SP - Priča: Na čemu Đorđević insistira...?

. . . zašto su “Jokići” i Bobi tako posebni i šta zadovoljava Orlove? Nekoliko crtica iz Fošana, ali i utisci igrača. . .

Košarka 01.09.2019 | 18:46
SP - Priča: Na čemu Đorđević insistira...?
Bolje nije moglo.

Za početak i ono, uvek nezgodno, probijanje leda pobeda od 46 poena razlike (105:59) došla je kao potvrda da je Srbija dobro radila prethodnih mesec dana i da sada treba samo da nadograđuje igru i pronalazi načine da popunjava “rupe” koje su u subotu popodne bile skoro neprimetne, ali mogu potencijalno da budu problem kada se na drugoj strani terena nađe ozbiljan takmac.

Plavi uživaju veliku popularnost u Fošanu. Oko 12.000 gledalaca u dvorani organizovalo je braniocu srebra iz 2014. doček kakav i zaslužuje. Kako je vreme prolazilo, igra Srbije se odmotavala, pa su izabranici Aleksandra Đorđevića tribinama podarili lepo košarkaško popodne. Mada je ovo samo početak, nekima je i to bilo sasvim dovoljno da se uz ovacije i široke osmehe, te spremne foto-aparate na telefonima isprati svaka akcija, poen ili dobar potez.

U Fošanu – Srbija u malom. Sunarodnici iz Republike Srpske, Katara i Sjedinjenih Američkih Država, te Brizbejna, Melburna, Sidneja, Beograda, Čačka, Užica, Novog Sada, Kruševca i ostalih gradova zagrejali su atmosferu ispred, potom i u dvorani, do te mere da su lokalci poželeli da ovekoveče svaki trenutak. Čak i da se uključe u tu slavljeničku povorku, iako se na ono pravo još čekalo. Sve je počelo još u hotelu, gde je oko dvadeset gostiju sa svih meridijana došlo da isprati tim u dvoranu. 

Dok su novinari u loži pratili dešavanja na terenu navijačima je spontano došla ideja da pozovu sve istomišljenika iz svih kutaka i zajedno bodre svoje heroje. Na momente ste imali osećaj da se sve ovo dešava u Srbiji, a ne 10.000 kilometara daleko.

Možda zvuči čudno, ali Kina voli košarku. Ne bi se, uostalom, ulagao toliki novac u razvoj igre pod obručima, što je u uzročno-posledičnoj vezi. Srbija im je, bar ovde, na prvom mestu. Ispred Italije, Filipina i Angole. Dominirali su dresovi Nikole Jokića iz Denvera, ali i nacionalne selekcije, a mogli ste da vidite i opremu Miloša Teodosića, Nemanje Bjelice, Bogdana Bogdanovića… Srpski košarkaški umetnici našli su način da se uvuku pod kožu ljudima, zbog čega smo od mnogih dobili čvrsto obećanje da će četu Aleksandra Đorđevića bodriti do kraja.

Taj udar pozitivne energije osetio se i na parketu, zbog čega je vrhunac svojevrsne košarkaške zabave usledio onog trenutka kada su Plavi dodali gas i pokazali klasu.

“Iznenađeni smo time koliko je bilo naših navijača bilo na utakmici. Svaka im čast i hvala im puno na tome. Drago mi je da smo turnir otvorili pobedom”, sumira kratko Bogdan Bogdanović.

U duhu postavljenog rekorda nacionalnog tima s 32 podeljene asistencije selektor je na konferenciji za novinare govorio o zajedništvu i nesebičnim odlukama, što igru Srbije krasi godinama. Bogdanović je mogao samo da potvrdi da je cela ekipa
pružila kvalitetno izdanje i da ono pravo tek dolazi…

“Bila je dobra utakmica, dobar početak generalno turnira za nas. Sada se okrećemo i radujemo utakmici sa Filipinima”.

Marko Gudurić je takođe bio zadovoljan urađenim poslom i konačnom razlikom, ali poput selector pozvao je ceo tim i javnost da ostanu nogama čvrsto na zemlji, kako fokus ne bi pobegao na pogrešnu stranu.

”Prva je utakmica ništa ne mora da znači. Maksimalno smo ozbiljno shvatili protivnika od početka i nismo ga potcenili, što je dobro. Svi smo dali maksimum i doprinos, a na kraju je došla ubedljiva pobeda i najvažnije je da se niko nije povredio”, rekao je Gudurić.

Sledeći rival su Filipini, koji su poput Angole doživeli brodolom na parketu, samo protiv Italije.

"Očekujemo ozbiljniju utakmicu, barem ja. Mislim da su kvalitetnija i malo školovanija ekipa. Treba da se spremimo što je bolje, a pre svega da se odmorimo i budemo spremni. Na kraju nam dolazi Italija kao najvažniji protivnik u grupi”, mišljenja je novi košarkaš Memfisa.

Za razliku od Bogdanovića, Gudurić nije bio iznenađen brojem srpskih gledalaca na tribinama, ali ni dupke punom Arenom.

“Očekivao sam ovo, veliki je grad i košarka je sve popularnija ovde tako da super je bila atmosfera”.

Ono što su primetili svi u timu jeste popularnost Nikole Jokića na azijskom kontinentu, gde ga je kineska publika konstantno oslovljavala sa “Jokići”. S prvom zvezdom Denvera rame uz rame je i Boban Marjanović, zbog čijih su zakucavanja ljudi padali na teme...

“Svaki put kada Joka (Nikola Jokić) i Bobi (Boban Marjanović) prime loptu čuju se navijači sa tribina, ludi su za njima. Prate NBA očigledno i vole košarku, lepo je igrati pred punim tribinama i očekujemo sve veću podršku”.

Jedan od najboljih pojedinaca u sastasvu Nikola Milutinov ističe da je Srbija spremno dočekala prvu barijeru i probila je uz tačno doziranu igru u oba smera.

“Bili smo jaki, mentalno smo bili spremni. Odigrali smo dobro u oba pravca, i u odbrani i u napadu, i to nam je donelo ovu laganu pobedu”, smatra centar Olimpijakosa.

Na kraju Stefan Jović objašnjava da se rezultat protiv Angole gradio tokom gotovo mesec dana pripremnih utakmica…

“Dati preko sto poena bilo kome je stvarno zadovoljavajuće. Dobre partije u odbrani takođe mogu da raduju, najbitnija stvar je pobeda na samom startu. Činjenica je da smo i kroz neke pripremne utakmice imali osetniju prednost u odnosu na rivala, pa smo padali i imali neke prazne minute. To je tema na svakom sastanku, moramo te periode da svedemo na minut i sve kritike selektora u toku utakmice su bile u tom smeru”, zaključio je novi plejmejker Himkija.

Srbija u nedelju ima ekipni trening, kada će biti verovatno biti jasnije da li će Nemanja Bjelica biti u mogućnosti da se priključi saigračima protiv Filipina ili će odmoriti još malo. Meč protiv Filipina igra se u 13.30 po srpskom, odnosno 19.30 po kineskom vremenu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar