EP: Srbija – Rumunija 30:1, četvrtfinale na vidiku!

Odbojkašice idu na Rumuniju, Veljković veruje u pobedu.  Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije igra u nedelju u Ankari protiv Rumunije meč osmine finala Evropskog prvenstva.  U prethodnih 10 duela naše odbojkašice prepustile samo set istočnim susedima. Razlika u kvalitetu garantuje prolazak evropskih i svetskih šampionki među osam najboljih na kontinentu.

Ostali sportovi 01.09.2019 | 15:00
EP: Srbija – Rumunija 30:1, četvrtfinale na vidiku!
Srpske devojke protiv Rumunki kreću po četvrtfinale Evropskog prvenstva. Odbojkašice Srbije posle stopostotonog učinka u prvoj fazi prvenstva Starog kontinenta, u osmini finala dočekuju selekciju Rumunije.

"Nismo tako često igrale s njima, ja se sećam poslednjeg puta kad je bila Evroliga... Jako važno za nas je da nastavimo u istom ritmu, pogotovo posle Turske koju smo savladale i dobro odigrale. Bitno je da nastavimo tako i da gradimo našu igru korak po korak i da to što bolje izgleda. Verujem da će biti pobeda u našu korist", rekla je Stefana Veljković.

Najbolje odbojkašice Srbije maksimalno su okončale prvi deo Evropskog šampionata, na kojem brane titulu.

Izabranice selektora Zorana Terzića rešile su u svoju korist svih pet mečeva u Turskoj.

Danas, od 16 časova, očekuje ih početak eliminacione faze i duel osmine finala protiv selekcije Rumunije.

Srpske odbojkašice žele da nastave u istom ritmu.

"Prvi cilj smo ostvarile, nadam se da ćemo u nastavku igrati još bolje. Nismo imali priliku često da igramo sa Rumunijom, ali znamo neke njihove igračice. Znamo da smo po kvalitetu bolje od njih i daćemo sve od sebe da pobedimo", izjavila je prvi korektor srpskog tima Tijana Bošković.

Srpske odbojkašice zagrevale su se u Grupi A. Svih pet pobeda, maksimalnih 15 bodova, tri izgubljena seta, čuvanje snage i taktiziranje, odmaranje najboljih – siže je prve nedelje na Evropskom prvenstvu.

U četvrtak je Turska pružila jak otpor, ali izabranice selektora Zorana Terzića pokazale su zašto su prvi favorit za zlato, odnosno za odbranu krune iz Bakua pre dve godine. Posle dva dana odmora na redu je nokaut faza. Nema više prava na popravni. U osmini finala, evropske i svetske šampionke danas (16.00) u Ankari igraju protiv Rumunije.

Ženska klupska odbojka kod naših istočnih komšija je veoma popularna i kvalitetna. Pre dve sezone Alba Blaž je igrala finale Lige šampiona protiv Vakifbanka, ali na reprezentativnom planu Rumunke kaskaju za evropskim vrhom.

Trebalo bi čudo da se dogodi pa da Srbija ne izbori četvrtfinale i dvoboj sa pobednikom meča Azerbejdžan – Bugarska. Ove dve selekcije nisu se sastajale već četiri godine. Međutim, od 2010. do 2015. godine, Srbija i Rumunija su odigrale čak 10 utakmica, a naša selekcija je dobila svih 10, uz set količnik 30:1. I taj podatak govori da ne bi trebalo da bude težak posao za Maju Ognjenović, Tijanu Bošković i ostale naše igračice.

Utakmica Srbija - Rumunija igra se u nedelju od 16 časova po našem vremenu. Pobednik tog meča će u četvrtfinalu igrati protiv bolje selekcije iz duela Azerbejdžan – Bugarska.

Najveća opasnost po našu selekciju preti od odbojkašice ĆSM Bukurešta Marije Joane Basiu. Ona je sa 174 poena trenutno na drugoj poziciji po efikasnosti na šampionatu Starog kontinenta. Selektor Srbije Terzić dosta je menjao u grupnoj fazi, pa u statistici nema nijedne naše odbojkašice koja se istakla individualnim učinkom. Trenutno, najefikasnija je Brankica Mihajlović sa 78 poena, tri više od Tijane Bošković.

„Znamo da Rumunija nije u našem rangu, ali nećemo potcenjivati nikoga. Prvim mestom u grupi smo sebi malo olakšale put. Nadamo se sve boljim partijama iz meča u meč“, istakla je Bianka Buša, primač servisa naše selekcije.

Srbija ide na megdan boljem iz meča Azerbejdžan – Bugarska. To će biti verovatno najzanimljiviji meč prve nokaut faze na Evropskom prvenstvu. Bugarske su loše počele senzacionalnim porazom od Francuske posle pet setova, ali igraju sve bolje i mogle bi opet na megdan Srpkinjama. U grupnoj fazi, Bugarska je uzela set repezentaciji Srbije u Ankari u drugom kolu.

U ostalim susretima, Italija, glavni konkurent Srbiji za zlato, igra u Bratislavi protiv domaćina Slovačke. Ne bi trebalo da bude problema za Paolu Egonu i drugarice. Holanđanke nisu izgubile ni set na EP, pa vicešampionke Evrope imaće lakši trening protiv skromne Grčke.

Hrvatska bi mogla da namuči domaćina Tursku u Ankari. Naravno, izabranice italijanskog stručnjaka Đovanija Guidetija ostaju favoriti, ali Samanta Fabris preti Turkinjama. Korektorka italijanskog šampiona Koneljana je odlična na ovom šampionatu. Sa 167 poena je na četvrtom mestu po efikasnosti, a po setu osvaja 4,77 poena.

Rusija je daleko od stare slave. Zbornaja je poražena od Nemačke u grupnoj fazi. Belgijanke umeju da iznenade, pobedile su Poljsku u Lođu. Ruskinje se uzdaju u sjajnu Nataliju Končarovu, igračicu moskovskog Dinama.

Nemačka i Poljska su veliki favoriti protiv Slovenije i Španije u Lođu.

U Ankari će u osmini finala igrati i Turska – Hrvatska. Pobednik te utakmice će u četvrtfinalu igrati sa pobednikom meča Holandija – Grčka. U drugom delu žreba, u Lodju, sastaće se Nemačka – Slovenija i Poljska – Španija, a u Bratislavi Italija – Slovačka i Rusija – Belgija.

Četvrtfinalni dueli na programu su 4. septembra, polufinala tri dana kasnije, dok će finalni meč biti odigran 8. septembra u Ankari, gde će se prethodno igrati i meč za treće mesto.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar