Хекет о Србији: Били сте учитељи кошарке!

Ни данас се нисте променили! Репрезентативац Италије о Орловима.

Кошарка 01.09.2019 | 21:56
Хекет о Србији: Били сте учитељи кошарке!
Сигурно сте током гледања телевизијских преноса на домаћим, регионалним или иностраним станицама затекли себе да једном чујете “Данијел Хакет”, а онда и “Данијел Хекет”.

Јавност је подељена по питању тога како изговара презиме искусног плејмејкера ЦСКА, због чега смо искористили прилику да разговор с противником Србије у вероватно пресудном мечу групне фазе у среду започнемо питањем - Хакет или Хекет?

“Не знам, шта год желите да будем”, с осмехом нам одговара Хекет, па наставља:

“У Италији и Европи кажемо Хакет, а у САД Хекет”.

Дакле, исправно је и једно и друго...

Због моћи навике, код нас ће остати Хекет. Репрезентативац Италије био је задовољан резултатом оствареним против Филипина на почетку Светског купа, пошто је убедљиво савладала Филипине, баш као и Србија Анголу. Мада, тврди и сам да екипа још тражи прави ритам због бројних нелагодности виђених током самих припрема...

“Јако нам је било важно да добро отворимо турнир. Патили смо због шест узастопних пораза у припремама. Желели смо да нађемо бољу кошарку, ритам, да постижемо лакше поене. Циљ нам је био да од старта кренемо добро против тима који није ТОП ниво, али морамо да их поштујемо”.

У фокусу италијанске репрезентације су последњих месеци биле повреде. Николо Мели је отпао управо из тог разлога, а још неколико кључних играча морало је да сачека практично крај припрема како би се укључило у озбиљан, тимски рад.

“Било нам је тешко. Мели није с нама због операције. Ђиђи Датоме се вратио прошле седмице, Данило Галинари је имао проблем са слепим цревом, још неки играчи су били били ван строја. Али, све је то нормално и ми морамо да се носимо с тим. Морамо да будемо срећни због тога што су сада сви момци здрави и с нама. Верујем да нисмо на 100 одсто, али овде смо и спремни смо да се озбиљно потучемо”.

После убедљивих издања Србије и Италије у првој рунди сви у Фошану тренутно само причају о последњем колу и окршају два фаворита у групи, где ће се решавати питање врха табеле Групе Д.

“То је оно што сви виде и мисле. Србија и Италија јесу два најбоља тима у овој групи, али искрено – нормално је говорити о томе из угла навијача. Ми као играчи морамо да прво водимо рачуна о мечу против Анголе, а Србија о Филипинима. То су наши противници у другом колу. А онда можемо да причамо даље. Свакако очекујем добар меч између Србије и нас”.

Стицајем околности и планирањем које се догодило пре него што су извучене групе за Мундобаскет Плави и Азури су већ два пута одмеравали снаге. На турниру у Атини Србија је славила с чак 32 поена разлике, док је у Шењангу резултат био изједначен готово до самог краја…

“Србија је тим који кроз историју има улогу учитеља. Они су учили друге како да играју кошарку. Били су пример остатку света, како да играју једноставно, да брзо пребацују лопту, да технички играју на најефикаснији начин”, похвално говори Хекет о историјски српске и југословенске кошарке, па додаје:

“Ништа другачије није данас. Имате високе момке који могу да додају лопту јако добро, а могу да буду јако корисни и унутра. Бекови су вам мајстори, јер знају да играју и одбрану и напад подједнако добро”.

Ако питате плејмејкера московског ЦСКА кога би издвојио, без дилеме одговара:

“Имате огроман таленат с Богдановићем, Јокићем и Гудурићем. Од првог, до последњег – све су јако добри играчи, што чини одличну поставу. Видећемо шта ће бити у среду, да прво ми решимо Анголу”, завршава Хекет.

Извор: моззартспорт

Фото: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар