Nakon 80 godina Štajnmajer traži oproštaj za žrtve

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer je tokom ceremonije u poljskom gradu Vjelunju, gdje su u Drugom svjetskom ratu prije 80 godina pale prve bombe, zatražio oproštaj od Poljske za najkrvaviji sukob u istoriji.

Svijet 01.09.2019 | 10:37
Nakon 80 godina Štajnmajer traži oproštaj za žrtve
"Saginjem glavu pred žrtvama napada na Vjelunj. Saginjem glavu pred poljskim žrtvama njemačke tiranije i molim za oproštaj", rekao je Štajnmajer na poljskom i njemačkom jeziku.

On je istakao da su Nijemci počinili zločine protiv čovječnosti u Poljskoj i da svako ko kaže da je teror nacionalsocijalista nad Evropom marginalni događaj u istoriji NJemačke taj stav može da zadrži za sebe.

Štajnmajer je to rekao rekao kao odgovor na stav njemačkih desničara čiji je jedan od lidera Aleksandar Gauland opisao Treći rajh, koji je postojao 12 godina, kao sitnicu u odnosu na inače veličanstvenu njemačku istoriju.

"Mi nikada nećemo zaboraviti. Mi želimo da pamtimo i uvijek ćemo se sjećati", rekao je Štajnmajer.

Predsjednik Poljske Andržej Duda rekao je da je napad nacističke NJemačke na Poljsku bio "čin divljaštva" i da predstavlja "ratni zločin".

"Uvjeren sam da će ova ceremonija ostati zabilježena u istoriji kao dio prijateljstva NJemačke i Poljske", dodao je Duda i zahvalio Štajnmajeru na dolasku, prenosi AFP.

Šefovi država kasnije će posjetiti muzej u Vjelunju i razgovarati sa onima koji su 1. septembra 1939. godine preživjeli napad.

Tepih bombardovanje uslijedilo je sedam dana kasnije nakon što su NJemačka i tadašnji Sovjetski Savez postigli tajni dogovor o podjeli Istočne Evrope pod nazivom sporazum Molotov-Ribentrop.

Poljski premijer Mateuš Moravijecki i vice-predsjednik Evropske komisije Frans Timerman učestvovali su rano jutos u odvojenim komemoracijama u mjestu Vesterplat, gdje je nacistički ratni brod otvorio vatru na poljsku luku 1. septembra 1939. godine.

Američki potpredsjednik Majkl Pens, Štajnmer i Duda danas će govoriti na ceremopniji na Trgu Pilsudski u Varšavi, pored Groba neznanog junaka. Na ceremoniji će učestvovati i njemački kancelar Angela Merkel.

Predsjednik SAD Donald Tramp otkazao je dolazak u posljednjem trenutku zbog uragana "Dorijan". Danas neće doći ni francuski predsjednik Emanuel Makron ni britanski premijer Boris DŽonson, dok ruski predsjednik Vladimir Putin nije ni pozvan.

Iako je prošlo 80 godina od početka rata, Poljska smatra da ima još neriješenih pitanja, uključujući ratne reparacije koje Varšava traži od Berlina.

Nakon Hitlerovih napada na Poljsku, Britanija i Francuska objavile su rat nacističkoj NJemačkoj.

Poljska je u Drugom svjetskom ratu izgubila šest miliona stanovnika, od toga oko tri miliona Jevreja.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pendula

01.09.2019 10:48

Putin nije ni pozvan , toliko je bilo ljepo Poljacima pod Ruskom upravom .

ODGOVORITE
Name

Gogis69

01.09.2019 13:33

A kako im je tek bilo lijepo pod Njemackom okupacijom pa su ih pozvali,dvolicnosti nikad kraja!

Name

Direkt

01.09.2019 14:41

Ni Vucic.

Name

Re Gogis69

01.09.2019 15:37

Svaka vam cast! Fenomenalan odgovor ovom dripcu.

Name

walter

01.09.2019 14:17

Wili Brandt se 1974 javno izvinio Poljacima. Moje mišljenje je da ova izvinjenja nemaju smisla jer se izvinjivaš u ime koga: zlikovaca, ubica, zločinaca, gadova koje uopšte nisi poznavao niti imao išta s njima. Odavno je rečeno da nema kolektivne krivice. Japanski predsjednik se izvinio Amerikancima za Perl Harbur iako je ratna luka bila vojna meta a poginuli su bili pripadnici američke ratne flote kao i vojnici. Minimalan broj civila. S druge strane niko od američkih predsjednika niti članova vlade nije se izvinio Japanu za Hirošimu i Nagasaki gdje su žrtve bile civili.

ODGOVORITE
Name

Hmm

01.09.2019 16:13

Jako zanimljivo zapazanje.