nastavnici,je li stari?Jel u Sarajevu tvome ili u RS?

ODGOVORITE
Name

Re da

02.09.2019 18:46

E glupane oni traze svoja prava ,medicinska sestra ima platu 1400km i trazi vise ovdje isto sestra ima 900km,bez uplacenih doprinosa,i sutiti moras ne smijes od Dodika,nemaju oni steah od Bakira

Name

re Da

02.09.2019 18:46

Samo ti sokole srbuj i gladuj, ljudi se bore za svoja prava i imaju extra plate , a kod nas niko ne smije od Baje ni da pisne, Federacija je 200 g.ispred nas svidjalo se tebi i meni to ili ne, a more nas radi u Sarajevu. Prof.je u pravu 100%. Slusaj ti Dodika i dalje

Name

Pa razmisli?!

02.09.2019 18:46

Strajkuju zato sto duplo veca plata nego u RS nemoze da potpuno pokrije potrosakcu korpu.

Name

re

02.09.2019 18:55

U RS-u niko ne smije da štrajka zbog unitarizma i totalitarizma. Tako da, pokrio je i tu stavku.

Name

Re

02.09.2019 18:59

Da, štrajkuju u Sarajevu, nisu zadovoljni platama koje su u prosjeku 2500-3000 KM. Tako i treba, to je demokratija.

Name

Direktno

02.09.2019 20:00

Fkt ne zelim nikoga da provociram nikome ne moze biti dobro ako mu je komsiji lose. Ali ekonomska situacija u Fedeacije se ne moze porediti sa RS. To nije isti nivo. Evo ja cu vam konkretno moju situaciju iz kuce ispricati. Moj otac je ljekar specijalista u Sarajevu I ima 3.700 KM platu sa dezurama. Majka mi radi u Vodovodu i ima platu 1.700 KM Ja sam se prosle godine zaposlio u jednu sarajevaku opcinu kao pravnik i plata mi je zavisno od broja radnih dana u mjesecu od 1600-1700 KM ne racunajuci i izlaske na teren za prijem pbjekata gdje dobijam po 60 KM po predmetu. Toga mjesecno moze biti jedan Ali i 5 puta. Otac mi je od plate poslije rata napravio novu kucu u Sarajevu, kupio plac u blizini sarajeva obnovio kucu u rodnom mjestu u RS novo auto I jos neke investicije. U fbih tacnije u Sarajevu se stvarno solidno zivi naravno ko dodje do nekog pristojnog posla. Opet do takvog posla se teze dolazi Ali se moze doci

Name

Nuraga

03.09.2019 21:29

Jedan primjer moja firma u kojoj radim u tz ima ispostavu i u rs ima razlike u placama ja koji radim u tz imam vecu platu od mog kolege u rs za isti posao za oko 250 km na pitanje zasto je to tako kazu zato sto jos ima radnika u rs sto ce raditi za 600km.

Name

Dzudzan

02.09.2019 18:27

Iz Nevesinja svako jutro u Mostar dolazi preko 450 osoba da zarade svoju platu.

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2019 18:53

Da, u pravu si..ALI oni smiju u strajk, a ovi u BL ne smiju..i pitaj ove u Sa s kolikom platom nisu zadovoljni pa strajkuju

Name

nekada

02.09.2019 18:30

u federaciji su shvatili da radnika treba platiti dok u RS-u jos uvijek misle ima ko ce jeftino raditi

ODGOVORITE
Name

Da

02.09.2019 18:50

A iz federacije 5 puta vece iseljavanje,ode ceo USK.Ajde ne lazi.

Name

nekada

02.09.2019 19:17

Od 829.477 zaposlenih osoba u BiH, koliko ih je evidentirano u maju ove godine, njih 532.779 je zaposleno u FBiH. U Republici Srpskoj je zaposleno 278.838 osoba, gotovo dvostruko manje nego u drugom entitetu.

Name

Blagostanje naroda ili pojedinaca

02.09.2019 18:37

Kada jw u pitanju centralizacija vlasti koja nije efikasna i korisna za sve regije, naravno da je samim gradjanima u zapostavljenim regijama mnogo teze se izboriti za jednaka prava ta zivot, nego kada je u pitanju na regionalnom nivou. Ustvari, tu ne postoji apsolutno nikakva borba, ni interes podobnih pojedinaca za to.... Npr. pa Gvido bi naprosto sisao sa uma samo od takve pomisli....

ODGOVORITE
Name

Drzavatz

02.09.2019 18:53

Istočni i zapadni Berlin

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

02.09.2019 18:56

Hahahahahaha dajte ljudi dodjite sebi. Kakva federacija , kakva Republika Srpska , Hrvatska , Srbija mi smo pokoreni odavno .

ODGOVORITE
Name

re

02.09.2019 20:09

Pa ako smo pokoreni ne mora značiti da svi isto živimo i radimo, u federaciji je bolji standard, to je evidentno, imaju bolji standard i od Srbije.

Name

Jaran

02.09.2019 22:20

Drugovi moji, da mi raspisemo referendum, pa da trazimo da se pripojimo Austriji, aaaa?

Name

Brut

02.09.2019 18:58

Sve i da je to tacno sto navodis g. Milojevicu ja sam tebe u ratu upozno ko covjeka koji preprodaje golfove , dakle ratni si profiter. Sad po stare dane glumis Dodikovog protivnika a ista ste bagra. Stidi se boraca koji su ratovali dok si ti sticao bogastvo.

ODGOVORITE
Name

re brut

02.09.2019 20:10

Konačno pravi komentar.

Name

Koja glupost

02.09.2019 20:13

Sigurno si i ponosan na sebe.

Name

Bejha je propao projekat

02.09.2019 19:28

Ovakve priče slušamo od 1995 a iseljevanje iz Federacije 15 puta veće nego iz Republike Srpske.Sačuvaj nas Bože ovakvih "stručnjaka" kakav je Miloijević.

ODGOVORITE
Name

Duplo vise

03.09.2019 13:34

I statistika kriminalnw sekte, demantuje taj prosjek proporcionalno broju stanovnistvva u entitetima.

Name

Pedja

02.09.2019 19:30

Otkupna cjena litra mlijeka,kravijeg,u FBIH iznosi oko 1.10 km,dok kod nas iznosi 0.80km. sa podsticajima! Sta dalje reci!!

ODGOVORITE
Name

Предраг

02.09.2019 19:52

Колико ме памћење служи Ви сте раније у СДСовој влади били министар. Зашто тада нисте те високоумне идеје остварили?

ODGOVORITE
Name

đoša

02.09.2019 20:11

Bio mlad i neiskusan.

Name

sfnf

03.09.2019 17:15

garsonjere na palama, kuća u beogradu, stambena zgrada u bijeljini

Name

007 Бонд

02.09.2019 19:54

Каталонија хоће да се отцепи од Шпаније, јер богатији су. Нек се Федерација самостално отцепи од Српске, јер ,,ПУНО'' је богатија. Српска ће постати покрајина Србије. Свака птица своме јату лети, Српска и Србија су једно јато. ,,Федерација је нова Словенија''... плате су 1300 евра (2 те ваше марке су један наш евро). Кад сте тако богати - што не помогнете Српској- него само Србија помаже? ...Значи, нећете да помажете, јер реално ни вас (Федерацију и Бошњаке) кер нема за шта да уједе. (Није ни Србија боља, али, како је током 90-тих било у Србији- сад смо још и узнапредовали и напредујемо и даље).

ODGOVORITE
Name

Svasta

02.09.2019 20:16

Nisu sa uma sisli, sta da pomazu, "pljacku" na ustrb standarda gradjana federacije.

Name

Re

02.09.2019 20:59

Ovaj Bond svaki dan uspije da nadmaši sopstvene gluposti od prethodnog dana. Bošnjaci su pomogli RS-u kad je Mile skršio tri banke. A Srbija neka pomaže, bujrum, podržavam svako ulaganje u Bosnu :)

Name

Е

02.09.2019 19:58

Овај ваш бајни експерт млати празну сламу више од 15 година.

ODGOVORITE
Name

Е

02.09.2019 20:21

Још би лијепо замолио све ове што се хвале да им је добро у федерацији на радном мјесту да се комотно могу и преселити тамо. Неко у Њемачку ви у федерацију. Зашто да не. Па ја.

Name

re e

03.09.2019 09:16

Što, iritiraju te neistomišljenici koji ne klimaju glavom kad Baja nešto kaže? Awww, baš mi te žao. A ti bi malo protjerivao opet, a?

Name

neko

02.09.2019 20:02

Samo vi vjerujte da je u Federaciji sve bajno i mnogo veće plate, nego u RS-u, naivčine glupe, ako su i neznatno veće, to ne znači ništa, osim da vi nasjedate na provokacije ovdje prisutnih "federalaca", ali tako vam i treba pametnjakovići....

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2019 20:54

Ajde ba usuti, sta ti znas? Ovdje se barata egzaktnim podacima dok ti laprdas

Name

Fed

02.09.2019 20:19

Bond mnogo si pametan Srbija je iz Bosne izvukla stotine miliona opreme tokom rata a cijla BiH je bila u katastrofalnom stanju cesto putujem Srbjjom i Vojvodinom nase ceste su lose a njihove jos losije standard zivljenja je losiji od nasega

ODGOVORITE
Name

Ненад

02.09.2019 20:25

Шта је балија што се потписују као Срби.

ODGOVORITE
Name

ne daj se Nenade da nas iznenade

02.09.2019 22:15

Brate vuče krv! Nije krv voda!

Name

re Nenad

02.09.2019 23:54

ima i takvih kao ti dosta..maloumnih

Name

re

03.09.2019 16:40

Nenad je tipičan branilac opstanka jugoslavije 1990_tih

Name

Nema Sanse

02.09.2019 20:56

Jos kada za koji dan udje strani kapital u kockarnice i kladionice, pa ima bre da procvetamo, he he... .

ODGOVORITE
Name

Haha

02.09.2019 21:44

Vidi ovog strucnjaka. Ovaj nam najvljuje propast u zadnjih 15 godina...

ODGOVORITE
Name

Bas

02.09.2019 22:38

Kao i ona Cenicka...

Name

Exit

02.09.2019 22:16

Sta je čovjek slagao..,,

ODGOVORITE
Name

Biblioteka

02.09.2019 22:17

Ključni dio izlaganja mašite ili vam se treba crtati?! "Podaci iz 2018 godine govore da je FBiH naplatila 13,19 posto poreza na dohodak u odnosu na 2017. godinu, dok je u 2018. Republika Srpska zabilježila pad naplate poreza na dohodak za 2,2 posto u odnosu na 2017. godinu. "

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

03.09.2019 08:53

Pa ovaj "naš" kaže da smo mi bolji (prosperitetniji) dio bih, istina, ali za njihove lične interese.

ODGOVORITE
Name

trtmrt

03.09.2019 16:51

tako je jos 1996 god. osjetio na vlastitim ledjima. poz iz EU

ODGOVORITE
Name

Predrag

03.09.2019 20:49

to je svakome jasno ,ko ima vise od 8 razreda osnovne!

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.09.2019 00:58

Vec je pokorila, opet.

ODGOVORITE
Name

Dalibor

04.09.2019 12:33

Greska, Federacija BiH je vec ekonomski pokorila RS. Kompanije iz FBH kontrolisu kontrolisu uvoz, veleprodaju...RS vlas se hvali da je minimalizovala spoljnotrgovinski deficit a u stvari FBH uvozi i plasira robu u RS. Sjedista banaka u Sarajevu a time i moc kod odlucivanju kod finansiranja privrede . Ovo je samo dio

ODGOVORITE
Name

Panama

04.09.2019 15:38

Oba entiteta su u jako lošem stanjem. To sto pojedini pišu da je su u Federaciji vece plate,je tacno ali i zivot je skuplji. Tako da to sve na isto dodje.Razlika je samo da u Federaciji imas vise mogućnosti,prije ćeš posao naći,Sarajevo je glavni grad i citava domaca a i svjetska diplomacija je u njemu smještena. U RS,jedino vidim jedino baljalucki bazen interesantan,dok u Federaciji imaju bazeni Sarajevo,Tuzla,Zenica,Mostar. Ovo sta je uradjeno gradjanima BiH je isto kao na Monopol igri. Dodik,Dragan,Bakir su kupili ulice,hotele,pa ako hoces da stanes-izvoli plati.

ODGOVORITE
Name

Smijesni Dodik

04.09.2019 15:43

I ja radim u FBiH, situacija sto se tice finansija puno bolja, plate uredne i na vrijeme, nema nacionalnih netrpeljivosti u realnom sektoru ali sto se tice drzavnih tu su srbi potcinjeni i nemaju velika prava, odnosno tesko napreduju, ali sve u svemu jaca je federacija ekonomski i to je to!

ODGOVORITE
Name

Ma daj

04.09.2019 15:51

Kada bi Dodik, Bakir ponudio da ukine RS, ovaj bi to glatko odbio.Sve dok traje RS,traje i SDA.Ljudi moji,mi smo namagarceni do te mjere,da nista dalje od svog tora ne vidimo.

ODGOVORITE
Name

Bl

04.09.2019 16:43

Počeli doktori i sestre iz RS traziti posla u Federaciji jer su plate duplo vece. To vec dosta govori koji entitet je jaci.

ODGOVORITE
Name

Bajadero

04.09.2019 22:06

Nece Federacija preuzeti RS, nego jedan njihov kanton. Pa covjece, Sarajevo vise uplati PDV-a za milijardu maraka od cijele RS. A kamoli FBiH - to je misaona imenica za nas. Da nam nije Sarajeva, Tesnja, Gorazda i Tuzle, jeli bismo blato iz kojeg je laktaski Baja iscupao svaki jbeni plod. Godinama trazim posao ovdje, nema nigdje nista. Otisao do Tuzle i tamo predao aplikaciju - primili me ljudi odmah, plata odlicna, topli obrok, naknada za prevoz... Neka ceka Baju / Godoa ko zeli, ja vise ne cekam nista.

ODGOVORITE
Name

Besim80

05.09.2019 09:43

Razni komentari cijela poenta je da ce nam svima biti bolje kad bi se svi narodi ostavili gluposti i tenzija .Prvo da se svi zajedno dobro zagrle i okrenu zajednickoj buducnosti inace nam nikad nece biti bolje ovo je nasa zemlja i treba je pokrenuti na bolje ali svi zajedno.

ODGOVORITE
Name

Блабла

05.09.2019 15:32

Па иди у Федерацију и буди успјешан, поносан грађанин БиХ, буди декан, јер ће ти сигурно то дозволити, бићеш и почасни грађанин, код Комшића можеш одмах на листу, добитник златног љиљана, све ћеш бити, само удари на Додика. Ви сте болесни, окупирани Додиком, као да је неки баук, нека велика фаца. Како је дошао и кога је довео, тако ће и отићи и тај ће га скинути, ништа се ми ту нећемо питати, као што се и тада када су га доводили тенковима на власт нијесмо питали. Али овако блатити РС, сваки њен сегмент, и све то само да би као народ увидио да не гласа за Додика, па то је ван сваког разума. Није нико блесав па да каже како је сјајно и бајно, али оваквим наступом и причом како је свугдје боље осим у РС, па ви му несвјесно(или можда ипак свјесно) само дижете рејтинг. Али је овакво излагање дно-дна, "професоре"...а ти нека си здраво!

ODGOVORITE