SP: Demonstracija sile Litvanije i Grčke!

Livanija zgromila Senegal sa 54 poena razlike! Selekcija Dainijusa Adomaitisa ubedljiva na otvaranju turnira - 101:47.  Litvanci pokazali mišiće na startu: Plus 54! Faje šutirao i šutirao, ali. . .  Još jedna ubedljiva pobeda evropske selekcije protiv afričke.  Janis i grčka kaznena ekspedicija rutinski sa Crnom Gorom! Dovoljno je reći da su Crnogorci u prvom poluvremenu dali samo 16 poena.  Ameri krenuli u drugoj brzini, više nego dovoljno za Češku.  Ipak, početak meča daje nadu da sa ovim timom SAD-a "može" da se igra. . .

Košarka 01.09.2019 | 22:20
SP: Demonstracija sile Litvanije i Grčke!
Demonstracija sile na startu takmičenja grupe H na Mundobasketu u Kini! Litvanija je pokazala snagu prtotiv nesrećnog Senegala i ostvarila pobedu od neverovatnih 54 poena razlike - 101:47!

Selekcija Dainijusa Adomaitisa izuzetno je bila motivisana od samog starta utakmice, svaku četvrtinu rešila je dvocifrenom razlikom u svoju korist. Bila je nemilosrdna u prvoj deonici, pa onda i u trećoj, a tokom poslednjeg perioda imala je i maksimalnih +57 (94:37).

Litvanci su se poigravali sa protivnikom, pa je Adomaitis pružio minutažu svim igračima. Na kraju su najefikasniji bili Kalnijetis, Sabonis i Valančijunas sa po 13 postignutih poena, jedan manje ubacio je Grigonis, Kuzminskas je postigao 11, a Lekavičijus i Jankunas po 10. Jedini u pobedničkom timu u strelce se nije upisao Rokas Gedraitis, koji nje za 10 minuta na parketu uspeo da uputi samo jedan šut za tri poena i promašio.

Senegalci su platili ceh užasnih problema u pripremema za Mundobasket, gde su dugo bili bez selektora, nisu imali adekvatne treninge, što je na kraju rezultiralo debaklom na startu turnira. Najefikasniji u poreženom timu bili su Ture, Ndur, i Ibrahima Faje. Prvotimac Crvene zvezde i jedan od lidera ovog tima, Mohamed Faje, odigrao je 34 minuta i postigao svega četiri poena uz užasan procenat šuta iz igre (1/11).

Reprezentativci Srbije počeli su u subotu učešće na Svetskom prvenstvu ubedljivom pobedom, "šetajući" po razlici od 50 poena u završnici meča

Nekoliko sati kasnije, Italijani su slično ubedljivo savladali Filipine, a ove nedelje je isti scenario viđen i u duelu litvanske selekcije i trećeplasiranog sa minulog prvenstva Afrike.

Senegal - Litvanija 47:101 (10:27, 11:21, 12:29, 14:24)

Apsolutni favorit odigrao je dominantno kako rezultat pokazuje, a čak sedmorica izabranika Dainijusa Adomaitisa postigla su dvocifreni broj poena.

Sa druge strane, nijedan igrač senegalskog tima nije ubacio više od osam poena. Među njima bio je i krilni centar Crvene zvezde Mohamed Faje, koji je osam puta šutirao za tri poena, ali nijednom nije bio precizan.

On je proveo najviše vremena na terenu među Senegalcima (33 minuta), ali nije imao svoj dan u Donguanu, jer je iz igre šutirao 1/11...

U okviru ove grupe ("H"), ranije u nedelju Australija je ubedljivo pobedila Kanadu u uzbudljivom meču.

Janis i grčka kaznena ekspedicija rutinski sa Crnom Gorom! Dovoljno je reći da su Crnogorci u prvom poluvremenu dali samo 16 poena.

Grčka je stigla na Svetsko prvenstvo kao jedan od favorita za medalju i to su odmah i pokazali na parketu. Protivnik u prvoj utakmici bila joj je Crna Gora, a tim predvođen Janisom Adetokunbom nije imao neke veće probleme. Demonstrirao je fantastičnu odbranu i slavio sa - 85:60.

Dovoljno je reći da su Crnogorci u prvom poluvremenu dali samo 16 poena i tu prestaje svaka dalja priča oko toga kakva se košarka igrala i ko je bio bolji. Drugo poluvreme je praktično bilo samo odrađivanje posla. Da je Grcima bilo potrebno mogla je razlika da bude i dosta veća.

Crna Gora je pružila samo jači otpor na startu utakmice, ali Nikola Vučević nije imao pravu podršku, dok je Grčka imala mnogo raspoloženih igrača sa sve Adetokunbom koji je diktirao ritam dobrim kontrama u kojima je bio nezaustavljiv. Uveseljavao je navijače atraktivnim potezima i zakucavanjima.

Kada se na sve to doda da je Jorgos Printezis bio raspoložen, da je Janis Buruzis igrao vrlo dobro, kao i Jorgos Papajanis, sve visoki igrači snažni ispod koša, jasno je da je tu bila glavna prevaga.

Grci su pre svega održali protivniku pravu lekciju u tome kako se igra snažna odbrana. Zaista su igrači Tanazisa Skurtopulosa vrlo snažni i visoki, pa praktično nemate kuda da prođete kada se oni rašire u reketu. Ako nastave ovako mogu daleko da doguraju.

Odlična vest za Grke je da je i Kostas Slukas zaigrao već na prvoj utakmici turnira, upisao se u strelce i to može da bude značajno za Grčku u nastavku tunira.

Najefikasniji u ekipi Grčke bio je Jorgos Printezis sa 16 poena, Papajanis je dodao 15, Buruzis je dodao 12, a Adetokunbo 10.  Nikola Vučević je dao 12 poena za Crnu Goru, dok je Popović dodao 11.

Ameri krenuli u drugoj brzini, više nego dovoljno za Češku. Ipak, početak meča daje nadu da sa ovim timom SAD-a "može" da se igra...

Češka Republika svakako ne spada među jače timove na Svetskom prvenstvu, ali je uspela da pokaže zube barem u prvoj četvrtini protiv moćne selekcije Sjedinjenih Američkih Država. Dobro, poznato je da Ameri kreću polako u svako takmičenje, ne igraju punom snagom, ali barem taj početak daje nadu da sa ovim timom SAD-a "može" da se igra. Posle toga je sve bilo rutinski pa je SAD slavio sa 88:67. Da mu je bilo potrebno bilo bi to daleko, daleko ubedljivije.

Utisak je da bi Ameri imali poteškoće da je na ovom meču bio neki jači tim od Češke, nešto slično kao što su imali protiv Australije u pripremnom periodu.

Vidi se razlika između recimo ovog tima koji sada vodi Greg Popovič i onog sastava Amera iz recimo 2016. kada su mogli da računaju na igrače poput Kevina Duranta, što je dosta veća klasa od igrača koji su sada na spisku, mada bi samo "lud" čovek mogao da potceni ovaj sastav sa sve Kembom Vokerom i Donovanom Mičelom.

Posebno kada se ovaj tim SAD-a bude uigrao to može da bude opasan problem za sve protivnike, a Česi svakako ekipa koja može da pripreti ni mnogo slabijim ekipama od ove američke.

Voker (13p), Barns (14p), Tejtum (10p) i Mičel (16p) su bili najefikasniji, a utisak je da SAD može još bolje i u odbrani, što će posebno biti problem za naredne protivnike.

Bilo je tu i zakucavanja i dobrih kontranapada, šuteva sa distance, a i Česi uprkos ubedljivom porazu mogu slobodno da se opuste i da kažu da su odigrali dobru utakmicu, na gornjoj granici mogućnosti, posebno što u sastavu nemaju najboljeg igrača Jana Veselog.

Očekivano je Tomas Satoranski (17p) bio taj koji je morao da povuče, pratili su ga Hruban (13p) i Bohačik (13p), ali to je jednostavno bilo premalo za SAD. Greg Popovič će verovatno biti zadovoljan pobedom svog tima, imaće i šta da napomene, promeni nešto u igri, a kako i sam kaže najvažnije za njih je da naprave što bolje timski duh u sastavu koji prvi put igra u ovakvom sastavu.

Mirisalo je na debakl Nemaca, a onda smo umalo videli senzaciju! Francuzi uz mnogo muke do premijernog slavlja. Panceri zaostatak od 24 poena tokom treće četvrtine uspeli da svedu na „minimalac“, ali ipak nisu uspeli da dođu do potpunog preokreta - 74:78.

Nemačka je užasano započela prvi meč Mundobasketa protiv favorizovane Francuske, gubila sa 14:0 i postigla samo četiri poena u prvoj četvrtini (16:4), ali je uspela da se vrati i pokaže da su je mnogi pre vremena otpisali za visok plasman na Svetskom prvenstvu. Ipak, Trikolori nisu dopustili potpuni preokret, nekako su se provukli u finišu i stigli do slavlja - 78:74.

Panceri su u drugo poluvreme ušli sa zaostatkom od 16 poena razlike (20:36), na početku drugog poluvremena su bili i na -24 (28:52), ali ih to nije sputalo da se u potpunosti vrate u meč. Na kraju treće deonice su bili na minus devet (50:59), a u finišu meča su stigli i do samo dva poena zaostatka (74:76). Ipak, Francuzi su poenima sa penala svog najboljeg igrača na ovom meču, Evana Furnijea, uspeli da overe slavlje četiri sekunde pre kraja utakmice.

Furnije je meč okončao sa dabl-dabl učinkom od 26 poena i 10 skokova, a dvocifren u pobedničkom timu bio je i Amat Mbaje (21 poen).

Nemce su na putu do velikog povratka u meč nosili. Johanes Vojtman i Denis Šrreder. Prvi je ubacio 25 poena, uz fantastičan šut iz igre (8/10), dok je drugi postigao 23 poena i zabeležio osam asistencija. Ipak, Francuzi su im na kraju ipak izmakli za dlaku.

Rezultati nedeljnih utakmica.

Grupa E

Turska - Japan 86:67 (28:12, 19:23, 20:14, 19:18)
Češka - SAD 67:88 (14:17, 15:26, 19:23, 19:22)

Grupa F

Novi Zeland - Brazil 94:102 (20:21, 30:29, 12:28, 32:24)
Grčka - Crna Gora 85:60 (17:9, 25:7, 21:22, 22:22)

Grupa G

Dominikanska Republika - Jordan 80:76 (22:17, 25:19, 14:17, 19:23)
Francuska - Nemačka 78:74 (16:4, 20:16, 23:30, 19:24)

Grupa H:

Kanada - Australija 92:108 (20:29, 20:23, 37:24, 15:32)
Senegal - Litvanija 47:101 (10:27, 11:21, 12:29, 14:24)

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar