Tompson ponovo zaurlao ustaško "Za dom spremni"

Ustaški pozdrav "Za dom spremni" ponovo je uzvikivan na koncertu hrvatskog proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je održao u Skradinu.

Region 01.09.2019 | 12:04
Tompson ponovo zaurlao ustaško "Za dom spremni"
Tompson je u subotu otpjevao "Bojna Čavoglave", iako je Visoki prekršajni suda donio presudu da je pozdrav "Za dom spremni", koji se pominje na početku pjesme, korišten kao zvaničan pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizmu i utemeljen je na rasizmu, čime simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Tompson je u obraćanju publici rekao da je ova pjesma "jedan od simbola domovinskog rata" i da će se, ako je se odreknu, "odreći i sebe, a možda i domovinskog rata".

Nakon što je Tompson najavio pjesmu, Skradinom je za nekoliko minuta zagrmjelo "Za dom spremni" uz istovremeno dizanje desne ruke cijele publike, piše hrvatski portal "Indeks".

Visoki prekršajni sud donio je u junu presudu prema kojoj je izvođač pjesme "Bojna Čavoglave” pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog uzvikivanja pozdrava "Za dom spremni" na njenom početku.

Kažnjen je makarski pjevač Mario Roso koji je Tompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. godina od akcije "Oluja". Roso je kažnjen novčanom kaznom i plaćanjem sudskih troškova, a za taj prekršaj mogla je biti izrečena i kazna od 30 dana zatvora.

To je bio prvi put da je Visoki prekršajni sud dobio priliku da se izjasni o pokliču na početku Tompsonove pjesme "Bojna Čavoglave" i donese pravosnažnu presudu.

Prekršajni sud u Šibeniku ranije ove godine oslobodio je Marka Perkovića Tompsona u postupku koji je pokrenut zbog korištenja ustaškog pozdrava na tri koncerta 2016. i 2017. godine.

"Indeks" navodi da je došao do odluke Ustavnog suda iz maja 2016. godine kojom je odbijena žalba bivšeg predsjednika desnog HČSP-a Josipa Miljka i njegovog advokata Davorina Karačića na to da su Miljku prekršena ustavna prava presudom Visokog prekršajnog suda iz 2015. kojom je osuđen za remećenje javnog reda i mira, jer je započeo skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Miljak je osuđen i kažnjen novčanom kaznom, jer je na skupu u čast ustaškog zločinca Jure Francetića u Slunju započeo skandiranje ustaškog pozdrava.

Zamjenik šefa policije Josip Ćelić poručio je, nakon što su objavljene obje presude, da će postupati po zakonu ako neko ubuduće bude uzvikivao "Za dom spremni".

"Policija nije tu da komentariše zakon, nego da ga provodi. Ukoliko bude donesena takva odluka Visokog prekršajnog suda, postupaćemo po zakonu", odgovorio je Ćelić prije desetak dana na pitanje što će policija učiniti na sljedećem koncertu Tompsona ili nekog drugog izvođača, koji bude pjevao "Čavoglave".

(Nezavisne novine)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

01.09.2019 10:20

Колективно поремећена руља. То више није ни народ, а још мање људска бића. Више не знају ни шта хоће.

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2019 12:20

Da Srbin zapjeva ubi ustasu bio bi zatvoren

Name

Dora.

02.09.2019 05:38

Taj poramećeni psihopata truje omladinu, Normal čovjek se stidi počinjenog zločina a taj luđak niti se stidi niti se plaši, Nadamse daće od Boga dobiti zasluženu kaznu.

Name

MV

02.09.2019 20:20

Joj Tompson i njegove pjesme.Da sutra nedaj Boze pocne rat,prvi bi pobjegao u misiju rupu.I on i njegova publika.Obicni seronja.

Name

Samo Zube Trosi , Brez Veze

01.09.2019 10:51

Važno je da on svojim hrvatima, kune pokupi; tako i treba.

ODGOVORITE
Name

Nomad

01.09.2019 10:56

Sta ce covek.Daj sta das.Sav njegov kvalitet i talenat je u toj bezveznoj recenici.Znate glup covek je opasniji od nekog mocnog drzavnika, koji drzi atomsku bombu u kutiji za cipele.

ODGOVORITE
Name

Nomad

01.09.2019 11:17

Aman ljudi, sta vam vise znaci ta recenica?Zabranjen je i naci pozdrav,pa imate sektase i neo naciste koji ga koriste.Isto vam je to.

ODGOVORITE
Name

21vek - vaskrsenje

01.09.2019 12:14

tužno je u šta se nekadašnja Socjalistička Republika Hrvatska pretvorila. Sjetite se Splitkog festivala, dalmatinskih klapa, mora koji nam je bio najljepši na svijetu , obale , gušta od kojeg se živjelo narednih godinu dana. Hrvatska je bila republika u kojoj se jako dobro i liepo živjelo. A sad, sad je zaostala, primitivna i opterećena nacionalizmom, jer ne mrze oni samo Srbe, oni mrze sve jer su svjesni da su na deponiji EU , a da su u isto primljeni samo što su bile sluge i poluge koje su srušile YU u kojoj su oni kao republika i narod jako dobro živjeli. Sve što valja od Hrvatskog naroda je upravo pobjeglo iz RH, bez namjere i želje da se u nju ikad vrate. Zar to dovoljno ne govori o lijepoj njihovoj.

ODGOVORITE
Name

Mrki

01.09.2019 14:49

Zasto vam smeta Tomson on samo pjeva isto ko i nas Baja mi volimo Baju oni Tomsona i to je to.

ODGOVORITE
Name

zdravko

01.09.2019 17:39

Mrki nije to Thompson nego konan.

Name

crna rupa

01.09.2019 16:11

To vise nije nikakva vijest ,ovakva Hrvatska je pravi naslednik N.D.H. i upravo ovaku Hrvatsku je zamisljao Pavelic. Na zalost zemljama zapada sve je bolje od Socijalizma i radije ce "progutati" hrvatski fasizam nego pobjedu nekih lijevih partija mada su u Hrv. sve partije "desne". Tamo se nakotilo suvise ustasoidni gadova tako da normalan Hrv. narod ne dolazi do izraza.

ODGOVORITE
Name

Mrki

01.09.2019 18:08

Samo mi sve vidimo ostali svi kratkovidni.?

Name

izbjeglica iz hr

01.09.2019 18:48

Ja budala majko hvala bogu da sam otisao od stoke

ODGOVORITE
Name

BOBA

02.09.2019 06:16

IMAJU DRŽAVU I RADE ŠTA HOĆE,DOK GOD SE BUDE PRIDAVALO VAŽNOSTI NE BITNIM STVARIMA TAKO ĆE BITI.KOGA VIŠE TO INTERESUJE ŠTA JE BILO BITNO JE ŠTA JE SADA A ŠTA ĆE BITI KO TO ZNA.DA BI POLITIČARIMA BILA STOLICA ŠTO ZAGRIJANIJA ONI MORAJU KOMENTARISATI SVE I SVAŠTA.IMAJU SUDOVI NEKA RIJEŠAVAJU ONO ŠTO SE NE SMIJE I ŠTO JE ZABRANJENO.

ODGOVORITE