Анализа: Колико бх. политичари користе друштвене мреже

Свјетске трендове јавног оглашавања и изношења политичких ставова преко друштвених мрежа посљедњих година практикују или барем покушавају практиковати и бх. политичари. Најзаступљенији су на Фацебооку и Тwиттеру, а поједини чак и на Инстаграму објављују своје политичке ставове.

Босна и Херцеговина 01.09.2019 | 21:16
Анализа: Колико бх. политичари користе друштвене мреже
Активности домаћих политичара на друштвеним мрежама можемо подијелити у двије категорије. У првој су они који имају своје званичне странице на некој друштвеној мрежи и у већини случајева имају задужене особе који им модерирају страницу, док они лично нису укључени. Издвојићемо оне најактивније.

Такви су лидери водећих странака у БиХ, попут Бакира Изетбеговића (СДА), Милорада Додика (СНСД), Драгана Човића (ХДЗ).

С друге стране су они политичари који лично објављују своје постове на некој друштвеној мрежи, коментаришу и тако комуницирају са грађанима.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић има страницу на Фацебооку, те има нешто више од 30 хиљада пратилаца. На страници се не објављују директно постови са ставовима Изетбеговића о некој теми, већ искључиво линкови интервјуа, гостовања, најава, фотографије и слично.



Његов колега Драган Човић има службени профил на Тwиттеру који прати скоро двије хиљаде твитераша. Човићев Тwиттер налог се редовно ажурира, а модератори објављују углавном његове интервјуе, саопштења уз понеки пост на одређену тему.



Милорад Додик нема званичну страницу, али има његова странка СНСД на Тwиттеру, која у званичном називу има и име Милорад Додик. Тwиттер профил СНСД-а је дефинитивно најактивнији када су у питању политичке странке у БиХ. Готово свакодневно објаве десетине постова о свим активностима не само Додика, него и осталих званичника СНСД-а.

Тwиттер профил СНСД-а има 4.795 пратилаца.



Један од најпопуларнијих политичара на друштвеним мрежама у БиХ је дефинитивно министар безбједности Драган Мектић (СДС). Иако се тек у априлу ове године придружио Тwиттеру већ има 4.610 пратилаца и веома је активан.



Мектић на Тwиттеру објављује "све и свашта". Коментарише политичку ситуацију, расправља с твитерашима, шаље јасне и отворене политичке поруке и исказује јасно политички став.

На Тwиттеру, али и Фацебооку су активни СДП-овци, попут Дамира Машића (посланик у Представничком дому Парламента ФБиХ) или Саше Магазиновића (посланик у Представничком дому Парламента БиХ).



На Тwиттеру своје политичко мишљење често износи и државни парламентарац Дамир Арнаут (СББ).



На Тwиттеру су активни и премијер и неколико министара из Владе Кантона Сарајево, с тим да је Тwиттер, али и Фацебоок профил Владе КС изузетно активан, гдје се објављују све активности премијера и министара.

С друге стране Фацебоок је много дражи политичарима попут Елмедина Конаковића, предсједника Скупштине КС. Његова званична страница на Фацебооку има више од 13.000 пратитеља. Редовно износи политички став о актуелним дешавањима на политичкој сцени, критикује, брани и промовише свој рад.



На Фацебооку је активан и начелник општине Нови Град Семир Ефендић, који има више од 20 хиљада пратилаца. Такође је веома активан те углавном објављује активности које ради као начелник.

Нешто другачији пут да буде у контакту с грађанима одабрао је предсједник СББ-а Фахрудин Радончић.




Он на Инстаграму промовише своје активности, објављује информације с политичких сусрета, али и износи ставове о одређеним питањима.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нострадамус

01.09.2019 19:22

Додик има свој профил и на фб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2019 01:55

ста це му профил лад он нема посмених пратилаца. Његов је сатор и микрофон, тамо је његова публика.

Name

Глобал зитизен

01.09.2019 20:18

Ми смо њихова фарма узиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма.дајте

02.09.2019 12:29

лаптопи им слузе да виде колико дневно лијезе на сакривене рацуне лопова од Панаме до Ципра...отисли у цурац црасни.

Name

борац

02.09.2019 04:05

Многи су они неписмени за социјалне мрзе а оне лапропе сто се с њима сликају дали знају и отворити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.09.2019 00:29

А који це мој на друственим мрежама? Већ довољно загадјују околину

ОДГОВОРИТЕ