СП - Прича: На чему Ђорђевић инсистира...?

. . . зашто су “Јокићи” и Боби тако посебни и шта задовољава Орлове? Неколико цртица из Фошана, али и утисци играча. . .

Кошарка 01.09.2019 | 18:46
СП - Прича: На чему Ђорђевић инсистира...?
Боље није могло.

За почетак и оно, увек незгодно, пробијање леда победа од 46 поена разлике (105:59) дошла је као потврда да је Србија добро радила претходних месец дана и да сада треба само да надограђује игру и проналази начине да попуњава “рупе” које су у суботу поподне биле скоро неприметне, али могу потенцијално да буду проблем када се на другој страни терена нађе озбиљан такмац.

Плави уживају велику популарност у Фошану. Око 12.000 гледалаца у дворани организовало је браниоцу сребра из 2014. дочек какав и заслужује. Како је време пролазило, игра Србије се одмотавала, па су изабраници Александра Ђорђевића трибинама подарили лепо кошаркашко поподне. Мада је ово само почетак, некима је и то било сасвим довољно да се уз овације и широке осмехе, те спремне фото-апарате на телефонима испрати свака акција, поен или добар потез.

У Фошану – Србија у малом. Сународници из Републике Српске, Катара и Сједињених Америчких Држава, те Бризбејна, Мелбурна, Сиднеја, Београда, Чачка, Ужица, Новог Сада, Крушевца и осталих градова загрејали су атмосферу испред, потом и у дворани, до те мере да су локалци пожелели да овековече сваки тренутак. Чак и да се укључе у ту слављеничку поворку, иако се на оно право још чекало. Све је почело још у хотелу, где је око двадесет гостију са свих меридијана дошло да испрати тим у дворану. 

Док су новинари у ложи пратили дешавања на терену навијачима је спонтано дошла идеја да позову све истомишљеника из свих кутака и заједно бодре своје хероје. На моменте сте имали осећај да се све ово дешава у Србији, а не 10.000 километара далеко.

Можда звучи чудно, али Кина воли кошарку. Не би се, уосталом, улагао толики новац у развој игре под обручима, што је у узрочно-последичној вези. Србија им је, бар овде, на првом месту. Испред Италије, Филипина и Анголе. Доминирали су дресови Николе Јокића из Денвера, али и националне селекције, а могли сте да видите и опрему Милоша Теодосића, Немање Бјелице, Богдана Богдановића… Српски кошаркашки уметници нашли су начин да се увуку под кожу људима, због чега смо од многих добили чврсто обећање да ће чету Александра Ђорђевића бодрити до краја.

Тај удар позитивне енергије осетио се и на паркету, због чега је врхунац својеврсне кошаркашке забаве уследио оног тренутка када су Плави додали гас и показали класу.

“Изненађени смо тиме колико је било наших навијача било на утакмици. Свака им част и хвала им пуно на томе. Драго ми је да смо турнир отворили победом”, сумира кратко Богдан Богдановић.

У духу постављеног рекорда националног тима с 32 подељене асистенције селектор је на конференцији за новинаре говорио о заједништву и несебичним одлукама, што игру Србије краси годинама. Богдановић је могао само да потврди да је цела екипа
пружила квалитетно издање и да оно право тек долази…

“Била је добра утакмица, добар почетак генерално турнира за нас. Сада се окрећемо и радујемо утакмици са Филипинима”.

Марко Гудурић је такође био задовољан урађеним послом и коначном разликом, али попут селецтор позвао је цео тим и јавност да остану ногама чврсто на земљи, како фокус не би побегао на погрешну страну.

”Прва је утакмица ништа не мора да значи. Максимално смо озбиљно схватили противника од почетка и нисмо га потценили, што је добро. Сви смо дали максимум и допринос, а на крају је дошла убедљива победа и најважније је да се нико није повредио”, рекао је Гудурић.

Следећи ривал су Филипини, који су попут Анголе доживели бродолом на паркету, само против Италије.

"Очекујемо озбиљнију утакмицу, барем ја. Мислим да су квалитетнија и мало школованија екипа. Треба да се спремимо што је боље, а пре свега да се одморимо и будемо спремни. На крају нам долази Италија као најважнији противник у групи”, мишљења је нови кошаркаш Мемфиса.

За разлику од Богдановића, Гудурић није био изненађен бројем српских гледалаца на трибинама, али ни дупке пуном Ареном.

“Очекивао сам ово, велики је град и кошарка је све популарнија овде тако да супер је била атмосфера”.

Оно што су приметили сви у тиму јесте популарност Николе Јокића на азијском континенту, где га је кинеска публика константно ословљавала са “Јокићи”. С првом звездом Денвера раме уз раме је и Бобан Марјановић, због чијих су закуцавања људи падали на теме...

“Сваки пут када Јока (Никола Јокић) и Боби (Бобан Марјановић) приме лопту чују се навијачи са трибина, луди су за њима. Прате НБА очигледно и воле кошарку, лепо је играти пред пуним трибинама и очекујемо све већу подршку”.

Један од најбољих појединаца у састасву Никола Милутинов истиче да је Србија спремно дочекала прву баријеру и пробила је уз тачно дозирану игру у оба смера.

“Били смо јаки, ментално смо били спремни. Одиграли смо добро у оба правца, и у одбрани и у нападу, и то нам је донело ову лагану победу”, сматра центар Олимпијакоса.

На крају Стефан Јовић објашњава да се резултат против Анголе градио током готово месец дана припремних утакмица…

“Дати преко сто поена било коме је стварно задовољавајуће. Добре партије у одбрани такође могу да радују, најбитнија ствар је победа на самом старту. Чињеница је да смо и кроз неке припремне утакмице имали осетнију предност у односу на ривала, па смо падали и имали неке празне минуте. То је тема на сваком састанку, морамо те периоде да сведемо на минут и све критике селектора у току утакмице су биле у том смеру”, закључио је нови плејмејкер Химкија.

Србија у недељу има екипни тренинг, када ће бити вероватно бити јасније да ли ће Немања Бјелица бити у могућности да се прикључи саиграчима против Филипина или ће одморити још мало. Меч против Филипина игра се у 13.30 по српском, односно 19.30 по кинеском времену.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар