Analiza: Koliko bh. političari koriste društvene mreže

Svjetske trendove javnog oglašavanja i iznošenja političkih stavova preko društvenih mreža posljednjih godina praktikuju ili barem pokušavaju praktikovati i bh. političari. Najzastupljeniji su na Facebooku i Twitteru, a pojedini čak i na Instagramu objavljuju svoje političke stavove.

Bosna i Hercegovina 01.09.2019 | 21:16
Analiza: Koliko bh. političari koriste društvene mreže
Aktivnosti domaćih političara na društvenim mrežama možemo podijeliti u dvije kategorije. U prvoj su oni koji imaju svoje zvanične stranice na nekoj društvenoj mreži i u većini slučajeva imaju zadužene osobe koji im moderiraju stranicu, dok oni lično nisu uključeni. Izdvojićemo one najaktivnije.

Takvi su lideri vodećih stranaka u BiH, poput Bakira Izetbegovića (SDA), Milorada Dodika (SNSD), Dragana Čovića (HDZ).

S druge strane su oni političari koji lično objavljuju svoje postove na nekoj društvenoj mreži, komentarišu i tako komuniciraju sa građanima.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ima stranicu na Facebooku, te ima nešto više od 30 hiljada pratilaca. Na stranici se ne objavljuju direktno postovi sa stavovima Izetbegovića o nekoj temi, već isključivo linkovi intervjua, gostovanja, najava, fotografije i slično.Njegov kolega Dragan Čović ima službeni profil na Twitteru koji prati skoro dvije hiljade tviteraša. Čovićev Twitter nalog se redovno ažurira, a moderatori objavljuju uglavnom njegove intervjue, saopštenja uz poneki post na određenu temu.Milorad Dodik nema zvaničnu stranicu, ali ima njegova stranka SNSD na Twitteru, koja u zvaničnom nazivu ima i ime Milorad Dodik. Twitter profil SNSD-a je definitivno najaktivniji kada su u pitanju političke stranke u BiH. Gotovo svakodnevno objave desetine postova o svim aktivnostima ne samo Dodika, nego i ostalih zvaničnika SNSD-a.

Twitter profil SNSD-a ima 4.795 pratilaca.Jedan od najpopularnijih političara na društvenim mrežama u BiH je definitivno ministar bezbjednosti Dragan Mektić (SDS). Iako se tek u aprilu ove godine pridružio Twitteru već ima 4.610 pratilaca i veoma je aktivan.Mektić na Twitteru objavljuje "sve i svašta". Komentariše političku situaciju, raspravlja s tviterašima, šalje jasne i otvorene političke poruke i iskazuje jasno politički stav.

Na Twitteru, ali i Facebooku su aktivni SDP-ovci, poput Damira Mašića (poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH) ili Saše Magazinovića (poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH).Na Twitteru svoje političko mišljenje često iznosi i državni parlamentarac Damir Arnaut (SBB).Na Twitteru su aktivni i premijer i nekoliko ministara iz Vlade Kantona Sarajevo, s tim da je Twitter, ali i Facebook profil Vlade KS izuzetno aktivan, gdje se objavljuju sve aktivnosti premijera i ministara.

S druge strane Facebook je mnogo draži političarima poput Elmedina Konakovića, predsjednika Skupštine KS. Njegova zvanična stranica na Facebooku ima više od 13.000 pratitelja. Redovno iznosi politički stav o aktuelnim dešavanjima na političkoj sceni, kritikuje, brani i promoviše svoj rad.Na Facebooku je aktivan i načelnik opštine Novi Grad Semir Efendić, koji ima više od 20 hiljada pratilaca. Takođe je veoma aktivan te uglavnom objavljuje aktivnosti koje radi kao načelnik.

Nešto drugačiji put da bude u kontaktu s građanima odabrao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.
On na Instagramu promoviše svoje aktivnosti, objavljuje informacije s političkih susreta, ali i iznosi stavove o određenim pitanjima.

(Klix)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

01.09.2019 21:22

Dodik ima svoj profil i na fb.

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2019 03:55

sta ce mu profil lad on nema posmenih pratilaca. Njegov je sator i mikrofon, tamo je njegova publika.

Name

Global zitizen

01.09.2019 22:18

Mi smo njihova farma uzivo.

ODGOVORITE
Name

Ma.dajte

02.09.2019 14:29

laptopi im sluze da vide koliko dnevno lijeze na sakrivene racune lopova od Paname do Cipra...otisli u curac crasni.

Name

borac

02.09.2019 06:05

Mnogi su oni nepismeni za socijalne mrze a one laprope sto se s njima slikaju dali znaju i otvoriti.

ODGOVORITE
Name

Doboj

03.09.2019 02:29

A koji ce moj na drustvenim mrežama? Već dovoljno zagadjuju okolinu

ODGOVORITE