Након 80 година Штајнмајер тражи опроштај за жртве

Њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер је током церемоније у пољском граду Вјелуњу, гдје су у Другом свјетском рату прије 80 година пале прве бомбе, затражио опроштај од Пољске за најкрвавији сукоб у историји.

Свијет 01.09.2019 | 10:37
Након 80 година Штајнмајер тражи опроштај за жртве
"Сагињем главу пред жртвама напада на Вјелуњ. Сагињем главу пред пољским жртвама њемачке тираније и молим за опроштај", рекао је Штајнмајер на пољском и њемачком језику.

Он је истакао да су Нијемци починили злочине против човјечности у Пољској и да свако ко каже да је терор националсоцијалиста над Европом маргинални догађај у историји Њемачке тај став може да задржи за себе.

Штајнмајер је то рекао рекао као одговор на став њемачких десничара чији је један од лидера Александар Гауланд описао Трећи рајх, који је постојао 12 година, као ситницу у односу на иначе величанствену њемачку историју.

"Ми никада нећемо заборавити. Ми желимо да памтимо и увијек ћемо се сјећати", рекао је Штајнмајер.

Предсједник Пољске Андржеј Дуда рекао је да је напад нацистичке Њемачке на Пољску био "чин дивљаштва" и да представља "ратни злочин".

"Увјерен сам да ће ова церемонија остати забиљежена у историји као дио пријатељства Њемачке и Пољске", додао је Дуда и захвалио Штајнмајеру на доласку, преноси АФП.

Шефови држава касније ће посјетити музеј у Вјелуњу и разговарати са онима који су 1. септембра 1939. године преживјели напад.

Тепих бомбардовање услиједило је седам дана касније након што су Њемачка и тадашњи Совјетски Савез постигли тајни договор о подјели Источне Европе под називом споразум Молотов-Рибентроп.

Пољски премијер Матеуш Моравијецки и вице-предсједник Европске комисије Франс Тимерман учествовали су рано јутос у одвојеним комеморацијама у мјесту Вестерплат, гдје је нацистички ратни брод отворио ватру на пољску луку 1. септембра 1939. године.

Амерички потпредсједник Мајкл Пенс, Штајнмер и Дуда данас ће говорити на церемопнији на Тргу Пилсудски у Варшави, поред Гроба незнаног јунака. На церемонији ће учествовати и њемачки канцелар Ангела Меркел.

Предсједник САД Доналд Трамп отказао је долазак у посљедњем тренутку због урагана "Доријан". Данас неће доћи ни француски предсједник Емануел Макрон ни британски премијер Борис Џонсон, док руски предсједник Владимир Путин није ни позван.

Иако је прошло 80 година од почетка рата, Пољска сматра да има још неријешених питања, укључујући ратне репарације које Варшава тражи од Берлина.

Након Хитлерових напада на Пољску, Британија и Француска објавиле су рат нацистичкој Њемачкој.

Пољска је у Другом свјетском рату изгубила шест милиона становника, од тога око три милиона Јевреја.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пендула

01.09.2019 08:48

Путин није ни позван , толико је било љепо Пољацима под Руском управом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гогис69

01.09.2019 11:33

А како им је тек било лијепо под Њемацком окупацијом па су их позвали,дволицности никад краја!

Name

Директ

01.09.2019 12:41

Ни Вуциц.

Name

Ре Гогис69

01.09.2019 13:37

Свака вам цаст! Феноменалан одговор овом дрипцу.

Name

wалтер

01.09.2019 12:17

Wили Брандт се 1974 јавно извинио Пољацима. Моје мишљење је да ова извињења немају смисла јер се извињиваш у име кога: зликоваца, убица, злочинаца, гадова које уопште ниси познавао нити имао ишта с њима. Одавно је речено да нема колективне кривице. Јапански предсједник се извинио Американцима за Перл Харбур иако је ратна лука била војна мета а погинули су били припадници америчке ратне флоте као и војници. Минималан број цивила. С друге стране нико од америчких предсједника нити чланова владе није се извинио Јапану за Хирошиму и Нагасаки гдје су жртве биле цивили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

01.09.2019 14:13

Јако занимљиво запазање.