SP: Srbija "počistila" Filipine sa 59 razlike!

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je drugu pobedu na Mundobasketu uništivši Filipine rezultatom 126:67.  Filipinci, izvinite, ali Piksi je pogrešio: ''plus 59'', uz povratak Bjelice! Legendarni srpski fudbaler prognozirao je pobedu "orlova" sa 40 poena razlike u drugom kolu Mundobasketa, ali na kraju je bilo znatno ubedljivije.  Plava furija! Filipini počašćeni s 126 poena, svaka čast Jokiću i bravo za Belog.  Srbija ostvarila još jednu vrlo ubedljivu pobedu.

Košarka 02.09.2019 | 15:40
SP: Srbija "počistila" Filipine sa 59 razlike!
Ovo je bila druga pobeda Srbije na Svetskom prvenstvu, posle trijumfa nad Angolom na startu grupe D.

"Orlovi" su dominirali od početka do starta, odradivši lakši trening pred duel odluke za prvo mesto u grupi protiv Italije, u sredu.

Srbija je meč završila sa nestvarnih 37 asistencija, što je rekord svetskih prvenstava od kada se meri ta statistika 1994. godine.

Selektor Đorđević je dosta rotirao, počevši sa veoma jakom postavom, da bi kasnije ubacio i Bobana Marjanovića koji nije igrao u prvom poluvremenu.

Bogdanović je fenomenalno počeo treću deonicu - za dva minuta postigao je 9 poena, uz dve trojke. Marjanović, koji je presedeo prvo poluvreme, nije bio dobar na početku poluvremena, ali je zaigrao mnogo bolje nešto kasnije.

Pored Bogdanovića, koji je pogodio novu trojku sredinom 3/4, Nemanja Bjelica je briljirao - pred kraj treće četvrtine imao je 18 poena i 6/6 iz igre.

"Orlovi" su pretili da obore rekord po visini pobede na Mundobasketu (+67) jer su pred ulazak u poslednjih deset minuta imali prednost od 99:48.

Filipinci su, kao i u prethodnim četvrtinama, igrali dobro na startu. Smanjili su prednost "orlova", ali su oni novim tajm-autom Đorđevića vratili stvari na svoje.

Milutinov je odlično sarađivao sa Micićem, koji je u poslednjoj deonici zabeležio nekoliko asistencija.

Gudurić je ponovo pokazao da mu fali samopouzdanja i vere u šut, ali je odlično pokrivao poziciju organizatora igre, što ćemo možda viđati sve više i više tokom prvenstva.

Na kraju, Srbija je zabeležila jedan od najubedljivijih trijumfa u svojoj istoriji i Filipine poslala na tuširanje sa 59 poena zaostatka.

Najefikasniji kod pobednika bio je Bjelica sa 20 poena, a pratio ga je Bogdanović sa 17. Jokić je bio briljantan sa 11 poena i po sedam skokova i asistencija, a dvocifrenu su bili i Gudurić (12), Raduljica (13) i Marjanović (10).

Sa druge strane potpuno je podbacio najbolji igrač Filipina Endrej Bleč koji je šutirao 2/10 i imao pet poena. Istakli su se Perez sa 16 i Dalistan sa 15 poena.

Meč za prvo mesto grupe D između Srbije i Italije igra se u sredu od 13.30, a Filipinci će se za prestiž trećeg mesta boriti sa Angolom istog dana od 9.30.

Dosta je bilo zagrevanja, vreme je za košarku koju svi s nestrpljenjem priželjkuju!

Plava furija progutala je i Filipine za pobedu od zastrašujućih 59 razlike čime je završila, kako se među izveštačima u Fošanu odomaćilo, nezvaničnu fazu Svetskog kupa. Rezultat kao iz video igrica - 126:67 (28:13, 34:22, 37:13, 27:19)! Druga recka u tefteru i sada sve misli mogu da budu usmere isključivo na najvažniju utakmicu prve faze sa Italijom (sreda, 19.30).

Taktički je sve izgledalo gotovo bez premca, ali je opet Srbija pobedu odnela s pola gasa! Što i te kako može da raduje pred naredne tri utakmice, u kojima leži karta za put do finala i borbe za zlato. Ako je Bogdan Bogdanović rukovodio protiv Angole, onda je danas to činio – Nikola Jokić! Od mađioničara iz Sombora polazile su i završavale se mahom sve akcije. Nisu Filipini svetsko košarkaško čudo, ali ono što je najbolji centar NBA lige radio bilo je melem za svako košarkaško oko! Ta gracioznost, inteligencija i lakoća s kojom Jokić diriguje igrom Srbije nešto je što će se pamtiti i prepričavati generacijama. Još ako Srbija uzme medalju... No, da ne trčimo pred rudu. Jokić je danas opasno flertovao sa tripl-dablom i umalo je postigao ono što niko nije u dosadašnjoj košarkaškoj istoriji na planetarnim okupljanjima. Meč je završio sa 11 poena i po sedam uhvaćenih i podeljenih lopti, iako je do poluvremena već spakovao devet poena, šest asistencija i pet skokova. Upravo je Jokić bio katalizator igre Srbije i najzaslužniji što je na semaforu do odlaska na odmor stajalo ubedljivih – 62:35!

Svima u dvorani ozario se iskreni osmeh onog trenutka kada je na parket istrčao Nemanja Bjelica! Godinama ponajbolji igrač Srbije počeo je da se vraća u ritam nakon prinudne pauze od gotovo nedelju dana zbog problema sa kolenom, a koliko mu je nedostajao ritam utakmica najbolje pokazuje statistika – 20 poena uz perfektan učinak iz igre (4/4 za dva, 3/3 za tri), za 16 minuta u igri. Ipak, baš kao ni Jokića, selektor Đorđević nije želeo previše da opterećuje, pa su dva NBA asa najveći deo poslednje četvrtine odgledao s klupe. To, ipak, nije umanjilo ritam srpske igre. Tamo gde su Jokić i Bjelica stali produžio je Bogdanović, pa je munjevitom brzinom skupio 17 poena (4/5 za tri), uz još pet završnih dodavanja, pa je i on poslednju četvrtinu mogao da odgleda u miru, kraj aut-linije. Njegovim stopama hodao je i Marko Gudurić, kraj čijeg imena je stajalo 12 poena.

Srbija je sveukupno odigrala strašan timski meč! Miroslav Raduljica bio je apsolutno dominantna figura i savršeno se uklapao s Jokićem, zbog čega je u prvom delu utakmice bio jedini naš dvocifreni igrač sa 11 poena. Na kraju 13 poena za iskusnog kapitena u svom 101. meču u dresu Srbije! Nikola Milutinov je takođe našao svoje minute i prostor u reketu kraj ranjivih Filipinaca i postigao 10 poena. Ipak, fokus publike i gotovo dupke pune dvorane bio je na egzibiciji srpskih majstora igre pod obručima. Svaka akcija imala je dušu, pogotovo kada je Jokić odmrsio klupko i otvorio utakmicu ka novoj ubedljivoj pobedi. Bilo je tu elegantnih asistencija, monstruoznih zakucavanja, poteza dostojnih NBA košarci, ali i malo preterivanja u ulepšavanju akcija, zbog čega je na kraju bilo i 13 izgubljenih lopti. Ali, mnogo važnije od toga, čak 36 timskih asiistencija.

Na kraju, pogled na ekipnu statistiku je potpuno neverovatan! Srbija je meč završila sa 85 odsto ubačenih šuteva za dva poena (35/41) i 55 odsto sa distance (12/22). Jeste rival došao s Filipina, ali baš zato ovakav učinak dodatno ostavlja bez daha. Jer, Orlovi su pametno birali svaki šut, poziciju i gradili akcije kao prava, šampionska ekipa.

Sada dolazi još jedan dan odmora, pa meč protiv Italije. Tu se sve rešava!

Mundobasket, 2. kolo grupe D:

Srbija – Filipini 126:67 (28:13, 34:22, 37:13, 27:19)

Hala: Međunarodni centar sporta i kulture u Fošanu
Sudije: Lokateli (Brazil), Ju (Tajvan), Roso (Francuska)

Srbija: Birčević 6, Bjelica 20, Bogdanović 17, Gudurić 12, Jović 6+4as, Jokić 11+7+7, Lučić 4, Marjanović 9, Micić 11+7as, Milutinov 10, Raduljica 13, Simonović 7; Selektor: Đorđević

Filipini: Bleč 5, Dalistan 15, Ravena 5, Norvud, Bolik 7, Baroka, Fahardo 8, Pogoj 2, Perez 16, Rosario 2, Almazan, Agilar 7; Selektor: Guajo

Reprezentacija Srbije lako je rešila u svoju korist i drugu utakmicu na Svetskom kupu u Kini!

Nedorasla selekcija Filipina parirala je "orlovima" u prvih pet minuta, tačnije do ulaska Nikole Jokića, koji je asistencijama Nikoli Milutinovu pokrenuo seriju od 9:0, za preokret na 16:7.

Od tog trenutka se Srbija jednom-dva puta "zakašljala", ali u trenucima kada je uveliko imala ubedljivu prednost, tako da se može reći da su izabranici Aleksandra Đorđevića većim delom utakmice 2. kola D grupe igrali više protiv samih sebe, nego protiv Filipinaca.

Na kraju, umesto 40 poena razlike, koliko je prognozirao Dragan Stojković Piksipred ulazak u dvoranu, bilo je skoro 60 - 126:67 (62:35).

U listu strelaca upisalo se svih 12 igrača, od toga su sedmorica imala dvocifren učinak. Prednjačili su Nemanja Bjelica sa 20 i Bogdan Bogdanović sa 17 poena.

Bjelica se vratio u tim posle tri meča pauze, dva na turniru u Šenjangu i onog protiv Angole u Fošanu pre dva dana. Imao je sjajni krilni centar problema sa kolenom, ali kao što je Đorđević i rekao, "Profesora" nije bilo na terenu samo zato što utakmice nisu bile toliko bitne.

Srbija i Italija, prema očekivanju, vode na tabeli sa skorom 2-0 i u sredu od 13.30 će u derbiju rešavati ko će u drugu fazu preneti jednu pobedu iz međusobnog susreta, pa samim tim biti bliži plasmanu u četvrtfinale.

"Orlovi" su meč protiv Filipina završili sa neverovatnih 75 odsto pogođenih šuteva iz igre (48/64), od toga čak 36/42 za dva poena i 12/22 trojke.

Imali su 37 asistencija, ali i 13 izgubljenih lopti, kao posledicu povremenih neozbiljnosti i bespotrebnog komplikovanja u fazi napada. Da selektor ima nešto i da kritikuje...

Italija je drugu pobedu ostvarila protiv Angole - 92:61, nakon što je savladala Filipine rezultatom 108:62.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar