ИТА: Џеко изборио пенал, а Коларов погодио!

Коларов главни актер "Дербија дела капитале"! Српски капитен Александар Коларов био је најзапаженији играч на "Олимпику" у 173. издању римског дербија - 1:1 (0:1).  Рома је повела против Лација у 173. римском "Дербију дела капитале".  Дерби дела статива, Коларов и Сергеј по плус и минус! Лацио и Рома одиграли нерешено.  "Сумњива" побједа Интера на Сардинији! Плаво-црни из Милана уз "малу асистенцију" арбитра Фабија Мареске стигли до сва три бода против Каљарија - 1:2 (0:1)

Фудбал 01.09.2019 | 23:33
ИТА: Џеко изборио пенал, а Коларов погодио!
Римска "вучица" је пред градски дерби са Лациом била у нешто неповољнијој позицији, али је прва стигла до предности.

Играо се 16. минут када је капитен Босне и Херцеговине Един Џеко у руку погодио српског репрезентативца Сергеја Милинковића Савића у казненом простору, а арбитар Марко Гвида показао на бијелу тачку.

Сигуран са "креча" био је капитен Србије Александар Коларов за вођство Роме - 1:0.

Био је то други погодак Коларова ове сезоне у Серији А.

На крају само 1:1, али римски Дерби дела Капитале је требало да се заврши са много већим резултатом. Чак шест пута су фудбалери Лација и Роме погађали оквир гола, било је ту још одличних шанси, али су само две лопте завршиле у мрежема.

Директни протагонисти код оба гола су били и српски репрезентативци Сергеј Милинковић Савић и Александар Коларов. Сергеј је скривио пенал из којег је Коларов донео вођство Роми, да би касније Коларов изгубио дуел са млађим земљаком из којег се родило изједначење Лација преко Имобилеа.

Почетак дербија је био френетичан!

После само 140 секунди игре, Лукас Леива је страшним ударцем погодио стативу, а Федерико Фациоје спречио Имобилеа да претвори отпадак у гол. Само два минута касније се статива затресла на другој страни. Заниоло је тукао са 20 метара, али је срећа сада била уз Лацио.

Имао је Лацио још једну солидну шансу реко Милинковић Савића али је Србин шутирао право у голмана Лопеза. Међутим, још већи проблем је Сергеј направио Лацију пре својим голом. Џеко је приликом центаршута погодио Сергеја у руку који се поставио неопрезно и скривио пенал. Александар Коларовје био сигуран извођач најстроже казне.

Лацио је после примљеног гола заиграо одлично и збио Рому на њену половину. Уследила је серија сјајних шанси до полувремена. Имобиле је имао две сјајне шансе од којих је у једној погодио стативу. Само 20 секунди касније је Кореа погодио исту стативу!

Потом је Рома била близу 2:0. Лацио је избио лопту са гол линије после шута Манћинија, а неколико минута касније је Заниоло погодио још једну стативу. Уместо са резултатом 3:3, полувреме је завршено вођством Роме од 1:0.

Лацио је до заслуженог гола стигао на почетку другог полувремена. Милинковић Савић је одузео лопту неопрезном Коларову који је био слаб у дуелу, проиграо Имобилеа а овај асистирао Луис Алберту за 1:1.

Могао је Лацио и да победи. Страшну шансу је имао Кореа, али је са пет метара шутирао право у Лопеза, да би последњу шансу имао Пароло чији шут је зауставила пречка. На крају су Небескоплави затресли мрежу у надокнади времена, али им је гол оправдано поништен.

Александар Коларов, једини активни фудбалер у историји "вјечног града" који је бранио боје Лација и Роме у 90 година дугој историји римског "Дербија дела капитале", био је кључна фигура у 173. међусобном окршају "романиста" и "лацијала".

Капитен репрезентације Србије сигурно је извео једанаестерац у 16. минуту за вођство Роме, а у другом полувремену био и директан кривац за изједначујући погодак "небеско-плавих" у подјели бодова.

ЛАЦИО - РОМА 1:1 (0:1)

Пенал за Рому је "скривио" српски репрезентативац из Лација, Сергеј Милинковић Савић, којег је погодила лопта у руку након ударца капитена Босне и Херцеговине Едина Џеке, што према новим правилима није оставило дилему судији Марку Гвиду. 

Био је то други погодак Коларова ове сезоне послије пројектила из слободног ударца против Ђенове (3:3).

Иако то резултат не сугерише, "прштало" је на "Олимпику у недјељном двобоју другог кола Серије А.

"Лацијали" су већ у трећем минуту погодили стативу, тачније Лукас Леива, потом је два минута касније узвратио Николо Заниоло поговши стативу ударцем са 18 метара.

ДЕРБИ ДЕЛА КАПИТАЛЕ

- Први дерби одигран 8. децембра 1929, Рома славила 1:0,

- Укупно одиграно 173 дербија, Рома 65 побједа, 62 ремија, Лацио славио 46 пута, гол разлика 216:170, - Највише одиграних дербија: Франческо Тоти (44),

- Највише постигнутих голова у дербијима: Франческо Тоти (11),

- Највише голова на једном дербију: Винћенцо Монтела (4),

- Од активних играча Александар Коларов једини који је играо за оба римска клуба.

Статива Роме се још два пута тресла у првом полувремену послије ударца Ћире Имобилеа, а потом и Хоакина Корее, док је и на другој страни голмана Томаса Стракошу такође још једном спашавао оквир гола након новог ударца Заниола.

У наставку меча, изабраници Симонеа Инзагија су били нешто ангажованији и агилнији према голу Роме, али се до 59. минута резултат није мијењао.

Тада се поигравао Коларов на 30-ак метара од гола Роме, Милинковић Савић му је одузео лопту и упосилио Ћира Имобилеа, а нападач Лација у мат-позицију довео Луиса Алберта.

А из таквих ситуација ни много лошији фудбалери од шпанског везисте не би промашили - 1:1.

Голман Роме Пау Лопез потом је неколико пута спријечио потпуни преокрет Лација, а посебно је импресивна била његова одбрана у 64. минуту када је шутирао Хоакин Кореа са пет, шест метара!

А кад би чак и Шпанац био савладан, онда би се у корист "бордо" тима испријечио оквир гола.

Пет минута прије краја, по четврти пут у дербију Рима, оквир гола је спасио "вучицу" пораза након што је Марко Пароло уздрмао пречку! Затресли су "лацијали" додуше мрежу у судијској надокнади, али је погодак оправдано поништен због офсајда.

Састави

Лацио (3-5-2): Стракоша, Аћерби, Раду, Луиз Фелипе, Милинковић - Савић, Леива, Лацари, Лулић, Кореа, Имобиле, Луис Алберто. Тренер: Симоне Инзаги

Рома (4-2-3-1): Пау Лопез, Клајверт, Манћини, Фацио, Коларов, Пелегрини, Кристанте, Ундер, Заниоло, Флоренци, Џеко. Тренер: Паоло Фонсека

"Сумњива" побједа Интера на Сардинији! Плаво-црни из Милана уз "малу асистенцију" арбитра Фабија Мареске стигли до сва три бода против Каљарија - 1:2 (0:1).

Изабраници Антонија Контеа су забиљежили и другу побједу ове сезоне!

Послије сигурног и убједљивог тријумфа у првом колу над Лећеом (4:0), Интер је у недјељу увече освојио сва три бода и на гостовању у Каљарију.

КАЉАРИ - ИНТЕР 1:2 (0:1)

Ипак, утисак је да су у побједи над незгодним "острвљанима" стигли уз "наклоност" арбитра Фабија Мареске, који је све кључне и спорне ситуације "свирао" у корист миланске екипе.

"Плаво-црни" су до предности на Сардинији дошли у 25. минуту поготком Лаутара Мартинеза.

Аргентинац је био највиши у скоку и погодио мрежу послије центаршута Стефана Сенсија, али је тек након интервенције видео арбитра (ВАР) гол признат иако је првобитно судија Мареска досудио офсајд.

Иначе, Мартинез посебно инсиприсан против тима са Сардиније јер је био стријелац на свакој од три утакмице које је играо против Каљарија.

Центарфор сардинијске екипе Алберто Чери је у финишу првог полувремена пропустио стопостотну шансу за изједначење након додавања Рађе Наинголана, али је с седам-осам метара шутирао поред стативе Интеровог гола.

Тај промашај на крају првог, Каљари је надокнадио већ на почетку другог дијела.

Послије центаршута са десне стране Уругвајца Нахитана Нандеза, небески скок Жоаа Педра и лопта је завршила иза леђа Самира Хандановића - 1:1.

Интер је у 60. минуту био близу новог вођства, међутим пречка је спасила Каљари послије мајсторског шута из слободњака Стефана Сенсија, који је потом у 73. минуту изборио пенал.

Сигуран са "бијеле тачке" био је Ромелу Лукаку, постигавши већ други гол за Интер откако је стигао из Манчестер јунајтеда, за како се испоставило на крају, побједу.

Бунили су се домаћи играчи сматрајући да је пенал престрого досуђен, посебно јер је претходно Мареска могао мирне душе да покаже на "бијелу тачку" за Каљари јер је руком у казненом простору играо дефанзивац Интера, али арбитар је показао да се игра настави.

Дебитант у новој сезони Лиги шампиона, Аталанта дочекала је Торино и уписала пораз у својој 2.000 утакмици у Серији А - 2:3 (1:1)

Дуван Запата, који је претходне сезоне био први голгетер екипе из Бергама, поново је наставио да решета мреже и са два поготка био је најзаслужнији за вођство црно-плавих од 2:1, али су "бикови" до бодова стигли голом Арманда Ица - 2:3.

Послије убједљивог домаћег пораза од Лација (0:3), Сампдорија је доживјела нови дебакл, а овог пута на гостовању Сасуолу - 1:4 (0:3). Доменико Берарди је "уништио" Ђеновљање постигавши хет-трик у првих 45 минута.

СЕРИЈА А

Друго коло

Лацио - Рома 1:1 (0:1)
/Луис Алберто 59 - Коларов 16 пен/

Аталанта - Торино 2:3 (1:1)
/Запата 38, 55 - Бонифаци 24, Беренгуер 57, Ицо 66/

Каљари - Интер 1:2 (0:1)
/Жоао Педро 50 - Мартинез 29, Лукаку 72 пен/

Ђенова - Фиорентина 2:1 (1:0)
/Запата 11, Куаме 65 - Пулгар 76 пен/

Леће - Верона 0:1 (0:0)
/Песина 81/

Сасуоло - Сампдорија 4:1 (3:0)
/Берарди 29, 36, 43, Траоре 47 - Кваљарела 66/

Удинезе - Парма 1:3 (1:1) 
/Лазања 17 - Жервињо 43, Гаљоло 59, Инглезе 75/

Субота:

Милан - Бреша 1:0 (1:0)
/Чалханоглу 12/

Јувентус - Наполи 4:3 (2:0)
/Данило 16, Игуаин 19, Роналдо 62, Кулибали 90+2 аутогол - Манолас 66, Лозано 68, Ди Лоренцо 81/

ТАБЕЛА: Интер 6, Јувентус 6, Торино 6, Лацио 4, Ђенова 4, Болоња 4, Верона 4, Сасуоло 3, Парма 3, Наполи 3, Аталанта 3, Бреша 3, Милан 3, Удинезе 3, Рома 2,  Фиорентина 0, СПАЛ 0, Каљари 0, Леће 0, Сампдорија 0. 

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар