СП: Србија отворила Мундобаскет с +46!

Орлови лако са Анголом на старту Мундобаскета – 105 поена "моћне" Србије! Репрезентација Србије је са 105:59 убедљиво савладала Анголу на старту Мундобаскета у Кини.  Убедљив тријумф "орлова" на старту Светског првенства! Богдан спреман, Лучић хвата корак, Јокић фаворит публике.  Почетак из снова - силни Орлови.

Кошарка 31.08.2019 | 11:29
СП: Србија отворила Мундобаскет с +46!
Србија и Ангола су се до сада састајали седам пута и свих седам пута је селекција Србије изашла као победник и била је велики фаворит пред овај осми сусрет у Кини у ком су убедљиво славили са 46 поена разлике.

У првој четвртини смо видели велики број погођених шутева за три поена на обе стране, а све је почело са две везане Мораешеве тројке, на које је одговорио Богдан Богдановић.

Тај "тренд" се наставио и у наредним нападима, а мрежице су се цепале на обе стране, међутим, како је време више одмицало, тако је предност Србије све више расла, да би се први десетоминутни период завршио предношћу Србије 29:20.

У другој је темпо игре био још бржи, а егзекуција Србије још боља, па је самим тим и предност расла из напада у напад. Судије су дозволиле нешто грубљу игру, поготово у рекету, што се није допало Николи Милутинову који је приговорио у неколико наврата после јачих добијених удараца у рекету.

Сарадња на релацији Милутинов - Јокић је одлично функционисала и Србија је пред крај првог полувремена, као и почетком другог успела да направи неколико веома лепих акција и упише лаке поене.

Несебична игра Србије се видела и у статистичком параметру, пошто је 20. асистенција забележена средином треће четвртине, када је Јовић пронашао Милутинова, а овај снажно закуцао. Ангола је сваким новим нападом губила контакт са резултатским прикључком и за трен она је предност прешла 30 разлике.

До краја меча Србија није смиривала игру, настављено је у истом ритму и изабраници Александра Саше Ђорђевића су без већих проблема успели да савладају Анголу, а на потезе НБА играча Србије гледаоци у Фошану нису били неми, већ су то поздрављали громогласним аплаузом.

Тако је било и када је Никола Јокић убацио 100. поен Србије са линије пенала, а Јокић је меч завршио са 14 постигнутих поена, уз 5 скокова и 6 асистенција. Најефикаснији је био Богдан Богдановић са 24, уз 2 скока и 3 асистенције.

Једини двоцифрени је био Бобан Марјановић са 12 поена и 10 скокова, док је Стефан Јовић уписао 9 асистенција уз 5 постигнутих поена.

Србија свој наредни сусрет игра против Филипина, а меч је на програму у понедељак 2. септембра у 13 часова и 30 минута по нашем времену.

"Орлови" су одлично ухватили залет у Кини!

Ангола - Србија 59:105 (20:29, 12:21, 15:28, 12:27)

Репрезентација Србије декласирала је селекцију Анголе и очекивано доминантно "отворила" Мундобаскет у Азији, где је допутовала са највећим амбицијама.

Екипа селектора Саше Ђорђевића била је практично перфектна у свим сегментима. Богдан Богдановић (24 поена) водио је тим у сјајном почетку, убацивши три тројке из исто толико покушаја и најавио шта ћемо гледати током читаве утакмице.

"Орлови" су убацили 13 тројки из 20 покушаја!

Нису попуштали гас наши играчи практично до краја, показавши пуној дворани у Фошану шта све могу. Било је хитаца из даљине, добре одбране и сјајних асистенција, у којима је предњачио Никола Јокић (14 поена, 5 ск, 6 ас).

"Јокер" је на одушевљење публике додавао из места, из скока, са половине терена, "кувањем" из рекета...

Било је уживање гледати и њега и цео тим, у којем су двоцифрени били и Никола Милутинов (14 поена) и Бобан Марјановић (12), који су у последњој четвртини додавали интензитет игри све док разлика није дошла до 49 поена пре завршнице.

Превентивно, Ђорђевић у данашњем мечу није користио још "ровитог" Немању Бјелицу, који је уочи меча био на самосталном загревању, под надзором доктора репрезентације Драгана Радовановића.

Видећемо да ли ће га "Сале Национале" користити у понедељак од 13.30 часова, када ће "орлови" имати још једну шансу за мирну победу против Филипина. Наредни ривал нашег тима данас ће играти против Италије од 13.30.

За први утисак - данашњи меч био је одличан!

Пре три године, на олимпијском квалификационом турниру у Београду резултат је гласио 83:60. На Мундобаскету смо славили са 94:44, док је давне 2002. у Индијанаполису такође у првој утакмици групе резултат гласио 113:63. Србија је овогодишњи Светски куп отворила као прави газда против Анголе - с победом од 46 разлике, а на семафору је на крају стајало 105:59!

Као што је и најављено, Немања Бјелица је утакмицу одгледао с клупе, због чега је апсолутни миљеник публике Никола Јокић био употребљаван искључиво као четворка у ротацији с Стефаном Бирчевићем, али ако нешто може да обрадује српског селектора Александра Ђорђевића после увода у Светски куп јесу добро и стабилно издање Богдана Богдановића после одмора у финишу припрема, те да је већу минутажу добио Владимир Лучић и заиграо први пут после сусрета с Литванијом у Београду. Сакраментов ас је већ у првој деоници имао двоцифрен учинак, а за уводних 15 минута утакмице скупио је 16 поена, без грешке у шуту из игре! 

Ангола није пружила јачи отпор и бедем је сломљен већ у првом делу утакмице, али и поред тога некадашњи шампион Африке није штедео браниоца сребра из Мадрида 2014. Изабраници Вила Фојта одиграли су у границама својих могућности, а изостанак адекватног нападачког квалитета компензовали су снажним дуелима у рекету и ударцима чији су одјеци могли да се чују и до новинарске ложе. Без икакве резерве. 

Србија је утакмицу отворила изузетно ефикасно, с 29 поена, али и шест погодака са дистанце из седам покушаја. Предводник Србије био је Богдановић са 3/3 за три поена, Гудурић, Јокић и Бирчевић убацили су по један шут, с тим што је повратник у редове Партизана имао тај један испаљени ћорак. Како су се навикли на оштру игру противника, тако су се Орлови разиграли и опустили, због чега су пружили мало кошаркашког ужитка готово дупке пуној дворани у Фошану! Уз знатно бољу одбрану у наставку Србија је готово с пола снаге отишла на 20 поена вишка после чега се лакше дисало. 

С обзиром на резултат и недовољан отпор Анголе, клупа Србије је добила велики простор. Већ у уводне две четвртине више од шест минута одиграло је десет играча, сви изузев капитена Мирослава Радуљице.

Никола Јокић је одиграо феноменалан меч, а сваки његов шут био је пропраћен уз гласне уздахе ишчекивања са трибина од стране кинеских навијача. Генерално су центри одлично одиграли, и Бобан Марјановић је био јако добар. Није улазио добар део другог полувремена, али онда је оздоминирао у четвртој четвртини и стигао до 12 поена и 10 скокова.

Богдан Богдановић је био најефикаснији играч код Србије са 24 дата поена, Јокић је додао 14 поена, колико је дао и Никола Милутинов. Код Анголе се најбоље показао Мораиш са 15 поена.

Ангола није тим на основу кога треба мерити снагу Србије, али оваква игра на старту турнира свакако обећава. Србија је надиграла првог противника у групи са убедљивих и тако не само да је уписала победу, већ и послала поруку свим противницима - чувајте се Орлова. Сви су сигурно гледали овај дуел и видели су колико је наша репрезентација моћна. Форма је већ на старту првенства завидна.

Шут за три поена је био фантастичан, Богдановић је убацивао из свих позиција, Јокић је бриљирао, као и остали момци који су на прави начин започели одисеју у Кини. Добра је вест да је играо Владимир Лучић, лоша да Немања Бјелица није играо. Међутим, он је обавио тренинг и делује да повреда колена није теже природе.

Најважније је да се нико није повредио, да је Србија кренула онако како се очекивало и сада је време да се Орлови полако спремају за Филипине са којима ће играти у понедељак.

Србија је кренула силно! Ништа друго нисмо ни очекивали. Идемо корак по корак. До последњег степеника, надамо се!

Мундобаскет, прво коло:

Србија – Ангола 105:59

Србија: Бирчевић 7, Бјелица, Богдановић 24, Гудурић 9, Јовић 5, Јокић 14, Лучић 7, Марјановић 12, Мицић 8, Милутинов 14, Радуљица, Симоновић 5

Ангола: Антонио 6, Сиприано, Консеисао, Домингош 6, Гончалвес, Жоаким 6, Мбунга, Мингас 2, Мур 6, Мораеш 15, Мореира 8, Пауло 10

Фото: ФИБА Баскетбалл

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар