СП: Србија "почистила" Филипине са 59 разлике!

Кошаркашка репрезентација Србије остварила је другу победу на Мундобаскету уништивши Филипине резултатом 126:67.  Филипинци, извините, али Пикси је погрешио: ''плус 59'', уз повратак Бјелице! Легендарни српски фудбалер прогнозирао је победу "орлова" са 40 поена разлике у другом колу Мундобаскета, али на крају је било знатно убедљивије.  Плава фурија! Филипини почашћени с 126 поена, свака част Јокићу и браво за Белог.  Србија остварила још једну врло убедљиву победу.

Кошарка 02.09.2019 | 15:40
СП: Србија "почистила" Филипине са 59 разлике!
Ово је била друга победа Србије на Светском првенству, после тријумфа над Анголом на старту групе Д.

"Орлови" су доминирали од почетка до старта, одрадивши лакши тренинг пред дуел одлуке за прво место у групи против Италије, у среду.

Србија је меч завршила са нестварних 37 асистенција, што је рекорд светских првенстава од када се мери та статистика 1994. године.

Селектор Ђорђевић је доста ротирао, почевши са веома јаком поставом, да би касније убацио и Бобана Марјановића који није играо у првом полувремену.

Богдановић је феноменално почео трећу деоницу - за два минута постигао је 9 поена, уз две тројке. Марјановић, који је преседео прво полувреме, није био добар на почетку полувремена, али је заиграо много боље нешто касније.

Поред Богдановића, који је погодио нову тројку средином 3/4, Немања Бјелица је бриљирао - пред крај треће четвртине имао је 18 поена и 6/6 из игре.

"Орлови" су претили да оборе рекорд по висини победе на Мундобаскету (+67) јер су пред улазак у последњих десет минута имали предност од 99:48.

Филипинци су, као и у претходним четвртинама, играли добро на старту. Смањили су предност "орлова", али су они новим тајм-аутом Ђорђевића вратили ствари на своје.

Милутинов је одлично сарађивао са Мицићем, који је у последњој деоници забележио неколико асистенција.

Гудурић је поново показао да му фали самопоуздања и вере у шут, али је одлично покривао позицију организатора игре, што ћемо можда виђати све више и више током првенства.

На крају, Србија је забележила један од најубедљивијих тријумфа у својој историји и Филипине послала на туширање са 59 поена заостатка.

Најефикаснији код победника био је Бјелица са 20 поена, а пратио га је Богдановић са 17. Јокић је био бриљантан са 11 поена и по седам скокова и асистенција, а двоцифрену су били и Гудурић (12), Радуљица (13) и Марјановић (10).

Са друге стране потпуно је подбацио најбољи играч Филипина Ендреј Блеч који је шутирао 2/10 и имао пет поена. Истакли су се Перез са 16 и Далистан са 15 поена.

Меч за прво место групе Д између Србије и Италије игра се у среду од 13.30, а Филипинци ће се за престиж трећег места борити са Анголом истог дана од 9.30.

Доста је било загревања, време је за кошарку коју сви с нестрпљењем прижељкују!

Плава фурија прогутала је и Филипине за победу од застрашујућих 59 разлике чиме је завршила, како се међу извештачима у Фошану одомаћило, незваничну фазу Светског купа. Резултат као из видео игрица - 126:67 (28:13, 34:22, 37:13, 27:19)! Друга рецка у тефтеру и сада све мисли могу да буду усмере искључиво на најважнију утакмицу прве фазе са Италијом (среда, 19.30).

Тактички је све изгледало готово без премца, али је опет Србија победу однела с пола гаса! Што и те како може да радује пред наредне три утакмице, у којима лежи карта за пут до финала и борбе за злато. Ако је Богдан Богдановић руководио против Анголе, онда је данас то чинио – Никола Јокић! Од мађионичара из Сомбора полазиле су и завршавале се махом све акције. Нису Филипини светско кошаркашко чудо, али оно што је најбољи центар НБА лиге радио било је мелем за свако кошаркашко око! Та грациозност, интелигенција и лакоћа с којом Јокић диригује игром Србије нешто је што ће се памтити и препричавати генерацијама. Још ако Србија узме медаљу... Но, да не трчимо пред руду. Јокић је данас опасно флертовао са трипл-даблом и умало је постигао оно што нико није у досадашњој кошаркашкој историји на планетарним окупљањима. Меч је завршио са 11 поена и по седам ухваћених и подељених лопти, иако је до полувремена већ спаковао девет поена, шест асистенција и пет скокова. Управо је Јокић био катализатор игре Србије и најзаслужнији што је на семафору до одласка на одмор стајало убедљивих – 62:35!

Свима у дворани озарио се искрени осмех оног тренутка када је на паркет истрчао Немања Бјелица! Годинама понајбољи играч Србије почео је да се враћа у ритам након принудне паузе од готово недељу дана због проблема са коленом, а колико му је недостајао ритам утакмица најбоље показује статистика – 20 поена уз перфектан учинак из игре (4/4 за два, 3/3 за три), за 16 минута у игри. Ипак, баш као ни Јокића, селектор Ђорђевић није желео превише да оптерећује, па су два НБА аса највећи део последње четвртине одгледао с клупе. То, ипак, није умањило ритам српске игре. Тамо где су Јокић и Бјелица стали продужио је Богдановић, па је муњевитом брзином скупио 17 поена (4/5 за три), уз још пет завршних додавања, па је и он последњу четвртину могао да одгледа у миру, крај аут-линије. Његовим стопама ходао је и Марко Гудурић, крај чијег имена је стајало 12 поена.

Србија је свеукупно одиграла страшан тимски меч! Мирослав Радуљица био је апсолутно доминантна фигура и савршено се уклапао с Јокићем, због чега је у првом делу утакмице био једини наш двоцифрени играч са 11 поена. На крају 13 поена за искусног капитена у свом 101. мечу у дресу Србије! Никола Милутинов је такође нашао своје минуте и простор у рекету крај рањивих Филипинаца и постигао 10 поена. Ипак, фокус публике и готово дупке пуне дворане био је на егзибицији српских мајстора игре под обручима. Свака акција имала је душу, поготово када је Јокић одмрсио клупко и отворио утакмицу ка новој убедљивој победи. Било је ту елегантних асистенција, монструозних закуцавања, потеза достојних НБА кошарци, али и мало претеривања у улепшавању акција, због чега је на крају било и 13 изгубљених лопти. Али, много важније од тога, чак 36 тимских асиистенција.

На крају, поглед на екипну статистику је потпуно невероватан! Србија је меч завршила са 85 одсто убачених шутева за два поена (35/41) и 55 одсто са дистанце (12/22). Јесте ривал дошао с Филипина, али баш зато овакав учинак додатно оставља без даха. Јер, Орлови су паметно бирали сваки шут, позицију и градили акције као права, шампионска екипа.

Сада долази још један дан одмора, па меч против Италије. Ту се све решава!

Мундобаскет, 2. коло групе Д:

Србија – Филипини 126:67 (28:13, 34:22, 37:13, 27:19)

Хала: Међународни центар спорта и културе у Фошану
Судије: Локатели (Бразил), Ју (Тајван), Росо (Француска)

Србија: Бирчевић 6, Бјелица 20, Богдановић 17, Гудурић 12, Јовић 6+4ас, Јокић 11+7+7, Лучић 4, Марјановић 9, Мицић 11+7ас, Милутинов 10, Радуљица 13, Симоновић 7; Селектор: Ђорђевић

Филипини: Блеч 5, Далистан 15, Равена 5, Норвуд, Болик 7, Барока, Фахардо 8, Погој 2, Перез 16, Росарио 2, Алмазан, Агилар 7; Селектор: Гуајо

Репрезентација Србије лако је решила у своју корист и другу утакмицу на Светском купу у Кини!

Недорасла селекција Филипина парирала је "орловима" у првих пет минута, тачније до уласка Николе Јокића, који је асистенцијама Николи Милутинову покренуо серију од 9:0, за преокрет на 16:7.

Од тог тренутка се Србија једном-два пута "закашљала", али у тренуцима када је увелико имала убедљиву предност, тако да се може рећи да су изабраници Александра Ђорђевића већим делом утакмице 2. кола Д групе играли више против самих себе, него против Филипинаца.

На крају, уместо 40 поена разлике, колико је прогнозирао Драган Стојковић Пиксипред улазак у дворану, било је скоро 60 - 126:67 (62:35).

У листу стрелаца уписало се свих 12 играча, од тога су седморица имала двоцифрен учинак. Предњачили су Немања Бјелица са 20 и Богдан Богдановић са 17 поена.

Бјелица се вратио у тим после три меча паузе, два на турниру у Шењангу и оног против Анголе у Фошану пре два дана. Имао је сјајни крилни центар проблема са коленом, али као што је Ђорђевић и рекао, "Професора" није било на терену само зато што утакмице нису биле толико битне.

Србија и Италија, према очекивању, воде на табели са скором 2-0 и у среду од 13.30 ће у дербију решавати ко ће у другу фазу пренети једну победу из међусобног сусрета, па самим тим бити ближи пласману у четвртфинале.

"Орлови" су меч против Филипина завршили са невероватних 75 одсто погођених шутева из игре (48/64), од тога чак 36/42 за два поена и 12/22 тројке.

Имали су 37 асистенција, али и 13 изгубљених лопти, као последицу повремених неозбиљности и беспотребног компликовања у фази напада. Да селектор има нешто и да критикује...

Италија је другу победу остварила против Анголе - 92:61, након што је савладала Филипине резултатом 108:62.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар