SP: Srbija otvorila Mundobasket s +46!

Orlovi lako sa Angolom na startu Mundobasketa – 105 poena "moćne" Srbije! Reprezentacija Srbije je sa 105:59 ubedljivo savladala Angolu na startu Mundobasketa u Kini.  Ubedljiv trijumf "orlova" na startu Svetskog prvenstva! Bogdan spreman, Lučić hvata korak, Jokić favorit publike.  Početak iz snova - silni Orlovi.

Košarka 31.08.2019 | 11:29
SP: Srbija otvorila Mundobasket s +46!
Srbija i Angola su se do sada sastajali sedam puta i svih sedam puta je selekcija Srbije izašla kao pobednik i bila je veliki favorit pred ovaj osmi susret u Kini u kom su ubedljivo slavili sa 46 poena razlike.

U prvoj četvrtini smo videli veliki broj pogođenih šuteva za tri poena na obe strane, a sve je počelo sa dve vezane Moraeševe trojke, na koje je odgovorio Bogdan Bogdanović.

Taj "trend" se nastavio i u narednim napadima, a mrežice su se cepale na obe strane, međutim, kako je vreme više odmicalo, tako je prednost Srbije sve više rasla, da bi se prvi desetominutni period završio prednošću Srbije 29:20.

U drugoj je tempo igre bio još brži, a egzekucija Srbije još bolja, pa je samim tim i prednost rasla iz napada u napad. Sudije su dozvolile nešto grublju igru, pogotovo u reketu, što se nije dopalo Nikoli Milutinovu koji je prigovorio u nekoliko navrata posle jačih dobijenih udaraca u reketu.

Saradnja na relaciji Milutinov - Jokić je odlično funkcionisala i Srbija je pred kraj prvog poluvremena, kao i početkom drugog uspela da napravi nekoliko veoma lepih akcija i upiše lake poene.

Nesebična igra Srbije se videla i u statističkom parametru, pošto je 20. asistencija zabeležena sredinom treće četvrtine, kada je Jović pronašao Milutinova, a ovaj snažno zakucao. Angola je svakim novim napadom gubila kontakt sa rezultatskim priključkom i za tren ona je prednost prešla 30 razlike.

Do kraja meča Srbija nije smirivala igru, nastavljeno je u istom ritmu i izabranici Aleksandra Saše Đorđevića su bez većih problema uspeli da savladaju Angolu, a na poteze NBA igrača Srbije gledaoci u Fošanu nisu bili nemi, već su to pozdravljali gromoglasnim aplauzom.

Tako je bilo i kada je Nikola Jokić ubacio 100. poen Srbije sa linije penala, a Jokić je meč završio sa 14 postignutih poena, uz 5 skokova i 6 asistencija. Najefikasniji je bio Bogdan Bogdanović sa 24, uz 2 skoka i 3 asistencije.

Jedini dvocifreni je bio Boban Marjanović sa 12 poena i 10 skokova, dok je Stefan Jović upisao 9 asistencija uz 5 postignutih poena.

Srbija svoj naredni susret igra protiv Filipina, a meč je na programu u ponedeljak 2. septembra u 13 časova i 30 minuta po našem vremenu.

"Orlovi" su odlično uhvatili zalet u Kini!

Angola - Srbija 59:105 (20:29, 12:21, 15:28, 12:27)

Reprezentacija Srbije deklasirala je selekciju Angole i očekivano dominantno "otvorila" Mundobasket u Aziji, gde je doputovala sa najvećim ambicijama.

Ekipa selektora Saše Đorđevića bila je praktično perfektna u svim segmentima. Bogdan Bogdanović (24 poena) vodio je tim u sjajnom početku, ubacivši tri trojke iz isto toliko pokušaja i najavio šta ćemo gledati tokom čitave utakmice.

"Orlovi" su ubacili 13 trojki iz 20 pokušaja!

Nisu popuštali gas naši igrači praktično do kraja, pokazavši punoj dvorani u Fošanu šta sve mogu. Bilo je hitaca iz daljine, dobre odbrane i sjajnih asistencija, u kojima je prednjačio Nikola Jokić (14 poena, 5 sk, 6 as).

"Joker" je na oduševljenje publike dodavao iz mesta, iz skoka, sa polovine terena, "kuvanjem" iz reketa...

Bilo je uživanje gledati i njega i ceo tim, u kojem su dvocifreni bili i Nikola Milutinov (14 poena) i Boban Marjanović (12), koji su u poslednjoj četvrtini dodavali intenzitet igri sve dok razlika nije došla do 49 poena pre završnice.

Preventivno, Đorđević u današnjem meču nije koristio još "rovitog" Nemanju Bjelicu, koji je uoči meča bio na samostalnom zagrevanju, pod nadzorom doktora reprezentacije Dragana Radovanovića.

Videćemo da li će ga "Sale Nacionale" koristiti u ponedeljak od 13.30 časova, kada će "orlovi" imati još jednu šansu za mirnu pobedu protiv Filipina. Naredni rival našeg tima danas će igrati protiv Italije od 13.30.

Za prvi utisak - današnji meč bio je odličan!

Pre tri godine, na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu rezultat je glasio 83:60. Na Mundobasketu smo slavili sa 94:44, dok je davne 2002. u Indijanapolisu takođe u prvoj utakmici grupe rezultat glasio 113:63. Srbija je ovogodišnji Svetski kup otvorila kao pravi gazda protiv Angole - s pobedom od 46 razlike, a na semaforu je na kraju stajalo 105:59!

Kao što je i najavljeno, Nemanja Bjelica je utakmicu odgledao s klupe, zbog čega je apsolutni miljenik publike Nikola Jokić bio upotrebljavan isključivo kao četvorka u rotaciji s Stefanom Birčevićem, ali ako nešto može da obraduje srpskog selektora Aleksandra Đorđevića posle uvoda u Svetski kup jesu dobro i stabilno izdanje Bogdana Bogdanovića posle odmora u finišu priprema, te da je veću minutažu dobio Vladimir Lučić i zaigrao prvi put posle susreta s Litvanijom u Beogradu. Sakramentov as je već u prvoj deonici imao dvocifren učinak, a za uvodnih 15 minuta utakmice skupio je 16 poena, bez greške u šutu iz igre! 

Angola nije pružila jači otpor i bedem je slomljen već u prvom delu utakmice, ali i pored toga nekadašnji šampion Afrike nije štedeo branioca srebra iz Madrida 2014. Izabranici Vila Fojta odigrali su u granicama svojih mogućnosti, a izostanak adekvatnog napadačkog kvaliteta kompenzovali su snažnim duelima u reketu i udarcima čiji su odjeci mogli da se čuju i do novinarske lože. Bez ikakve rezerve. 

Srbija je utakmicu otvorila izuzetno efikasno, s 29 poena, ali i šest pogodaka sa distance iz sedam pokušaja. Predvodnik Srbije bio je Bogdanović sa 3/3 za tri poena, Gudurić, Jokić i Birčević ubacili su po jedan šut, s tim što je povratnik u redove Partizana imao taj jedan ispaljeni ćorak. Kako su se navikli na oštru igru protivnika, tako su se Orlovi razigrali i opustili, zbog čega su pružili malo košarkaškog užitka gotovo dupke punoj dvorani u Fošanu! Uz znatno bolju odbranu u nastavku Srbija je gotovo s pola snage otišla na 20 poena viška posle čega se lakše disalo. 

S obzirom na rezultat i nedovoljan otpor Angole, klupa Srbije je dobila veliki prostor. Već u uvodne dve četvrtine više od šest minuta odigralo je deset igrača, svi izuzev kapitena Miroslava Raduljice.

Nikola Jokić je odigrao fenomenalan meč, a svaki njegov šut bio je propraćen uz glasne uzdahe iščekivanja sa tribina od strane kineskih navijača. Generalno su centri odlično odigrali, i Boban Marjanović je bio jako dobar. Nije ulazio dobar deo drugog poluvremena, ali onda je ozdominirao u četvrtoj četvrtini i stigao do 12 poena i 10 skokova.

Bogdan Bogdanović je bio najefikasniji igrač kod Srbije sa 24 data poena, Jokić je dodao 14 poena, koliko je dao i Nikola Milutinov. Kod Angole se najbolje pokazao Moraiš sa 15 poena.

Angola nije tim na osnovu koga treba meriti snagu Srbije, ali ovakva igra na startu turnira svakako obećava. Srbija je nadigrala prvog protivnika u grupi sa ubedljivih i tako ne samo da je upisala pobedu, već i poslala poruku svim protivnicima - čuvajte se Orlova. Svi su sigurno gledali ovaj duel i videli su koliko je naša reprezentacija moćna. Forma je već na startu prvenstva zavidna.

Šut za tri poena je bio fantastičan, Bogdanović je ubacivao iz svih pozicija, Jokić je briljirao, kao i ostali momci koji su na pravi način započeli odiseju u Kini. Dobra je vest da je igrao Vladimir Lučić, loša da Nemanja Bjelica nije igrao. Međutim, on je obavio trening i deluje da povreda kolena nije teže prirode.

Najvažnije je da se niko nije povredio, da je Srbija krenula onako kako se očekivalo i sada je vreme da se Orlovi polako spremaju za Filipine sa kojima će igrati u ponedeljak.

Srbija je krenula silno! Ništa drugo nismo ni očekivali. Idemo korak po korak. Do poslednjeg stepenika, nadamo se!

Mundobasket, prvo kolo:

Srbija – Angola 105:59

Srbija: Birčević 7, Bjelica, Bogdanović 24, Gudurić 9, Jović 5, Jokić 14, Lučić 7, Marjanović 12, Micić 8, Milutinov 14, Raduljica, Simonović 5

Angola: Antonio 6, Sipriano, Konseisao, Domingoš 6, Gončalves, Žoakim 6, Mbunga, Mingas 2, Mur 6, Moraeš 15, Moreira 8, Paulo 10

Foto: FIBA Basketball

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar