Томпсон поново заурлао усташко "За дом спремни"

Усташки поздрав "За дом спремни" поново је узвикиван на концерту хрватског проусташког пјевача Марка Перковића Томпсона, који је одржао у Скрадину.

Регион 01.09.2019 | 12:04
Томпсон поново заурлао усташко "За дом спремни"
Томпсон је у суботу отпјевао "Бојна Чавоглаве", иако је Високи прекршајни суда донио пресуду да је поздрав "За дом спремни", који се помиње на почетку пјесме, кориштен као званичан поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизму и утемељен је на расизму, чиме симболизује мржњу према људима различите расе, вјерског и етничког идентитета.

Томпсон је у обраћању публици рекао да је ова пјесма "један од симбола домовинског рата" и да ће се, ако је се одрекну, "одрећи и себе, а можда и домовинског рата".

Након што је Томпсон најавио пјесму, Скрадином је за неколико минута загрмјело "За дом спремни" уз истовремено дизање десне руке цијеле публике, пише хрватски портал "Индекс".

Високи прекршајни суд донио је у јуну пресуду према којој је извођач пјесме "Бојна Чавоглаве” правоснажно прекршајно кажњен због јавног узвикивања поздрава "За дом спремни" на њеном почетку.

Кажњен је макарски пјевач Марио Росо који је Томпсонову пјесму извео на једном од макарских тргова приликом обиљежавања 20. година од акције "Олуја". Росо је кажњен новчаном казном и плаћањем судских трошкова, а за тај прекршај могла је бити изречена и казна од 30 дана затвора.

То је био први пут да је Високи прекршајни суд добио прилику да се изјасни о покличу на почетку Томпсонове пјесме "Бојна Чавоглаве" и донесе правоснажну пресуду.

Прекршајни суд у Шибенику раније ове године ослободио је Марка Перковића Томпсона у поступку који је покренут због кориштења усташког поздрава на три концерта 2016. и 2017. године.

"Индекс" наводи да је дошао до одлуке Уставног суда из маја 2016. године којом је одбијена жалба бившег предсједника десног ХЧСП-а Јосипа Миљка и његовог адвоката Даворина Карачића на то да су Миљку прекршена уставна права пресудом Високог прекршајног суда из 2015. којом је осуђен за ремећење јавног реда и мира, јер је започео скандирање усташког поздрава "За дом спремни".

Миљак је осуђен и кажњен новчаном казном, јер је на скупу у част усташког злочинца Јуре Францетића у Слуњу започео скандирање усташког поздрава.

Замјеник шефа полиције Јосип Ћелић поручио је, након што су објављене обје пресуде, да ће поступати по закону ако неко убудуће буде узвикивао "За дом спремни".

"Полиција није ту да коментарише закон, него да га проводи. Уколико буде донесена таква одлука Високог прекршајног суда, поступаћемо по закону", одговорио је Ћелић прије десетак дана на питање што ће полиција учинити на сљедећем концерту Томпсона или неког другог извођача, који буде пјевао "Чавоглаве".

(Независне новине)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дрекавац

01.09.2019 10:20

Колективно поремећена руља. То више није ни народ, а још мање људска бића. Више не знају ни шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2019 12:20

Да Србин запјева уби устасу био би затворен

Name

Дора.

02.09.2019 05:38

Тај порамећени психопата трује омладину, Нормал човјек се стиди почињеног злочина а тај луђак нити се стиди нити се плаши, Надамсе даће од Бога добити заслужену казну.

Name

МВ

02.09.2019 20:20

Јој Томпсон и његове пјесме.Да сутра недај Бозе поцне рат,први би побјегао у мисију рупу.И он и његова публика.Обицни сероња.

Name

Само Зубе Троси , Брез Везе

01.09.2019 10:51

Важно је да он својим хрватима, куне покупи; тако и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Номад

01.09.2019 10:56

Ста це цовек.Дај ста дас.Сав његов квалитет и таленат је у тој безвезној реценици.Знате глуп цовек је опаснији од неког моцног дрзавника, који дрзи атомску бомбу у кутији за ципеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Номад

01.09.2019 11:17

Аман људи, ста вам висе знаци та реценица?Забрањен је и наци поздрав,па имате сектасе и нео нацисте који га користе.Исто вам је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21век - васкрсење

01.09.2019 12:14

тужно је у шта се некадашња Соцјалистичка Република Хрватска претворила. Сјетите се Сплитког фестивала, далматинских клапа, мора који нам је био најљепши на свијету , обале , гушта од којег се живјело наредних годину дана. Хрватска је била република у којој се јако добро и лиепо живјело. А сад, сад је заостала, примитивна и оптерећена национализмом, јер не мрзе они само Србе, они мрзе све јер су свјесни да су на депонији ЕУ , а да су у исто примљени само што су биле слуге и полуге које су срушиле YУ у којој су они као република и народ јако добро живјели. Све што ваља од Хрватског народа је управо побјегло из РХ, без намјере и жеље да се у њу икад врате. Зар то довољно не говори о лијепој њиховој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

01.09.2019 14:49

Засто вам смета Томсон он само пјева исто ко и нас Баја ми волимо Бају они Томсона и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

01.09.2019 17:39

Мрки није то Тхомпсон него конан.

Name

црна рупа

01.09.2019 16:11

То висе није никаква вијест ,оваква Хрватска је прави наследник Н.Д.Х. и управо оваку Хрватску је замисљао Павелиц. На залост земљама запада све је боље од Социјализма и радије це "прогутати" хрватски фасизам него побједу неких лијевих партија мада су у Хрв. све партије "десне". Тамо се накотило сувисе устасоидни гадова тако да нормалан Хрв. народ не долази до израза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

01.09.2019 18:08

Само ми све видимо остали сви кратковидни.?

Name

избјеглица из хр

01.09.2019 18:48

Ја будала мајко хвала богу да сам отисао од стоке

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

02.09.2019 06:16

ИМАЈУ ДРЖАВУ И РАДЕ ШТА ХОЋЕ,ДОК ГОД СЕ БУДЕ ПРИДАВАЛО ВАЖНОСТИ НЕ БИТНИМ СТВАРИМА ТАКО ЋЕ БИТИ.КОГА ВИШЕ ТО ИНТЕРЕСУЈЕ ШТА ЈЕ БИЛО БИТНО ЈЕ ШТА ЈЕ САДА А ШТА ЋЕ БИТИ КО ТО ЗНА.ДА БИ ПОЛИТИЧАРИМА БИЛА СТОЛИЦА ШТО ЗАГРИЈАНИЈА ОНИ МОРАЈУ КОМЕНТАРИСАТИ СВЕ И СВАШТА.ИМАЈУ СУДОВИ НЕКА РИЈЕШАВАЈУ ОНО ШТО СЕ НЕ СМИЈЕ И ШТО ЈЕ ЗАБРАЊЕНО.

ОДГОВОРИТЕ