ЕП: Србија – Румунија 30:1, четвртфинале на видику!

Одбојкашице иду на Румунију, Вељковић верује у победу.  Женска одбојкашка репрезентација Србије игра у недељу у Анкари против Румуније меч осмине финала Европског првенства.  У претходних 10 дуела наше одбојкашице препустиле само сет источним суседима. Разлика у квалитету гарантује пролазак европских и светских шампионки међу осам најбољих на континенту.

Остали спортови 01.09.2019 | 15:00
ЕП: Србија – Румунија 30:1, четвртфинале на видику!
Српске девојке против Румунки крећу по четвртфинале Европског првенства. Одбојкашице Србије после стопостотоног учинка у првој фази првенства Старог континента, у осмини финала дочекују селекцију Румуније.

"Нисмо тако често играле с њима, ја се сећам последњег пута кад је била Евролига... Јако важно за нас је да наставимо у истом ритму, поготово после Турске коју смо савладале и добро одиграле. Битно је да наставимо тако и да градимо нашу игру корак по корак и да то што боље изгледа. Верујем да ће бити победа у нашу корист", рекла је Стефана Вељковић.

Најбоље одбојкашице Србије максимално су окончале први део Европског шампионата, на којем бране титулу.

Изабранице селектора Зорана Терзића решиле су у своју корист свих пет мечева у Турској.

Данас, од 16 часова, очекује их почетак елиминационе фазе и дуел осмине финала против селекције Румуније.

Српске одбојкашице желе да наставе у истом ритму.

"Први циљ смо оствариле, надам се да ћемо у наставку играти још боље. Нисмо имали прилику често да играмо са Румунијом, али знамо неке њихове играчице. Знамо да смо по квалитету боље од њих и даћемо све од себе да победимо", изјавила је први коректор српског тима Тијана Бошковић.

Српске одбојкашице загревале су се у Групи А. Свих пет победа, максималних 15 бодова, три изгубљена сета, чување снаге и тактизирање, одмарање најбољих – сиже је прве недеље на Европском првенству.

У четвртак је Турска пружила јак отпор, али изабранице селектора Зорана Терзића показале су зашто су први фаворит за злато, односно за одбрану круне из Бакуа пре две године. После два дана одмора на реду је нокаут фаза. Нема више права на поправни. У осмини финала, европске и светске шампионке данас (16.00) у Анкари играју против Румуније.

Женска клупска одбојка код наших источних комшија је веома популарна и квалитетна. Пре две сезоне Алба Блаж је играла финале Лиге шампиона против Вакифбанка, али на репрезентативном плану Румунке каскају за европским врхом.

Требало би чудо да се догоди па да Србија не избори четвртфинале и двобој са победником меча Азербејџан – Бугарска. Ове две селекције нису се састајале већ четири године. Међутим, од 2010. до 2015. године, Србија и Румунија су одиграле чак 10 утакмица, а наша селекција је добила свих 10, уз сет количник 30:1. И тај податак говори да не би требало да буде тежак посао за Мају Огњеновић, Тијану Бошковић и остале наше играчице.

Утакмица Србија - Румунија игра се у недељу од 16 часова по нашем времену. Победник тог меча ће у четвртфиналу играти против боље селекције из дуела Азербејџан – Бугарска.

Највећа опасност по нашу селекцију прети од одбојкашице ЋСМ Букурешта Марије Јоане Басиу. Она је са 174 поена тренутно на другој позицији по ефикасности на шампионату Старог континента. Селектор Србије Терзић доста је мењао у групној фази, па у статистици нема ниједне наше одбојкашице која се истакла индивидуалним учинком. Тренутно, најефикаснија је Бранкица Михајловић са 78 поена, три више од Тијане Бошковић.

„Знамо да Румунија није у нашем рангу, али нећемо потцењивати никога. Првим местом у групи смо себи мало олакшале пут. Надамо се све бољим партијама из меча у меч“, истакла је Бианка Буша, примач сервиса наше селекције.

Србија иде на мегдан бољем из меча Азербејџан – Бугарска. То ће бити вероватно најзанимљивији меч прве нокаут фазе на Европском првенству. Бугарске су лоше почеле сензационалним поразом од Француске после пет сетова, али играју све боље и могле би опет на мегдан Српкињама. У групној фази, Бугарска је узела сет репезентацији Србије у Анкари у другом колу.

У осталим сусретима, Италија, главни конкурент Србији за злато, игра у Братислави против домаћина Словачке. Не би требало да буде проблема за Паолу Егону и другарице. Холанђанке нису изгубиле ни сет на ЕП, па вицешампионке Европе имаће лакши тренинг против скромне Грчке.

Хрватска би могла да намучи домаћина Турску у Анкари. Наравно, изабранице италијанског стручњака Ђованија Гуидетија остају фаворити, али Саманта Фабрис прети Туркињама. Коректорка италијанског шампиона Конељана је одлична на овом шампионату. Са 167 поена је на четвртом месту по ефикасности, а по сету осваја 4,77 поена.

Русија је далеко од старе славе. Зборнаја је поражена од Немачке у групној фази. Белгијанке умеју да изненаде, победиле су Пољску у Лођу. Рускиње се уздају у сјајну Наталију Кончарову, играчицу московског Динама.

Немачка и Пољска су велики фаворити против Словеније и Шпаније у Лођу.

У Анкари ће у осмини финала играти и Турска – Хрватска. Победник те утакмице ће у четвртфиналу играти са победником меча Холандија – Грчка. У другом делу жреба, у Лодју, састаће се Немачка – Словенија и Пољска – Шпанија, а у Братислави Италија – Словачка и Русија – Белгија.

Четвртфинални дуели на програму су 4. септембра, полуфинала три дана касније, док ће финални меч бити одигран 8. септембра у Анкари, где ће се претходно играти и меч за треће место.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар