СП: Демонстрација силе Литваније и Грчке!

Ливанија згромила Сенегал са 54 поена разлике! Селекција Даинијуса Адомаитиса убедљива на отварању турнира - 101:47.  Литванци показали мишиће на старту: Плус 54! Фаје шутирао и шутирао, али. . .  Још једна убедљива победа европске селекције против афричке.  Јанис и грчка казнена експедиција рутински са Црном Гором! Довољно је рећи да су Црногорци у првом полувремену дали само 16 поена.  Амери кренули у другој брзини, више него довољно за Чешку.  Ипак, почетак меча даје наду да са овим тимом САД-а "може" да се игра. . .

Кошарка 01.09.2019 | 22:20
СП: Демонстрација силе Литваније и Грчке!
Демонстрација силе на старту такмичења групе Х на Мундобаскету у Кини! Литванија је показала снагу пртотив несрећног Сенегала и остварила победу од невероватних 54 поена разлике - 101:47!

Селекција Даинијуса Адомаитиса изузетно је била мотивисана од самог старта утакмице, сваку четвртину решила је двоцифреном разликом у своју корист. Била је немилосрдна у првој деоници, па онда и у трећој, а током последњег периода имала је и максималних +57 (94:37).

Литванци су се поигравали са противником, па је Адомаитис пружио минутажу свим играчима. На крају су најефикаснији били Калнијетис, Сабонис и Валанчијунас са по 13 постигнутих поена, један мање убацио је Григонис, Кузминскас је постигао 11, а Лекавичијус и Јанкунас по 10. Једини у победничком тиму у стрелце се није уписао Рокас Гедраитис, који ње за 10 минута на паркету успео да упути само један шут за три поена и промашио.

Сенегалци су платили цех ужасних проблема у припремема за Мундобаскет, где су дуго били без селектора, нису имали адекватне тренинге, што је на крају резултирало дебаклом на старту турнира. Најефикаснији у пореженом тиму били су Туре, Ндур, и Ибрахима Фаје. Првотимац Црвене звезде и један од лидера овог тима, Мохамед Фаје, одиграо је 34 минута и постигао свега четири поена уз ужасан проценат шута из игре (1/11).

Репрезентативци Србије почели су у суботу учешће на Светском првенству убедљивом победом, "шетајући" по разлици од 50 поена у завршници меча

Неколико сати касније, Италијани су слично убедљиво савладали Филипине, а ове недеље је исти сценарио виђен и у дуелу литванске селекције и трећепласираног са минулог првенства Африке.

Сенегал - Литванија 47:101 (10:27, 11:21, 12:29, 14:24)

Апсолутни фаворит одиграо је доминантно како резултат показује, а чак седморица изабраника Даинијуса Адомаитиса постигла су двоцифрени број поена.

Са друге стране, ниједан играч сенегалског тима није убацио више од осам поена. Међу њима био је и крилни центар Црвене звезде Мохамед Фаје, који је осам пута шутирао за три поена, али ниједном није био прецизан.

Он је провео највише времена на терену међу Сенегалцима (33 минута), али није имао свој дан у Донгуану, јер је из игре шутирао 1/11...

У оквиру ове групе ("Х"), раније у недељу Аустралија је убедљиво победила Канаду у узбудљивом мечу.

Јанис и грчка казнена експедиција рутински са Црном Гором! Довољно је рећи да су Црногорци у првом полувремену дали само 16 поена.

Грчка је стигла на Светско првенство као један од фаворита за медаљу и то су одмах и показали на паркету. Противник у првој утакмици била јој је Црна Гора, а тим предвођен Јанисом Адетокунбом није имао неке веће проблеме. Демонстрирао је фантастичну одбрану и славио са - 85:60.

Довољно је рећи да су Црногорци у првом полувремену дали само 16 поена и ту престаје свака даља прича око тога каква се кошарка играла и ко је био бољи. Друго полувреме је практично било само одрађивање посла. Да је Грцима било потребно могла је разлика да буде и доста већа.

Црна Гора је пружила само јачи отпор на старту утакмице, али Никола Вучевић није имао праву подршку, док је Грчка имала много расположених играча са све Адетокунбом који је диктирао ритам добрим контрама у којима је био незаустављив. Увесељавао је навијаче атрактивним потезима и закуцавањима.

Када се на све то дода да је Јоргос Принтезис био расположен, да је Јанис Бурузис играо врло добро, као и Јоргос Папајанис, све високи играчи снажни испод коша, јасно је да је ту била главна превага.

Грци су пре свега одржали противнику праву лекцију у томе како се игра снажна одбрана. Заиста су играчи Таназиса Скуртопулоса врло снажни и високи, па практично немате куда да прођете када се они рашире у рекету. Ако наставе овако могу далеко да догурају.

Одлична вест за Грке је да је и Костас Слукас заиграо већ на првој утакмици турнира, уписао се у стрелце и то може да буде значајно за Грчку у наставку тунира.

Најефикаснији у екипи Грчке био је Јоргос Принтезис са 16 поена, Папајанис је додао 15, Бурузис је додао 12, а Адетокунбо 10.  Никола Вучевић је дао 12 поена за Црну Гору, док је Поповић додао 11.

Амери кренули у другој брзини, више него довољно за Чешку. Ипак, почетак меча даје наду да са овим тимом САД-а "може" да се игра...

Чешка Република свакако не спада међу јаче тимове на Светском првенству, али је успела да покаже зубе барем у првој четвртини против моћне селекције Сједињених Америчких Држава. Добро, познато је да Амери крећу полако у свако такмичење, не играју пуном снагом, али барем тај почетак даје наду да са овим тимом САД-а "може" да се игра. После тога је све било рутински па је САД славио са 88:67. Да му је било потребно било би то далеко, далеко убедљивије.

Утисак је да би Амери имали потешкоће да је на овом мечу био неки јачи тим од Чешке, нешто слично као што су имали против Аустралије у припремном периоду.

Види се разлика између рецимо овог тима који сада води Грег Попович и оног састава Амера из рецимо 2016. када су могли да рачунају на играче попут Кевина Дуранта, што је доста већа класа од играча који су сада на списку, мада би само "луд" човек могао да потцени овај састав са све Кембом Вокером и Донованом Мичелом.

Посебно када се овај тим САД-а буде уиграо то може да буде опасан проблем за све противнике, а Чеси свакако екипа која може да припрети ни много слабијим екипама од ове америчке.

Вокер (13п), Барнс (14п), Тејтум (10п) и Мичел (16п) су били најефикаснији, а утисак је да САД може још боље и у одбрани, што ће посебно бити проблем за наредне противнике.

Било је ту и закуцавања и добрих контранапада, шутева са дистанце, а и Чеси упркос убедљивом поразу могу слободно да се опусте и да кажу да су одиграли добру утакмицу, на горњој граници могућности, посебно што у саставу немају најбољег играча Јана Веселог.

Очекивано је Томас Саторански (17п) био тај који је морао да повуче, пратили су га Хрубан (13п) и Бохачик (13п), али то је једноставно било премало за САД. Грег Попович ће вероватно бити задовољан победом свог тима, имаће и шта да напомене, промени нешто у игри, а како и сам каже најважније за њих је да направе што боље тимски дух у саставу који први пут игра у оваквом саставу.

Мирисало је на дебакл Немаца, а онда смо умало видели сензацију! Французи уз много муке до премијерног славља. Панцери заостатак од 24 поена током треће четвртине успели да сведу на „минималац“, али ипак нису успели да дођу до потпуног преокрета - 74:78.

Немачка је ужасано започела први меч Мундобаскета против фаворизоване Француске, губила са 14:0 и постигла само четири поена у првој четвртини (16:4), али је успела да се врати и покаже да су је многи пре времена отписали за висок пласман на Светском првенству. Ипак, Триколори нису допустили потпуни преокрет, некако су се провукли у финишу и стигли до славља - 78:74.

Панцери су у друго полувреме ушли са заостатком од 16 поена разлике (20:36), на почетку другог полувремена су били и на -24 (28:52), али их то није спутало да се у потпуности врате у меч. На крају треће деонице су били на минус девет (50:59), а у финишу меча су стигли и до само два поена заостатка (74:76). Ипак, Французи су поенима са пенала свог најбољег играча на овом мечу, Евана Фурнијеа, успели да овере славље четири секунде пре краја утакмице.

Фурније је меч окончао са дабл-дабл учинком од 26 поена и 10 скокова, а двоцифрен у победничком тиму био је и Амат Мбаје (21 поен).

Немце су на путу до великог повратка у меч носили. Јоханес Војтман и Денис Шрредер. Први је убацио 25 поена, уз фантастичан шут из игре (8/10), док је други постигао 23 поена и забележио осам асистенција. Ипак, Французи су им на крају ипак измакли за длаку.

Резултати недељних утакмица.

Група Е

Турска - Јапан 86:67 (28:12, 19:23, 20:14, 19:18)
Чешка - САД 67:88 (14:17, 15:26, 19:23, 19:22)

Група Ф

Нови Зеланд - Бразил 94:102 (20:21, 30:29, 12:28, 32:24)
Грчка - Црна Гора 85:60 (17:9, 25:7, 21:22, 22:22)

Група Г

Доминиканска Република - Јордан 80:76 (22:17, 25:19, 14:17, 19:23)
Француска - Немачка 78:74 (16:4, 20:16, 23:30, 19:24)

Група Х:

Канада - Аустралија 92:108 (20:29, 20:23, 37:24, 15:32)
Сенегал - Литванија 47:101 (10:27, 11:21, 12:29, 14:24)

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар