Heket o Srbiji: Bili ste učitelji košarke!

Ni danas se niste promenili! Reprezentativac Italije o Orlovima.

Košarka 01.09.2019 | 21:56
Heket o Srbiji: Bili ste učitelji košarke!
Sigurno ste tokom gledanja televizijskih prenosa na domaćim, regionalnim ili inostranim stanicama zatekli sebe da jednom čujete “Danijel Haket”, a onda i “Danijel Heket”.

Javnost je podeljena po pitanju toga kako izgovara prezime iskusnog plejmejkera CSKA, zbog čega smo iskoristili priliku da razgovor s protivnikom Srbije u verovatno presudnom meču grupne faze u sredu započnemo pitanjem - Haket ili Heket?

“Ne znam, šta god želite da budem”, s osmehom nam odgovara Heket, pa nastavlja:

“U Italiji i Evropi kažemo Haket, a u SAD Heket”.

Dakle, ispravno je i jedno i drugo...

Zbog moći navike, kod nas će ostati Heket. Reprezentativac Italije bio je zadovoljan rezultatom ostvarenim protiv Filipina na početku Svetskog kupa, pošto je ubedljivo savladala Filipine, baš kao i Srbija Angolu. Mada, tvrdi i sam da ekipa još traži pravi ritam zbog brojnih nelagodnosti viđenih tokom samih priprema...

“Jako nam je bilo važno da dobro otvorimo turnir. Patili smo zbog šest uzastopnih poraza u pripremama. Želeli smo da nađemo bolju košarku, ritam, da postižemo lakše poene. Cilj nam je bio da od starta krenemo dobro protiv tima koji nije TOP nivo, ali moramo da ih poštujemo”.

U fokusu italijanske reprezentacije su poslednjih meseci bile povrede. Nikolo Meli je otpao upravo iz tog razloga, a još nekoliko ključnih igrača moralo je da sačeka praktično kraj priprema kako bi se uključilo u ozbiljan, timski rad.

“Bilo nam je teško. Meli nije s nama zbog operacije. Điđi Datome se vratio prošle sedmice, Danilo Galinari je imao problem sa slepim crevom, još neki igrači su bili bili van stroja. Ali, sve je to normalno i mi moramo da se nosimo s tim. Moramo da budemo srećni zbog toga što su sada svi momci zdravi i s nama. Verujem da nismo na 100 odsto, ali ovde smo i spremni smo da se ozbiljno potučemo”.

Posle ubedljivih izdanja Srbije i Italije u prvoj rundi svi u Fošanu trenutno samo pričaju o poslednjem kolu i okršaju dva favorita u grupi, gde će se rešavati pitanje vrha tabele Grupe D.

“To je ono što svi vide i misle. Srbija i Italija jesu dva najbolja tima u ovoj grupi, ali iskreno – normalno je govoriti o tome iz ugla navijača. Mi kao igrači moramo da prvo vodimo računa o meču protiv Angole, a Srbija o Filipinima. To su naši protivnici u drugom kolu. A onda možemo da pričamo dalje. Svakako očekujem dobar meč između Srbije i nas”.

Sticajem okolnosti i planiranjem koje se dogodilo pre nego što su izvučene grupe za Mundobasket Plavi i Azuri su već dva puta odmeravali snage. Na turniru u Atini Srbija je slavila s čak 32 poena razlike, dok je u Šenjangu rezultat bio izjednačen gotovo do samog kraja…

“Srbija je tim koji kroz istoriju ima ulogu učitelja. Oni su učili druge kako da igraju košarku. Bili su primer ostatku sveta, kako da igraju jednostavno, da brzo prebacuju loptu, da tehnički igraju na najefikasniji način”, pohvalno govori Heket o istorijski srpske i jugoslovenske košarke, pa dodaje:

“Ništa drugačije nije danas. Imate visoke momke koji mogu da dodaju loptu jako dobro, a mogu da budu jako korisni i unutra. Bekovi su vam majstori, jer znaju da igraju i odbranu i napad podjednako dobro”.

Ako pitate plejmejkera moskovskog CSKA koga bi izdvojio, bez dileme odgovara:

“Imate ogroman talenat s Bogdanovićem, Jokićem i Gudurićem. Od prvog, do poslednjeg – sve su jako dobri igrači, što čini odličnu postavu. Videćemo šta će biti u sredu, da prvo mi rešimo Angolu”, završava Heket.

Izvor: mozzartsport

Foto: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar